Első 1/1-es játékosát várja Svájc

 

Jön az újoncdraft, az első nap estéjén az első kört rendezik. A svájci Nico Hischier komoly kihívója lett a kanadai Nolan Patricknek.

A verseny nagyon szoros. A TSN-nél Bob McKenzie koordinálja a lap által összeállított ranglistával kapcsolatos teendőket. A szakíró viszonylag rutinosnak mondható, az idei lesz a 23. újoncdraft, amit tudósítóként követhet. A TSN szisztémája nem újságírói ?szakértelmen? alapul, tíz nagy tapasztalattal rendelkező játékosmegfigyelő véleményét kérik ki, majd összesítik. Mindezt négy alkalommal teszik meg az év folyamán: szezon előtt, a szezon felénél, a draftlottó idején ? vagyis április 30-án ? és közvetlenül a választás előtt. Szeptemberben Patrick még toronymagas esélyes volt, miközben a svájci kollégája az első 15-be sem került be (egészen pontosan 16. volt). Úgy is, hogy egy rosszul kezelt sérülés miatt Patrick mindössze 33 meccset játszott, igaz, ezeken is lőtt 20 gólt és kiosztott 26 asszisztot.

A Hischier-meteor decemberben kezdte megközelíteni a ranglista csúcsát, ekkor rendezték a junior-világbajnokságot, amit a kanadai játékos kihagyni kényszerült. Nem úgy Hischier, aki igazi vezére lett az esélytelen svájci válogatottnak, öt meccsen négyszer volt eredményes, további három gólban pedig benne volt. A későbbi világbajnok USA elleni negyeddöntőn az első tíz percben kaptak két gólt, de a 46. perc végére Hischier egymaga egyenlített. Hogy a győzelem nem jött össze, az elsősorban a fantasztikus napot kifogó amerikai kapuson, Tyler Parsonson múlt. Figyelemre méltó, hogy Svájc többet lőtt kapura, mint ellenfele. Érdemes felidézni e két gólt, valamint Parsons védését az 55. percben.

Nem véletlenül nyilatkozta Bob Motzko, az USA válogatottjának szövetségi kapitánya a meccs után a következőket: ?Hischier a legjobb játékos, akit ezen a tornán láttam. Mind a négy sorunkat kipróbáltuk ellene, de semmi nem használt, gyakorlatilag minden cseréjében ránk borította a pályát. Ez volt az első mondat, amit az öltözőben mondtunk egymásnak: ő a torna legjobb játékosa.? A vb tehát meghozta az áttörést a hokis számára, ezt követően a megkérdezett tíz megfigyelőből kettő már őt tette az első helyre. Mivel szezon közben is töretlenül termelte a pontokat, a QMJHL-es Halifax Moosehead csapatában 57 meccsen 38 gól és 86 pont lett a mérlege, így töretlenül szárnyalt tovább.

Április végére abszolút holtverseny alakult ki, öten a svájci, öten a kanadai játékos mellett tették le a voksukat. A meccs eldöntésére újabb 13 játékosmegfigyelőt kérdeztek meg, a vége az lett, hogy Patrick nyert 12-11 arányban. A szezon végére fikarcnyit sem csökkent a különbség, csak annyi változott, hogy bejött a képbe az offenzív hátvédmunkájáról híres Cale Makar, aki az AJHL-ben 54 meccsen 75 pontot csinált. Az egyik scoutnál ő lett az első júniusban, a többi kilencnél 5-4 arányban a svájci nyert Patrickkal szemben. Hischier mindenkinél, aki nem elsőnek rakta, begyűjtötte a második helyet, Patricknek becsúszott egy harmadik is. Ilyesmire, hogy valaki a szezon előtti 16. helyről odaérjen az elsőre, nem volt még példa. Ahogy arra sem, hogy svájci legyen az 1/1-es. Eddig Nino Niederreiter jutott a legmagasabbra, akit 2010-ben az első kör ötödik helyén vitt el az Islanders.

nolan-patrick-and-nico-hischier

A két játékos között tehát nincs számottevő különbség tehetség tekintetében, nem nagyon jöhet szóba más az első két helyen, mint valamelyikük. Patrick 189 centi és 90 kiló, Hischier valamivel kisebb termetű, 184 centijéhez 81 kiló párosul. Ennek megfelelően a kanadai a játék fizikai elemeiben erősebb, míg a svájci gyorsabb és kreatívabb. Utolsó teljes szezonjában Patrick 72 meccsen 102 pontot termelt a WHL-ben, a playoffban 21 meccsen 30 pontot hozott. Meg is nyerték a bajnokságot, Patrick 17 évesen MVP lett. A kanadai nagyon hasonló helyzetben volt, mint az amerikai Auston Matthews egy évvel korábban, szeptember 19-ei születésűként őt is csak pár nap választotta el attól, hogy egy évvel korábban draftolható legyen. Nála ugyanakkor a nyári sérvműtét után nem merülhetett fel, hogy ne a WHL-ben folytassa. A szezon így is roppant pechesen alakult számára, alig pár nappal a kezdete után lágyszöveti problémái voltak, a rájátszásban pedig a felsőtestét ért sérülés miatt nem tudott részt venni. Ennek ellenére a szakértők nem aggódnak sérülékenysége miatt.

Sőt: a rangsorok többségében megőrizte első helyét, így az NHL-énél is. A nagy kérdés azonban az, hogy a klubok hogyan látják a két játékost. Egy csapat nem minden nap kapja meg a lehetőséget, hogy elvihesse egy adott évfolyam legjobb játékosát, idén a New Jersey Devilsnek jutott ez a megtiszteltetés. Habár egybehangzó vélemény szerint az idei felhozatal nem mérhető a tavalyihoz, amikor Matthews és Patrick Laine, vagy a tavalyelőttihez, amikor Connor McDavid és Jack Eichel között folyt a versenyt az 1/1-es helyért, de két nagyon ígéretes hokisról van szó, akik hosszú időre meghatározhatják egy-egy franchise életét. A helyzet azért is különösen pikáns, mert a Devils után az ősi rivális Philadelphia Flyers választ másodikként. Ők praktikusan a duónak azt a tagját fogják elvinni, akire a Devils nem tart igényt. Igen ám, de ha utóbb csak az egyikből lesz korszakalkotó játékos, és az végül nem az 1/1-es lesz, akkor Ray Shero általános igazgató élete végéig hallgathatja, hogy elszalasztotta a nagy lehetőséget.

devils1

Erre kevés az esély. Ha visszatekintünk az elmúlt két évtized első és második helyezettjeire, megállapítható, hogy nincs nagy különbség közöttük, a rendszer jól működik, a ranglista élére kivételesen tehetséges játékosok kerülhetnek, a megbízhatóság hátrébb haladva csökken. Ez alól csak a 2012-es draft volt kivétel, ahol sem az első, sem a negyedik, sem a nyolcadik, sem a tizedik helyen választott játékosnak (sorrendben: Nail Jakupov, Griffin Reinhart, Derrick Pouliot, Slater Koekkoek) nem sikerült stabil NHL-es játékossá válnia. Az ilyen mellényúlások különösen az első draftjára készülő Las Vegasnak fájhatnak nagyon, akik most a legértékesebb játékosaikat is draftjogokra váltják. Bár nekik olyan nagy számban van választási lehetőségük (az első 15 játékosból hármat fognak elvinni), hogy már csak a nagy számok törvénye alapján is elképzelhetetlen, hogy ne fogjanak ki egy-két csiszolatlan gyémántot. De azért nem véletlen, hogy az NBA-ben és az NFL-ben jóval idősebb játékosok közül választanak, nem próbálják megtippelni, melyik 18 éves mire lesz képes felnőtt korában.

Idén a draftot a chicagói United Centerben rendezik. Péntek este, azaz magyar idő szerint szombat hajnalban az első kör megy le, másnap az összes többi, a másodiktól a hetedikig.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum