Tündérmese Nashville-ben

 

Vajon az Anaheim képes-e megállítani a Predatorst, amely az idei playoff eddigi legnagyobb meglepetése. Erre keressük a választ a nyugati finálé beharangozójában.

Cinderella story vagy cinderella run. Az amerikai szakzsargon röviden így írja le azt, amikor egy végtelenül esélytelen csapat győzelmével ér véget a bajnokság. Hogy ne menjünk messzire és maradjunk a jégkorongnál, elég csak az amerikai válogatott 1980-as olimpiai győzelmére gondolni.

Hasonló a helyzet most Nashville-ben. A nyugati nyolcadik helyen bejutó Preds először kisöpörte a konferencia legjobbját, a Chicagót, majd simán eltakarította az útból a St. Louist is. Mindezt úgy, hogy alig-alig kap gólt és egyedüliként a rájátszás 16 csapatából veretlen hazai jégen.

A Nashville ereje egyértelműen a hátsó alakzatban rejlik, ezen áll vagy bukik az egész playoff-szereplésük. A kapuban Pekka Rinne valami egészen elképesztő teljesítményt nyújt, minden kategóriában az ő nevével kezdődnek a táblázatok. A legszembetűnőbb a védési hatékonysága, amely 95,1%-os, ami éppen csak elmarad Marty Turco 95,2%-os NHL-rekordjától. A finn hálóőr rengeteg segítséget kap a hátvédek közül a Roman Josi, Ryan Ellis, PK Subban, Mattias Ekholm négyestől, akik azonban nemcsak a védekezésből, de a támadásból is kiveszik a részüket. A házi pontlista élén Ellis áll, Josi a harmadik, Subban az ötödik, ráadásul négy-négy találattal Ellis és Josi a csapat leggólerősebb játékosa. Azt, hogy mennyire kétirányúak a Preds védői, jól mutatja Laviolette húzása. A Blues elleni második meccsen Taraszenko duplájával nyert a St. Louis. A harmadik találkozó első percétől kezdve viszont  Subban és Ekholm árnyékként követte az oroszt, mindig akkor mentek a jégre, amikor ő, aminek az lett az eredménye, hogy a fennmaradó négy meccsen Taraszenko csak egyszer talált be. Ezek után pedig nem lenne meglepő, hogy ha Laviolette Getzlafra állítaná rá a második számú védőpárosát.

gibson rinne

Mégis a kiválóan felépített védelem lehet egyébként a Nashville egyik sarokköve. A nagy négyes tagjai ugyanis 24-25 perces jégidővel rendelkeznek, míg a harmadik párban a Weber, Martin kettős csak 12 perccel és nulla ponttal. Ők tehát elvégzik a mezőnymunkát, cipelik a zongorát, de egyértelműen akkor van keresnivalója az Anaheimnek támadásban, ha ez a két játékos van a jégen.

A csatársorból egyértelműen a Filip Forsberg, Ryan Johansen, Viktor Arvidsson sort kell kiemelni, amely eddig 23 pontot rakott a közösbe, ebből négyet a Blues elleni szériát lezáró hatodik meccsen. A trió az öt az öt elleni játékban életveszélyes az ellenfélre nézve, 11 gólt lőtt és csak kettőt kapott és negyvennel több kapura lövést jegyzett mint az ellenfelek összesen. Az Anaheimnek azonban nemcsak a top hármasra, hanem a negyedik sor három játékosára is ügyelnie kell majd. A St. Louis elleni párharc során ugyanis Vernon Fiddler és Cody McLeod is ütött győztes gólt, ami azt jelenti, hogy megfelelő hosszúságú a pad.

Van miért törlesztenie az Anaheimnek a Nashville ellen. A tavalyi rájátszás első körében ugyanis 3-2-es vezetésről bukta el a párharcot, úgy, hogy a mindent eldöntő hetedik meccset hazai jégen játszhatta. Idén azonban megmutatta a másik arcát is a kaliforniai gárda, az Edmonton elleni 0-2 után ötből négy meccset behúzott, a mindent eldöntő csatát ráadásul 20 év után először hazai közönség előtt.

Az Anaheimben egyelőre igazi vezérnek bizonyul Ryan Getzlaf. A kapitány eddig 15 pontot termelt és az sem zavarta meg, hogy kiesett mellőle a Dallastól megszerzett Patrick Eaves. A helyére érkezett ugyanis a régi társ, Corey Perry, az így összeállt Getzlaf, Rakell, Perry trió pedig összesen 34 ponttal zárta az első két kört. Randy Carlyle azonban nagy stratéga, a semmiből kapta elő a hetedik meccsre Nick Ritchie-t, akit feltett az első sorba a két öreg mellé és rögtön győztes góllal hálálta meg a bizalmat.

Nem ennyire termékeny, de borzasztóan hasznos a második sor, ahol Ryan Kesler a vezér. Nem vitás, hogy ennek a triónak az lesz a feladata, hogy a legtöbbet legyen a jégen a Predators legjobb sora ellen. Keslerék a góllövéssel nem állnak hadilábon, de valószínűleg a fizikai hokit fogják preferálni Forsbergék ellen. A harmadik és a negyedik sor viszont pontokban alig-alig tudott valamit hozzátenni az Anaheim szerepléséhez, amiben sajnos szerepe van a sérüléseknek is, mert Kase, Shaw és Depres is sérüléssel bajlódik. Ezek után nem nagyon van választási taktikája a csapatnak, nyomni, nyomni és folyamatos attak alatt tartani Rinne kapuját. Egyrészt a Ducks meccsenként nyolccal több kapura lövést produkál, amit tartania kell, másrészt kulcsfontosságú lesz, hogy ők szerezzék az első gólt, mert ha azt a Preds megszerezte, az győzelmet nem adta ki a kezéből.

preds ducks

Az Anaheim hátsó sora majdnem olyan ponterős mint a Predstorsé. Összesen 27 pontot termeltek a bekkek, de ettől sokkal fontosabb, hogy már majdnem mindenki egészséges. Fowler és Vatanen már harcra kész, egyedül Bieksa játéka kérdéses pénteken, de a legutolsó hírek szerint ott lesz a Honda Centerben.  A ponterősség mellett érdemes lesz figyelni a Ducks-játékosok jégidejét. Fowler ideje felfelé kilóg egy kicsit, ám a többieké egyenletességet mutat, ami azt jelenti, hogy Carlyle jobban tud majd gazdálkodni a hátvédjeivel, mint Laviolette.

Végül essen szó a speciális egységekről, ami hatalmas különbséget mutat és döntően befolyásolhatja a párharc kimenetelét. A Predators egyértelműen sokkal jobb mindkét mutatóban, az emberelőnyöket 20%-ka. használja ki, a hátrányokat 87,5%-kal védekezi ki. A Ducks ezzel szemben csak 13.9%-os öt a négy ellen, hátrányban viszont egészen elképesztő 69%-os eredményt produkált, ami a Predators ellen végzetesnek bizonyulhat, ha nem javítanak rajta.

Összességében elmondható, hogy az eddigi teljesítmény egyértelműen a Nashville felé billenti a mérleg nyelvét. Sokkal egységesebbek, mélyebbek és elenyésző hibával játszanak. Ezzel szemben az Anaheim képes óriási gödörbe is belemenni, viszont azt is megmutatták, hogy nagyon-nagyon sokat ér a playoffrutin és nagyon mélyről is képesek felállni. A fentiek alapján úgy tűnik, a Nashville története első Stanley Kupa-döntőjére készülhet a hatodik mérkőzés után.

preds ducks 2

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum