Crosbynak vissza kellene vonulnia

 

Legalábbis Kanada egyik legnevesebb ideggyógyásza szerint.

A Washington?Pittsburgh párharc harmadik meccsén Sidney Crosby ismét agyrázkódást szenvedett, pályafutása során negyedszer, október óta másodszor. A negyedik meccset kihagyta a Penguins kapitánya, mert ilyenkor át kell esnie a szokásos protokollvizsgálatokon, melyek után eldől, mikor térhet vissza. Ezt a dátumot egyelőre homály fedi, miként azt is, hogy mennyire súlyos a sérülése. De van mitől rettegnie, hiszen ugyanilyen okból kifolyólag 2011 és 2013 között két és fél szezon során mindössze 58 meccset játszott.

Crosby fejsérülése után megszólalt Charles Tator, a Kanadai Agyrázkódás Centrum igazgatója, Paul Echlin, az Agyrázkódás a Jégkorongban orvosi kongresszus elnöke és Keith Primeau korábbi játékos, aki négyszer szenvedett ugyanilyen sérülést.

Sidney Crosby

Tator Crosby újabb fejsérülése után nem köntörfalazott: “Ha valakinél több agyrázkódás történik, akkor egy enyhébb újbóli eset is súlyos következményekhez vezethet. Ezért mindenkinek segítünk elkerülni, hogy másodszor vagy harmadszor ugyanilyen sérülést szenvedjen el. Ha amatőr lenne, azt mondanám, akassza szögre a korcsolyát, ne kockáztasson tovább. 2011-ben egy évet hagyott ki, tavaly októberben két hetet, de az csak fél éve volt, ami ebben az esetben rövid időnek számít.”

Echlin szerint: “A hosszú távú hatásokat kell figyelembe venni Crosbynál, ami nála egyre rosszabb lehet, függetlenül attól, hogy az első két agyrázkódása évekkel ezelőtt volt. Ha ismétlődő traumáid vannak, a regenerálódási idő mindig tovább tart, és ilyenkor végig kell gondolni, akarja-e az ember folytatni. Ha igen, akkor az életminősége jelentősen csökkenhet. Ez egy fiatal ember élete. Ez emberi kérdés. Nem arról szól, hogy a Pittsburgh továbbjut-e a rájátszásban, vagy hogy mi lesz a mérkőzés vége.”

Keith Primeau, a Detroit és a Philadelphia klasszisa 16 évet töltött az NHL-ben, mégis csak 909 meccset játszott, mert négy agyrázkódás miatt többször kidőlt. Utoljára 2006-ban próbált visszatérni, több mint egy év kihagyás után, de végül orvosi tanácsra felhagyott a játékkal. Primeau világosan fogalmazott: “Ha tudtam volna, hogy ezek a sérülések mivel járnak, hamarabb befejeztem volna. De hogyan győzhetsz meg valakit, aki játszani akar? Sehogy. Orosz rulettet játszol. Azt hiszed, jók az esélyeid, de a valóságban nem tudsz semmit.”

Primeau

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum