Kőkeményen kétesélyes csatát ígér a DVTK–UTE

   

Ezúttal a Jegesmedvék lepték meg a jégkorongos közvéleményt ellenfélválasztásukkal. Egy biztos: telt házas meccsek sorára van kilátás e párharc mindkét helyszínén.

A címvédőnek a vártnál keményebb kihívója lett a negyeddöntőben a Ferencváros. A zöld-fehérek már az első meccsen zavarba hozták az alapszakaszgyőztest, és a folytatásban sem adták könnyen a bőrüket. A Miskolcnak 0-2-ről, majd 2-3-ról kellett fordítania a továbbjutáshoz. Doug Bradley vezetőedző mégis úgy érezte, a következő riválist is a fővárosból kell behúznia. Az UTE ráadásul az alapszakaszban lényegesen izmosabb csapatnak tűnt, mint a Fradi, és bár az utolsó fordulókban rengeteget rontott, a negyeddöntőt – szintén 0-2-es állás után – hatalmas energiákat mozgósítva behúzta a DAB ellen.

Ha a két csapat keretét vizsgáljuk, nem látunk ordító különbségeket. A kapuban egyformán kiváló hokisok állnak: Adorján és Sila is képes megbízható teljesítményre és hatalmas bravúrokra. Elöl munkás és pengés hokisok sora teszi a dolgát piros-fehérben és lila-fehérben. A DVTK-ban ott van mások mellett Magosi Bálint, Galanisz Nikandrosz, Pavuk Attila, Johnston és Sakaris, az UTE-ban Benk András, a playoffra újjászületett Ladislav Sikorcin – 4+5, amihez +5-ös pluszmínusz is járul –, Csányi, Nemes, Tóth Gergő, illetve a Frolik, Hebar, Ropret trió rohamoz. Talán a védelem lehet az, amiben egy hajszállal a DVTK felé billen a mérleg nyelve – mintha több lenne a klasszisuk ebben a szegmensben –, de a döntő faktort előre teljességgel lehetetlen meghatározni.

Nem sikerülhetett ez szezon eddigi része közben sem, hiszen a felek döntetlenre végeztek az alapszakaszban, két-két győzelmet arattak. A pontok eloszlása 7-5 volt a DVTK javára, ez azonban a rájátszásban már mit sem számít, minthogy a hosszabbításos győzelem ugyanúgy egyet ér, mint a kiütéses siker.

Doug Bradley így indokolta a választást:

“A döntőbe jutásért már nem tudtunk volna könnyű ellenfelet találni, ezért minden lehetőséget alaposan számba vettünk. A MOL Liga alapszakaszában és a Magyar Kupában a MAC ellen a leggyengébb a mérlegünk, több fájó vereségbe is belefutottunk, őket később szeretnénk legyőzni, ha úgy alakul. Nem titok a választásunk oka. A Debrecen és az Újpest ellen hasonlóan szerepeltünk, köztük az döntött, hogy mi inkább a jobban korcsolyázó, játszó csapatok, mint a fizikális hokit előnyben részesítőcsapatok ellen szeretünk játszani. Emellett a Debrecennek nagy előnye a hazai pálya, hiszen ott a legkisebb a játéktér, így az Újpest mellett döntöttünk.”

Galanisz Nikandrosz, a legkreatívabb magyar jégkorongozók egyike a piros-fehérek részéről elmondta azt is, hogy Doug Bradley a döntés előtt megkérdezte a játékosokat, hogy ők kit favorizálnának.

Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője így várja a kedd estét és a továbbiakat:

A vártnál nehezebb volt ez a továbbjutás?
Nem gondolom, hogy meglepetés lett volna a hosszú széria. A fiúknak mondtam előre, hogy 6-7 meccsel számolok, és ez be is jött. Pénteken le tudtuk volna zárni, ha nem vagyunk olyan kelekótyák a vezetésünknél. De hála istennek sikerült a hetediket megnyerni.

Amit a hét meccs alatt láttunk az UTE-tól, az megfelel a csapat tudásának, vagy többet vártál?
Nagyon nehéz erre mit mondani, mert például nagyon jól hokiztunk az első meccsen, a harmadikon, a negyediken, az ötödiken és a hatodikon is egy darabig. A legrosszabb teljesítményt a másodikon nyújtottuk, illetőleg vasárnap sem voltunk nagyon jók. Egy hetedik meccshez képest gyengébben jégkorongoztunk, de nagy volt a tét, és telt ház volt. Nyomás volt a csapaton, nagy volt az elvárás. Ezt kezelni kell. Szerencsére sikerült.

Ha a DAB ment volna tovább, érdemtelen lett volna?
Egy hetedik meccs után, ami a 70. percben dől el, nem lehet ilyet mondani. Aki elviszi a hetedik meccsig, az megérdemli a továbbjutást. Nyilván rosszul esett volna, mert az egész szezont nézve nagyon sok munkánk van ebben a csapatban. Inkább úgy mondanám, hogy nagy csalódás lett volna számunkra. Egy pillanatig sem éreztem, hogy nem mi fogunk továbbjutni. Ez nagyon érdekes. A megérzéseimre szoktam hallgatni, mert azt gondolom, az edző egyik fontos dolga, hogy higgyen ezeknek. Sokan kérdezték tőlem, a család, a barátok, hogy milyen érzés a padon állni, és őszinte szívvel tudom mondani, hogy még 0-2-nél sem fordult meg a fejemben, hogy nem mi jutunk innen tovább. Azt tudtam, hogy a hosszú széria nekünk kedvez, mert nagyon jók vagyunk fizikálisan. Sajnos a két kék vonal között sokszor borzasztóan rosszul bántuk a koronggal, ezzel energiát adtunk a fáradt ellenfélnek. Például a hatodik meccsen nem az eredménynek és az időnek megfelelően játszottunk, hanem slendriánul, mintha már meglett volna a meccs. Ilyenből több is akadt a széria során. Cseréről cserére kell gondolkodni, mindig a maximális játékfegyelmet kell hozni. Ezt nem tettük, és ebből táplálkozott a Dunaújváros. Jól csinálták, ami lehetőséget adtunk nekik, könyörtelenül kihasználták. Sok dolog működött, de az ellenfél olvasott minket, ezért két meccs után picit változtatnom kellett a játékunkon és az összeállításon is. Kellett a győzelemhez néhány játékos klasszisteljesítménye. Az utolsó hét gólunk egytől egyig nagyon komoly felső sarkos lövés volt, nézőszemmel ez a non plus ultra. Orgazmus a lelátón. Ezek tényleg nagy gólok voltak. A hetedik meccsen a nagy tét ellenére mind az öt gól zseniális találat volt, a két DAB-os is. Nagyon érdekes koreográfiája volt a meccsnek. Most volt az Oscar-díj átadás, ha ezt filmre viszi valaki, lehet, hogy kapott volna a forgatókönyvíró egy szobrocskát.

Fontos cél volt az UTE-nál, hogy visszahozzátok a nézőket a jégcsarnokba. Elégedetten néztetek szét vasárnap a lelátón?
Bár nekem elsősorban a játékkal kell foglalkoznom, és kicsit le is árnyékol a kispad, azt azért határozottan érzékeltem, hogy parádés volt a hangulat. Ancsin János azt mondta, tízéves rekord dőlt meg, a 2004/05-ös szezonban voltak legutóbb ennyien, amikor a Ferencváros két NHL-es játékossal érkezett.

Meglepett a DVTK választása?
Nyilván. Az ember próbál gondolkodni éjszaka meg hajnalban. Elméletben én is a MAC-ra kezdtem készülni. Azt gondoltam, a Debrecent viszik a miskolciak, ahol sérüléshullám van, nem olyan hosszú a kispad. Viszont azzal mindenképpen egyetértek, amit Doug Bradley mondott a választás kapcsán. Mi ide-oda vertük egymást a Miskolccal, mindig szorosat játszottunk. Kétségtelen tény, hogy játszósabb csapat vagyunk, és ő ismeri a csapata karakterét, úgy érzi, nekik ez fekszik. Nekünk nagyon jólesik, hogy játszós csapatnak tart bennünket. Ezzel meg is adta az egyik receptet, hogy mit kell csinálnunk a Jegesmedvék ellen, ami nekik nem ízlik. A Debrecen lehet azért nem volt jó nekik, mert sok exmiskolci van ott, lehet, hogy Jason Morgan edző tud belső rejtelmeket, ami gondot okozhat. A másik nyomós érv a debreceni pálya, ahol rettenetes jégkorongozni minden tekintetben. Oda senki nem szeret járni. Kicsi a jég, sötétek ezek a finn típusú pályák, igazából edzőpályáknak valók. De Magyarországon örüljünk annak, hogy ilyenjeink vannak. Ráadásul Morgan gyorsan átstrukturálta a Debrecent, egész más csapattá váltak. Őszintén mondom, nekem ez volt a vágyam, hogy a miskolciakkal játsszunk. Nagyon szeretek Miskolcon meccselni, nagyon jó a pálya, a hangulat, kiváló telt házas meccseket játszunk. Jó oda utazni, játékosként is szerettem oda járni, edzőként is szeretek.

Milyen hosszú sorozattal számolsz az elődöntőben?
Hat-hét meccsel megint. Nyilván szeretnénk továbbjutni, minden sportoló bajnok akar lenni. De cseréről cserére és meccsről meccsre gondolkodunk. Egyelőre a keddi mérkőzéssel foglalkozunk.

A találkozó este fél 7-kor kezdődik a miskolci jégcsarnokban.

MISUTE

DVTK Jegesmedvék–UTE 1-2

   

Az Újpest Hebar duplájával azonnal elvette a címvédő miskolciak pályaelőnyét.

A Jegesmedvéknél Tóth felépült, vállalni tudta a játékot, így mindkét csapat a legjobb összeállításában léphetett jégre. Az Újpest rögtön támadólag lépett fel, az első percben kétszer is tesztelték Adorjánt. Ezt követően nagyjából kiegyenlített játékot láthattak a nézők, ám sok hibával játszottak a csapatok, így komoly lehetőség egyik kapu előtt sem alakult ki. Először a hazaiak próbálhatták ki az emberelőnyös játékot a 9. percben. Ebben akadt egy óriási helyzetük, amikor a korong a gólvonal előtt pár centivel pattogott, de végül tisztáztak a védők, a fór pedig gól nélkül letelt. A 12. percben csaknem két percig 4 a 3 ellen támadhatott a Miskolc, ám minden lövés vagy a blokkban akadt el, vagy Sila védett. A játékrész hajrájában az Újpest is elpazarolt egy előnyt. Másfél perccel a vége előtt Gőz és Sikorcin kezdte el csapkodni egymást ütővel, ennek eredményeképpen mind a ketten mehettek zuhanyozni.

A második harmad miskolci rohamokkal indult, ám nagy ziccert a 23. percben Csányi hagyott ki, amikor az üresen maradt kapu mellé lőtt. A 27. percben, újpesti előnyben hatalmas tűzijáték alakult ki a miskolci ketrec előtt, de Adorján többször is védett. Fél perc múlva azonban már nem, amikor Frolík kilőtte a jobb sarkot. A játékvezetők videózni kezdtek, és hosszas tanácskozás után – kisles miatt – nem adták meg a gólt. A 29. percben megszerezték a vezetést a hazaiak: egy keresztpassz után Sági lőtt a hálóba közelről (1-0). A 30. percben nagy lehetőséghez jutottak a lilák, hiszen két percig kettős fórban játszhattak. Ezt egy perc után ki is használták: gyönyörűen kipasszolt játék után Hebar lőtt a kapuba, Adorján már nem ért vissza (1-1). Teljes létszámban pörgős, élvezetes játékot produkáltak a csapatok, ám fölényt egyikük sem tudott kiharcolni. Felváltva forogtak veszélyben a kapuk, ám valami apróság mindig hiányzott a gólhoz.

A harmadik játékrészt emberelőnyben kezdhették a vendégek, ám munka nélkül hagyták az eredményjelző kezelőjét. Kicsit csökkent a tempó, a küzdelem vette át a főszerepet, ami a helyzetek számában is megmutatkozott. A támadások tompábbak, kiszámíthatóbbak lettek, így a védelmek magabiztosan álltak a lábukon. Az 50. percben, miskolci emberelőnyben a Hajós közelről lőhetett, de húsz centit tévedett. Már-már úgy tűnt, hogy jöhet a hosszabbítás, amikor másfél perccel a vége előtt Sakaris fölösleges szabálytalansággal emberelőnybe hozta a vendégeket. Szilassy Zoltán azonnal időt kért, és elmagyarázta a játékosainak, mit vár el. Ez jól sikerült, hiszen fél perc múlva egy kapu előtti kavarodás végén a lecsorgó korongot Hebar a kapuvas mellett állva húzta a gólvonal mögé (1-2). Az utolsó percben a haziak a kapust is lehozták, de már nem tudtak egyenlíteni.

Az egyik csapat négy győzelméig tartó sorozatban az Újpest 1-0-ra vezet, folytatás csütörtökön a Megyeri úton.

Hebar UTE 2016_17 (2)

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Nagyon csalódott vagyok a vereség miatt. Ma a két csapat között a speciális játék volt a különbség, mi minden előnyünket kihagytuk, ők pedig kettőt belőttek. Különösen fájó, hogy nem sokkal a vége előtt egy fegyelmezetlenség okozta a vesztünket.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): ”Nagyon érdekes mérkőzés volt. A Miskolc és mi is egy hétmeccses negyeddöntőből jöttünk, ennek ellenére mindkét csapat nagy energiaszinttel játszott. Készültünk a miskolci letámadásra, amit azonban kitűnő védekezéssel és kapusteljesítménnyel semlegesíteni tudtunk. Jól működött az hátrányos védekezésünk, és döntő volt, hogy sikerült két előnyt gólra váltanunk. Ez azonban csak egy meccs volt, készülünk a következőre.”

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1110 néző. Játékvezetők: Babic, Haszonits, Kis-király, Soós.
Adorján: 93,3% (Kiss B.)
K
Sila: 96,8% (Ágoston)
Gőz, Vojtkó, Hajós, Miskolczi, Toulmin
1
Huba, Kiss D., Nemes, Dósa, Tóth G.
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Magosi
2
Nagy N., Hegyi, Benk, Hebar, Ropret
Tuominen, Joe, Johnston, Sakaris, Sági
3
Kovács, Nagy R., Sikorcin, Frolík, Csányi
Szopos, Laczkó, Popovics, Albert, Tóth A.
4
Virág, Turbucz, Dömötör, Gröschl, Pápa
Bradley Douglas, Farkas Tamás
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 28:12 MIS Sági Sakaris Johnston
1-1 29:58 UTE PP2 Hebar Frolík Ropret
1-2 59:01 UTE PP Hebar Benk Ropret
31 Kapura lövések száma 30
39 Kiállításpercek 35

A DVTK–UTE képes összefoglalója

 

A DVTK–UTE góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum