Nem megyünk feltett kézzel a jégre a Tüskecsarnokban

   

Elegendő lendületet kapott-e vajon a megtizedelődött Debrecen a MAC hétfői legyőzésétől?

Három mérkőzésen keresztül szenvedett, negyedszerre óriási bravúrt ért el a Debrecen a MOL Liga elődöntőjében. A kelleténél lazábban játszó ellenfél ide vagy oda, juniorokkal, rutintalanokkal kiállva, kulcsjátékosokat, teljes sorokat nélkülözve verte a DHK a párharc óriási esélyesét. Nem állhatott Jason Morgan rendelkezésére tíz stabil játékosa. A palánk mellől nézte a meccset Varga Arnold, Dancsfalvi, Pados, Vaszjunyin, Hári, Brown, Dudas, Koszourov és Wéber, és csak vésztartaléknak öltözött be Berta. Az élete harmadik felnőtt mérkőzésére készülő Szokolov Artyommal, a másodikra benevezett Darabos Krisztoferrel, a felnőtt szinten abszolút újonc Jancsó Dávid Zsolttal győzte le a csapat 4-2-re azt a MAC-ot, amelynek minden sorába jutott válogatott hokis. Szokolov ráadásul gólpasszt is jegyzett. Ezúttal valóban kitette szívét-lelkét minden debreceni a jégre, nagyot küzdöttek, kiérdemelték Jason Morgan dicsérő szavait.

Szerdára picit enyhülhetnek a kanadai vezetőedző gondjai, hiszen két kulcsjátékosa, Hári Norbert és Jared Brown visszatérhet. Ugyanakkor Brown eltiltásának letelte nem igazán érinti a hadra foghatók létszámát, hiszen Debrecenben több légiós van, mint az egy meccsre nevezhető 6, így őt sikerült hétfőn pótolni. Nehezítés, hogy a juniorok szerdán Fehérváron megkezdik a bronzcsatát, így egy részüket nemigen vihetik a Tüskecsarnokba. Igazi logisztikai bravúrra lesz tehát szükség megint, ha szeretnék benevezni a minimálisan kötelező 13+2 főt a debreceniek.

A MAC hétfőn azt mutatta be, hogy hogyan nem szabad odaállni egy elődöntőre. A körülményeket és a két csapat játékerejét elnézve sokan azt gondolhatják, hogy belefért ez is, de merőben szokatlan egy Majoross Gergely edzette csapattól, hogy ennyire fél vállról vegyen egy mérkőzést. Bár a vezetőedző magát is okolta a mérkőzés végi nyilatkozatában. Ez a hiba valószínűleg nem is fog még egyszer előfordulni, a MAC hazai pályán biztosan mindent megtesz a sorozat lezárásáért.

A debreceni vereség nemcsak azt eredményezte, hogy egy hazai pályás meccsen próbálhat továbbjutni a MAC, hanem azt is, hogy még a DHK ellen letöltheti büntetését Drew Olson, a térdhasználatért kétmeccses eltiltást kapott remek hátvéd. Azonban abban biztosak lehetünk, hogy a MAC nem esik még egyszer abba a hibába, hogy a mérkőzésen túli dolgokon járjon a játékosok esze. Ha mégis így tenne, újabb kellemetlen meglepetés érhetné. A feladat a budapestiek számára semmi más, mint megnyerni a meccset, minden másról azt követően van értelme filozofálni.

“Nagyon büszke vagyok a srácokra – nyilatkozta blogunknak Jason Morgan, a Debrecen edzője. – Végre igazi karaktert mutattak, betartották, amit kértünk tőlük, megalkuvást nem ismerve harcoltak, mindent beleadtak, tudásuk legjavát nyújtották, és ezúttal sikerült a büntetőpadtól is távol maradni. Küzdelmük jutalma volt, hogy legyőzték a MAC-ot. Már az első harmadban is látszott, hogy lehet keresnivalónk, aztán megszereztük a vezetést, ám az ellenfelünk fordított. Óriási tisztelet a csapatnak, hogy sikerült újra megszereznie a vezetést, és végül nyertünk. A győzelem értékét növeli, hogy rendkívül tartalékosak voltunk, míg ellenfelünk egy rendkívül jól összerakott, sok tehetséges játékost felvonultató, tudatos, hatékony és jó játékra képes csapat. Remélem, a játékosaim ebből a győzelemből önbizalmat tudtak meríteni, hiszen újabb kemény feladat vár rájuk.

Hétfőn csak úgy volt meg a csapatunk, hogy hét fiatalt szerepeltettünk. Három junior t felhívtunk a MOL Liga-csapathoz. Ők előző este tudták meg, hogy szükség lesz a játékukra. Remekül helytálltak, öröm volt látni az edzésen és a meccsen is a csapatért végzett munkájukat. Ketten közülük játszottak, harmadikuk tartalék volt. Berta Ákos beöltözött ugyan, de a sérülése miatt egyetlen cserében sem ment jégre.

Hogy a sérült játékosaink és a juniorok közül kit tudunk ma magunkkal vinni, azt még nem tudom megmondani. Vaszjunyin próbálkozott a mozgással, de azt gondolom, nem szabad kockáztatnunk a játékát. Sajnálatos volt a sérülése, szerencsétlenül ütközött Olsonnal, az ilyen sajnos benne van, néha megtörténik, ezzel egy csapatnak együtt kell tudnia élni.

Azt remélem, ugyanolyan fegyelmezett, céltudatos játékot fogunk mutatni szerdán, mint hétfőn este. Továbbra is mindenkitől a maximumra lesz szükség. Nem mi vagyunk a meccs esélyesei, de a játékosok már látták, hogy a MAC is verhető. Nem megyünk feltett kézzel a jégre, mindent megteszünk, hogy pénteken is legyen meccs Debrecenben. Aztán meglátjuk, mire lesz ez elegendő.”

MACDHK SF

Fotó: Dömötör Csaba

MAC Budapest–Debrecen 5-1

   

A fővárosiak az első harmad közepén eldöntötték a mérkőzést, egyben a továbbjutást is.

A meccset a párharc lezárásáért küzdő MAC kezdte aktívabban, a 6. percben nagyon közel járt a vezetés megszerzéséhez, ám a Pleszkán a gólvonalon védett. Két perccel később Kovács Csaba szabálytalankodott, ez megtörte a budapestiek lendületét, viszont a kiegészülés után újra a kék-fehérek domináltak. A nyomás a 12. percben góllá érett, Könczei Áron talált be közelről a Somogyi Balázs lövése utáni kipattanónál (1-0). Egy percen belül újra gólt kaptak a debreceniek, Booras közelről vette be Pleszkán kapuját (2-0). A harmad végén Dudas testre ütésért kapott büntetést.

A MAC emberelőnyéből 35 másodperc áthúzódott a második játékrészre. A hazaiak éltek a lehetőséggel, 8 másodperccel a korongbedobás után Jubinville belőtte a 3. kék-fehér gólt (3-0). A folytatásban a MAC teret adott a DHK-nak, Bálizsnak is akadt bőven dolga. A 28. percben szépítettek a vendégek, Schultz fejezett be sikerrel egy akciót (3-1). A debreceniek nem reménykedhettek sokáig a felzárkózásban, Pozsgai Tamás 4 a 4 elleni játék során hatalmas gólt vágott Pleszkán kapujába (4-1). Nem sokkal később Hári fogásánál Bezrukov 10 perces fegyelmit kapott sportszerűtlen magatartásért.

A záró húsz perc elején Vincze Péter Tamás palánkra lökte Escobedót, amiért 2 perces büntetést kapott, ám nem került előnybe a MAC, ugyanis Booras is büntetést kapott korongkilövésért. Egy perccel később viszont létszámfölénybe kerültek a hazaiak, miután Brown szabálytalankodott. A harmad felénél a DHK-nak több nagy lehetősége volt, Bálizs rendre védett. Nem sokra rá elcserélte magát a budapesti együttes, viszont a debreceniek emerelőnyben sem tudtak felzárkózni. Kovács Bronson Zoltán 32 másodperccel a vége előtt beállította az 5-1-es végeredményt.

A MAC ezzel 4-1-re megnyerte a párharcot és akárcsak 2016-ban, most is DVTK Jegesmedvék-MAC Budapest döntőt rendeznek a MOL Ligában.

Összejött az a döntő, amire mindenki várt

   

Most jöhet az igazság pillanata – mondta a MAC vezetőedzője a Debrecen legyőzését követően.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Az előző meccsen kaptunk egy jókor jött pofont, amire remekül reagáltunk, most többé-kevésbé végig jól játszottunk. Fáradt Debrecen jutott nekünk: az első három meccsen nem túl jó játékkal és nem teljes erőbedobással is nyerni tudtunk, a negyediken ez nem volt elég, de ezzel az utolsó meccsel elégedett voltam. Összejött az a döntő, amire mindenki várt – most jöhet az igazság pillanata.

Jason Morgan (vezetőedző, Debrecen): Kemény meccs és párharc volt. Sajnos meglátszott rajtunk, hogy kevesen vagyunk, gyűltek a sérülések és a fáradtság is. Nem is játszottunk igazán jól, eléggé kiegyensúlyozottan. Időszakosan megvoltak a helyzeteink, ám nem tudtunk kellő nyomást helyezni a MAC-ra, amelynek nagyon mély a kerete, ezt főleg a támadóknál nem tudtuk ellensúlyozni. Ha mindenki bevethető lett volna, talán szorosabban alakulnak a meccsek, de a MAC jobb csapat, az egyik legjobb a mezőnyben.

(Forrás: nso.hu)

Erste Liga, Tüskecsarnok, 630 néző. Játékvezetők: Kincses, Kókai, Nagy, Soltész.
Bálizs: 94,7% (Zaka)
K
Pleszkán: 85,3% (Gyenes)
Escobedo, Kovács B., Booras, Nikiforov, Jubinville
1
Bezrukov, Szagyikov, Piszkunov, Saluga, Schultz
Pozsgai, Mestyán, Nagy K., Nagy G., Keresztury
2
Hetényi, Dudas, Németh, Brown, Hári
Ruikka, Vokla, Somogyi, Könczei, Kovács Cs.
3
Györfy, Wéber, Vincze, Godó, Molnár
Silló, Bödök, Roczanov, Tóth R., Terbócs
4
Berta, Szokolov, Jancsó
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Morgan Jason, György István
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 11:36 MÚB Könczei Somogyi Kovács B.
2-0 12:34 MÚB Booras Jubinville
3-0 20:08 MÚB PP Jubinville Nikiforov Escobedo
3-1 27:38 DHK Schultz
4-1 29:58 MÚB Pozsgai
5-1 59:28 MÚB Kovács B. Mestyán Nagy G.
34 Kapura lövések száma 19
12 Kiállításpercek 47

A MAC–Debrecen képei

 

A MAC–Debrecen góljai

   

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum