A zászlóshajó címet vissza kell építeni

 

Háromrészes óriásinterjút publikált Ocskay Gábor leköszönő szakosztály-igazgatóval a Fehérvár AV19 honlapja. Szemlézzük a lényeget.

Elöljáróban kiemeljük: eldőlt, hogy új klubot hoznak létre Székesfehérváron, amelynek neve Fehérvár AV19 SC lesz. Ezt Gál Péter elnökli az önkormányzat részéről, Fekti István lesz az alelnök és a szakmai igazgató, Szélig Viktor az általános menedzser. Palkovics Krisztián a menedzsment negyedik tagjaként vesz részt a munkában. Ocskay Gábor háttérbe húzódik, de nyugdíjasként segít, intézi többek között a kapcsolattartást a régi szponzorokkal. De azt határozottan kijelentette, hogy az új klub felépítése, a szurkolói bizalom visszaszerzése és egy olyan csapat kialakítása, amely két év múlva meg tudja tölteni az akkorra átadandó Alba Arénát, már az új menedzsment feladata lesz.

Innentől általunk kiemelt Ocskay-idézeteket olvashatnak különböző témákban.

A korán véget ért szezonról:

?Az elmúlt tíz év arról szólt, hogy hol kisebb, hol nagyobb eredményeket értünk el. Én úgy érzem, hogy a tíz év talán legnegatívabb szezonja az az idei, idén messze a várakozások alatt teljesített a csapat. Hogy ide jutottunk, abban természetesen a vezetés és személy szerint az én felelősségem is óriási. Az ok-okozat kérdések boncolgatása az elkövetkezendő napokban meg kell, hogy kezdődjön, nem szabad még egy ilyen produkcióval a fehérvári közönség elé lépni. Az elmúlt tíz évben végig a hátunk mögött álló, csodálatos közönség szembeköpése volt ez a teljesítmény, ezt a csütörtöki évzáró csapatebéden el is mondtam a csapatnak.?

Az EBEL-időszakról és a magyar jégkorong fejlődéséről:

?Az EBEL-induláskor nagy különbség volt a magyar bajnokság és az EBEL között. Ez a különbség most is megvan, csak már nem olyan nagy. Vannak olyan magyar klubok, akik vannak olyan helyzetben, hogy tudnak venni hat jó légióst, és szerencsére több magyar játékos is van a piacon a taónak köszönhetően. Ezért egy sokkal erősebb és színvonalasabb magyar bajnokság van. (…) Az áttörést az fogja jelenteni, amikor a mostani ifjúsági és serdülő bajnokságból felbukkan a felnőttek között az a nagy játékosállomány, ami tíz évvel ezelőtt még nem volt. Nagyobb lesz a merítési lehetőség, hiszen most több a horgász, mint a méretes hal.”

Arról, amit nem sikerült elérni:

?Az elmúlt 10 évvel és a mostani kirívóan gyenge szerepléssel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy körülbelül a csapat a költségvetési arányokat figyelembe véve mindig a 8?12. közötti helyen ingázott, sajnos többször maradtunk le a rájátszásról, mint ahányszor sikerült. Megízleltük azt, hogy milyen jó dolog rájátszásba kerülni, milyen jó dolog a közönséget azzal kiszolgálni, hogy egy Bécs vagy egy Ljubljana ellen is nagyon közel voltunk ahhoz, hogy a legjobb négybe kerüljünk, amit én aktív vezetőként még szerettem volna megélni. Sajnos ez nem sikerült, de nagyon drukkolok az utódoknak, hogy nekik előbb jöjjön és adasson meg az eredmény.?

Önkritika:

?Folyamatosan vagy mellényúltunk, vagy ha sikeres volt valaki, akkor más okok miatt nem tudtuk itt tartani, gondolok itt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó finn edzőnkre, Jarmo Tolvanenre, akinél személyesen is nagy hibának rovom fel, hogy partnere voltam a csapatnak abban, hogy ne tartsuk meg.?

Az EBEL-korszak edzőkeringőjéről még egyszer:

?Azt lehet mondani, hogy átlagosan évente egy edzőt megeszünk, aminek több oka van. Először is az, hogy az elmúlt 10 évben nagyon sokszor mellélőttünk igazolások és légiósok terén. Az edzők nemzetiségében is ugrabugráltunk. Tény, hogy volt egy olyan időszak, amikor nagyon rosszul álltunk anyagilag. A legdrágább a tengerentúli vonal, mindenféle szempontból, nemcsak a bérekre gondolok, hanem az egyéb költségekre is. Például míg egy finn edző a Budapest-Helsinki távolságot oda-vissza hetvenezer forintból megrepüli, addig egy tengerentúli edzőnek ez körülbelül félmillióba kerül. Természetesen amikor északi edzőink voltak, a légiósaink is általában svédek vagy finnek voltak, és ezt is a gazdasági helyzetet figyelembe véve próbáltuk kialakítani. Még egyszer mondom, hogy részemről a tízéves EBEL-korszak legnagyobb hibája az volt, hogy Jarmo Tolvanen szeretett volna itt maradni, és eredményes is volt a munkája, de nem hosszabbítottunk vele.?

Ocskay 5

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A játékosok idei teljesítményéről:

?Ahogy nőtt a teher, a meghatározó embereinkkel az alapszakasz végétől a középszakasz végéig valami történt, és a teljesítményük gyakorlatilag minősíthetetlenül gyengévé vált. Két embert emelnék ki, Maylant és Beauregardot: amit ők az utolsó 15 mérkőzésen produkáltak, az egyszerűen felfoghatatlan. Decemberben még úgy tűnt, hogy Maylannel szerződést hosszabbítunk, mivel annyira kiemelkedően teljesített, itt persze nem a gólok számára utalok, hanem a megszerezett pontokra, a mutatott játékra, és úgy tűnt, hogy vezéregyénisége a csapatnak. Általában a többi csapat légiósainak a formaemelkedése a középszakaszban, valamint a playoffban látszik meg. Profi játékosokra azt szokták mondani, hogy azok a nagyon jók, akik playoffban tudnak teljesíteni. Gyakorlatilag az egész osztály megbukott a vizsgán, ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy tisztában voltunk vele, hogy hány fiatal játszik a csapatban. Három fiatalt ki kell emelnem: Erdély Csanád, Reisz Áron és Szabó Dániel, akik meghálálták azt, hogy lehetőséget kaptak és alapemberré váltak. A válogatott tapasztalt játékosainak teljesítménye változó volt. Kóger Dánielnek voltak nagyon jó időszakai, de én úgy érzem, hogy több van benne, és több is tudna benne lenni, ha nem lenne annyi kiállítás perce. Neki kell lennie a jövőbeli csapatunk egyik vezéregyéniségének.?

A különböző polcokon elhelyezett borosüvegek tartalmáról:

?Vissza kell térni az anyagi helyzetre. A legtöbb csapat a végjátékban nagyon jó játékosokat igazolt, felmerültek itt is olyan nevek, akik Vernace, Schiestel vagy Beauregard helyére érkezhettek volna, de sajnos mi a boltban az alsó polcról válogatunk. A boros polcon a felső, drágább kategóriás borok helyett mi az olcsókat kell, hogy válasszuk, de ugyanakkor azt várjuk tőle, hogy ugyanolyan finom legyen, mint a drága. Remélem, hogy az új vezetésnek lesznek olyan anyagi lehetőségei, hogy minőségi légiósokat tudjanak igazolni. Ahhoz, hogy komoly rájátszás-esélyekkel vágjanak neki a bajnokságnak, erre szükség van.?

Benoit Laporte szerződéséről:

?A menedzsment felelősségét egy személyben magamra vállalom. Ugyan az elmúlt pár évben közös döntések voltak, de nagyjából 15 éve egyedül dolgozó ember vagyok. A szerződések megkötésében a szezon előtt az egész menedzsment részt vett, ott voltak a beszélgetéseken, együtt döntöttük el, kit szerződtetünk és kinek milyen kérését teljesítjük. Az edzővel kapcsolatban egy sikeres november-december után döntöttünk a hosszabbítás mellett. A szerződése tartalmazta, hogy decemberben kell döntenünk a jövőjéről. A menedzsment mind a négy tagja egyhangúlag úgy döntött, hosszabbítunk. Egyrészt azért, hogy ne legyen újabb edzőváltás, illetve úgy gondoltuk, kapjon lehetőséget, mert sokat használja a fiatalokat, erről a játékosok is pozitívan nyilatkoztak. Elmondták, hogy rengeteget foglalkozik velük, a nekünk szükséges fejlesztő edzéseket tart. Fontos, hogy az akadémiáról kikerülő fiatalok játéklehetőséghez jussanak, és a fejlődésük megfelelő ütemű legyen a továbbiakban is. Ennek persze az eredményességben ára van, hiszen egy fiatal több hibát csinál, mint egy rutinos játékos, de ez az út a későbbiekben sem fog megváltozni.?

A Sofron-ügyről:

?A végjátékban a klubnak komoly problémát okozott és erkölcsi problémákat is felvetett Sofron István kiesése: akár az EBEL-középszakaszban, akár a MOL Liga rájátszásában szükségünk lett volna egy jól játszó Sofronra. Az ő teljesítménye is nagyon hullámzó volt.?

Még egyszer a játékosokról:

?Egyetlen egy légióst tudok kiemelni, aki kimondottan jól játszott és a közönség egyik kedvence lett, ő Antonin Manavian. A többi légiós játéka vagy felejthető, vagy pedig minősíthetetlen. Ez a két kategória van, amit nem szeretnék tovább taglalni. Manavian mellett Erdély Csanád és Reisz Áron szereplése is pozitív. Szabó Dániel is majdnem a szezon egészén keresztül jól tudott játszani és ezzel nagyon sokat lépett előre. A fiatalok közül, a MOL Liga-csapatból többen vannak, akik már az EBEL-ben is debütáltak vagy rengeteget fejlődtek, mint például Láday Tamás vagy a bekkek közül Szabó Bence, a támadóknál pedig Hamvai Szilárd. Nagyon sok tehetség van itt. Junior korosztályban rengeteg ügyes játékos van, ifjúsági és serdülőben pedig még több és még ügyesebb. Remélem, hogy pár éven belül berobban a következő Erdély Csanád. (…) Nagyon fontos lenne a fehérvári hokinak az, hogy szerethető, részben saját nevelésű, vagy valamikor az akadémiára került játékosok alkossák a magot, akik lokálpatrióták és mindent megtesznek a városért, a szurkolókért és a közegért. A mai rohanó világban, ahol a pénz sok mindent elront, ezt a mentalitást kellene visszahozni.?

A MOL Ligáról és a feltételekről:

?Mi vagyunk az egyetlenek, akiknek az EBEL-csapat mellett még egy csapatot kellett indítani. Ez éves szinten 150-200 millió forinttal növeli meg a költségvetést, ami az amúgy is nagyon nehéz gazdasági helyzetünkben mindig problémát okoz. Más sportágakban az ilyen együttesekhez pozitívan állnak. 2007-ben, amikor két csapatot versenyeztettünk, és a bajnoki rájátszásban a Fehérvár, hasonlóan férfi kosárlabdában a Szolnokhoz, amikor nemzetközi bajnokság végén visszajön a magyar versenysorozatba, akkor aranykártyával a legjobb négybe kerül. Ez az elmúlt 5 évben fordulatot vett, minden magyar klub, illetve maga az a szervezet, ami a MOL Ligát szervezi, mindent megtett, hogy az EBEL-csapatunk játékosai ne szerepelhessenek a magyar bajnokság rájátszásában. Holott ez az egy klub 55 játékost fizet és két felnőtt csapatot tart fent. A végén mégis gátak vannak szabva abban az esetben, ha el szeretnénk indulni az EBEL-csapattal a végjátékban. Ez elé komoly akadályokat gördítettek.?

A MAC elleni párharcról:

?Az utolsó két mérkőzésre négy, illetve öt játékos érkezett az EBEL-ből, de ez kevés volt ahhoz, hogy legyűrjük a profi módon felkészített, hat légióssal és kilenc válogatott kerettaggal felálló MAC-ot. A fiatal csapat messze a várakozásokon felül teljesítve állt 1-2-re, a sorsfordító az itthon, hosszabbításban elvesztett mérkőzés volt. Az utolsó mérkőzésen nagy különbség látszott a csapatok között, ennek az okát a szakmának kell megfejtenie. A kérdés az, hogy mi okozta azt a változást, ami hétfőről szerdára következett be. Az utolsó mérkőzésen mintha nem ugyanazok a csapatok léptek volna jégre sem a MAC-nál, sem pedig nálunk. Ennek ellenére összességében a MOL Liga-szezont nagyon hasznosnak tartom, hiszen olyan fiatalok, mint Kiss Patrik, Szabó Bence, Imre Patrik, akinek 1997-esként még a juniorbajnokságban kellene szerepelniük, fontos alkotórészei lettek ennek a csapatnak. (…) Talán a két utolsó mérkőzés elrontotta a pozitív szájízt, de csak azért, mert a várakozás az volt, hogy a 4-5 EBEL játékossal le fogjuk gyűrni a MAC-ot.?

Arról, hogy a játékosok mit csinálnak az elkövetkezendő hetekben:

?Az új vezetés Szélig Viktor menedzselése mellett már ma, pénteken is tárgyal olyan játékosokkal, akik távoznak, a többiek pedig hétfőtől napi két edzéssel készülnek a válogatott kerettagokkal egészen a válogatott edzőtáboráig azért, hogy oda a játékosaink felkészülten érkezzenek. Az lesz a feladat, hogy ebben az időszakban legalább heti egyszer kapjanak mérkőzésterhelést a játékosok. Ebben a légiósokra már nem számítunk, szeretnénk velük minél hamarabb megegyezni. A honosított játékosok a válogatott miatt persze maradnak.?

A klubmodell változásáról és a visszavonulásról:

?Jeleztem a vezetésnek és a körülöttem lévő fiatal kollegáknak, hogy ahogy egyre öregszem, szeretnék hátrébb lépni. Az utóbbi pár évben Palkovics Krisztián, Fekti István és az önkormányzat részéről Gál Péter voltak a szűk menedzsment tagjai. A játékosok kiválasztásában, tárgyalásokban, szerződéskötésekben mindannyian részt vettek. Mindenképp eljött a változás ideje, amit az erősen kudarcnak minősíthető utolsó EBEL-szezonunk is indokol. A változás több területen is végbemegy. Először is, mivel állami cég nem támogathat sportegyesületeket, új klub jön létre. Gyakorlatilag már csak a jóváhagyó pecsét hiányzik, hogy az új szervezet létrejöhessen Fehérvár AV19 SC néven. Az új szervezetben új vezetők vállalnak szerepet, Gál Péter Pál lesz az elnök, Fekti István tölti be az alelnöki és szakmai vezetői posztot, a csapat general managere pedig Szélig Viktor lesz. Mellettük az örök bajnok Palkovics Krisztián is tagja lesz annak a négytagú szűk menedzsmentnek, akik a jövőben irányítják majd a fehérvári jégkorongot. Szélig Viktor lesz a két proficsapatért felelős személy, ő irányítja a tárgyalásokat és ő képviseli a klubot nemzetközi szinten. Remélem, folyamatos fejlődés eredményeképp sikerül egy olyan csapatot kialakítani, amely 2019-ben az új csarnok avatásakor már komolyabb álmokat is dédelgethet a helyezéseket illetően.?

Várakozásairól:

?Nagyon bízom az utódaimban, az új vezetésben és remélem, hogy egy hasonlóan sikeres 15 év áll előttük az új klubbal. Nagyon bízom abban, hogy az a szponzori kör, akinek a klub és én is sokat köszönhetünk, itt maradnak az új klub mögött is, az új szponzorokkal és a város hathatós segítségével el lehet kezdeni építkezni. Ahogy a mezőgazdaságban tavasszal felszántják a földet a tél után, úgy vagyunk mi is most. Lesz most egy mélyszántás, biztosan nagy játékosmozgások lesznek, el kell vetni a magokat április környékén és októberben már az új búzából lehet kenyeret enni. A zászlóshajó címet, amit viseltünk éveken keresztül, és ami az elmúlt három évben komoly lövéseket kapott, vissza kell építeni. Ez lesz a következő vezetői generáció első számú feladata. (…) Az elkövetkező évek célja az, hogy kialakuljon egy olyan csapat, amely majd meg tudja tölteni az Alba Arénát.?

Arról, hogy miért pont most történik, ami történik:

?Az itt töltött negyven év alatt mindig előre menekültem. Mindig voltak persze kockázatos dolgok, de az üzletember barátaimtól tanult módszerekkel ez sokáig működött is. Az utolsó három-öt év már nagyon nehéz volt anyagilag. 2013 óta komoly ígéretünk volt arra, hogy egy nagy szponzor belép, négy éve ezt várjuk. Sokan megkönnyebbülnek az én hátralépésem folytán. Talán a tiszta lappal érkező újak más helyzetet fognak teremteni a hokiban, és ez is nagyon fontos. Szép sikereket értünk el, olyanokat is, amire nem is biztos, hogy gondoltam, amikor idekerültem Székesfehérvárra. Bajnoki címeket nyertünk, Kontinentális Kupa-döntőt rendeztünk, megéltünk két A csoportba jutást. Bár az utolsó szezonban kiütéses vereséget szenvedtünk, de egy igazi bokszoló ilyenkor kihagy három hónapot, és kiüti a következő ellenfelét, aki szembekerül vele. Budapesten hét évig, Székesfehérváron negyven évig voltam volános. Nagyon szép negyven év volt ez, és remélem, hogy még legalább tíz évet eltölthetek itt nyugdíjasként. Tiszta erőből fogom segíteni az új menedzsmentet abban, amire megkérnek.?

További teendőiről:

?A feladatom a kapcsolattartás lesz az eddig meglévő szponzorokkal, de az új szervezet, az új klub felépítése már nem az én hatásköröm. Az új arénának megfelelő csapat kialakítása és a közönség bizalmának visszaszerzése, valamint a szurkolói bázis erősítése, illetve az, hogy miben tud a csapat előrelépni marketingoldalon, már az új vezetésre vár. Tavaly július óta nyugdíjas vagyok, 46 év munkaviszonyom volt egy cégnél, és már úgy érzem, nem bennem van a jövő. Ha kérdeznek, elmondom a véleményem, ha úgy érzik, hogy hasznos, amit mondok, akkor aszerint döntenek, ha pedig nem, akkor pedig elfogadom az ő döntésüket.?

A beszélgetést teljes egészében ? mint említettük: három darabban, 1. rész, 2. rész, 3. rész ? a klub hivatalos oldalán tudják végigolvasni.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum