Eichel távozna Buffalóból

 

Maradását Dan Bylsma edző távozásához köti.

Amióta az új tulajdonos Terry Pegula 2011-ben megvásárolta a csapatot, azóta a Buffalo nem jutott a legjobb nyolc közé. Pegula az eredménytelenséget látva már a negyedik edzőt fogyasztja, most azt a Dan Bylsmát, aki 2009-ben Stanley Kupát nyert, 2011-ben az év edzője volt, az elmúlt két évben pedig összesen hatmilliót vitt haza, eredmény nélkül. Emiatt Tim Murray menedzser a héten találkozik a tulajdonossal, ahová azonban egy rossz hírt is kell vinnie. Az eredménytelenséget megunta a Buffalo első számú csillaga, Jack Eichel is, aki azt mondta, hogy ha lejár a szerződése jövő nyáron és Bylsma marad, akkor ő nem hosszabbít.

Felvetődik a kérdés, hogy egy 20 éves játékos, hogy mer ilyen nyíltan kritizálni egy akkora szakembert, mint Bylsma. Jack Eichel a 2015-ös draft második választottja volt, Connor McDavid mögött. A tehetségét már az is bizonyította, hogy a hároméves entry level szerződésekor a maximális fizetést és bónuszt kapta, azaz több mint hárommillió dollárt. A megelőlegezett bizalmat megszolgálta, első évében 81 meccsen 56 pontot termelt, a másodikban pedig úgy ért el 57-et, hogy csak 61 meccsen lépett jégre. Ám hiába a vezérszerep és a jó egyéni teljesítmény, a csapat az 50%-os mutatót sem érte el és nem jutott a rájátszásba, nem úgy, mint a McDavid vezette Edmonton és a Matthews kormányozta Toronto.

eichel

A Buffalo erős átépítésen megy keresztül, amihez idő kell. Ennek ellenére Tim Murray menedzser hangot adott a nemtetszésének a csalódást jelentő szezont után, ami Bylsma szakmai munkáját is beárazta. Eichel is kifakadt, nem hagyta szó nélkül az elmúlt két évet: “Elég középszerűek voltunk az elmúlt két esztendőben. Tudom, hogy ez kiábrándító a szurkolóknak és kínos nekünk, játékosoknak, de sajnos nem lettünk jobbak az elmúlt két évben.” Eichel azonban itt nem állt meg, Paul Hamilton, a WGR-AM 550 rádió munkatársa szerint a 20 éves játékos házon belül elejtett egy olyan mondatot, hogy vagy Bylsma, vagy ő, de valaki menni fog. Murray erre csak annyit felelt, hogy jelenleg Bylsma az edző, de felülvizsgálják ezt a kérdést.

Az biztos, hogy Eichel a Buffalo arca jelenleg, akinek az elvesztése óriási érvágás lenne a csapat jövőjét tekintve. Eichelt ugyanis egyáltalán nem könnyű elmozdítani a helyéről, bármennyire is menni akar. A center RFA (korlátozott szabad ügynök) lesz jövő nyáron, ami azt jelenti, hogy meghatározott százalékban fog nőni a fizetése automatikusan. Ha ezt az emelést nem fogadja el, akkor jön az arbitráció, de ha ezt sem fogadja el, mehet holdoutra, azaz a csapat tagja, de nem játszhat szerződés hiányában. A végső variáció, hogy az egyik csapattól kap ajánlatot, amit a Buffalo vagy megad, vagy nem. Ha nem, akkor eligazolhat, bizonyos kompenzációk fejében. Ha mégis igen, és marad, annak nem sok értelme van, hiszen a Buffalónak aligha érdeke olyan játékost marasztalni, aki menni akar. Az ilyen játékosra rá kell adni a kabátot.

A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor ott van, hogy a fiatal játékos nem igazán érett még arra, hogy arca legyen egy franchise-nak, már szezon közben is többször bírálta kifelé a csapatot, sőt név szerint egyes játékosokat is. Bylsmának sem most szólt be először. Az amerikai játékos láthatóan egyelőre nehezen veszi az akadályokat, amikből pedig kijut neki bőven. Már a McDaviddel szembeni alulmaradását a drafton, sem tudta emelt fővel megemészteni, az idei szezon végén hajszállal bukta el kétmillió dolláros bónuszát, amikor az utolsó fordulóban Leon Draisaitl 0,0046 pont/meccs átlagos különbséggel szorította ki az első tízből.

A csapatában szikrája sem látszik annak, mikorra lehetne belőlük ütőképes franchise-t építeni, miközben a minden meccsén legalább 6-8 újonccal felálló Toronto bejutott a rájátszásba és ott méltó ellenfele az alapszakaszgyőztes Washingtonnak, ráadásul az Edmonton is szárnyal. Ugyanakkor, ha a Buffalo szeretne valamit felépíteni a romokon, azt csak egy edzővel lehet elkezdeni, Bylsmának még három éve van a kontraktusából, szezononként hárommillió dollárért.

Az is lehet, hogy a felek a színfalak mögött keresnek valami kompromisszumos megoldást, a játékos ügynöke máris cáfolta, hogy Eichel ilyet nyilatkozott volna, szerinte kimondottan jól haladnak a tárgyalások, a szerződésnek pedig nincs olyan pontja, amely Bylsma foglalkoztatásával lenne kapcsolatos. Eközben az ifjú titán meghívót kapott az amerikai válogatott világbajnoki keretébe, ahonnan talán erőt tud meríteni a folytatáshoz.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
augusztus 17., csütörtök
PRE 15:00 DABJUN 3-7VÉGE
PRE 17:00 SKAUTE 2-3VÉGE
PRE 18:00 MISVC2 2-4VÉGE
U16 18:30 SPAHUN 1-12VÉGE
augusztus 18., péntek
PRE 18:00 TITVC2 6-0VÉGE
PRE 18:00 TOPUTE 4-0VÉGE
U16 19:00 EBBHUN 0-8VÉGE
VIS 19:00 MACNZÁ 1-2VÉGE
augusztus 19., szombat
PRE 15:00 DABKOS 1-6VÉGE
U16 19:00 HUNEBB 11-0VÉGE
augusztus 20., vasárnap
PRE 11:00 DABBAY 2-6VÉGE
U16 15:00 HUNMAN 
augusztus 22., kedd
VIS 18:00 MISPOP 
VIS 18:00 NITMAC 
VIS 18:00 NZÁAVS 
VIS 18:00 UTEZIL 
augusztus 24., csütörtök
PRE   SKADAB 
BL 18:00 KLPMIF 
    • SPORT 2
augusztus 25., péntek
PRE   TOPDAB 
PRE 17:00 TITFTC 
BL 19:00 MÜNCRA 
    • SPORT 2
PRE 20:00 AMIBRA 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk