Szintet lépett a MOL Liga-döntő, jöhet a folytatás

   

Most a MAC-on a sor, hogy fokozza a tempót. Az a csapat nyerhet hétfőn, amelyik inkább képes lesz a szombatihoz hasonló teljesítményre.

A MOL Liga döntőjében eddig a harmadik meccs hozta el a legnagyobb izgalmakat, és ha hinni lehet a szakembereknek, akkor a legmagasabb színvonalat is. Különösen az első harmad volt fergeteges, őszinte oda-vissza játék folyt, az elején a MAC ment jobban, de aztán a DVTK bevert két előnyt, majd a 25. percben Vojtkó Mátyás lövése pattant be Sean Escobedóról. Ekkorra bőven domináltak a hazaiak, a harmadik gól és a második szünet közötti periódust a vendégek részéről a frusztráltság és a tehetetlenség jellemezte. Mindez egy csapásra megváltozott a záró húsz percre. Érezhető volt, hogy jót tett a vendégeknek a szünet, és Escobedo hamar meg is szerezte a kulcsfontosságú első találatot. A MAC mentális erejét Joe Colin gólja tesztelte három perccel később, de a vendégek állták a próbát, nem omlottak össze, mentek tovább, és a játékrész felénél ők is ütöttek két előnyös találatot.

Csodálatosan jó meccs volt, elképesztő technikai megoldásokat láthattunk a gólokon kívül is, felesleges neveket kiemelni, mert tényleg mindkét csapat minden játékosa dicséretet érdemel. Láthattuk azt is, hogy ezek a játékosok nem gépek, 3-0 után a MAC megrogyott, de a hihetetlen mélységekből is összekapta magát. A Jegesmedvék sem vettek vissza egy csöppet sem az utolsó húsz percben, a vendégek felzárkózása egészen más eset, mint a keddi volt. Nem beszélve arról, hogy 3-0-ig eljutni milyen heroikus erőfeszítéseket igényelt a hazaiaktól, akik bizony kivágták a rezet, fantasztikusan kompenzálták Magosi Bálint elvesztését, és eddig döcögős előnyjátékukban is nagyot léptek előre. Ide tartozik az az adat, miszerint a DVTK eddig három olyan mérkőzést játszott a rájátszásban, amelyen Magosi nem lehetett ott eltiltás miatt, és a piros-fehérek mindhármat megnyerték. Hétfőn a negyedik ilyen mérkőzés jön, hiszen az arany sisakos csatárra még kétszer nem számíthat csapata. Ha ilyen lesz a folytatás, akkor parádéra van kilátás. Mindehhez nagyban hozzájárult, hogy a játékvezetők szinte hiba nélkül vezették a meccset, és a mérce is végig ugyanaz volt mindkét csapattal szemben.

Ezzel együtt a MAC-nak és a DVTK-nak is van miben javulnia. A Jegesmedvék számára a kulcs a fegyelmezett védekezés összerakása lehet most. Feltűnő, hogy a MAC mennyivel okosabban tudta őrizni háromgólos előnyét csütörtökön, mint a miskolciak a magukét szombaton. Ebben nagyban közrejátszott, hogy a vendégek sokkal nagyobbat tudtak javulni a gyengébb minőségű középső periódus után, mint tették azt a Jegesmedvék csütörtökön. A MAC számára továbbra is a kiállítások számának csökkentése állhat a fókuszban, de ahogy Majoross Gergely vezetőedző fogalmazott, nem a túlzott keménységből származó kétpercesek a fájdalmasak a számára, hanem a fegyelmezetlenségből, feleslegesen elkövetett szabálytalanságokból adódó létszámhátrányok. Ezek főként akkor voltak a jellemzőek, amikor a csapat lelkileg mélyponton volt.

Egy ilyen meccs után túl sok negatívumot nem lehet mondani. Gőz Balázsra például feltehetően külön videózás nélkül is oda fognak figyelni a szombati duplája után a MAC játékosai. A túloldalon ebből a szempontból összetettebb a feladat, hiszen Bronson, Escobedo, Pozsgai és Vokla is képes kapura törően játszani. Bronson védő létére az egész rájátszás legtermékenyebb játékosa, 9 találatával vezeti a góllövőlistát. A nemzetközi trendeknek megfelelően a kombinatív játékra képes bekkek teljesítménye ebben a párharcban különösen fontos lehet, hiszen a szombati hét gólból hatot is ők szereztek. Ez nem a csatárok kritikája, láthattuk, hogy esetükben is centiken múlt a siker. A légiósok mindkét csapatban megszolgálják a pénzüket, miközben a magyar játékosok közül Sági Martin remekül küzdött az első sorban, de Galanisz Nikandrosz, Pavuk Attila, Nagy Gergő, Somogyi Balázs, Terbócs István és Nagy Krisztián is centikre volt a góltól, gólpassztól. A pillanatnyi formán és némi szerencsén múlik, bemennek-e ezek a korongok, a centiken pedig olyan fontos lélektani momentumok, amelyek eldönthetnek egy-egy meccset.

A párharcban 2-1-re vezetnek a Jegesmedvék, a negyedik meccset, amelyet az M4 Sport élőben közvetít, hétfőn este hatkor rendezik.

MISMAC F3 Rito

Fotó: Ritó Ákos

MAC–DVTK Jegesmedvék 3-4

   

Tudatosabban, hatékonyabban, jobban játszott a DVTK, mint a tudásától elmaradó MAC Budapest, megérdemelten nyert, összesítésben 3-1-re vezet.

Ahogy négy napja, úgy ezúttal is nekiesett ellenfelének a Miskolc. Ennek jeléül a 18. másodpercben már Sági Martin előtt adódott helyzet a kapu torkában. Ez kimaradt, ahogy a következő két lehetőség is, ám negyedszerre egy a védekező harmadból pillanatok alatt a hazai kapuig elvitt támadás végén a 6. percben a kiugró Sakaris megszerezte a vezetést a vendégeknek, az addigiak alapján egyáltalán nem érdemtelenül (0-1). Maradt a miskolci fölény, a vendégek határozottsága a 8. percben kétszer is megmutatkozott. Buli után pillanatok alatt nagy miskolci helyzetek alakultak ki, másodszor Sági fonákkal emelt túl magasra a hasaló Bálizs fölött. Könnyen meglehetett volna a második gól. Nem lett meg, és ez hamar meg is bosszulta magát. A 9. percben egy miskolci védő a sarokban adta el a korongot, az ezt megszerző MAC-játékosok Boorasnak tették vissza, de pontatlan volt a passz, pedig könnyen gól lehetett volna. Egy perccel később viszont már nem menekült meg a miskolci kapu. Először jutott el saját erőből a miskolci kapu elé a MAC. Nagy G. még Adorjánba paskolta a korongot, de a buli után az alapvonalon a kapu elé induló Somogyi egy csellel lövőhelyzetet harcolt ki magának és szép egyéni alakítása után Adorján kapujába lőtt (1-1). Lendületbe jött a MAC, ehhez hozzájárult a meccs első kiállítása. Sakaris ütközte a palánk mellett Voklát, túl keményen. Jól játszotta meg az előnyt a MAC, hamar helyzetbe került, Jubinville hagyta ki a kapu előterében. Sorra jöttek a próbálkozások, de Adorján vezetésével sikeresen védekezte ki a DVTK a hátrányt. A nyomás alól a 15. perc körül szabadult ki a vendégcsapat. Egy eladott MAC-korong után 3 a 2 ellen mehettek el, a támadást lezáró lövésnek Bálizs mellényúlt de mázlija volt, a kapu mellé perdült a pakk. A 18. percben aztán egy újabb villámgyors miskolci támadás következett 2 a 2 ellen. Tóth A. nem adta le a korongot, hanem kivárt és amikor mindkét budapesti védő hasalt, kilőtte Bálizs lepkés kesztyűje mellett a kaput (1-2). A harmad egy Johnston-megugrással zárult, a másik oldalon Sakaris kísérte a támadást, de Johnston egyedül fejezte be az akciót, amelynek a végén Bálizsba lőtt.

Erőteljesebb MAC jött ki a második harmadra. Olson ütközte le keményen Ságit, civakodás és páros kiállítás lett a vége. 4 a 4 ellen  gyors, tempós játék folyt a jégen, majd nagy lehetőséghez jutott a MAC, amikor a páros kiállítás alatt Johnston szabálytalankodott, így 40 másodperc 4 a 3 ellen következhetett. Az előnyben rendkívül energikus volt a MAC, óriási kavarodás keletkezett Adorján kapuja előtt, de mázlival megúszták a gólveszélyes szituációkat a vendégek. A 6. percben szabadult fel a nyomás alól Adorján kapuja, egy elvesztett MAC-korongból támadott vissza a DVTK, Sakaris a kapu torkában nem tudta Bálizson túljuttatni a pakkot, csak kapuvasig jutott. A viszontválasz sem késett, Adorján kapuja előtt alakult ki tumultus, Könczei a kapus háta mögött próbálta az üres kapuba tunkolni a korongot, de az elcsúszott keresztben a gólvonal előtt. A 12. percben Toulmin egy újabb, védőharmadban szerzett korongból ment a kapuig, végül a kapuvasat lőtte el. Óriási iramban ért véget a harmad, mindkét oldalon több gólszerzési lehetőséggel, de minden kimaradt. Mindent elmond erről a 20 percről, hogy összesen 35 alkalommal lőttek kapura a játékosok.

MACMIS 3

Nagyon hamar, voltaképp helyzet nélkül érkezett a harmadik harmad legelején a MAC egyenlítő gólja. Egy buli után Olsonhoz került a korong, aki a kék vonalról emelt a kapura. Nagy Krisztián épp jókor korcsolyázott át Adorján előtt ahhoz, hogy ezzel megzavarja a kapust, így a pakk akadálytalanul landolt a hálóban (2-2). Az 5. perc elején Kovács Bronson, egy percre rá Nagy Krisztián kapott kisbüntetést. Bár a közel egy perces dupla fórt nem sikerült kihasználnia a Miskolcnak, de a szimpla emberelőnyt egy gyönyörű és villámgyors kombináció révén Miskolczi révén kihasználták a vendégek, ezzel harmadszor is megszerezték a vezetést (2-3). Megszületett a meccs első emberelőnyös gólja tehát. A hazaiak szempontjából nagyobb baj volt, hogy nem sokkal később Escobedo kellett kiüljön 2 percre, ezzel fogyott az idő az egyenlítéshez. Galanisznak kellett szabálytalankodnia a saját kapuja mögött a 13. percben, esélyt kapott a MAC az egyenlítésre, de olyan történt, ami Majoross Gergely csapatával ebben az idényben nem sokszor, előnyben elvesztette a korongot a MAC, Toulmin indította el Johnstont, aki belőtte a szólót, ezzel két gólra növelve csapata előnyét (2-4). Kapkodott ezekben a percekben a MAC, ennek a következménye volt az is, hogy elcserélték magukat, újabb emberelőnyhöz jutottak a vendégek. Szombaton túl passzívak voltak a miskolciak az utolsó 30 percben és erre majdnem ráfáztak, de ezúttal sokkal ügyesebben múlatták az időt, nem engedték annyira magukra a budapestieket. az 58. percben időt kért a MAC, lehozta Bálizst, behozta a legjobbjait, és óriási nyomást gyakorolt a vendégekre, óriási helyzeteket alakítottak ki Adorján kapuja előtt, de a fehér mezesek olykor csúszva-mászva akadályozták meg a gólt. Miskolczi tudott elszaladni a koronggal, de Escobedo blokkolni tudta az üres kapura leadott kísérletet, majd Hajós korongja kerülte el az üres kaput. 4 másodperccel a vége előtt aztán Pozsgai távoli lövése beakadt Adorján kapujába (3-4), de a hátralevő idő kevés volt már ahhoz, hogy bármiféle esély legyen a meccs megmentésére. Nyert a DVTK és ezzel a harmadik MOL Liga-győzelem kapujába ért.

Mindig a negyedik győzelmet a legnehezebb megszerezni

   

A MAC nem nyújtotta azt, amit tud, a DVTK-ban minden sor hozzá tudta tenni a magáét a győzelemhez.

Majoross Gergely, vezetőedző, MAC Budapest: “Magunkban kell megkeresnünk az okát annak, hogy miért nem tudjuk azt nyújtani, amit tudunk. Nagyon akarjuk a győzelmet, de talán nem jól akarjuk. Ráadásul sokat hibázunk. Most már minkét csapat viszonylag fáradt, de a hibáink jelentős része olyan, amelyet fáradtan sem engedhet meg magának egy csapat. Ha eddig azt gondoltuk, hogy meg kell nyerjük a döntőt, akkor mostantól elmondhatjuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, talán egy kicsit csökken ez a fajta nyomás rajtunk. Ha egy csapat az életéért küzd, akkor képes nagy dolgokra. Mi mostantól nem hibázhatunk. Van egy napunk arra, hogy kitaláljuk, min kell változtatnunk.”

Doug Bradley, vezetőedző, DVTK Jegesmedvék: “Igazi csapatmunkával nyertünk. Kivételes volt a kapusteljesítményünk, és ezúttal a speciális egységek a mi javunkra döntöttek, hiszen tudtunk gólt szerezni emberelőnyből és emberhátrányból is. Minden sorunk sokat tett a mai győzelemért, ez természetesen egy edzőnek mindig nagy öröm. Most először is azt fogom mondani a játékosaimnak, hogy pihenjenek egyet, aztán elkezdjük a felkészülést a következő mérkőzésre. Mindig a negyedik győzelmet a legnehezebb megszerezni, így újra össze kell kapnunk magunkat.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1600 néző. Játékvezetők: Babic, Kincses, Kókai, Nagy.
Bálizs: 86,7% (Arany)
K
Adorján: 93,5% (Kiss)
Escobedo, Kovács B., Nagy G., Booras, Nikiforov
1
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Sági
Pozsgai, Olson, Nagy K., Terbócs, Jubinville
2
Gőz, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Miskolczi
Ruikka, Vokla, Somogyi, Könczei, Kovács Cs.
3
Tuominen, Joe, Johnston, Toulmin, Sakaris
Bödök, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Keresztury
4
Laczkó, Karda, Popovics, Szopos, Ritó
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Bradley Douglas, Farkas Tamás
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:13 MIS Sakaris Toulmin Joe
1-1 09:20 MÚB Somogyi Könczei
1-2 17:45 MIS Tóth A. Miskolczi Joe
2-2 40:49 MÚB Olson Jubinville Nagy K.
2-3 46:44 MIS PP Miskolczi Tóth A. Hajós
2-4 52:27 MIS SH Johnston Toulmin Joe
3-4 59:56 MÚB Pozsgai Könczei
45 Kapura lövések száma 30
14 Kiállításpercek 8

A MAC–DVTK nagy galériája

   

A MAC–DVTK videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum