Sebességet kell váltania a MAC-nak

   

Fejben és védekezésben kell javulnia ahhoz a fővárosi csapatnak, hogy felnőjön a DVTK mellé.

Tanulságos első meccsen vannak túl a csapatok a MOL Liga idei döntőjében. A DVTK és a MAC mérkőzésén izgalmakban nem volt hiány, ezzel együtt a csapatok egyelőre adósak az igazán jó döntőhöz méltó játékkal. Ehhez persze másban kell javulniuk. Az első meccs legnagyobb részében hihetetlen dominanciában játszottak a Jegesmedvék, mintha nem is a címvédők lennének ők, hanem a sikerre éhes kihívók, akik életük első MOL Liga-sikerére törnek, és nem a harmadikra. Ezzel szemben a MAC-osok játéka ernyedt volt, kívülről úgy tűnt, nem igazán sikerült felpörögniük. Majoross Gergely vezetőedző a meccs után közvetlenül úgy nyilatkozott az M4 Sport kamerájának, hogy csapata túlságosan is akarta a sikert, emiatt görcsössé vált. Ennek is voltak jelei, a csatárok például számtalanszor korcsolyáztak egymásra ígéretes helyzetekben.

Összességében mégsem ez látszott a legnagyobb bajnak, hanem hogy tompák és lassúak voltak, elsősorban fejben. Minden csapatsportra igaz, különösen a playoffban, hogy a siker alapja a védekezés. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a játékelem atomjaira hullott a vendégeknél, a miskolciak tetszésük szerint kerültek helyzetbe Bálizs kapuja előtt, aki ha nem nyújt klasszis teljesítményt, akkor aligha kerül sor hosszabbításra. A kapusteljesítményen kívül a fővárosiak játékuk egyetlen elemével lehetnek elégedettek, ez a helyzetkihasználás, amely közel állt a tökéleteshez. 4-2-es állásnál is szinte tapintható volt, hogy az elpuskázott miskolci helyzetek mellett ez a csapat szinte bármikor képes egy gólt találni, onnan pedig már nem fog számítani az addigi hazai fölény, új meccs kezdődik.

0314mismac04

Fotó: Bán Olivér

Hogy ez végül be is következett, arról mégsem csak a MAC tehetett, hanem legalább annyira a Jegesmedvék is. Akik a harmadik harmad legnagyobb részében roppant fegyelmezett és taktikus játékkal romboltak, amint lehetőség volt rá, már a MAC kapuja előtti területeken is. Mindez csak az utolsó néhány percre változott meg, amikor a hazaiak is elhitték, hogy már nem kaphatnak ki. A MAC klasszisát mutatja, hogy ilyen vert helyzetből is képes volt pillanatok alatt két gólt lőve egyenlíteni.

Összességében azt lehet mondani, hogy a hosszú párharc első mérkőzésén a DVTK Jegesmedvék tudták inkább meglepni ellenfelüket, fegyelmezettségben, elszántságban, kreativitásban és a játék minden elemében a fővárosiak fölé nőttek. A játék képe alapján meglepetés volt a hosszabbítás, ebből a miskolciak számára elsősorban az lehet a lecke, hogy a döntőben minden meccsen minimum 60 percen keresztül kell koncentrálni.

A fővárosiaknak komolyabb házi feladatot kell megoldaniuk csütörtökre, vissza kell találniuk ahhoz a játékhoz, amelyre egyébként képesek, de amiből az első meccsen viszonylag keveset mutattak. Feltűnő volt, mennyire védtelenül hagyták a kapu előtti területet, és mennyivel jobban kommunikáltak egymással a Jegesmedvék, mint ők, különösen a visszazárások során az emberek elosztásánál. Ugyanakkor a DVTK sem hagyhat ki ennyi ziccert, mert abban biztosak lehetnek, hogy ennyi területük és lehetőségük nem lesz még egyszer.

MAC Budapest–DVTK Jegesmedvék 3-0

   

A fővárosiak kiváló emberhátrányos védekezésüknek köszönhetően legyőzték a miskolciakat, ezzel egyenlítettek a MOL Liga-döntőben. Bálizs Bence 33 védéssel ért el shutoutot.

A mérkőzést aktívan kezdték a csapatok, a két együttes közül a Jegesmedvék vezettek veszélyesebb akciókat. Az első komolyabb lehetőség Toulmin előtt adódott, aki egy kapu mögüli passzt válthatott volna gólra, de Bálizs védett. A harmad közepén túlzottan belelendült a támadásba a vendégcsapat, ugyanis Booras korongot szerzett és kiugratta Somogyit, aki zavartalanul vezethette Adorjánra a korongot, a szólóval pedig élt (1-0). A MAC egy perccel később növelte előnyét, egy kontratámadás során Jubinville passzát Terbócs lőtte be egy szép csel után fonákkal (2-0). A harmad hátralévő részét megnyomta a DVTK, hajtott a szépítésért. A 16. percben Bálizs eladta Magosinak a korongot a saját kapuja mögött, hibáját egy hatalmas bravúrral tette jóvá. A miskolci nyomás kétszer is emberelőnnyé érett, előbb Escobedo, majd pedig Kovács Bronson kapott kiállítást, utóbbi büntetése átnyúlt a következő játékrészre.

A második harmad másfél percnyi DVTK-emberelőnnyel indult, hiába, a vendégek nem tudtak kialakítani érdemi helyzetet. A 24. percben fordult a kocka, MAC-előny következett. A budapestiek éltek a lehetőséggel, Adorján hiába mutatott be több bravúrt is, Kovács Bronson közelről belőtte a Jubinville próbálkozása utáni kipattanót (3-0). A gól után nem sokkal páros büntetést osztottak ki a játékvezetők, majd pedig Booras távozott testre ütésért, a harmadik Jegesmedvék-előny is kihasználatlan maradt. A meccs közepén Toulmin látványos ütközést osztott ki Escobedónak Bálizs kapuja mögött, a MAC-játékosnak lerepült a sisakja. A 32. percben Terbócs, 5 percre rá pedig Somogyi ült ki a büntetőpadra, mindkét hátrányt kibekkelte Bálizs vezetésével a hazai együttes.

A záró húsz percben a Jegesmedvék hajtottak a szépítésért. A harmad közepén Escobedo szabálytalanságával eljött a hatodik miskolci emberelőny, hiába álltak fel 5 a 4 ellen, nem éltek vele, Bálizs továbbra is hibátlan maradt. A Jegesmedvék az utolsó percig küzdöttek a becsületükért, eredménytelenül, bár 5 perccel a vége előtt Bálizs majdnem összehozott egy öngólt. A mérkőzés tömegjelenettel ért véget.

A MAC 3-0-ra győzött, ezzel 1-1-re módosította a MOL Liga-döntő állását. A csapatok szombaton Miskolcon újra összemérik az erejüket.

ml_160917_205_balizs_bence_5__resize

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

A második harmadra érkeztünk meg a döntőbe

   

Igazából már az mindent elmond a mai mérkőzésről, hogy mi hat emberelőnyből egyet sem lőttünk be, a MAC viszont egyből egyet belőtt – értékelt a miskolci vezetőedző.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): A meccs egészét tekintve a DVTK-nak jóval több helyzete volt, de szerencsére nem tudott gólt lőni nekünk. A második harmadra érkeztünk meg igazából a döntőbe. Onnantól láttam viszont a jégen azt, amit korábban is szerettem volna látni. Az azt megelőző négy harmadunkban nem játszottunk jól, ideértve a mostani első harmadunkat is. Akkor a DVTK nagy fölényben játszott. Ennek ellenére megszereztük a vezetést, két lehetőségünket kihasználva. Aztán a szünet után feljavultunk, 5 az 5 ellen nagyon magabiztossá vált a játékunk, és ezúttal az emberelőnyök és emberhátrányok is nagyon jól mentek. Minden hátrányunkat kivédekeztük, az egyetlen előnyünket pedig belőttük. Az utolsó harmadra, azt hiszem, teljesen sikerült hatástalanítani a Miskolc játékát, akkor már igazán komoly helyzetekig sem nagyon tudtak eljutni, ki tudtuk zárni őket a kapunk elől. Nagyon fontos volt a jó kapusteljesítmény, Bálizs Bence tartást adott a csapatunknak.

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): Jól kezdtünk, mi diktáltuk a tempót, helyzeteink voltak, aztán két gólt ajándékoztunk az ellenfelünknek. Kétszer elvesztettük a korongot a támadóharmadunkban a kék vonalon, ebből mindkétszer megugrottak és mindkét helyzetet be is lőtték ellenfeleink. Innentől futnunk kellett az eredmény után egy nagyon jó csapat ellen. Mindkét kapus remekül védett, megtette, amit meg kellett tegyen. Igazából már az mindent elmond a mai mérkőzésről, hogy mi hat emberelőnyből egyet sem lőttünk be, a MAC viszont egyből egyet belőtt. Nem tudunk elég hatékonyak lenni. Természetesen ez benne van a sorozatban, az egész szezonban fej fej mellett haladtunk a MAC-cal, egymás ellen pedig váltakozó sikerrel vívtuk meg a meccseket. Tehát sejthető volt, hogy nem lesz itt söprés. Nekünk most elsősorban össze kell szednünk magunkat, kielemeznünk a mérkőzést, megnézni, miben és hogy tudunk javulni, és ennek megfelelően igazítani egy kicsit a játékunkon. Kikaptunk ugyan, de ez is csak egy mérkőzés egy hosszú sorozatban, van még lehetőség javítani, és nekünk már azzal kell foglalkoznunk.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1520 néző. Játékvezetők: Babic, Haszonits, Soós, Muzsik.
Bálizs: 100% (Arany)
K
Adorján: 85,0% (Kiss)
Escobedo, Kovács B., Nagy G., Booras, Nikiforov
1
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Magosi
Pozsgai, Olson, Nagy K., Terbócs, Jubinville
2
Gőz, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Miskolczi
Ruikka, Vokla, Somogyi, Könczei, Kovács Cs.
3
Tuominen, Joe, Johnston, Toulmin, Sakaris
Bödök, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Keresztury
4
Szopos, Laczkó, Popovics, Ritó, Sági
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Bradley Douglas, Farkas Tamás
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 11:12 MAC Somogyi Booras
2-0 12:14 MAC Terbócs Jubinville Mestyán
3-0 25:46 MAC PP Kovács B. Jubinville Nikiforov
20 Kapura lövések száma 33
18 Kiállításpercek 26

A MAC–DVTK góljai

   
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
november 15., szerda
U18 14:40 UTEMIS 3-1VÉGE
U20 15:00 DHKVAS 5-4 BVÉGE
U20 15:30 PEFMAC 0-6VÉGE
U20 17:55 MISKMH 2-5VÉGE
MK 18:00 UTEKMH 4-3VÉGE
U18 18:00 ZEGSCC 1-10VÉGE
U18 19:00 ETOVAS 6-2VÉGE
U18 19:00 MACAVS 5-2VÉGE
U18 19:00 ZNOKMH 16-1VÉGE
november 16., csütörtök
U18 18:00 ZEGSCC 1-5VÉGE
U20 18:40 MACZNO 4-2VÉGE
U18 19:00 SZDPEF 1-3VÉGE
november 17., péntek
U20 15:40 EHLETO 4-3 HVÉGE
U20 15:40 RBSAVS 3-5VÉGE
KK 16:00 NOMMIS 1-2 BVÉGE
EL 17:30 BRASCC 3-2VÉGE
EL 18:00 UTEMAC 3-2VÉGE
EL 18:30 TITVC2 4-1VÉGE
U20 18:55 KMHUTE 8-4VÉGE
EBEL 19:15 VICAVS 0-1VÉGE
KK 20:00 RITGRN 2-0VÉGE
november 18., szombat
U20 12:40 RBSETO 3-0VÉGE
EWHL 13:00 KMHSAV 2-0VÉGE
U18 13:40 AVSUTE 3-6VÉGE
KK 16:00 GRNMIS 1-2 HVÉGE
U20 16:00 HCIAVS 1-2 HVÉGE
U18 16:10 VASZNO 2-10VÉGE
U18 16:40 KMHMAC 1-10VÉGE
U18 17:20 ETOMIS 8-5VÉGE
KK 20:00 NOMRIT 3-1VÉGE
november 19., vasárnap
U20 09:40 EHLAVS 
U20 09:40 HCIETO 
DEBL 12:30 KMHGEP 
U20 14:40 VASG99 
U20 15:00 ZNODHK 
KK 16:00 GRNNOM 
EL 17:00 SCCBRA 
EBEL 17:30 VSVAVS 
EL 18:00 FTCVC2 
U20 19:00 VICUTE 
KK 20:00 MISRIT 
november 20., hétfő
U20   OHCUTE 
EL 20:00 TITDAB 
    • M4 SPORT
november 21., kedd
EBEL 18:45 AVSKAC 
november 22., szerda
U18   ETOOKR 
U20   PEFETO 
U20 15:00 DHKKMH 
MK 18:00 DABMAC 
MK 18:00 FTCVAS 
MK 18:30 MISKMH 
MK 18:30 TITUTE 
november 23., csütörtök
U18   DHKAVS 
U18   GEPMAC 
U18   PEFUTE 
U18   SZDVAS 
U20   KMHETO 
U20   ZNOAVS 
U18 18:00 ZEGKMH 
U20 18:40 MACUTE 
november 24., péntek
EL 17:50 VC2SCC 
EL 18:00 DABFTC 
EL 18:30 MISBRA 
EBEL 18:45 AVSMZA 
EL 19:00 MACTIT 
   H I R D E T É S
Partnerünk