Az NHL fontos kérését utasította el a bíróság

 

A ligának taktikát kell váltania az agyrázkódásról szóló perben, melyet az ügyben eljáró bírónő megdöbbentőnek nevezett.

Mint ismeretes, több mint száz játékos perli a ligát amiatt, mert az agyrázkódások hosszú távú következményei iránti nemtörődöm magatartása miatt súlyos egészségügyi és ennek következtében anyagi problémákkal küzdenek. Szerintük az NHL sokáig szemet hunyt a fejet ért ütések és egyéb traumák hosszú távú negatív következményeiről szóló kutatások eredményei fölött, ha időben reagálnak, akkor sok esetben megelőzhető lett volna a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) kialakulása. Mindez rengeteg korábbi játékost érint, egyikük Mike Peluso egyszer azt nyilatkozta, a következő agyvérzésénél már nem fogja hívni a 911-et, mert 830 dolláros NHL-nyugdíjából nem futja a kórházi számlákra. A témának további tragikus aktualitást kölcsönöz, hogy február 3-án, vasárnap délelőtt egy 18 éves amerikai játékos meccs után fejfájásra panaszkodott, majd nem sokkal később eszméletlenül esett össze, de Allan Walsh, az egyik legismertebb játékosügynök is borzasztó történeteket mesélt ezzel kapcsolatban néhány hete.

small-cte-brain-words

Természetesen rengeteg pénzről van szó, az NHL pedig szeretné minimalizálni az ebből származó anyagi veszteségeit. Eddigi taktikájuk a tagadás stratégiájára épült, azzal érveltek, hogy a CTE-ről szóló kutatások még embrionális állapotban vannak, tudományosan megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán létezik-e ilyen betegség. Ők is felbéreltek egy jó nevű szakértőt, egyben azt kérték az ügyben eljáró minneapolisi bíróságtól, hogy kötelezzék a Bostoni Egyetemet arra, hogy adja át az összes rendelkezésére álló fényképet, agyszeletet és klinikai adatot annak érdekében, hogy ellenőrizhesse azok hitelességét és a kutatási eredmények tudományos megalapozottságát. Az egyetem, mely az agyrázkódásokkal kapcsolatos kutatások központja a világon, tiltakozott a kérés ellen, amely technikailag lehetetlenné tenné a további kutatómunkát. Álláspontjukat ebben a cikkben részletesen is ismertettük.

A kéréssel kapcsolatban egy hete született döntés, a TSN beszámolója szerint Susan R. Nelson bírónő elutasította azt. A 31 oldalas határozatában a következőket írta: ?Már maga a szándék, hogy ilyen mennyiségű adatot előállítsanak és fizikailag egy helyre összegyűjtsenek, megdöbbentő. A jogos igények és a felmerülő nehézségek között egyensúlyozva arra jutottam, hogy az ügyben közvetlenül nem érintett Bostoni Egyetem számára az NHL információs igénye óriási terheket jelentene.? Mint arról az egyetem egyik vezető kutatója, Ann McKee is beszámolt, a kutatóközpontban kb. 400 játékos agyáról őriznek felvételeket, koponyánként 172 ezret. Ennyi fotót 13 évnyi munkával tudnának anonimizált formában az NHL rendelkezésére bocsátani. Az egyetem egyik ügyvédje ugyanakkor jelezte, hogy az érintett NHL-játékosok agyáról készült felvételek digitális másolatát minden további nélkül átadják a ligának. A következő játékosokról van szó: Reggie Fleming, Larry Zeidel, Rick Martin, Bob Probert és Derek Boogaard.

cte

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum