Emberfórban a legnagyobb a Pittsburgh előnye

 

Eddig hatalmas volt a különbség ezen a téren a két nagydöntős között a playoffban.

Magyar idő szerint kedd hajnalban kezdődik a Stanley Kupa döntője a címvédő Pittsburgh Penguins és a fennállása során először finalista Nashville Predators között. A két csapat összehasonlításából a speciális egységek sem maradhatnak ki.

Összehasonlítva a két csapat emberelőnyös játékát, leegyszerűsítve azt mondhatjuk, a Pittsburgh jórészt annak köszönhetően, a Nashville annak ellenére jutott az idei döntőbe. A Penguins az egyik legjobb a létszámfölényes helyzetek értékesítésében, míg a Predators a sereghajtók között található (25% vs. 14,9%). Az Ottawa elleni konferenciadöntőben Crosbyék 31,6%-ot csináltak ezen a téren. Hat előnyös gólt ütöttek a hét meccsen, ami annál is fontosabb volt, mivel egyenlő létszám mellett többnyire szenvedtek: összességében 3 fölötti meccsenkénti gólátlagukat Karlssonék 2,4-en tudták tartani. 14 előnyös gólnál járnak már a playoffban, aminél többre egyetlen csapat sem volt képes. Ezzel szemben a Nashville mindössze két gólt tudott szerezni a Ducks ellen, pedig 22 lehetőségük volt, és az anaheimiek hátrányos védekezése sehol sincs az Ottawáéhoz képest.

malkin

Mindez megfelel az alapszakaszban nyújtott teljesítményeknek. A Pens kicsit javított, 23%-ban használták ki a fórt, a Nashville többet rontott, náluk 18,9% volt az eredményesség az alapszakasz során. A különbség oka elsősorban a csatárok minőségében keresendő. A Crosby, Malkin, Kessel hármassal 4 az 5 elleni játékban szinte lehetetlen felvenni a versenyt, Kesselnek 11, Malkinnak 10, Crosbynak 7 emberelőnyös pontja van. Másképpen fogalmazva: ha ez a Nashville-nek sikerülne, az a párharcot eldöntő tényező lehetne. Szintén ki kell emelni Justin Schultzot, aki tavaly szezon közben került a csapathoz Edmontonból, és 18 meccsen csaknem annyi pontot csinált új állomáshelyén, mint az Oilersnél. A playoffra visszaesett, 15 meccsen 3 pontot tett bele a közösbe. Idén Kris Letang hiányában lépett elő, és kiválóan pótolja a klasszis bekket: 15 meccsen már 10 pontnál tart, emberelőnyben két gólt lőtt és négy asszisztot adott.

A Predsnél Colin Wilson a legeredményesebb előnyben, de neki is csak két gólja van, további öt játékos pedig egyszer-egyszer talált be. Wilson három pontja a legtöbb a csatárok között, a hátvédek emberelőnyben meghatározó szerepet játszanak, Subbannek 5 pontja van, Josinak 3, Ellisnek 2. Mindezek a különbségek természetesen az előnyös taktikában is megmutatkoznak. A fenti csatártrióval a Pittsburgh variációs lehetőségei jóval gazdagabbak, játékuk kiszámíthatatlan. Jól mutatja ezt az Ottawa elleni ötödik meccses előnyös találatuk is. A korongot Kessel kapja meg, akinél az ellenfél szempontjából sosincs jó helyen, a közelében tartózkodó Malkin állandóan várja kapásra, fel is korcsolyáznak a kék vonalra, amire a Sens játékosai kénytelenek kilépni. Ekkor egy váratlan húzással az amerikai az újonc Guentzelhez passzol, aki azonnal le is adja a kapu torkában várakozó Crosbynak.

Ezzel szemben a Nashville igyekszik minél többet lőni a kék vonalról, bízva abban, hogy a korong megpattan, esetleg valaki bekotorja a kipattanót. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy a 60 emberelőnyben eleresztett lövésből a Subban, Josi kettős 23-at jegyez.

A Predators helyzetén tovább ronthat az első számú center, Ryan Johansen elvesztése. Ezt a bajnokságot tényleg csak a védelem nyerheti meg a Nashville-nek.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum