Próbálunk önzetlen, okos, lendületes hokit játszani

   

Vas Márton gólszerző sorozata vasárnap ugyan megszakadt, de így is hihetetlenül nagyot megy idén a DEL2-ben. Erről beszélgettünk vele.

A szó klasszikus értelmében vett igazán nagy sztárjai sosem voltak a magyar jégkorongnak ? kedvenc sportunk mindig szubkulturális jelenségnek számított, ez ma is így van ?, ám a közönség így is felemelt sokakat, akik persze bőven meg is szolgálták a szeretetet. E remek hokisokhoz képest Vas Márton sosem kapott annyi fényt. Bár talán nem is hiányzott neki még ez a szubkulturális sztárság sem.

Az viszont nagy kérdés, hogy volt-e valaha nála komplexebb tudású jégkorongozónk. A 37. évéhez közeledő ? jelenleg hátvédként játszó ? hokis sokadik csapatánál bizonyít sokadik szerepkörében. Idén még nem hiányzott mérkőzésről a DEL2-es Freiburgban, 47 meccsen 42 pontot szerzett, és hét góllal lőtt többet, mint például a nála egy évvel fiatalabb, általunk is jól ismert Marcel Rodman, aki ? kell-e mondani ? csatár.

Vas a harmincadik hely környékén áll mostanában a bajnokság kanadai táblázatán, a hátvédek között kibérelte a második pozíciót, a finn korosztályos válogatott Parkkonen után. A harmadik helyezett 9 ponttal van lemaradva tőle. Komplex tudását jelzi még, hogy rendszeresen bulizik, és a korongbedobásokat is hihetetlenül jó arányban, közel 70 százalékban hozza el.

Vas Marton Freiburg 2

A centerből lett hátvédet még hétmeccses gólszerző sorozatának megszakadása előtt értük utol, és elsőként arról érdeklődtünk, hogy minek köszönhető a ponterős játék, és meddig tartható még: ?Próbálom folytatni, ameddig lehet. Az a titok, hogy bekerültem egy olyan sorba, amelynek teljesen passzol a játékstílusa az enyémhez. Nagyon jól megértjük egymást, próbálunk önzetlen, okos, sokpasszos, lendületes hokit játszani.?

A légiósélet sosem egyszerű, 36 évesen sem az. Vas Márton számára sem úgy indult a szezon, hogy minden jött azonnal, mint a karikacsapás. Már az első mérkőzésen az első sorban szerepelt, de az általa említett kémia akkor még nem működött. Jelenleg is első soros, hátvédtársa a fiatal Alexander Brückmann , aki szintén tud csatárt játszani az adatlapja szerint. Talán ennek is lehet némi szerepe a ponterősségben. Elöl általában a Kunz, Linsenmaier, Billich trió rohamoz. Két hónap ment el az ideális sorösszetétel megtalálásával, legalábbis Vas statisztikáinak szemszögéből nézve. November 13-ig 16 meccset játszott, ezeken “csak” 6 pontot szerzett.

Azóta beindult a henger, 31 meccsen a vasárnapival együtt mindössze öt olyan találkozó volt, amin nem csinált pontot, a maradék 26-on 34-et hozott össze. A statisztikákban nincs benne, de emellett kétszer döntött el meccset a rávezetések során. Érdekes módon ezen alkalmakkor más nem tudta beverni a büntetőt, csak ő. A Bayreuth ellen december 2-án öten, bő három héttel később a Bad Nauheim ellen 11-en próbálkoztak előtte.

Vasárnap hétmeccses gólszerző és nyolcmeccses pontszerző széria ért véget. A Freiburg a 14 csapatos DEL2 8. helyén áll 47 mérkőzés után, és nagy harcban van a hatodik helyért. A DEL2-ben az első hat helyezett automatikusan bejut a negyeddöntőbe, a 7-10.-ek kvalifikációs párharcokban döntenek a részvételről. A 11-14. helyezettek a kiesés elkerüléséért harcolnak.

Vas elmondása szerint a Freiburg a kisebb csapatok közé tartozik a másodosztályban, ehhez képest parádés a szereplés, de a célokon felfelé mindig lehet igazítani: ?Célkitűzésként az előplayoffba kerülés szerepelt a csapat előtt. Már az is nagy dolog lenne, ha nem a kiesés elkerüléséért kellene küzdeni, de evés közben jön meg az étvágy. Én személy szerint nagyon szeretnék az első hatban lenni és rendes playoffot játszani. A DEL2-ben van egy-két csapat, amelyek ellen nehezebb, de senki sem verhetetlen. Persze a nagyobb költségvetésű klubok előnyben vannak, de a kiscsapatok jó csapatszellemmel sok borsot tudnak törni a nagyok orra alá.?

Ezek után adódik a kérdés, hogy mi lehet még benne egy ilyen karrierben. Elképzelhető-e, hogy ? igazi szenzációként ? jövőre egy osztállyal feljebb folytassa, ha megfelelő ajánlat érkezik?

?Szeretnék még játszani, amíg a testem engedi. Nem hinném, hogy egy 37 éves magyar után kapkodnának majd a DEL-es klubok nyáron, de nyitva van az ajtóm előttük” ? üti el a végét tréfásan. Ha a DEL-ben szerinte nem is lenne ő túlságosan kelendő, mi azért a magyar válogatottban még simán el tudnánk képzelni, így megkérdeztük azt is, nem sajnálja-e, hogy búcsút intett a nemzeti csapatnak, nem gondolja, hogy kicsit korai volt mindez.

?Jólesik a pluszpihenő és a még több idő a családommal” ? juttatja eszünkbe Vas, hogy jégkorong nemcsak abban az értelemben csapatjáték, hogy négyszer két hátvéd és három csatár, valamint két kapus öltözik be meccsekre, hanem hogy stabil otthoni háttér nélkül a hosszú távú siker sem képzelhető el és hogy mennyire fontos a regenerálódás a meccs nélküli értékes hetek alatt.

Vas Marton Freiburg 3

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum