Egyedülálló fejlesztési lehetőségek Dunaújvárosban

 

A Dunaújvárosi Acélbikák Hoki Klub és a Rudas Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium közötti együttműködés fókuszában a tanulás, a nevelés és az utánpótlásképzés egyaránt fontos. A legjobbak akár már jövőre lehetőséget kapnak a felnőtt csapatnál.

A dunaújvárosiak eddig is híresek voltak az utánpótlás-nevelésükről, még a tavalyi világbajnoki keretben is nyolc olyan játékos fordult meg, aki Dunaújvárosban született vagy ott nevelkedett. A Rudasról kevesebb szó esik, pedig ha van középiskola, amelynek a legtöbbet köszönheti a magyar jégkorong, akkor az a közgazdasági profillal rendelkező gimnázium. Olyan játékosok tanultak ebben az intézményben, mint Berényi Norbert, Azari Zsolt, Hegyi Ádám, Papp Viktor, Horváth Gáspár, Magosi Bálint, Jonkl László, Nagy Gergő, Somogyi Balázs, Orbán Attila, Kiss Dániel, Kecskeméti Áron, Virág Tamás, Vincze Attila, Kormos Tamás, Kedves Alfréd, Varga Arnold, Hamvai Szilárd, Magosi Erik és Hruby Gellért, de a gimnáziumban végzett a klub két jelenlegi edzője, Strenk Hunor és Kis Attila is. A hokiklub és az iskola közötti együttműködésnek több évtizedes hagyománya van, most erre építve indítanak az országban egyedülálló képzési programot.

Ennek lényege, hogy a leendő játékosok a szakgimnáziumban olyan speciális képzést kapnak, amelynek aktív jégkorongos pályafutásuk során, illetve azt követően is közvetlenül hasznát veszik. A sporttagozatos osztályokban a gyerekek olyan ágazati alapozó tantárgyakat tanulnak, mint anatómia, edzéselmélet, edzésprogramok gyakorlata, terheléstan, gimnasztika elmélet és gyakorlat, masszás és svédmasszás gyakorlat. Ezekből érettségi vizsgát is tehetnek, ami után rövidebb, egyéves időtartam alatt megszerezhető az ágazatra épülő sportedzői OKJ-s szakképesítés, de természetesen ezek az ismeretek a felsőoktatási tanulmányi előmenetel során is óriási előnyt jelentenek.

Nagy Mark DABMAC1

Minderről ifjabb Azari Zsolt, a DAB sportigazgatója a következőket mondta blogunknak: ?Igyekszünk maximálisan kihasználni a klub és az iskola több évtizedes jó viszonyában rejlő lehetőségeket. A Rudas kimondottan erős iskola, ahol a sportért elkötelezett kiváló tanárok foglalkoznak a gyerekekkel. Példának elég Szemenyei István igazgatót említenem, aki világéletében a sport körül tevékenykedett, jelenleg is a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia ügyvezetője. Egyébként ez a képzési modell is a kézisektől jön, ők nagy sikerrel alkalmazzák, de a hokiban ilyesmire tudtommal nem volt még példa.

Szándékosan nem nevezzük magunkat akadémiának, egyrészt mert a hokiban nagyon sokan nagyon eltérő minőségű képzésekre használják ezt a címkét, aminek a valós tartalma és követelményrendszere nem tisztázott. Ezzel együtt jellegét tekintve természetesen akadémiai a tehetséggondozásunk, ahol a hangsúly a komplex személyiségfejlesztésen van. Nem egyszerűen sikeres sportolókat, hanem sikeres embereket akarunk nevelni. Erre itt minden feltétel adott, ezer szállal kötődik egymáshoz az iskola és a klub, a gyerekek személyre szabott gondoskodást kapnak, a kollégium pedig minden igényt kielégítő elhelyezést biztosít. A sportosztályban pedig minden alárendelnek az adott sportágnak, így testnevelés órákon is hokival foglalkozunk majd, de a szakmai gyakorlatra és a kötelező önkéntes munkára is a hokival kapcsolatos tevékenységeket szervezünk a számukra.?

agilityPyramid

A programra az ország bármely részéről lehet jelentkezni április 2., vasárnap éjfélig. Olyan hokisok érdeklődésére számítanak, akik jelenleg általános iskola nyolcadik, középiskola első vagy második osztályába járnak. A jelentkezők számára a klub ingyenes szállást és étkezést is biztosító U18-as edzőtábort tart április 7-9. között, ahol a tervek szerint Azari Zsolt, Borbás Gergely és Strenk Hunor mellett a felnőtt csapat jövő évi vezetőedzője vezényli a munkát. Ő egy külföldi szakember lesz, de mivel még nem sikerült vele minden részletben megállapodni, ezért a neve nem publikus. ?Mindenki láthatja, mennyit jelent egy-egy jégkorongozó fejlődésében, ha a felnőttek között kap jégidőt ? fűzi tovább a koncepció részleteit Azari. ? Mi erre maximálisan készek vagyunk, a legjobb és legkeményebben dolgozó hokisok akár már jövőre bemutatkozhatnak a MOL Ligában. Ezért is fontos, hogy a jövő évi edzőnk is ott lesz az edzőtáborban, saját szemével láthatja, kikre számíthat jövőre a felnőtt csapatnál.?

A képzésről és a jelentkezésről minden további információ elérhető az Acélbikák honlapján.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum