Hatalmasat kell kapaszkodnia a Debrecennek

   

A Fehérvári Titánoknak sikerült visszajönniük az első MOL Liga-negyeddöntő brutális kudarca után, a DHK feladata igencsak hasonló.

Megtörtént az ismerkedés a MAC–Debrecen elődöntőben, a végén a MAC biztos győzelmet aratott a megtizedelt és fáradt Debrecen ellen. Sokkal többen csütörtök este sem lesznek a hajdúságiak, így meg kell próbálniuk újból alkalmazkodni a körülményekhez. Jason Morgan gondjai nem kisebbedtek a keddi meccs végére sem, hiszen két újabb játékosát vesztette el. A rájátszás egyik legkellemesebb meglepetését okozó Molnár Dávid vállsérülést szenvedett, csütörtöki játéka kétséges, míg a KHL-t is megjárt rutinos védő, Artyom Bezrukov végleges kiállítást kapott, ő biztosan kihagyja a csütörtöki és a szombati meccset. A másik oldalon Somogyi Balázs esett ki eltiltás miatt.

Mivel légiósból viszonylag jól állnak a debreceniek – kedden például Martin Salugát nem nevezték –, létszámra a külföldi kontingens meglesz, viszont Bezrukov védő, míg Saluga csatár, tehát a hátsó alakzatokban már eddig is meglevő akut létszámhiány tovább fokozódik. Morgan a hat légióssal együtt is csak 3 sort tudott nevezni az első elődöntőre, és abban csak óvatosan reménykedhet, hogy Molnár vagy a sérült Pados, Hetényi, Németh, Berta, Dancsfalvi ötösből valaki bevethető állapotba kerül.

A rövid kispadon nem lehet változtatni, így elsősorban az a feladat, hogy a nevezhető játékosok minél fittebbek és felkészültebbek legyenek. A DHK számára hazai jégen komoly előnyt jelent a kisebb pálya, de ennek kihasználásához is szükség van a jó erőnlétre és a jó taktikára, valamint olyan mentális állapotra, amely mellett a játékosok végre is tudják hajtani a megbeszélteket.

Borzalmas teljesítményt nyújtottunk – értékelte Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője csapata produkcióját a Debreceni HK elleni első negyeddöntőt követően. Szerencséjükre a sok utazástól és a negyeddöntő végi folyamatos kétsorozástól hullafáradt vendégek így is csak a meccs feléig tudták nyílttá tenni a történetet. Bár a kapura lövések számában nem volt érdemi különbség, a budapestiek végig ellenőrizték mindkét kapu előterébt, ez pedig elég volt ahhoz, hogy fokozatosan elhúzzanak, biztos győzelmet arassanak.

A negyeddöntők elkényeztették a szurkolókat, akik a rájátszás eddigi legkevésbé tempós 60 perceinek egyikét láthatták. Abban nem lehet reménykedni, hogy a debreceniek mindig ilyen szárnyaszegettek lesznek, előbb-utóbb el fog tűnni a fáradtságuk, így a pár napos szünetben elkényelmesedett MAC-nak is fel kell pörögnie, de erre garancia is Majoross nyilatkozata, amelyben megígérte,:még egyszer nem lesznek ilyen tompák.

“Egyértelműen nem ez volt a legjobb meccsünk – emlékezett vissza a kedd estére Jason Morgan, a Debrecen edzője. – Nagyon sokat vett ki belőlünk az ingázás Brassó és Debrecen között, és a nagy érzelmi hőfok. Elfáradtunk fejben és testben. Remélem, hogy ez volt a mélypontunk, és innen csak felfelé vezet az út. A rájátszásban az első meccsek általában nem a legjobbak, a csapatok igyekeznek kiismerni egymást, kitapasztalni a gyengéiket, és általában a későbbi meccseken fokozódik a tempó, nő a színvonal.

Sajnos nem voltunk olyan állapotban, hogy ezt az ismerkedős jelleget a javunkra fordítsuk. Egy ideig tartottuk a lépést, aztán a MAC átvette az irányítást, kiszorultunk a kapuk elől, a speciális egységek náluk remekül működtek, nálunk nem. Ahogy kaptuk a gólokat, a játékosok egyre csalódottabbak lettek, és jöttek a szabálytalanságok, büntetések, ami egy olyan ördögi kör, amiből nehéz kitörni, nem is sikerült ez nekünk. A kulcsjátékosainknak rengeteget kellett játszaniuk, mivel nagyon kevesen vagyunk, így sokat vannak bent előnyben és hátrányban is, emiatt hamar elkészültünk az erőnkkel.

Ha szeretnénk nyerni, márpedig ez a célunk, akkor meg kell próbálnunk a keddinél sokkal jobban alkalmazkodni a helyzetünkhöz. Jobban kell gazdálkodnunk az energiáinkkal, sokkal okosabban és fegyelmezettebben kell játszanunk. Sokszor voltak hosszú cseréink, meg kell próbálnunk lerövidíteni ezeket, hogy ne fáradjanak el a játékosok túlzottan, és valóban ki tudják pihenni magukat addigra, mire újból sorra kerülnek.

Meg kell becsülnünk a korongot, jobban, mint tettük azt legutóbb. Nem engedhetjük meg, hogy sokat kelljen korcsolyáznunk a korongért, vagy hogy elveszítsük, és lekontrázzanak bennünket, hogy elkezdődjön egy versenyfutás a két csapat között, mert abban a pihentebb és több bevethető játékossal rendelkező MAC jobb lesz. Stabilan kell védekeznünk, türelmesen, pontosan kell játszanunk. El kell jutnunk helyzetekig, és minél hatékonyabban értékesíteni azokat. Mindenkitől arra lesz szükség, hogy elővegye a legjobbját.

Ahogy mondtam is, a padunk rendkívül rövid a sérülések miatt. Ehhez jött most Bezrukov eltiltása, így újabb védőnk esett ki. Nem tudok mást tenni, mint fohászkodom az égiekhez, hogy valaki minél hamarabb bevethető legyen. Nagyon jó lenne, ha lenne olyan játékos, aki be tud öltözni, és ha nem is sokat, de tud játszani. Ha így lesz, az is egy kicsivel több pihenőhöz tudja juttatni a többieket.”

DHKMAC

Fotó: Szepesi Boglárka

Debrecen–MAC Budapest 1-5

   

A fővárosiak az ötgólos sikerük után négygólos győzelemnek örülhettek idegenben.

A mérkőzést óvatos játékkal indították a csapatok, nem estek egymásnak, a korongbirtoklásra fektették a hangsúlyt. A harmad közepére viszont feloldódtak felek, nyíltabbá vált a játék. A 14. percben a MAC megnyomott egy cserét, Gyenes több bravúrt is bemutatott, végül a debreceni kapus leesett fejvédője vetett véget az akciónak. Nem sokkal később viszont a budapestiek megszerezték a vezetést, Vokla távoli lövése utat talált a kapuba (0-1). A bekapott gól után hajtott az egyenlítésért a DHK, nyomásuk 76 másodperccel a harmad vége előtt emberelőnnyé érett, Kovács Csaba szabálytalankodott Jared Brownnal.

A debreceni előnyből 54 másodperc áthúzódott a második húsz percre. Az 5 a 4 elleni lehetőséget nem használta ki a DHK, ellenben a kiegészülés után fél percen belül Varga Arnold távolról lövésre szánta el magát, a korongot bevágta a vasak találkozásához. A következő percekben kevésbé a játékon volt a hangsúly. A 24. percben páros büntetést osztottak ki a játékvezetők, a hazaiaktól Vaszjunyin, míg a vendégektől Nagy Krisztián ült ki. 42 másodpercre rá tömegjelenet alakult ki a palánk mellett, Kovács Bronson és Piszkunov akaszkodtak össze, mindketten pihenhettek a büntetőpadon, viszont előbbi játékos 2+2 percet kapott. Az emberelőnyben felállt a DHK, de nem váltotta gólra korábbi játékosa büntetését. A 28. percben újabb debreceni előny jött, ahol a vendégek játékosa, Tóth Richárd kiugorhatott, de Gyenes védésével nem született emberhátrányos gól. A kihagyott emberelőnyök megbosszulták magukat, a 31. percben Könczei góljával a MAC újra megszerezte a vezetést. Ezt követően emberelőnybe kerültek a fővárosiak, amit Kovács Csaba révén gólra váltottak. A találat után Jason Morgan időt kért, Gyenes helyére pedig Pleszkán érkezett. A játékrész utolsó előtti percében Nikiforov felavatta a DHK csereként érkező kapusát.

A záró harmad elején nagy lehetőség adódott a hazaiak előtt, Keresztury áthúzódó kiállításával, valamint Escobedo büntetésével több mint fél percen át 5 a 3 ellen játszhattak, hiába. A 49. percben gyakorlatilag eldőlt a meccs, Nagy Krisztián góljával már 5-1-re vezetett a MAC. Az utolsó percekben három DHK-játékos is kiülhetett a büntetőpadra, Koszourov könyökhasználatért, míg Brown és Dudas durva játékért kapott kétperces kiállítást. A MAC 5-1-re nyert, a hazai, 6-1-es győzelme után újabb megérdemelt sikert aratott az emberelőnyeiket eltékozló debreceniekkel szemben.

DHKMAC 2

Fotó: Szepesi Boglárka

Mindenki ment a saját feje után

   

A Debrecen edzője a szépség helyett az egyszerűséget várná el a MAC ellen.

Jason Morgan (vezetőedző, Debrecen): Ezen a mérkőzésen a csapat nem tartotta be a taktikai utasításokat. Mindenki ment a saját feje után, sokat hibáztunk, fegyelmezetlenül hokiztunk, erőltettük a szép játékot, ahelyett, hogy az egyszerű megoldásokat választottuk volna. Mindezt egy ilyen jó csapat ellen, mint a MAC, nem engedhetjük meg magunknak. A következő meccsen jóval fegyelmezettebben fogunk játszani, és remélem, hogy további játékosok nem dőlnek ki a sorból.

Majoross Gergely (MAC Budapest): Teljesen más felfogásban akartunk játszani, mint az első mérkőzésen, amelyen sok teret adtunk az ellenfélnek, miközben nagyon passzívak voltunk. Most lényegesen agresszívabb hokit játszottunk, elvettük a debreceniek elől a helyet és az időt a kibontakozásra, és bár most is akadtak egyéni hibák, összességében a csapatjátékkal elégedett vagyok. Optimistán tekintek a párharc további meccsei elé, hiszen masszívan tudunk négy sorral támadni, amihez még a harci kedv is megvan.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 600 néző. Játékvezetők: Babic, Juhász, Pálkövi, Soltész.
Gyenes: 95,0% (Pleszkán: 76,5%)
K
Bálizs: 95,8% (Arany)
Dudas, Smith, Hári, Saluga, Schultz
1
Olson, Kovács B., Booras, Nikiforov, Jubinville
Hetényi, Varga, Koszourov, Brown, Piszkunov
2
Escobedo, Mestyán, Silló, Roczanov, Tóth R.
Györfy, Wéber, Németh, Molnár, Vaszjunyin
3
Ruikka, Vokla, Könczei, Kovács Cs., Keresztury
Vincze, Godó
4
Nagy K., Nagy G., Terbócs
Morgan Jason, György István
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 14:03 MÚB Jubinville Vokla Nikiforov
1-1 21:20 DHK Varga Hetényi Hári
1-2 30:19 MÚB Könczei Kovács Cs.
1-3 32:34 MÚB PP Kovács Cs. Nagy K. Mestyán
1-4 38:33 MÚB Nikiforov Könczei Olson
1-5 48:04 MÚB Nagy K. Nagy G. Terbócs
24 Kapura lövések száma 36
12 Kiállításpercek 14

A Debrecen–MAC összefoglalója

   

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum