Vagy a DVTK, vagy az FTC jut meccslabdához

   

240 perc tiszta játékidő és 24 gól után ott tart a címvédő DVTK Jegesmedvék és a Ferencváros, mintha most kezdődne a negyeddöntőjük a MOL Ligában.

Igaz, ezen a most kezdődő sorozaton már más szabályok érvényesek, négy helyett mindössze két győzelemre megy a játék, tehát minden egyes hibának kiemelt fontossága lesz. Hét nap alatt nyomták le a csapatok az első négy összecsapást, két meccs között mindig egy pihenőnappal. Erőltetett a tempó, amely megvisel minden játékost, és ez néha vezéráldozatokkal is jár. Vesztett már el mindkét csapat kulcsjátékosokat eltiltás vagy sérülés miatt. Tóth Adrián például az első mérkőzésen elszenvedett sérülése miatt lehet, hogy a komplett rájátszást kihagyja. A playoff azonban nem a siránkozások helye és ideje. Itt azt kell megmutatni, ki a legény a gáton. Az juthat messzebbre, aki jobban képes alkalmazkodni a körülményekhez.

A párharc két résztvevője közül az előzetesen is esélyesebbnek tartott DVTK rendelkezik jelenleg jobb kártyákkal. A Ferencváros meglepetésfaktora elmúlt, a címvédő lendületbe jött, az első két összecsapás veresége után két győzelemmel, összesítésben 10-1-es attakkal vette át a kezdeményezést. Doug Bradleynek legalább egy sornyival több húzóembere van, első három ötösében kulcsjátékosok sora kapott helyet, akik mindegyike képes lehet meccsek eldöntésére. A Ferencváros rövidebb padja, kisebb playoffrutinja mellett azt is megszenvedi, hogy fájóan kevés pontot hoztak eddig a rájátszásban a védők. Elsősorban az alapszakaszban 39 meccsen 33 pontig jutó, +11-gyel záró Jabornik segítsége hiányzik. A negyeddöntő negyedik meccse után 0 pontja és -3-as mutatója van most. De Hietamaki és Schwindt is elmarad az alapszakaszban mutatott eredményességétől. Persze, a rájátszásban nehezebb nagyot játszani, de éppen attól lesz valaki húzóember, hogy erre is képes.

A negyedik mérkőzésen a Fradi elvesztette pályaelőnyét, pontosabban a miskolciak visszavették azt. A legdöntőbb az volt ebben, hogy a mérkőzés második felére valószínűleg a fáradtság miatt rengeteg kiállítást szedtek össze a zöldek, volt egy ötperces szakasz, amikor folyamatosan emberhátrányban játszottak, ráadásul majd’ három percet kettős emberhátrányban. Hősies védekezéssel megúszták egy góllal ezt a periódust, de ez minden esélyüket energiájukat elvette a végjátékban. Ha ez a kiállításcunami megismétlődik szerdán, Miskolcon is, akkor nagyon nehéz dolguk lesz.

“Örülök, hogy sikerült vissza­jönnünk a párharcba, és visszaszereztük a hazai pálya előnyét – nyilatkozta a megyei lapnak Doug Bradley, a DVTK vezetőedzője. – Erre készültünk, ez volt a tervünk, a forgatókönyvünkben más elképzelés nem is szerepelt. Mivel az első két meccsen elkövettünk néhány hibát, 2-0-s hátrányba kerültünk a zöld-fehérekkel szemben, a bakikat azonban sikerült kijavítanunk, így 2-2-re állunk és most kezdődik igazán a csata. Az magától értetődik, hogy szeretnénk a vezetést is megszerezni, ennek érdekében a hazai pályán mindent elkövetünk. Akárcsak eddig, ezúttal is számítunk szép számú közönségünk biztató támogatására.”

“Lendületben van a DVTK, de ezen nem lehet csodálkozni, elvégre az alapszakasz győzteséről és a címvédőről van szó – mondta blogunknak Greg Lindqvist, a Ferencváros mestere. – A legutóbbi két mérkőzésen kicsit eltértünk attól a játéktól, amely az első két alkalommal sikerre vezetett. Nem tudtuk megismételni az akkor remek teljesítményünket. Vissza kell találnunk arra az útra, amivel az elején sikerült kétszer is nyernünk. Keményebbeknek kell lennünk, be kell fejezzük az ütközéseket, oda kell érnünk a lövéseknél, és ami a legfontosabb, mindezt a megengedett határokon belül kell megvalósítanunk. A negyedik mérkőzés végén folyamatosan emberhátrányban játszottunk, ez leszívja az energiákat, és létszámhátrányban a támadásokra sem marad erő és kapacitás. Ezért távol kell tudni tartani magunkat a büntetőpadtól. Ha tovább akarunk jutni, akkor nyernünk kell Miskolcon, de így is számoltunk, hogy egy idegenbeli győzelem nem lesz elegendő. Természetesen nagyon nehéz feladat ez, de már bebizonyítottuk éppen a negyeddöntő kezdetén, hogy megcsinálható. Éppen ez a szép a rájátszásban, hogy folyamatosan kemény kihívások elé kerülünk, amelyeknek meg kell tudnunk felelni. Megyünk tovább, a csapatszellem jó, harcolnunk kell egymásért. Reméljük, ezúttal nem lesz újabb eltiltás és teljes létszámban állhatunk fel a kezdésre.”

MISFTC QF3

Fotó: Bán Olivér

DVTK Jegesmedvék–FTC 0-3

   

A Ferencváros ismét győzött Miskolcon, így a címvédő a kiesés szélére került.

A mérkőzést nagy lendülettel kezdték a Jegesmedvék, gyorsan be is szorították a Fradit, ám igazán veszélyes lövés nem ment Sevela kapujára. Az 5. percben váratlanul megszerezte a vezetést a vendégcsapat, amikor Szappanos maradt egyedül a miskolci kapu előtt, és egy csel után betalált Adorján kapujába (0-1). Egy perccel később Magosi került szembe egy az egyben Sevelával, ám rosszul nyúlt a koronghoz és oda lett az óriási helyzet. Az iramra nem lehetett panasz, ám mindkét csapat sok hibával játszott, így helyzetig ritkán jutottak el. Aztán a harmad második felében feljebb kapcsoltak a felek, egymást követték a gólveszélyes lehetőségek, de vagy a szerencse sietett a kapusok segítségére, vagy ők maguk hárítottak. A mérkőzés első emberelőnyét a hazaiak tékozolták el. A 18. percben Gőz oldalról leadott lövését védte nagy bravúrral a vendégkapus. A harmad utolsó két percében ismét előnyben játszhattak a hazaiak, ám a zöld-fehérek mindig ki tudták ütni a korongot, így veszélyes helyzet nélkül ki is húzták azt.

A második játékrész elején a Jegesmedvék támadtak többet, ám a Fradinak volt pár kiugrása, 2 az 1, majd 3 a 2 ellen, de nem tudták jól befejezni azokat. A 24. percben Dubek közeli lövését hárította bravúrral Adorján. Újabb miskolci emberelőny következett, de ezúttal sem sikerült azt gólra váltani. Beszorult a Fradi, és érdekes volt látni, hogy a Macik teljes létszámban nagyobb helyzeteket dolgoztak ki – és hagytak ki –, mint létszámfölényben. Ezután kijött a szorításból a Fradi, aminek eredménye az első emberelőnyük lett, amit ki is használtak. Szappanos lövése lecsorgott Adorjánról, a kapus nem tudott rátenyerelni a korongra, és Sumi benyúlva bepöckölte azt a kapuba (0-2). A játékvezetők videózni kezdtek, majd megerősítették a gólt. A Jegesmedvék a negyedik emberfóros lehetőségüket is veszni hagyták, és látni lehetett, hogy teljesen kiestek a ritmusból, nem találták a játékukat. A Fradi ekkor be is tudta őket szorítani, és több nagy helyzetet is elpuskáztak.

A harmadik húsz perc az előzőből áthúzódó miskolci emberelőnnyel kezdődött, de ebben mindössze egyszer lőttek kapura, amit Sevela látványosan fogott. A 44. percben a miskolciak megkapták a hatodik előnyüket, ám ebben Sakaris még az üresen tátongó kapuba sem tudta beütni a korongot. A Jegesmedvék nagyon körülményesen támadtak, lövés helyett mindig továbbpasszolták a korongot, megpróbálták körbekorcsolyázni az ellenfelet, így megkönnyítették az egyébként is masszívan védekező zöld-fehérek dolgát. Az 52. percben második előnyét 7 másodperc alatt használta ki a vendégcsapat: Jabornik a kék vonal közeléből hatalmas gólt lőtt (0-3). Hiába játszhatott megint a hazai csapat emberelőnyben, Sevela mindent fogott. A Fradi sikeresen lassította a tempót, sok volt a játékmegszakítás. Miután a nyolcadik előnyüket is eltékozolták a Jegesmedvék, három percük maradt a csodára. Ez nem sikerült, és az elképesztően védő Sevela shutouttal járult hozzá csapata győzelméhez.

Az egyik csapat négy győzelméig tartó sorozatban a Ferencváros 3-2-re vezet, pénteken akár tovább is juthat a fővárosban.

Sevela FTC 2016_17

Fotó: Mudra László (jkb.hu/MJSZ)

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Rendkívül csalódott vagyok. Nagyon gyengén játszottunk, túlbonyolítottuk a játékot, elvesztettük a párharcokat. Készülünk a pénteki mérkőzésre, ahol mindenképpen győznünk kell.”

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): ”Ma nagyon okosan játszottunk, igazi csapatteljesítményt nyújtottunk. Hatvan percig kontrolláltuk a játékot, Sevela pedig hihetetlen formában védett. Óriási esélyt kaptunk most a sorstól – igaz meg is dolgozutnk érte –, hiszen pénteken hazai pályán harcolhatjuk ki a továbbjutást. Most hazamegyünk, és igyekszünk felkészülni arra a meccsre.”

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1250 néző. Játékvezetők: Vas, Babic, Soltész, Muzsik.
Adorján: 91,2% (Kiss B.)
K
Sevela: 100% (Soós)
Tuominen, Vojtkó, Hajós, Miskolczi, Toulmin
1
Jaborník, Hietamaki, Dubek, Tendler, Rafaj
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Magosi
2
Schwindt, Erdélyi, Sumi, Szappanos, Kiss Á.
Gőz, Joe, Johnston, Sakaris, Sági
3
Lengyel, Garbacz, Farkas, Shinkaruk, Fliszár
Szopos, Bernáth, Popovics, Ritó, Albert
4
Üveges, Németh, Hardi, Kovács, Papp
Bradley Douglas, Farkas Tamás
E
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:47 FTC Szappanos Kiss Á. Lengyel
0-2 29:45 FTC PP Sumi Szappanos
0-3 48:06 FTC PP Jaborník Tendler Hietamaki
37 Kapura lövések száma 34
6 Kiállításpercek 18

A DVTK–FTC góljai

   

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum