A DHK nem hitte el, hogy ellenfele lehet a MAC-nak

   

A Debrecen az utolsó esélyét próbálhatja érvényesíteni az elődöntőben. Nagy kérdés, hogy lesz-e utolsó utáni sansz is.

Három mérkőzés után három győzelemmel áll a MAC a Debrecen elleni MOL Liga-elődöntőben, és az eddig látottak alapján minden adott, hogy lezárja a partit, és várhassa döntőbeli ellenfelét. Ugyanakkor pont az a szép a hokiban, hogy nem elég elméletben lejátszani a mérkőzéseket, és a valóság gyakran rácáfol az előzetes latolgatásokra. Ahhoz azonban, hogy a Debrecennek sikerüljön meglepetést okoznia, gyökeres fordulatnak kell bekövetkeznie. A DHK eddig nem találta a MAC ellenszerét. Hiába, hogy az első mérkőzésen egy ideig szoros volt az eredmény, hiába, hogy a harmadikon csak az utolsó percekben szakadt ki a gólzsák, egyáltalán nem véletlen, hogy a MAC mindháromszor nagy gólkülönbségű győzelmet aratott.

Szombat este a meccs után Majoross Gergely arról beszélt, szeretné megúszni sérülések nélkül az elődöntőt. A budapestieknél eddig csak Schmál Kristóf van az elődöntő áldozatainak listáján, a Debrecen viszont több játékost vesztett el rövidebb-hosszabb időre. Kedden Molnár (ő szombaton már játszott), szombaton Dudás és Vaszjunyin hagyta el idő előtt a jeget, és ismét hiányzott a csütörtökön visszatért Varga Arnold, valamint Wéber Zsolt. Közben egy ütőképes sorra való játékos lábadozik. Nem csökkenti Jason Morgan gondjait, hogy Hári Norbert és Jared Brown elvesztette az önkontrollját, és ezért kénytelenek lesznek kihagyni a hétfő esti meccset. Velük két kulcsember, a csapat harmadik és negyedik legeredményesebb rájátszásbeli játékosa kényszerült a lelátóra. A szombat sérülései és utolsó percekben elkövetett debreceni ámokfutása nyomán 11 mezőnyjátékos és 1 kapus maradt a csapatban a lefújásig, ez kevesebb annál, mint ahány játékost nevezni kell a meccsek kezdetén. Hogy legalább a létszám meglegyen, ahhoz is sokat kell gondolkoznia Morgannek, aki így lehet, hogy kénytelen lesz a juniorcsapatból felhozni játékosokat.

Kellemesebb helyzetben van Majoross Gergely és csapata. Biztosan vezetik a párharcot, menetelnek a döntő felé, az említett Schmál kivételével sérülésmizéria sem sújtja őket. A szombati csapatból egyedül a kétmeccses eltiltást kapott Olson kell hogy hiányozzon. A MAC fegyelmezett, kemény, férfias játékot produkál, a játékosok nagyon komoly munkát végeznek a kapuk előterében, az eddigi három összecsapáson szó szerint felőrölték ellenfelük kezdeti ellenállását. Ellentmondást nem tűrően kényszerítették rá akaratukat a debreceniekre, senkiben nem lehetett egy szemernyi kétség sem azzal kapcsolatban, hogy ki fogja megnyerni a mérkőzéseket. Mindehhez adalék, hogy a fiatal vezetőedző eddig egy alkalommal sem lehetett elégedett azzal, amit látott. Az eddig lejátszott 180 perc alapján nehéz elképzelni, hogy a számos kulcsjátékosát nélkülözni kényszerülő Debrecen hogy tudná megakadályozni azt, hogy ellenfele söpréssel nyerje a párharcot.

“Bármennyire is furcsán hangozhat, de elégedettebb voltam a szombati játékunkkal, mint a csütörtökivel – mondta blogunknak Jason Morgan, a Debrecen vezetőedzője. – Bár hamar gólt kaptunk, ezúttal voltak lehetőségeink. Sajnos sokat hibáztunk mindkét kapu előtt, ami azt eredményezte, hogy a MAC ki tudta használni a helyzeteit, mi viszont elrontottuk azokat. Ennek ellenére viszonylag szoros volt az állás egészen a végjátékig. Ekkor megint belekerültünk abba a negatív spirálba, mint a korábbi meccseken. Kiállítások jöttek, az ellenfél gólokat lőtt, a játékosok frusztráltak lettek, újabb buta kiállításokat kaptak. Nagyon rövid idő alatt történt mindez, egyik esemény hozta a másikat, nem tudtuk megállítani a folyamatot. Ennek ellenére jobb meccsünk volt ez a korábbi kettőnél. Kedden még meg lehetett magyarázni a csapat teljesítményét a tényleg nagyon embert próbáló negyeddöntő miatti fáradtsággal, de a csütörtöki gyenge játékra semmiféle magyarázat nincs, nem is lehet. Szombaton legalább már azt lehetett érezni a játékosokon, hogy akarnak és hajtanak, bár rengeteg hibával tették.

3-0-ra vezet az ellenfél összesítésben, közel áll ahhoz, hogy söpréssel menjen tovább. Egy sportoló soha nem adhatja fel, mi sem tesszük. Szeretnénk megmutatni, hogy mit is tudunk, hiszen az elődöntőben eddig ez nem sikerült. Sajnos tovább nőttek a létszámgondjaink. Hári és Brown eltiltást kapott, Vaszjunyin megsérült, ahogy Dudas is. A két eltiltott természetesen nem játszhat, és bár Vaszjunyin vasárnap mozgott egyet, és azt mondta, szeretne játszani, én jelenleg egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez menni fog neki. Ha így lesz, akkor három újabb kulcsemberünk esett ki. Mivel a többi sérültünk és betegünk visszatérésére sem nagyon számíthatunk, az a legvalószínűbb, hogy a négy fiatalunk mellé a juniorcsapatunkból fogunk három újabb fiatal játékost benevezni a mérkőzésre, hogy egyáltalán meglegyünk, és ki tudjunk állni. Ehhez kell szabni a taktikánkat is. A MAC nagyon erős, akkor is esélyesebb lenne, ha teljes csapattal tudnánk kiállni. Ennek megfelelően elsősorban arra kell figyelnünk, hogy biztosan álljunk a lábunkon a védőharmadunkban. A lehetőségekhez képest hibamentes játékot kell játszanunk, a megszerzett korongokat megbecsülve kell építkeznünk. Szeretnénk mindent megtenni azért, hogy ne hétfőn legyen az utolsó mérkőzésünk az elődöntőben.”

DHKMAC

Fotó: Szepesi Boglárka

Debrecen–MAC Budapest 4-2

   

A DHK megérdemelten szépített a gyengén játszó fővárosiak ellen. A jövő héten 19. születésnapját ünneplő Artyom Szokolov győztes gólnál jegyzett asszisztot.

A mérkőzést a söprésért hajtó MAC kezdte jobban, de Pleszkán vezetésével állta a nyomást a DHK. A 6. percben emberelőnybe kerültek a hazaiak, felálltak 5 a 4 ellen, viszont nem alakítottak ki komolyabb lehetőséget. A kiegészülés után megmaradt a debreceniek lelkesedése, kiegyenlítetté vált a játék képe. Egy lendületes DHK-akció során Mestyán szabálytalankodott egy hazai játékossal, így jöhetett a második emberelőny, ami 1 percig tartott, ugyanis Smith testre ütése után 4 a 4 ellen játszhattak a csapatok. A 15. percben a MAC majdnem megszerezte a vezetést, az egyik debreceni hátvéd csúnyán eladta a korongot a saját harmadában, Booras ziccerbe került, de nem élt a lehetőséggel. Fél perccel később Keresztury Erik és Molnár Dávid összeszólalkoztak, mindketten kétperces büntetést kaptak.

A második harmad debreceni nyomással indult, Mestyán büntetése alatt pedig Bálizs vált főszereplővé a védéseivel. A 27. percben a MAC megnyomott egy cserét, Pleszkán többször is hárított. A DHK fölénye a 28. percben góllá érett, egy kijátszott akció végén Piszkunov talált be a tehetetlen Bálizs kapujába (1-0). A MAC a bekapott gól után hajtott az egyenlítésért, átvette a játék irányítását. A 34. percben góllá érett a vendégek nyomása, Booras egyenlített közelről fonákkal, miután Jubinville-lel egy szép váltást vittek végbe (1-1). Három perccel később Kovács Bronson büntetésével emberelőnybe került a Debrecen, hiába, a budapestiek 4 az 5 ellen betaláltak. Vokla elhozta a bulit, Booras a kékről bombázott (1-2).

A záró játékrész elején a kétgólos Booras gáncsolt egy debrecenit, így a hazaiak emberelőnybe kerültek, amit egy korongjáratás végén Schultz révén kihasználtak (2-2). A bekapott gól után a MAC aktívabbá vált, de a DHK is vezetett veszélyes akciókat. A nagy rohanásban utóbbi együttes járt sikerrel, egy ellentámadás után Schultz góljával újra a debreceniek vezettek (3-2). A budapestiek ezután még nagyobb nyomás alá helyezték a cívisvárosiakat, másfél perccel a vége előtt lehozták Bálizst. Nyomtak is a kék-fehérek, ám Piszkunov felszabadított, de nem lett túlütés, ugyanis Saluga ért oda a leggyorsabban és közelről betalált az üres kapuba (4-2).

A Debrecen 4-2-re győzött, ezzel szépített a MAC elleni párharcban.

Minden játékos alárendelte magát a csapat érdekeinek

   

Majoross Gergely viszont nem csak csapata, hanem saját teljesítményével is nagyon elégedetlen.

Jason Morgan (vezetőedző, Debrecen): Nehéz helyzetben voltunk a meccs előtt. Amúgy is rövid a padunk és most egymás után jöttek a sérülések, ezeket pedig nem tudom befolyásolni. Azt kértem a csapattól, hogy mindenki a szívét-lelkét adja a jégen, hiszen lehet, hogy ez az utolsó meccsünk a szezonban, holnap reggel nyugodt lélekkel tudjunk a tükörbe nézni. Ma este minden játékos alárendelte magát a csapat érdekeinek, Pleszkán remekül védett, Schultz fontos gólokat szerzett, és szépen helytálltak a juniorok is.

Majoross Gergely (vzetőedző, MAC): Nagyon elégedetlen vagyok a csapat mai teljesítménnyel, de a magaméval is. Nekem is tulajdonítható, hogy nem sikerült pontot tenni a párharc végére. Túlságosan is előre tekintettük, lelki szemeink előtt már a döntőben éreztük magunkat, elhittük, hogy a több meghatározó játékosát nélkülöző Debrecen legyőzése fél gőzzel is megy. Hát nem megy! Nincs bánat és tragédia, levonjuk a következtetést ebből a mérkőzésből, és szerdán megpróbáljuk kiharcolni a bajnoki döntőben való szereplés jogát. 

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 315 néző. Játékvezetők: Haszonits, Juhász, Soós, Kókai.
Pleszkán: 94,1% (Gyenes)
K
Bálizs: 89,3% (Arany)
Bezrukov, Szagyikov, Piszkunov, Schultz, Molnár
1
Escobedo, Kovács B., Booras, Terbócs, Jubinville
Hetényi, Smith, Németh, Saluga, Berta
2
Mestyán, Jászai, Roczanov, Keresztury, Bödök
Györfy, Darabos, Vincze, Godó, Jancsó
3
Ruikka, Vokla, Somogyi, Könczei, Kovács Cs.
Szokolov
4
Tóth R., Nagy K., Nagy G., Nikiforov
Morgan Jason, György István
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 28:28 DHK Piszkunov Saluga Schultz
1-1 33:03 MÚB Booras Jubinville
1-2 36:02 MÚB SH Booras Vokla Jubinville
2-2 45:16 DHK PP Schultz Szagyikov Saluga
3-2 53:15 DHK Schultz Szokolov Szagyikov
4-2 59:30 DHK EN Saluga Piszkunov
29 Kapura lövések száma 34
4 Kiállításpercek 14

A Debrecen–MAC videó-összefoglalója

 

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum