Újabb magyar csatárt draftoltak a USHL-be

 

A 2001-ben született Papp Kristóf 2018-tól játszhat a legjobb amerikai juniorligában.

A 15 éves támadó játékjogát a Madison Capitols foglalta le a 8. kör 117. helyén. Papp Kristóf hét éve az Egyesült Államokban él és jégkorongozik, ezért nem az importdrafton szerepelt, hanem az amerikai játékosok között. A Madison a településről származó Suter család tulajdona, az egyik tulajdonos Ryan Suter, aki jelenleg is aktív NHL-játékos, olimpiai ezüstérmes.

“A Drago Skorpióknál kezdtem el játszani, évekig ott voltam, de egyszer-egyszer az MTK-val mentem tornákra, mivel Jécsi Gyula volt az edző, aki nagyon sokat segített a nyári felkészülések alatt nekem – vágott bele pályafutása ismertetésébe Papp Kristóf. – Körülbelül hét éve jöttünk ki először Amerikába, elmentem a Los Angeles Jr. Kings tryoutjára, hogy meglássuk, milyen a tudásom a kinti gyerekekéhez viszonyítva. A próbajáték jól sikerült, bekerültem a csapatba, ezért úgy döntött a családunk, hogy kiköltözünk. Utána a CAHA nevű utánpótlásligában töltöttem öt évet, a Los Angeles Jr. Kingsnél, az idei pedig már a második szezonom volt Michiganben, a HPHL U16 ligában. Tavaly a Belle Tire, idén a Honeybaked színeiben játszottam.”

Papp Kristof 4

Nem lepődtünk meg azon, ahogy a magyarországi és az amerikai edzések és mérkőzés közötti különbséget jellemezte: “Azt vettem észre már kisgyerekként is, hogy a taktikára, a csapatjátékra és a meccsszituációkra sokkal több időt fektetnek itt, mint otthon. A mérkőzéseken gyorsabb a tempó, és sokkal több az összjáték.”

A fokozatosság és a folyamatosság lényeges a tengerentúli fiatalok karrierében. A USHL-draft sem derült égből villámcsapás volt Papp Kristóf számára. “A scoutok már 2-3 éve figyeltek minket, ez idő alatt felkerült a nevem az esélyes játékosok listájára. Erről természetesen értesültünk. Az idei szezonban az edzőm és az advisorom, azaz a családi tanácsadónk beszélt több csapat játékosmegfigyelőjével, de természetesen addig a pillanatig, amíg a nevemet nem láttam meg a draftlistán, nem tudtam biztosan semmit. Izgatottan ültünk le a gép elé, online néztük a draftot, ami itteni idő szerint este hétkor kezdődött. Közben folyamatosan beszéltem az edzőmmel és az advisorommal telefonon. Nagyon boldog vagyok, hogy kiválasztottak.”

Papp Kristof 5

Kristóf nyáron tölti be a 16. életévét, fiatal még ahhoz, hogy októbertől a világ egyik legjobb U20-as ligájában szerepeljen. “Júniusban tart a USHL-es csapatom edzőtábort, ahová meghívtak. Ott tesztelhetik az újoncokat. De a következő szezont még a Honeybakednél töltöm a tervek szerint.”

Mivel a következő szezonban már az U18-as korosztály tagja lesz, felmerül a kérdés, hogy keresték-e a magyar válogatottól, és mik a tervei, jön-e világbajnokságra, ha hívják. “Már idén is kaptam meghívót az ifjúsági válogatott keretébe, de sajnos abban az időpontban az amerikai állami, majd az országos tornák zajlottak. Remélem, jövőre lesz alkalmam elmenni, szeretnék a magyar válogatottban is bemutatkozni.”

Papp Kristof 3

Ebben a szezonban Stipsicz Bence játszott a USHL-ben, a Cedar Rapids RoughRiderst erősítette. Erdély Csanád a Sioux Falls Stampede színeiben jégkorongozott két éve. A honosított magyarok közül többen – így például Holéczy Roger és Kevin Wehrs is – kijárták a USHL iskoláját. Papp Kristóf lehet a következő magyar csatár a ligában.

Papp Kristof 1

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 11., péntek
FELK 18:00 MISAVS 2-4VÉGE
szeptember 12., szombat
EL 19:15 MACVAS 6-3VÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 14., hétfő
EL 20:00 DEBTIT TÖRÖLVE
    • M4 SPORT
szeptember 18., péntek
FELK 19:15 AVSMIS 8-5VÉGE
szeptember 19., szombat
EL 19:15 TITVAS TÖRÖLVE
    • M4 SPORT+
szeptember 20., vasárnap
EL 19:15 MACDEB 5-4 HVÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 25., péntek
EL 16:30 DEBFTC 
    • M4 SPORT+
ICEHL 19:15 G99AVS 
Partnerünk
Archívum