Kezdődhet a két és fél hetes hokimaraton

 

Már csak egyet kell aludni, és elstartol az év legfontosabb tornája, az A csoportos jégkorong-világbajnokság.

A küzdelmek május 5?21. között zajlanak két városban, Párizsban és Kölnben. A francia főváros a Csehország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svájc, Szlovénia alkotta nyolcast látja vendégül az AccorHotels Arenában. A létesítmény korábban Bercy névre hallgatott, 1984-ben adták át, 17 ezer néző befogadására alkalmas. A Szélig Viktor szívének legkedvesebb helyszínek egyikéről van szó, hiszen a sokszoros válogatott magyar bekk kétszer is ünnepelhetett itt Francia Kupa-győzelmet a Brianconnal: 2010-ben szétlövésben győzték le a Rouent 2-1-re, három évvel később az Angers-t múlták felül ugyanilyen arányban, rendes játékidőben. Mindkétszer 13 ezernél több néző előtt.

Kölnben a helyi DEL-csapat, a Haie csarnoka ad otthont a másik nyolcas csatáinak, majd az elődöntőket és a finálét is itt rendezik meg. A Lanxess Arenában 18 500-an férnek el, ez a létesítmény a legnagyobb befogadóképességű hokicsarnok Észak-Amerikán kívül. A kölni csoportban Dánia, Lettország, Németország, Olaszország, Oroszország, Svédország, Szlovákia és az USA küzd egymással.

A lebonyolítás a 2012 óta megszokott rendben zajlik, a két csoportban minden csapat mindenki ellen játszik egy meccset, az utolsók kiesnek, a kétszer legjobb négy továbbjut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak egymással, vagyis a kölni csoport elsője a párizsi csoport negyedikjével, a kölni másodikja a párizsi harmadik helyezettjével és így tovább.

A csoportküzdelmeket hárompontos rendszerben bonyolítják, a hosszabbítás ötperces, ott 3 a 3 ellen játszanak a csapatok, térfélcserét követően, tehát a hosszú oldalra kell cserélni. Ha a hosszabbításban nem születik gól, szétlövés dönt a pluszpont sorsáról. Az egyenes kieséses szakaszban ez a lebonyolítási rend számos ponton változik: a rendes játékidő végét jelző sípszó után tízperces hosszabbítás jön, melynek során 4-4 mezőnyjátékos lehet egyszerre a jégen (kivéve a kettős emberelőnyöket). A csapatoknak ekkor is térfelet kell cserélniük. Ha a döntő áll egálra 60 perc után, negyedórás, jégfelújítást is magában foglaló szünetet követően 20 perces hosszabbítás következik, 4-4 mezőnyjátékossal, váltott térfélen. A csoportmeccsek során 3-3 játékos próbálkozhat büntetőlövéssel, az egyenes kieséses szakaszban 5-5, ezt követően egyenként lőhetnek a játékosok, az első 3, illetve 5 szétlövéshez képest fordított sorrendben.

Kanada vb 2016

A hokitársadalom évente megrendezett legnagyobb eseménye kapcsán számos kérdés tartja izgalomban a közönséget. Az első közülük, hogy ki nyeri a tornát. Kanada számít a legnagyobb esélyesnek, tavaly és tavalyelőtt is nyertek, ebben az évtizedben Oroszországnak sikerült még dupláznia, 2010-ben a csehek, 2011-ben a finnek, 2013-ban a svédek értek oda az első helyre. A fnnek az utóbbi három évben kétszer is a második helyen végeztek, és mint tudjuk, az új generáció már nem elégszik meg a legszimpatikusabb vesztes szerepével.

A kereteket itt most nem elemezzük, kiélezett csata várható, mint mindig. Szintén érdekes kérdés, hogy ? főleg a középmezőny elejéről ? ki lesz képes a legnagyobb meglepetést okozni. A franciák 2016-ot leszámítva évek óta, a németek az utóbbi időben dörömbölnek az elit elitjének kapuján, de az abszolút meglepetés kategóriájába tartozott Szlovákia 2012-es és Svájc 2013-as döntőbe jutása is. Vajon Lettország 2009 után ismét bejut a legjobb nyolc közé, vagy tovább tart a lejtmenet? A lettek mélyrepülésének legjobban az alsóbb régiók csapatai örülhetnek, bár a velük egy csoportban lévő olaszok talán könnyebb ellenfél lesznek, mint a szlovénok, akiknek így Fehéroroszország legyőzésére lehet a legnagyobb sanszuk. Bár mi tudjuk a legjobban, hogy egy győzelem önmagában nem biztos, hogy elég a bentmaradáshoz. Ebben az évben Dánia a védett csapat, mivel 2018-ban ő rendezi az A vb-t. Akkor sem esik ki, ha a csoportja utolsó helyén végez. A szabályzat azt mondja, hogy ez esetben az összesítésben leggyengébb két csapat esik ki, tehát a másik csoport utolsója mellett a mezőny legkevesebb pontot szerző csapata jön vissza a divízió 1/A csoportba.

Mindent összevetve igen jó tornára van kilátás, melyet nagy terjedelemben közvetít a Sport Tv. A keretek részben már adottak, részben alakulnak, attól is függően, hogy az NHL-ben javában zajló küzdelmek során melyik csapat esik ki a rájátszásból, és játékosaik közül ki választja pihenés helyett a könnyűnek éppenséggel nem ígérkező világbajnokságot.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum