Spiller Goalie Rinne és a 63,6 százalék

 

Összesen hétszer fordult elő NHL-playoffban, hogy egy kapus végigvédett meccsen ne érje el a 70 százalékot.

Amit Pekka Rinne mutatott a Stanley Kupa-döntő első felvonásán a Pittsburgh ellen, arra még nem volt példa. Soha senki nem védett ilyen rossz százalékkal rájátszásban, legalábbis azok között, akik lehúztak egy teljes meccset, vagy hosszabbításban is védtek, és nem cserélték le őket. Rinne közel 60 perc alatt 11 lövésből 4 gólt kapott. Ez 63,6 százalék. Kézilabdában kiváló szint ? Pálinger Katalin fénykorában többször is hozott hasonlót.

Azonban szó sincs róla, hogy a finnen ment volna el az első felvonás! Az első gólnál csapata kettős emberhátrányban volt, Malkin keresztpassz után középtávolról lőtt bődületes nagy gólt a lepkés alá. Van, hogy az ilyet sikerül megfogni, most nem jött össze. A második gólnál tök üresen hagyott csatár lőtt a kapuba közelről. Rinnének a passz előtt ki kellett mozdulnia, mert az is lövés veszélyes szituáció volt. Ha bent marad, az a baj. Üres volt a kapu melletti csatár, pont, nincs tovább. A harmadik gólnál hosszú lapost lőnek neki, belenyúl, irányítja a kipattanót, a pakkot fel is emeli, hogy ha valaki érkezne, nehezebb legyen egyből ráütnie. Erre egy hátvéd térdéről öngól. A negyedik gól előtt több mint 37 percig nem volt pittsburghi lövés. Ez a végül győzelmet jelentő bomba brutál jó, a védő takarásából a lepkés ficakba, mértani pontossággal. Az utolsó hazai gól üres kapura esett.

Szóval Rinne a döntő első meccsén 63,6 százalékkal védett, így csökkentek az esélyei, hogy a rájátszás legjobbja legyen. De ha innen lehúzza a rolót, övé lesz a Conn Smythe-trófea.

Végül nézzük, kik voltak azok, akik nem érték el a 70 százalékot! Lesz a listán legenda is. Ray Emery neve kétszer is felbukkan.

2007-es döntő, ötödik meccs: az ottawai Emery 18 lövésből kap 6 gólt az Anaheimtől, ez 66,7 százalék. Ugyanez igaz Vesa Toskalára és Ron Tugnuttra is. A San José-i Toskala az Edmonton ellen a 2006-os második kör ötödik felvonásán, az ottawai Tugnutt a Washington elleni második kör első mérkőzésén védett így (18 lövés, 6 gól).

Az 1999-es második körben a hetedik meccsen nem kisebb egyéniség, mint Martin Brodeur mutatója kézilabdás. A New Jersey zsenije a Pittsburgh elleni sorsdöntő összecsapáson 13 lövésből kapott 4 gólt, 69,2 százalék.

Ugyanezt a statisztikát hozta Antti Niemi a 2011-es nyugati döntő negyedik meccsén a Vancouver ellen.

Van még egy 70 százalék alatti teljesítmény: Emery a Buffalo elleni 2006-os második körös párharc első meccsén 23 lövésből kapott hét gólt, ami 69,6 százalék.

Záró gondolatként: a statisztika önmagában nem elegendő, hogy egy kapus teljesítményét megítéljük. Rinne példája is mutatja: van, hogy adott nap nem jön össze semmi. De szó sincs arról, hogy hajmeresztő potyákat kapott. Egyszerűen így alakult, ő is, csapata is elfelejti gyorsan, amit kell. Aztán lehet, hogy a második meccsen shutouttal zár.

NHL: Phoenix Coyotes at Nashville Predators

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum