Andy Saucier a Pittsburgh titkos ásza

 

A Pittsburgh videóelemzője nem először állítja meg a lendületbe jövő ellenfelet a playoffban.

A Stanley Kupa döntőjének első meccsén, a 8. percben a Penguins korongot vesztett a saját harmadában, érkezett P. K. Subban, és óriási gólt lőtt Matt Murray kapujába. A vezetés nem volt érdemtelen, hiszen a hazaiak beragadtak, az első harmad első felében a Preds egyértelműen többet mutatott játékban, elszántságban, ötletben. Érdem ide vagy oda, a Pittsburgh élt a szabályok adta lehetőséggel, kikérte a videóbírót, és a játékvezetők érvénytelenítették a találatot. Sokan nem voltak meggyőződve arról ? például az NBC elemzője sem ?, hogy a felvételek egyértelműen bizonyították volna: Forsberg lesen vitte be a korongot. De a probléma ennél nagyobb. Egy ideje már minden videóbírózással foglalkozó írás felveti a lehetőségét, hogy a Stanley Kupa döntőjének hetedik meccsén gólt érvénytelenítenek les vagy kapusakadályozás miatt.

Ez a két pont az NHL jelenlegi szabályozásának jobb és bal Achilles-sarka. A kapusok akadályozásánál az jelenti a gondot, hogy nem következetesek a bírói ítéletek, a les esetében pedig maga a szabály is megkérdőjelezhető.

Vegyük Subban gólját. Forsberg legalább 15 másodperccel a lövés előtt vitte be a korongot, amit meg is szerzett a Pittsburgh, csakhogy az első passzt elrontották a bal oldali sarokban. Forsberg összeszedte és szinte egyből passzolt a jobb oldalon a kék vonalat átlépő Subbannek, aki némi igazítás után tűpontosan tüzelt, Murray-nek esélye sem volt.

A túloldalról nézve mindez igazi sikertörténet. A lehetőséget a Pens videóedzője, Andy Saucier szúrta ki, ő jelezte főnökének, hogy van értelme videóbírót kérni. Mike Sullivan a meccs után nem is feledkezett el segítőjéről: ?Talán egy szendvicset, egy szószt vagy valamit elneveznek róla. Andy igazán nagyszerű munkát végez. Úgy gondolom, nagyon jó szeme van ahhoz, hogy megítélje, érdemes-e kérni a videóbírót, vagy sem. Ezek az időkérések nagyon fontosak, úgyhogy nem akarunk könnyelműen bánni velük. Igyekszünk pontosan kiszámolni, van-e értelme. Az edzői stáb még a szezon elején leült, és meghatároztuk ennek a szempontjait, úgyhogy ma már mindenki tisztában van vele, mikor kérünk videóbírót, és mire.?

saucier

Saucier már tavaly is megszolgálta a pénzét. A Tampa elleni konferenciadöntő hatodik meccsén, amikor Stamkosék 3-2-re vezettek, tehát a Pens a kiesés szélére került, Jonathan Drouin szerzett gólt, amit szintén az ő tanácsára nézettek vissza, majd vettek el. A Pittsburgh akkor is három góllal válaszolt, és 5-2-re nyert. Az eredmény ismert: a Pens bejutott a döntőbe, ahol szintén győzött. A hétfői az első meccs volt a sorozatban, de a következmények nem kevésbé fontosak. A Pittsburgh a meccs előtt 13-ból 11-szer nyert, ha megszerezte az első gólt, az arány most már 12-2 (a Nashville esetében ugyanez a szám 7-2). Márpedig a statisztikák szerint a széria első meccsét nyerő csapatok az esetek 78,3%-ában a végén is örülhetnek.

Ezzel együtt azt P. K. Subban is elismerte, hogy nem emiatt kaptak ki.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum