Hazai pályán jutna elődöntőbe a MAC

   

A Fehérvár azonban egyre jobb lesz, pedig már hétfőn is nagyon erős volt.

Fokozódnak az izgalmak a MOL Liga negyeddöntőiben, bár panaszra eddig sem lehetett okunk. Ebben a párban a MAC összesítésben 3-1-re vezet, mégis ez az egyik legkiélezettebb párharc. Az eddigi négy meccsből háromszor nem született döntés a rendes játékidőben, kétszer hosszabbításban, egyszer büntetőkkel ért véget a győzelem. A rávezetést a Fehérvár, a hosszabbításokat a MAC nyerte. Hétfőn mindezt úgy sikerült véghezvinniük Majoross Gergely tanítványainak, hogy ellenfelük alaposan megerősödött, az EBEL-es keretből érkezett a védelembe Orbán Attila, a csatársorba a Vas János, Kóger Dániel, Erdély Csanád trió. Mivel már korábban itt játszott Szabó Dániel, Kocsis Ferenc és Sárpátki Tamás, a Volán teljes egészében kimerítette átjátszatási lehetőségeit. Így hét visszajátszó és három légiós található a Fehérvári Titánok keretében, két légióshelyet adott át EBEL-esnek a csapat, Lemay-t nem nevezik, Justot elengedték más csapathoz. Rajna Miklóst is nevezték ugyan legutóbb – igaz, ő a padon ült –, de ő ebben az évben az átjátszás szempontjából nem számított az EBEL-keretbe a Volán nevezési listája alapján.

Nem is tétlenkedtek az új Titánok, mindegyikük pontot szerzett, Vas kettőt is. Mellettük Szabó Dániel és Sárpátki Tamás is az EBEL-es pontszerzőket segítette. A MOL ligás kerettagok közül Kiss Patrik továbbra is nagyszerűen megy. A magyar junior válogatott csatára elképesztő formában van, az eddigi négy playoffmeccsen már három gólt lőtt.

A MAC-nál a hátvédek gólképessége feltűnő, az utolsó három meccsen szerzett kilenc találatból ötöt vállaltak bekkek. Pozsgai és Kovács Bronson kétszer, Drew Olson egyszer volt eredményes, ezekből kettő hosszabbításos, meccset eldöntő gól voltak. Nyilvánvaló, hogy az esetek túlnyomó többségében így is, úgy is csapatmunka eredménye a gól, de azért okozhat kellemetlenséget a budapesti csapatnak, ha a csatárai nem lesznek képesek nagyobb százalékban kihasználni a helyzeteiket. Az is döntő fontosságú lehet, hogy a megerősített Fehérvár elleni küzdelemre miként tudnak menet közben reagálni a játékosok, illetve a taktikáért felelős szakvezetés. Kóger István benyomásai alapján csapata magára talált az új felállásban, de arra lehet számítani, hogy az idő előrehaladtával az összhang nőni fog, vagyis a Fehérvár egyre jobb játékra lesz képes. Nagy kérdés, hogy ellenfele ad-e elég időt nekik ahhoz, hogy teljes mértékben kibontakozzon, vagy az első adandó alkalommal lezárja a párharcot.

Majoross Gergelynek, a MAC Budapest vezetőedzőjének tettük fel aktuális kérdéseinket.

Tekintve, hogy a Volán EBEL-esei kedden pihentek, nehezebb mérkőzésre számíthat szerdán, mint a hétfői volt?

Nem igazán foglalkoztat az ellenfél fizikai állapota. Az a fontosabb, hogy mi a megfelelő mentális szinten legyünk, és meg tudjuk valósítani a tervünket. Egy győzelemre vagyunk a széria lezárásától, és közben pontosan tudjuk, hogy ez a csapat egészen más, mint amely ellen az első három meccsen játszottunk.

Mi billentette hétfőn a MAC felé a mérleg nyelvét?

Elsősorban a speciális egységeink működtek lényegesen jobban, mint az ellenféléi, talán ez volt a legfontosabb különbség. Tudunk sokkal jobbak is lenni, mint hétfőn voltunk, és mivel már nem hiszem, hogy számíthatunk újabb meglepetésekre, könnyebb lesz felkészülnünk ezúttal. Ez remélhetőleg a teljesítményünkön is meglátszik majd.

Miben szeretne a leginkább javítani hétfőhöz képest?

Sokszor voltunk figyelmetlenek, és vétettünk olyan hibákat, amelyek már rég nem jellemzőek ránk. Ezeket ki kell hagynunk a játékunkból. Odaadással, lelkesedéssel és önfeláldozással sok hibát ki tudtunk küszöbölni, ezekre az erényekre szeretnénk építeni most és a jövőben is.

A hosszabbítás és a büntetőlövés a szerencse kérdése, vagy ott is az nyer, aki jobb?

Én személy szerint nagyon nem szeretem a büntetőlövést, szerintem a rájátszásban nincs helye ilyennek. A 4-4 elleni küzdelem sokkal igazságosabb. De az idei kiírás ilyen. Nekem mindegy, hogyan, de csodálatos lenne megszereznünk szerdán a negyedik győzelmet.

Kóger Istvántól, a Fehérvári Titánok vezetőedzőjétől igyekeztünk hasonlókat kérdezni.

A hétfői játékot visszanézve min változtatna utólag?

Lehet hogy furcsán hangzik, mert 3-1-re vezet az ellenfél, és sportember ilyen helyzetben ritkán mondhatja ezt, de én vállalom: elégedett vagyok azzal, amit eddig a csapatom elért. A hétfői mérkőzés nagyjából úgy alakult, ahogy elképzeltem. Biztos voltam benne, hogy nagyon szoros meccset fogunk játszani. Tudtam, hogy a MAC-ban még rengeteg tartalék van, tudnak sokkal magasabb sebességgel, egyszerűbben és jobban hokizni, mint előtte tették, és ha mi erősebb összetételben jövünk ki, akkor ezeket a tartalékokat igyekeznek mozgósítani. Úgy gondoltam, szoros, fegyelmezett, nagy tempójú, nagy energiaszintű mérkőzés lesz, és győz, aki győz. Bár azt is tudtam, hogy mi nem fogjuk tudni három harmadon keresztül ugyanazt a tempót játszani, mert az EBEL-játékosainknak muszáj volt előző nap tisztességgel helytállniuk és elbúcsúzniuk a hazai közönségtől. Ezek a magyar srácok, akik játszottak az EBEL-ben, igyekeztek is kiszolgálni a közönséget. Hétfőn azt éreztem, hogy a második harmad vége felé már nem tudták teljesíteni, ami pihentebben elvárható tőlük. Összefoglalva: nincs komoly hiányérzetem. Persze nagyon jó lett volna 2-2-re módosítani az állást, de most nem sikerült, 1-3-ra állunk. Természetesen nem adjuk fel, mindent meg fogunk tenni, hogy szépítsünk, és visszahozzuk a párharcot Székesfehérvárra.

Az ötödik mérkőzésen ezek szerint kevésbé lesz fáradt a fehérvári csapat?

Szerdán pihentebb csapattal utazunk a Tüskecsarnokba, és az sem titok, hogy ugyanabban az összeállításban vesszük fel a harcot. Ahogy a legelején is mondtam, nekem ez volt a tervem, hogy magyar játékosokkal egészítem ki a csapatot. Ez így korrekt, és nem érheti szó a házunk elejét, ráadásul nagyon sok játékosunk sérült, hiányzik, így Arany Máté, Szabó Pál Krisztián, Vizi Dániel után megsérült Vincze Péter és Szaller Márk is.

Egyetért azzal, hogy így nagyjából egyforma erősségűnek tűnik a két csapat játékoskerete, komolyabb különbség csak a hátvédeknél látható a MAC javára?

Igen, több idegenlégiósuk és rutinos hátvédjük van. Viszont iszonyú büszke vagyok a fiatal hátvédeinkre, például Szabó Bencére és Imre Patrikra. Olyan szintén érett hokit játszanak, és olyan fegyelmezetten, önbizalommal, hogy le a kalappal. Nem dobálják el a korongot, nem kerülik meg őket. Láday Tamás is beleérett ebbe a történetbe, megbízható, hasznos játékossá vált, akinek tekintélyt parancsol a jelenléte.

Milyen karakterű meccsre számíthatunk?

Szeretnénk ezúttal is sokat dolgozni, fegyelmezetten játszani, és azt mondom, csak a végén nézzünk fel az eredményjelzőre. Ha tisztességgel dolgoztunk, akkor ha alul is maradunk, emelt fővel fogunk távozni.

A hosszabbítás és a büntető szerencse?

A büntető inkább. Ott is vannak jó büntetőlövők, és olyan kapusok, akik jól tudnak rávezetéseket védeni, de a szerencse is számít. A hosszabbítást egyáltalán nem érzem szerencse kérdésének. Picit az is baj, hogy a MAC rutinos játékosai a 4 a 4 elleni játékot jobban játsszák, mint mi. Csiszolnunk kell rajta, az az igazság, hogy szezon közben kevesebbet gyakoroltuk ezt, mert akkor 3 a 3 elleni játék volt a hosszabbításban. Az zseniális, olyan nézőszórakoztató és látványos, hogy edzőként is élvezetes.

mla_3281

Fotó: Mudra László (MAC Budapest)

MAC Budapest–Fehérvári Titánok 3-1

   

Parázs, mindvégig nyitott meccsen az események irányítását a kezében tartó MAC továbbjutott a MOL Liga-elődöntőbe.

Nagyon gyors hokival indult a meccs. A Fehérvár felpörögve érkezett a jégre, Erdélyék igyekeztek meglepni Olsonékat. A félperces attak után a MAC kiszabadult kapuja elől, és a túloldalon villámgyors passzolgatás végén Booras pattintotta közelről a jobb felsőbe a korongot. A 2. perc elején vezetett a MAC. Váltakozó, de továbbra is fürge és kemény játék folyt a jégen, a csapatok határozottan csekkelték egymást, de túlnyomó többségében nem lépte túl a szabályosság határát a kontakt. Ahogy a párharc eddigi meccsein, úgy ezúttal is – egy-egy kivételtől eltekintve – megvolt a riszpekt egymás iránt. A harmad második felére átvette az irányítást a hátul kiválóan záró MAC, és nagyon megdolgoztatta a kapuban a MOL Ligában idén most debütáló Rajna Miklóst. A 31-es válogatott formában védett, nagyon sokat tett hozzá csapata teljesítményéhez. A harmad zárásaként kettős hátrányba került a vendégcsapat, amit Nagy Gergő eszes befordulásából ki is használt. 2-0-val mentek a csapatok pihenőre.

Szünet után villámgyorsan szépített a Volán. Színvonalasan játszották az emberelőnyüket, rászolgáltak az első gólra. Az összezavart MAC-védők mellett az ezen a meccsen is hatalmas elánnal küzdő Erdély Csanád passzolta a kapuba a korongot. A 25. perctől az egyenlítésért ment a Fehérvár. Az addig is intenzív mérkőzés újabb adrenalinfröccsöt kapott. Pörgés és akció jellemezte ezt a harmadot is. A kapott gól rossz érzését viszonylag gyorsan lerázta magáról és életerős támadásokat vezetett a hazai csapat. Rajna bravúrt bravúrra halmozott, de a 31. percben már nem segíthetett. Kovács Csaba 3-1-re módosította az állást. A Volánnak erre nem sok reakciója volt, a hazaiak folytatták aktív támadójátékukat.

macavsqf3

Fotó: Mudra László (MAC Budapest)

A harmadik harmadban a Volán nem tudta megnyomni a gázt, nem volt még egy sebesség a szerkezetében. Ettől még mindvégig nyílt maradt a mérkőzés, hiszen a gyors és ügyes vendégcsatárokban benne volt a gólszerzés lehetősége, de a MAC-védelem extrán teljesített ezen a napon. Mindig maradt még egy ember, még egy láb, még egy bot. Ha mégsem, akkor Bálizs Bence volt a végállomás. A MAC kétszer került előnybe, ezeket időmenedzselésre használta, nem erőltette a gólszerzést, az ellenfél kontráit igyekezett kiküszöbölni. Kemény Somogyi-lövésekkel zárult az első fór, Rajna ott volt, ahol kellett. A második két percben kifejezett álmoskás hokit mutatott a hazai csapat, de az idő fogyott, az előny konzerválódott két gólon. Ezekben a percekben először ült le a meccs, és valamelyest a lelátói hangulat is. Nem változott a játék képe, így 3:34-gyel a vége előtt Kóger István időt kért, és lehozta kapusát. Nem volt más választása, csapatának még két gólt kellett volna lőnie. Meggyőzően nyomta a Volán a 6 az 5 elleni játékot, két percen át majdnem végig bent tartották a korongot, mígnem a MAC fel tudott szabadítani. A Fehérvár szimpatikusan és kőkeményen küzdött az utolsó másodpercig, és nagyszerű küzdelemben, emelt fővel maradt alul. Mindkét csapatot elismerés illeti, színvonalában az előző évi 4-3-as sorozatot idézte a párharc.

A MAC ezen a mérkőzésen jobb csapat benyomását keltette. A mérkőzés nem alakult jól a Volán számára, és úgy tűnt, ezen az estén Majoross Gergely csapata volt képes többet kihozni magából. A sorozatot 4-1-re a MAC Budapest nyerte, ezzel elsőként jutott a MOL Liga elődöntőjébe. Székesfehérváron egy nappal tartott tovább a MOL Liga-idény, mint az EBEL-szezon.

Egyoldalúbb volt, mint amit az eredmény mutat

   

A MAC sosem volt élesebb és pontosabb, a Fehérvár rendkívül tisztességesen küzdött.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): A párharc első meccse volt egyoldalú, a következő három találkozó nagyon éles, nagyon szoros volt. Kétszer szerencsére jobban jöttünk ki a nagyon szoros mérkőzésből, míg ez a mai találkozó ismét egyoldalúbb volt, mint amit az eredmény mutat. Talán ennyire élesek és pontosak még nem voltunk a szezon során, ez nagyon jó előjel a következő szériát megelőzően.

Kóger István (vezetőedző, Fehérvár): Úgy gondolom, hogy ezen a mérkőzésen nem tudtunk olyan nyomást helyezni az ellenfélre, amilyet az előző mérkőzésen, és amilyet szerettünk volna. Nagyon hamar kaptunk az első gólt, de összességében azt gondolom, hogy egy rendkívül tisztességes párharcot vívtunk a MAC-cal, gratulálok nekik, és sok sikert kívánok a továbbiakban. Természetesen csalódott vagyok, és rossz érzésem van azzal kapcsolatban, hogy a magyar válogatott játékosok felének már nem adatik meg az, hogy ilyen hőfokú mérkőzéseket játsszanak a világbajnokság előtt.

(Forrás: nso.hu és fehervarav19.hu)

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1200 néző. Játékvezetők: Németh, Kincses, Soós, Váczi.
Bálizs: 95,0% (Arany G.)
K
Rajna: 94,0% (Scola)
Olson, Kovács B., Booras, Nikiforov, Jubinville
1
Krogh, Szabó B., Reisz, Kocsis, Sárpátki
Pozsgai, Mestyán, Somogyi, Nagy K., Nagy G.
2
Imre, Láday, Kóger, Erdély, Vas
Ruikka, Vokla, Könczei, Kovács Cs., Keresztury
3
Reiter A., Szabó Dániel, Pillók, Hamvai, Shupe
Silló, Schmál, Roczanov, Tóth Richárd, Terbócs
4
Orbán, Kiss, Szász, Sofron, Balogh
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Kóger István, Hegyi Ádám Zoltán
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:05 MÚB Booras Jubinville
2-0 19:15 MÚB PP2 Nagy G. Somogyi Olson
2-1 24:54 FHA PP Erdély Kóger Reisz
3-1 30:27 MÚB Kovács B. Terbócs
50 Kapura lövések száma 20
4 Kiállításpercek 10

A MAC–Fehérvár képes összefoglalója

   

A MAC–Titánok videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum