Az oroszok elkezdtek aggódni az olimpia miatt

   

Úgy tűnik, sztárjátékosaik sorra elhagyják a KHL-t az NHL kedvéért, így Pjongcsang bojkottja őket is érzékenyen érintheti.

Azok után, hogy Vagyim Sipacsov a Las Vegas Golden Knights csapatához igazolt, Jevgenyij Dadonov – aki sortársa maradna sortársának az NHL-újonc csapatnál – és Ilja Kovalcsuk távozását is kész tényként kezeli a sajtó. Mindhárman a Gagarin Kupa-győztes SZKA játékosai, igaz, a szentpétervári klubnak megvannak a megfelelő anyagi eszközei arra, hogy jövőre is versenyképes csapattal álljon ki az orosz bázisú bajnokságban. Rajtuk kívül Antyipinnel kapcsolatban is nyílt titok, hogy megy a Buffalóhoz, a Metallurg Magnyitogorszk másik bekkje, Alekszej Bereglazov már aláírt a New York Rangershez, a szintén vb-kerettag Andrej Mironov pedig áttenné székhelyét Moszkvából Denverbe.

Kovalcsukról egészen friss hír is van. A Devils menedzsere, Ray Shero bejelentette, a játékos nekik is jelezte visszatérési szándékát. A 34 éves csatár tenne még egy utolsó próbát a Stanley Kupáért. Erre az éppen újjáépülő New Jersey-i klub ugyan nem tűnik alkalmasnak, de vannak erős csapatok a ligában, amelyek rendelkeznek elég pénzzel a leigazolásához. A The Score szerint három ilyen van jelenleg: a még versenyben lévő Edmonton Oilers, a Dallas Stars és a Montréal Canadiens. Akárhogy lesz, az biztos, hogy Kovalcsuknak előbb alá kell írnia a Devilshez, onnan mehet tovább, ha igényt tart rá bárki a tengerentúlon. Minderre július elsejével kerülhet sor, tehát sem a bővítési drafton, sem az újoncokén nem lehet csereérték az orosz.

Apránként lassan akár minden idők legnépesebb orosz NHL-kontingense is összejöhet, ami különösen abban az évben tűnik problémának, amikor a liga azzal fenyegetőzik, hogy nem engedi el a játékosait a téli olimpiára. 1998 óta először. A korábbi olimpiai és világbajnoki aranyérmes Szergej Szvetlov és a kétszeres olimpiai bajnok Borisz Mihajlov is ezzel kapcsolatos aggodalmainak adott hangot a napokban.

Szvetlov azt nyilatkozta, hogy az olimpia a jégkorong legnagyobb eseménye, és ő igen szomorú, hogy a modern világban nem mindenki ért egyet ezzel az axiómával. Mihajlov így fogalmazott: “Az olimpia előtt jó lenne, ha azok a srácok kapnák meg az esélyeket, akik a mi bajnokságunkban játszanak. És hogy azok a srácok, akik megkapják ezeket az esélyeket, ne lépjenek le az NHL-be.”

Ezzel kapcsolatban René Fasel továbbra is töretlen optimizmusának adott hangot az AP-s John Wawrow-nak adott interjújában, amit szinte minden jelentősebb orgánum átvett. A nemzetközi szövetség elnöke a következőket mondta: „Én nagyon pozitív ember vagyok, soha nem adom fel. Még van némi időnk, talán meggyőzhetjük Gary Bettmant, hogy megváltoztassa a véleményét. Június vége, július eleje az utolsó határidő, a menetrendek és az arénabeosztások miatt. Nagyon jó a kapcsolatom van Garyvel, de mit mondhatnék? Semmim nincs, amit felajánlhatnék neki. Ha Gary úgy dönt, hogy nem jönnek az olimpiára, annak sem a szurkolók, sem a játékosok, sem a média nem fog örülni. Az egész világ szomorú lesz. Ez egy kivételes lehetőség a sportágunk számára, hogy megmutassuk magunkat. Kivételes lehetőség az NHL számára is. Semmi nincs, ami ennél nagyobb vagy fontosabb volna. Nincs jobb megjelenési platformja a sportágunknak, mint a téli olimpia. Hárommilliárd ember fogja nézni.”

faselbettman

Fasel a barátkozós-udvarias hangvétel mellett azért két finomat odaszúrt. Egyrészt kijelentette, hogy a korong most a játékos-szakszervezet ütőjén van, amellyel egyébként állandó kapcsolatban áll. Másrészt bár nyíltan nem zsarolta meg az NHL-t, de azt egyértelművé tette, mi lesz a NOB és az IIHF fókuszában egy esetleges bojkott esetén: „Amit biztosan tenni fogunk, ha nem jön az NHL, az az, hogy elkezdünk a kínai olimpián és a KHL-en dolgozni. Ez meg fogja nyitni az utat az orosz és a nem orosz klubok előtt, hogy megerősítsék jelenlétüket Ázsiában.”

Ebben a kontextusban még aggasztóbb az orosz sztárok elvándorlása a tengerentúlra, ami kiélezettebbé teheti a viszonyt az orosz szövetség és az NHL között. Bár mint arra Allan Walsh, az egyik legmenőbb észak-amerikai játékosügynök felhívta a figyelmet: a játékosok hiába akarnak menni az olimpiára, a nemzetközi szerződések és megállapodások kiveszik a döntést akár az ő, akár az egyes klubok kezéből. Így például hiába mondja Alekszandr Ovecskin, hogy ott lesz Pjongcsangban, és ehhez hiába adja áldását Ted Leonsis, a Capitals tulajdonosa, vállalva a büntetést is, ami nem lesz csekély. A nemzeti szövetségek az élő szerződések-megállapodások alapján nem nevezhetik be ezeket a játékosokat, míg a nemzetközi szövetség nem teheti meg, hogy elfogadja a nevezéseket. Csakhogy korántsem elképzelhetetlen, hogy Oroszországot a nemzetközi kötelezettségek a legkevésbé sem fogják érdekelni. Különösen akkor nem, ha a nemzeti büszkeségükről vagy az ázsiai piacban rejlő lehetőségek kiaknázásáról van szó.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
augusztus 19., szombat
PRE 15:00 DABKOS 1-6VÉGE
U16 19:00 HUNEBB 11-0VÉGE
augusztus 20., vasárnap
PRE 11:00 DABBAY 2-6VÉGE
U16 15:00 HUNMAN 1-0VÉGE
augusztus 22., kedd
VIS 18:00 MISPOP 4-3 HVÉGE
VIS 18:00 NITMAC 5-1VÉGE
VIS 18:00 UTEZIL 1-2 HVÉGE
VIS 18:30 NZÁAVS 4-3 HVÉGE
augusztus 23., szerda
U20 19:15 HUNGSE 
augusztus 24., csütörtök
PRE 17:00 SKADAB 
U17 17:10 HUNNOR 
BL 18:00 KLPMIF 
    • SPORT 2
PRE 18:00 TITFTC 
U20 19:30 HUNAUT 
augusztus 25., péntek
VIS 17:00 ZILMAC 
U17 17:40 HUNNOR 
PRE 18:00 TOPDAB 
VIS 18:00 MISNZÁ 
BL 19:00 MÜNCRA 
    • SPORT 2
U18 19:00 POLHUN 
VIS 19:00 AVSNIT 
VIS 19:00 POPUTE 
U20 19:15 HUNBIE 
PRE 20:00 AMIBRA 
augusztus 26., szombat
U20 12:00 HUNFBK 
BL 15:00 FRÖKAC 
    • SPORT 2
U17 15:40 HUNNOR 
U18 16:00 MORHUN 
PRE 19:30 VC2KL2 
PRE 20:00 ROUBRA 
augusztus 27., vasárnap
U18 11:00 SVKHUN 
U20 11:00 HUNNOR 
BL 14:30 H71ESB 
    • SPORT 2
VIS 17:00 NZÁUTE 
VIS 18:00 MACPOP 
VIS 18:00 NITMIS 
PRE 19:00 KL2VC2 
VIS 19:00 AVSZIL 
augusztus 29., kedd
VIS 17:00 ZILMIS 
VIS 18:00 UTENIT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk