Július 1-jén nyílik a játékospiac az NHL-ben

   

Nincs megállás a világ legjobb bajnokságában, a ligatörténet egyik legmozgalmasabb holtszezonját láthatjuk.

A múlt hét a bővítési drafttal kezdődött, ezt követte a hét végén az újoncdraft, és a következő fontos dátum máris itt van a nyakunkon: július 1-jén nyílik a szabadon és korlátozottan szabadon igazolható játékosok (az egyszerűség kedvéért az UFA és RFA rövidítéseket fogjuk használni) piaca. Vegyük át gyorsan, kikről is van szó.

UFA az a játékos, akinek nincs csapata: vagy lejárt a szerződése, vagy nem is volt neki. RFA-nak abban az esetben minősül egy játékos, ha lejárt a szerződése, de még nincs 27 éves, vagy 7 szezonnál kevesebbje van a ligában. A korlátozottság utóbbiak esetében abban érhető tetten, hogy ? jellemzően fiatalokról lévén szó ? az anyaklubjuk előnyt élvez a többiekkel szemben. Úgynevezett módosító ajánlatot (qualifying offer) tehetnek a játékos elé, ami a szerződés egyéves meghosszabbítását jelenti, az előző évi fizetés 100-110%-ának megfelelő bérrel. Ha nem teszik meg, az adott hokis automatikusan UFA státusba kerül, és szabadon megállapodhat bárkivel. Ha a játékos visszautasítja az ajánlatot, marad RFA, ha december 1-jéig nem ír alá, az egész szezont ki kell hagynia. A folyamat ennél jóval bonyolultabb, hiszen a többi klub is tehet ajánlatot, illetve a felek mehetnek döntőbíróságra is, ha nem tudnak megegyezni, valamint köthetnek egy évnél hosszabb időtartamra szóló, a a módosító ajánlatnál jobb feltételeket tartalmazó szerződést is. Akit érdekelnek a részletek, legegyszerűbben innen tájékozódhat.

Vasárnaptól a klubok számára tehát engedélyezett, hogy tárgyaljanak ezekkel a játékosokkal, de csak július 1-jétől köthetnek szerződést. A klubok hétfő estig tehetik meg módosító ajánlataikat RFA-státuszú játékosaiknak. A következőkben az nhl.com nyomán számba vesszük, hogy az előttünk álló időszakban mely klubokra lesz érdemes figyelni, kik lehetnek a legaktívabbak a piacon.

Az egyik ilyen a New York Rangers, amely eladta Derek Stepant az Arizonának, a fiatal Oscar Lindberget pedig a Vegas vitte el a bővítési drafton. Kell még egy jobbkezes hátvéd, aki Ryan McDonagh párja lehet, és nem elképzelhetetlen, hogy Kevin Shattenkirköt veszik célba. Az ő ára egészen biztosan az egeket ostromolja majd. Szintén szükség lesz egy második számú kapusra, hiszen Stepannal együtt távozott Anti Raanta is. Jelentős lyukakat kell tehát betömni. A jó hír az, hogy erre pénzük is van, ugyanis 20 millió dollárral vannak a fizetési plafon alatt. A meglévő játékosok közül Mika Zibajenad lett RFA, ő 2,6 millió dollárt keresett, jövőre ennél többet kell kapnia, de ez nem megoldhatatlan.

zibanejad

A Montréal Canadiens eddig is az aktív klubok közé tartozott, a Tampától megszerezték a fiatal tehetség Jonathan Drouint. Saját keretükben a 23 éves Alex Galchenyuk szerződésének meghosszabbítása lesz kulcsfeladat. Egyelőre nem tudni, mekkora a szakadék az ajánlat és a játékos által elképzelt összeg között, nem kizárt, hogy a hokis végül más klubtól fogja megkapni az árát. Nagyon értékes, jó fizikumú centerről van szó, aki idén 61 meccsen 44 pontot hozott össze, tavaly 82-n 56-ot. A Habsnak a hírek szerint elsősorban hátvédre van szüksége, Galchenyukért igen jó képességű játékost kaphatnak a kék vonalukra. A másik kérdőjelet Alekszandr Radulov jelenti. Az orosz sztár továbbra sem szégyenlős, azok után, hogy idén bebizonyította, képes beállni a sorba, és minden csapat számára nagy hasznot jelenthet a játéka, máris előállt az elképzeléseivel: hat évre szeretne 42 millió dollárt kapni. Kizárt, hogy Montréalban aláírják ezt, és 37 éves koráig évi hétmilliót fizessenek Radulovnak. Egy másik orosz azonban érkezhet: a veterán hátvéd Andrej Markov kaphat még egy esélyt, kérdés, hogy a 39 éves játékosnak megfelel-e az egyéves időtartam. De ennél hosszabb időre szóló ajánlatot aligha fog kapni, még ha 2000 óta áll is a klub szolgálatában. A menedzsment első dolga azonban minden bizonnyal a legjobb játékos, Carey Price szerződésének meghosszabbítása lesz, a Habs teljesítménye rajta áll vagy bukik. A most 29 éves kapussal 2012-ben kötöttek hatéves szerződést, évi 6,5 millió dollárért. Ez jövőre jár le.

NHL: Detroit Red Wings at Montreal Canadiens

Az Islandersnél az első számú játékos a 26 éves John Tavares, akinek jövőre jár le a szerződése. Az azonban már most világos, hogy vele akkor lesz egyáltalán értelme tárgyalni, ha hoznak mellé pontképes csatártársakat. Ennek érdekében el is adták egyik hátvédjüket, Travis Hamonicet. Az Oilerstől megszerezték Jordan Eberlét, ami kezdő lépésnek mindenképpen ígéretes, de kell még egy második soros center. Erre megvan a keretük, közel 9 és fél millió dollárral vannak a plafon alatt.

A Las Vegas menedzsmentjét továbbra is mindenki dicséri, a hét végén is számtalan jelét adták ennek a csapatok. George McPhee és stábja a bővítési drafton egyértelműen a hátvédekre ment rá, és már az eddigiekből is kiderült, hogy jó okkal tett így. A két legnagyobb név már el is hagyta a klubot: Trevor van Riemsdyk Carolinába ment, David Schlemko a Montréalba. De még így is tíz hátvéddel állnak szerződésben, közülük Nate Schmidt és Griffin Reinhart lesz július 1-jétől RFA.

A Colorado idei éve Matt Duchene eladásáról szól. Már jó ideje tesztelik a piacot, hogy kinek kell a 26 éves center, akinek két éve van vissza évi hatmilliós szerződéséből. Joe Sakic általános igazgató top 4-es hátvédet keres. Nyilván Hamonicért is harcba szálltak, de ott is alul maradtak, noha az Islandersnek nagy szüksége van egy jó centerre. Egy ideig a Nashville-lel is szóba hozták a játékost, de David Poile értésre adta, hogy a hátvédsorukat nem kívánják megbontani ezért. Ezt meg lehet érteni.

duchene

Az események tehát továbbra is változatlan fordulatszámmal fognak pörögni, szombatig jellemzően a színfalak mögött, utána cserék és szerződéshosszabbítások formájában. Unatkozni nem fogunk az idei holtszezonban.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum