Kivágják-e a rezet a Jegesmedvék?

   

Magosi Bálint kiesése komoly probléma a címvédőnek, ráadásul a MAC rátalálni látszik saját játékára, így minden tudományukra szükségük lesz a hazaiaknak, ha meg akarják tartani pályaelőnyüket.

A döntő a második meccsen ott folytatódott, ahol az elsőn abbamaradt: a DVTK a fővárosban is egyértelműen kézben tartotta a dolgokat, számtalan helyzetet alakítottak ki, amelyeket azonban képtelenek voltak gólra váltani. A helyzet annyiban változott aztán, hogy a hazaiak két kék vonalon lefülelt koronggal elszaladtak, és egy percen belül két gólig jutottak. Csapatszinten könnyű találatokat szerzett a MAC, amivel hatalmas lélektani előnyre tett szert. A Miskolc kissé megrogyott, az önbizalom megcsappant, a 26. perces harmadik találatnál el is párolgott. Ekkor tudott először játékban is egyenrangú partnere lenni a kihívó a címvédőnek. A harmadik húsz percnek háromgólos hazai előnnyel vágtak neki a csapatok, ez egyértelműen a MAC-nak kedvezett, játékuk összeállt, a döntő folyamán először ők művelték jobban a jégkorongot, és végül teljesen megérdemelten győztek nullára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a csapat szempontjából beszélhetünk csak könnyű gólokról, hiszen nem a tudatosan formált játékrendszer biztosította fölény kényszerítette ki azokat, hanem a vendégek hibáinak, a szerencsének és a könyörtelen helyzetkihasználásnak voltak köszönhetők. Mindez semmit nem von le az eredményes játékosok érdemeiből. Jon Booras és Jeff Jubinville mértani pontosságú passzai, Somogyi Balázs és Terbócs István technikailag magas színvonalon és a kiélezett helyzetben is hideg fejjel kivitelezett góljai páratlanul fontosak voltak, akár a döntő végkimenetelének a szempontjából is. Nem mondhatunk mást Kovács Bronson emberelőnyös találatáról sem, amelynek révén a MAC az első adandó lehetőséget gólra váltotta. Ami nem sikerült a DVTK-nak az első meccsen, 25 perc alatt összejött a MAC-nak a másodikon: elhúzott három gólra.

További hasonlóság az első két meccs között, hogy a Jegesmedvék szinte hiba nélkül játszanak, ami a kiállításokat illeti, míg a MAC nem találja a durvaság és a keménység közötti határvonalat. A DVTK az eddig eltelt 120 perc alatt két előnyt engedélyezett ellenfelének, Majoross Gergely tanítványai ebből egy gólt szereztek, 50%-os a helyzetkihasználásuk. A MAC az első meccsen háromszor, a másodikon nyolcszor került emberhátrányba, a miskolciak viszont eddig egyszer sem voltak képesek létszámfölényben gólt elérni.

Itt kell szólnunk Magosi Bálint eltiltásáról. A heves vérmérsékletű válogatott csatárnak saját bevallása szerint is gondja volt az alapszakaszban a mentális felkészüléssel. Egy februári interjúban erről a következőket mondta: „Higgadtabbnak kell lennem. Sajnos a buta kiállításaimat idén sem sikerült kinőnöm, elég fontos meccseken hoztam hátrányos helyzetbe a csapatomat.” Ebben a tekintetben a rájátszásra egy ideig nem tudott előre lépni, sok kiállítást és még több büntetéspercet szedett össze, miközben a súlyos következményekkel járó eseteit is megúszta egymeccses eltiltással. Igaz, ezzel is éppen eléggé büntette csapatát, a Fradi elleni hetedik meccset is ki kellett hagynia. Azt is el kell azonban ismerni, hogy a döntőre megváltozott: határozottsága, keménysége, elhivatottsága nem kopott, ám 120 perc alatt mindössze egyetlen kétperces kiállítása volt.

Mindezt azonban egy teljesen értelmetlen akcióval annulálta a második meccs lefújása után, amikor a pályára a többiekkel együtt beugorva belekorcsolyázott Haszonits játékvezetőbe, aki a Nikiforov és Tóth Adrián között kitört kakaskodástól legmesszebb álló bíró volt. A játékvezetői tekintély a jégkorong egyik alapja, az ilyesmi megengedhetetlen. A vége nem is lehetett más, mint hárommeccses eltiltás, kettő a játékvezető megsértéséért, egy automatikusan a második beszedett véglegesért. Ez a harmadik eltiltása a rájátszásban, amely ráadásul alapjaiban változtathatja meg az erőviszonyokat a két csapat között, hiszen Magosi a DVTK Jegesmedvék aranysisakos játékosa, vezére, így pótlása fejtörést jelent a szakvezetés számára. Magosi kiesése alighanem Sági Martint emeli vissza a sokat játszó sorok egyikébe. A fiatal csatár az alapszakaszban kiválóan teljesített, most újra bizonyíthat.

A helyzet tehát megváltozott csütörtökről szombatra. A MAC kezd rátalálni a játékára, ezzel kapcsolatban az a kérdés, hogy tudja-e ezt hozni az első percektől. A DVTK játékában eddig a helyzetkihasználás talán az egyetlen elem, amiben jelentős javulásra van szükség. Szombaton viszont meg kell bontaniuk az eddigi olajozottan működő szerkezetet, ami egy döntő sorozatban három meccsen át nem lesz egyszerű. A rájátszásban azonban, amikor a lélektannak kiemelt szerepe van, ez az egyik olyan képesség, amely a nyerő csapatot megkülönbözteti a vesztestől. A másik tényező a speciális egységek hatékonysága. Egyelőre ebben is sokkal jobb a MAC, mind előnyben, mind hátrányban hatékonyabb. Ha a kiállítások számát is sikerül csökkenteni, azzal sokat javíthatnak pozíciójukon. A Jegesmedvék szorult helyzetben vannak, sokat veszíthetnek, ha azonban itt is kivágják a rezet, még többet nyerhetnek.

1-1-es állás után a harmadik mérkőzés este hétkor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetít.

0314mismac08

Fotó: Bán Olivér

DVTK Jegesmedvék–MAC Budapest 4-3

   

A budapestiek majdnem ledolgozták háromgólos hátrányukat, de a miskolciak óriási küzdelemben ismét megnyerték hazai mérkőzésüket.

A MOL Liga-döntő harmadik mérkőzése parázs összecsapást ígért, ennek megfelelően kezdtek a csapatok, Adorjánnak már fél perc elteltével védenie kellett. Másfél perc elteltével 3 az 1-re mehettek a vendégek, de Adorján ismét hárított. Az első kiállításra nem kellett sokat várni, a 6. percben Sakaris ülhetett ki a büntetőpadra. A két perc alatt a hazai kapus többször is védett, majd ennek lejárta után szinte azonnal jött a miskolciak első fórja, amelyből meg is szerezték a vezetést. Johnston lövése kijött Bálizsról, és az üresen maradt Gőz közelről bekotorta a korongot a kapuba (1-0). A 12. percben 50 másodpercig 4 a 3 ellen játszhattak a Jegesmedvék, amelyben Galanisz közeli lövését nagy bravúrral védte Bálizs. A 14. percben növelték előnyüket a hazaiak, egy „indigós” góllal: fórban Bálizsról ismét kijött egy korong, Gőz újra egyedül állt a kapuvas mellett, és onnan piszkálta a pakkot a gólvonal mögé (2-0). A 17. percben, MAC-emberelőnyben a miskolciak 3 az 1-re vihették a korongot, de Galanisz fölé vágta a pakkot. Kilenc másodperc volt hátra, amikor Tóth egyedül léphetett volna ki, de lefékezett, várta a társakat és így oda lett a szóló lehetősége.

A második harmad elején a Jegesmedvék nekiugrottak a MAC-nak, pillanatok alatt kétszer is munkája akadt Bálizsnak. Nagyobb sebességre kapcsoltak a csapatok, felváltva forogtak veszélyben kapuk, és 25. percben ismét hazai gólnak örülhettek a miskolci szurkolók. Vojtkó kék vonalas lövése fél méterrel mellé ment volna, ám a korong Olsonról a kapuba pattant (3-0). A 26. percben jött a következő MAC emberelőny, amelyben azonban Miskolczi és Hajós vihette a korongot egy védőre, de Bálizs védett, és végül a fór is letelt gól nélkül. A 31. percben Galanisz léphetett ki szólóban, de Bálizs ezúttal is a helyén volt. Egy perccel később pár másodperc alatt három lövés is ment Adorján kapujára, de a vendégek nem tudták áttuszkolni rajta a korongot, majd nem sokkal később Terbócs oldalról a kapuvasat találta telibe. Egymás után fújták be a játékvezetők az emberelőnyöket mindkét oldalon, így teljes létszámban ritkán játszottak a csapatok. A MAC-nál sok volt a pontatlan passz, rossz korongkezelés, emiatt nem tudtak igazán veszélyesen támadni, még emberfórban sem.

A harmadik játékrész elején fél percig még előnyben játszhattak a hazaiak, és Pavuk egy csel után tesztelte is a kapuvas minőségét – nem volt vele gond –, majd nem sokkal később Nagy Krisztián lövése akadt el Adorján mamutjai között. A 43. percben szépítettek a vendégek, Escobedo kék vonalas lövése egy védőn és Adorjánon is megpattant, majd a hálóba vágódott (3-1). A 46. percben a hazaiak visszaállították a háromgólos különbséget, egy eladott korongot megszerezve támadott vissza a Miskolc, Joe nem túl távolról lőhetett, és a korong Bálizs mamutjáról pattant a hálóba (4-1). Az 51. percben sokadik emberelőnyét már kihasználta a vendégcsapat, Kovács Bronson bombázott a bal alsó sarokba (4-2). Az 56. percben ismét emberelőnyben faragott hátrányából a MAC, Somogyi a kék vonaltól nem messze kapura lőtt, a korong felpattant és áthullott Adorján feje fölött a gólvonal mögé, a gólt végül Nagy Krisztiánnak írták be (4-3). A fővárosiak felpörögtek, nagy nyomás alá helyezték a hazaiakat, de azok állták a sarat. A lefújás előtt egy perccel lehozta kapusát a MAC, fél perc múlva pedig időt kért Majoross Gergely, de végül nem tudták belőni az egyenlítő gólt.

Az egyik csapat négy győzelméig tartó párharcban a DVTK Jegesmedvék 2-1- re vezet.

0314mismac17

Fotó: Bán Olivér

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Nagyszerű mérkőzést játszottunk ma egy kemény riválissal szemben. Fölösleges kiállításokat csináltunk, és ezt a MAC kihasználta, így a vége nagyon idegtépő lett, de végül sikerült behúznunk a meccset.”

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): ”A három mérkőzésből ma játszottunk a legjobban. Az első harmadban öt az öt ellen kiválóan teljesítményt nyújtottunk, de utána fegyelmezetlenségből adódó kiállításokat szedtünk össze, és ezeket megbüntette a Miskolc. Ezen mindenképpen változtatnunk kell. Az ilyen vereségekkel nincsen problémám, mert lehet belőlük építkezni. Nincs semmi tragédia, az ellenfél vezet 2-1-re, összesen négyet kell nyerni és ezért minden meg fogunk tenni.”

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1990 néző. Játékvezetők: Babic, Kincses, Soós, Muzsik.
Adorján: 93,3% (Kiss)
K
Bálizs: 87,9% (Arany)
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Sági
1
Escobedo, Kovács B., Nagy G., Booras, Nikiforov
Gőz, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Miskolczi
2
Pozsgai, Olson, Nagy K., Terbócs, Jubinville
Tuominen, Joe, Johnston, Toulmin, Sakaris
3
Ruikka, Vokla, Somogyi, Könczei, Kovács Cs.
Laczkó, Karda, Popovics, Szopos, Ritó
4
Silló, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Keresztury
Bradley Douglas, Farkas Tamás
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:23 MIS PP Gőz Johnston Sakaris
2-0 13:07 MIS PP Gőz Johnston Sakaris
3-0 24:30 MIS Vojtkó Sági
3-1 42:55 MÚB Escobedo Nagy K. Jubinville
4-1 45:56 MIS Joe Johnston
4-2 50:29 MÚB PP Kovács B. Escobedo Nikiforov
4-3 53:54 MÚB PP Somogyi Nagy G.
33 Kapura lövések száma 45
16 Kiállításpercek 18

A DVTK–MAC képes összefoglalója

   

A DVTK–MAC góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum