Kikkel erősödhet tovább a világbajnokság?

   

Szinte minden csapat tartott fenn helyeket az NHL-rájátszásból kieső játékosok számára.

Három válogatott van a párizsi?kölni A csoportos világbajnokságon, amely megnevezte mind a 25 játékost, akiket szerepeltetni kíván. Fehéroroszország, Lettország és Szlovénia esetében nem várható már személycsere. Azonban a legtöbb csapat hagyott némi variációs lehetőséget arra az esetre, ha az NHL rájátszása számukra kedvezően alakulna. Most az elméleti lehetőségeket vesszük számba, hogy mely csapatok mennyit profitálhatnak a konferencia-elődöntők alakulásából, vagyis, hogy a még versenyben lévő nyolc NHL-csapat kereteiben milyen nemzetiségű játékosok szerepelnek. A legtöbb csapatban rengeteg kanadai és amerikai játékost találunk, esetükben lehetetlen megjósolni, kik jöhetnek szóba a válogatottnál, így most nem róluk, hanem a további hokinemzetekről lesz szó. Fontos kiemelni, hogy csak az elméleti lehetőségeket vesszük számba, a tényleges részvétel a szövetségi kapitányok és a játékosok egyéni döntésein múlik.

A konferencia-elődöntők közül a Pittsburgh Washington elleni párharca a legegyértelműbb, Crosbyék 3-1-re vezetnek összesítésben a szombat éjjeli ötödik meccs előtt. Ha a Washington kiesik, nagyot ?borulhatnak? a keretek, hiszen a kétszeres alapszakaszgyőztesnél sokféle nemzetiségű játékos található. A kapuban Holtby mögött ott van a német Grubauer, a védők között az orosz Orlov, míg a támadóknál nemcsak Ovecskint érdemes kiemelni, Kuznyecovot is, nem beszélve a Burakovsky, Backström, Johansson svéd hármasról. Egy újabb vereség esetén Lars Eller is csatlakozhatna Dániához, sőt az amerikai T. J. Oshie szerepléséhez sem férhet sok kétség. A túloldalon a finn Oli Maatta, a svéd Hagelin, Hörnqvist kettős, a német Kühnhackl és Jevgenyij Malkin szabadulhatna fel.

A legszorosabban az Ottawa Senators?New York Rangers párharc áll, 2-2 az állás. Ha a kanadai csapat esik ki, a svéd válogatott járhat a legjobban, már amennyiben a csapatkapitány ? egyben a világ egyik legjobb hátvédje ? Erik Karlsson vállalná a szereplést. A hátvédek közül szintén Svédországot erősítheti Fredrik Claesson, Finnországot Jyrki Jokipakka. A csatárok között egyetlen nem észak-amerikai játékost találunk, a svéd Viktor Stalberget. A Rangersben három svéd támadó rohamozza a kaput, Jesper Fast, Oscar Lindberg és Mika Zibanejad személyében. Norvégiának Mats Zuccarello jelenthetne erősítést, míg a fiatal Pavel Bucsnyevics még sosem szerepelt világbajnokságon az orosz válogatottban.

Nyugaton mindkét elődöntőben 3-2 az állás, a Nashville a St. Louis, az Anaheim az Edmonton ellen vezet. Közülük a Nashville a legnemzetközibb csapat, a Rinne és Saros alkotta finn kapusduót Mikka Salomaki egészíti ki a csatársorban. A svédeket nem kevesebb, mint öt játékos képviseli: Ekholm, Arvidsson, Forsberg, Jarnkrok és Aberg, de a svájciak is jól járnának a Blues feltámadásával, hiszen három NHL-essel bővülne a kontingens: Josi és Weber a védelembe, Fiala a csatársorba jöhetne erősítést. Svédek akadnak a St. Louisban is: Gunnarsson, Berglund, Paajarvi és Steen lenne bevethető. A csatárok közül Taraszenko, Jakupov és Barbasov az orosz válogatottat erősítheti, Jaskin és Sobotka a csehet, Lehtera a finnt.

Az Anaheim az NHL történetének egyik legnagyobb feltámadását produkálta pénteken, és átvette a vezetést összetettben. Ha behúznák a hatodik meccset, az számos válogatott számára nyitná meg a lehetőséget az erősítésre. A hátvédek közül Sekera Szlovákiához csatlakozhatna, Klefbom és Larsson a svédekhez. A csatárok között a legnagyobb név ? a kanadai ászokat nem számolva, mint Connor McDavid, Jordan Eberle, Ryan Nugent-Hopkins és társaik ? a német Leon Draisaitl, aki elképesztő formában van, az alapszakasz után a rájátszásban is hozza a pont/meccses átlagot. Ő kölni születésű, tehát a szó legszorosabb értelmében hazatérne a válogatottba. Mellette Anton Szlepisev orosz, Iiro Pakarinen finn, Anton Lander svéd állampolgár, velük is számolhatna szövetségi kapitányuk. Ha az Edmonton fel tud állni a pofonból, és két meccset tud nyerni zsinórban, azzal Sami Vatanen előtt nyílik meg az út a finn válogatott felé. A svédek is tovább erősödhetnének ezzel, hiszen a bekkek közül Hampus Lindholm, a csatároknál Rickard Rakell és Jakob Silfverberg jöhetne számításba. A 21 éves Ondrej Kase még nem mutatkozott be a felnőtt válogatottban, a német Korbinian Holzer viszont stabil tagja a német védelemnek.

A felsorolásból is látható, hogy számtalan kiváló játékos csatlakozhatna még az amúgy sem gyenge világbajnoki keretekhez. Az esetleges erősítések a gyengébb nemzetek számára lennének a legfontosabbak, Svájc vagy Németország nyerhet sokat, ha számukra kedvezően alakul az NHL rájátszása, és a kieső játékosok vállalják a vb-részvételt. Mellettük a kanadaiak, az oroszok, a svédek és az amerikaiak is igen jó játékosokat húzhatnak be, de az ő keretük eleve igen erős.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum