Kik jönnek majd hozzánk ebből a mezőnyből?

 

Az A csoportos vb második napján a középmezőny csapatai és a tavalyi feljutók is bemutatkoznak.

Szombaton beindul a nagyüzem a világbajnokságon, negyed egytől késő estig folyamatosan meccsek lesznek, két csoportban összesen hat. Déltájban az A jelű csoportban Dánia játszik Lettországgal. A kétezres évek elején úgy tűnt, Lettország felzárkózhat a nagyobb hokinemzetek sorába, 2003 és 2005 között háromszor is beverekedték magukat az első tíz közé, 2009-ben is negyeddöntőt játszhattak, ám ezt követően mindannyiszor kicsúsztak a legjobbak közül, az utóbbi két vb-n egyaránt a 13. helyen végeztek, 2015-ben Prágában kis híján kiestek. Idén új edzővel vágnak neki a küzdelmeknek, a Stanley Kupa-győztes Bob Hartley áll a kispadon. A csapat nem meglepő módon a Dinamo Riga KHL-es csapatára épül, egyetlen NHL-es sincs a keretben. Tavalyhoz képest elsősorban a győzni tudás képességében kell előre lépniük, mert bár egyetlen sikerük volt csak, Kazahsztánt verték 2-1-re, emellett háromszor is ráadásban szenvedtek vereséget, vagyis könnyen alakulhatott volna a vége másképp is. Számunkra a legkedvesebb játékosuk a kapus Janis Kalnins, aki három szezont húzott le Dunaújvárosban, majd egyet Székesfehérváron, mielőtt a Dinamo Rigába igazolt volna, ahol 30 meccsen 92,5%-kal védett.

Dánia 2002-ben, a Székesfehérváron és Dunaújvárosban rendezett vb-n jutott fel az A csoportba, azóta kirobbanthatatlan onnan. Nem sokat pepecseltek az akklimatizációval, 2003-ban legyőzték az USA és Kanada válogatottját is. 2010 után tavaly is negyeddöntőt játszottak, ahol azonban 5-1-es vereséget szenvedtek a későbbi döntős Finnországtól. A mostani keretben egy NHL-es található, a Winnipeg Jets ifjú titánja, a 21 éves Nikolaj Ehlers, aki 25 gólt és 64 pontot szerzett. A legnagyobb hiányzó a szintén NHL-es Frans Nielsen, neki feltehetően túl sok lett volna 33 évesen egy Világkupával kezdődő és világbajnoksággal végződő szezon. 2010 után viszont lesz ott a nemzeti csapatban Peter Regin, aki a Jokerit Helsinki legeredményesebb csatára volt 48 ponttal. Gondok talán hátul lehetnek, ebben az évtizedben még nem volt vb, amelyet 20 kapott gól alatt zártak volna. Emellett a kék vonalról hagyományosan kevés segítség érkezik a támadások során. A lettekkel tavaly a csoportkörben találkoztak, a rendes játékidőben 2-2 volt, a hosszabbításban sem született döntés, végül a büntetőpárharcot Nicklas Jensen döntötte el egy nem mindennapi megoldással.

A B csoportban Szlovénia kezdi a bent maradásért folytatott küzdelmét, szomszédaink első ellenfele Svájc lesz. Mint közismert, a szlovén hoki célja, hogy liftező válogatottból egy szinttel feljebb lépjenek, egyszer-egyszer kiharcolják a bentmaradást. Érdekes módon ez a kétezres évek elején már sikerült nekik, 2002-ben és 2005-ben is bent maradtak, azóta egy év kivételével lifteznek le és föl. Nagy mozgások nem voltak a csapatban, a szocsi olimpiai csapatból 18-an vannak itt. Velünk kétszer játszottak a felkészülés során, Celjében 2-1-re győztek, a Tüskecsarnokban 5-3-ra, de ekkor még a felkészülésük elején tartottak. Ha valóban bent akarnak maradni, ehhez elsősorban a lőtt gólok számát kell növelni, az utóbbi 25 A csoportos meccsükön mindössze 42-ig jutottak. Összehasonlításul, tavaly mi hét meccsen lőttünk 12-t, ami jobb arány ennél. A csapatban van néhány veterán, mint Robar, Tavzelj, Rodman vagy Music, a gerincét azonban az 1988/89-es korosztály alkotja: Jeglic, Pance, Ticar, Urbas, Mursak, Golicic most vannak pályafutásuk csúcsán, az idei lehet tehát az az alkalom, amikor így együtt nekifuthatnak a bravúrnak.

Svájc 1997-ben került fel az elitbe, előtte pár évig liftezgetett, azóta kétely sem merülhet fel annak kapcsán, hogy hol a helye. Ők még jobban muzsikáltak első évükben, mint szombati ellenfelük, rögtön bronzmeccsig jutottak, ilyesmire sem azelőtt, sem azóta nem volt példa. Az emlékezetes belépő után még 9 alkalommal jutottak el a negyeddöntőig, nyolcszor azonban ott el is véreztek. 2013-ban nem, akkor a döntőig meneteltek, ahol -1-es vereséget szenvedtek a házigazda svédektől. Idén a legnagyobb hiányzó a Minnesota Wild csatára, Nino Niederreiter, és semmi nem utal arra, hogy akár a Pittsburgh, akár a Nashville szezonja a vb ideje alatt véget érne, pedig innen elvileg még várható lenne erősítés. Előbbi csapatban játszik Mark Streit, utóbbiban Kevin Fiala, Roman Josi és Yannick Weber. Hiányukban a mostani keret a hazai bajnokságból építkezik, egy-két játékos jön máshonnan, érdekes kérdés, hogy tudnak-e a szükségből előnyt kovácsolni.

Délután a másik feljutó is bemutatkozik, Olaszország Szlovákiával mérkőzik. Amikor Olaszország 2014-ben kiesett az A csoportból, a keretben 11 észak-amerikai születésű játékos volt található. Akkor meghirdették a Made in Italy projektet, aminek Krakkóban ötödik hely lett az eredménye a divízó 1/A-ban, tavaly viszont a szlovénok mögött másodikok lettek, és ugyanúgy visszakerültek, mint korábban. A mostani keretben mindössze két olyan játékos van, akiket Észak-Amerikából ?igazoltak?, közülük az egyik Giulio Scandella, de ő már 20 éves kora óta Olaszországban játszik, kisebb európai kitérőkkel, és 2006 óta tagja a válogatottnak. Ez azért mindenképpen figyelemre méltó eredmény. A mostani keret a HC Bolzano csapatára épül, de sokan érkeznek a svájci bajnokságokból és az Alpesi Ligából is. A bent maradásnak nincs túl sok realitása, azért sem, mert Dánia ? a jövő évi vb házigazdájaként ? védettséget élvez.

A szlovákok ellen nem lesz könnyű dolguk, északi szomszédaink keretéből 14-en játszanak a cseh első osztályban, öten a KHL-ben, hárman a szlovák bajnokságban, ketten a svéd élvonalban. A szlovák hoki aranykora a kétezres évek elejére tehető. 2000-ben döntőt játszottak, 2002-ben arany-, egy évre rá bronzérmet nyertek, utána sorozatban háromszor kvalifikálták magukat a negyeddöntőbe. Azóta valami nem kerek náluk, mert bár 2012-ben hatalmas bravúrral megszerezték az ezüstérmet, ezt leszámítva mindössze egyszer élték túl a csoportkört. Az elmúlt tíz évből hétszer nem jutottak a legjobb nyolc közé, 2008-ban az is megesett, hogy a kiesés elkerüléséért kellett küzdeniük. Megjósolhatatlan, hogy az idei keret mire képes, az elszánt olaszok ellen minden tudásukra szükségük lesz.

ITAUKR 2

Visszatér-e Franciaország arra az útra, amelyről az elmúlt két évben tért le? Korábban fokozatosan lépkedtek felfelé, 2014-ben Fehéroroszországban bejutottak a legjobb nyolc közé is, ahol csak a későbbi aranyérmes Oroszországtól szenvedtek vereséget. Az a válogatott elképesztő potenciállal rendelkezett, a Stéphane Da Costa, Pierre-Edouard Bellemare, Antoine Roussel alkotta első sor számolatlanul lőtte a gólokat, hárman együtt 28 pontig jutottak a hét csoportmérkőzésen, az oroszok ellen azonban kifogyott a tank, 3-0-ra kikaptak. Roussel akkor az All Star-válogatottba is bekerült, első franciaként. Hat gólt és öt asszisztot szerzett, miközben Ovecskin 4+7-tel zárt az aranyéremig vezető 10 mérkőzésen. Idén újra összeállhat a félelmetes trió, ráadásul házigazdaként a többiektől is több várható. A válogatottban utoljára láthatjuk a franciák emblematikus csapatkapitányát, Laurent Meunier-t, aki 38 évesen 32 A csoportos ponttal rendelkezik. Szintén ismerős lesz a Fehérvár bekkje, Antonin Manavian.

A szeptemberi norvég olimpiai csapatból ? amely akkor 2-1-re verte a franciákat Pjongcsangért ? 16-an vannak ott a világbajnokságon is. Közülük csak Andreas Martinsen érkezik az NHL-ből, ő a Montréal csatára, idén a Coloradóból került oda, de nem nevezhető meghatározó játékosnak. Nem úgy, mint Mats Zuccarello, aki még mindig harcban van a Stanley-ért a New York Rangers játékosaként. Galló Vilmos és Hári János ismerheti legjobban ezt a keretet, hiszen 12-en játszanak Svédországban. Az Olimb testvérek Galló, Sondre Olden pedig Hári csapatában ment idén. A norvégok az évtized elején futották legjobb formájukat, 2010 és 2012 között 9., 6. és 8. helyen végeztek, azóta a 10?12. pozíció környékét célozták be. A franciák elleni nyitómeccsük kemény feladatnak ígérkezik, amely jó alkalmat ad arra, hogy felmérjük, melyik csapat lesz képes megközelíteni a közelmúlt dicső eredményeit.

Miközben javában zajlik a csapatok bemutatkozása, szombaton lesznek, akik már a második meccsüket játsszák. Az első ilyen a fehérorosz?cseh párharc, amelyet negyed ötkor rendeznek, és amelyen két vesztes találkozik. Kosztyicinék a finnektől kaptak ki épphogy, a csehek is sokkal közelebb álltak Kanadához, mint azt a 4-1-es juharleveles győzelem sejteti. A másik meccsen a házigazda Németország fogadja Svédország csapatát. A házigazdák hatalmas meglepetéssel kezdték a tornát, 2-1-re legyőzték az USA-t. Ez mindenképpen figyelmeztető jel kell legyen még egy olyan erős válogatott számára is, mint amilyen a svéd, amely szombaton vár rájuk. A háromkoronások büntetőkkel kaptak ki az oroszoktól az első napon, de könnyű győzelemben a németek ellen sem reménykedhetnek.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum