Az Újpestnek most már muszáj nyernie

   

Ha a negyeddöntők harmadik meccse után is az Acélbikák örülhetnének, azzal a kiesés szélére sodornák magukat a lilák.

Nagy meglepetésekkel indult a MOL Liga rájátszásának első köre. A legnagyobbat kétségkívül a Fradi szállította, amely 2-0-ra vezet a Miskolc ellen, de nem sokkal marad el mögötte a DAB sem, amely szintén behúzta a párharc első két összecsapását. Előzetesen eleve szorosabbnak lehetett érezni ezt a csatát, mint a másikat, arra azonban alighanem a legvérmesebb DAB-drukkerek sem számítottak, hogy másodjára a 3-0-ért utazhatnak a Megyeri útra. Márpedig ez a helyzet. Ennek okairól nálunk a két szakvezető biztosan sokkal többet tudna mondani, azonban érthető, ha önszántukból menet közben nem fognak teljes őszinteséggel beszélni. Már csak azért sem, mert 2-0 ide vagy oda, ennek a negyeddöntőnek sincs még vége, vagy ahogy a dunaújvárosiak finn szakvezetője, Heikki Malkia fogalmazott a második diadal után: „Szép sikert arattunk, de még csak félúton vagyunk.”

Ennél pontosabban nem is lehetne meghatározni, meddig jutott el a DAB az előtte álló feladatok sorában, legfeljebb az lehet meglepő, hogy milyen hamar tette ezt. Feltehetően az UTE-t is meglepte agilis ellenfele, a lilák eddig messze nem tudták hozni azt a játékot, amire képesek. Talán az esélyesség terhe paralizálta őket, de különösen a második meccsen volt feltűnő, mennyire hiányzik az átütő erő belőlük az alapszakaszhoz képest. Hebar az első harmadból nyolc percet ült a büntetőpadon, onnan még a legjobb játékosok sem képesek segíteni csapatukon. Ropreten is látszott, istenáldotta tehetség, egyszer-kétszer alaposan megfirkálta az Acélbikák védelmét, de a rájátszásban ennél is több kell. Világosan látszik, hogy akik előzetesen arra számítottak, a lilák bedarálják majd a DAB-ot, alaposan melléfogtak, fizikummal ezt a párharcot nem tudják megnyerni, el kell kezdeniük magukhoz méltó színvonalon jégkorongozni is. Ha Kaszkov a játék hevében nem ér a koronghoz fejvédő nélkül Ladygin szabálytalansága után, miáltal nem kerül két perc kettős előnybe az UTE, ki tudja, mikor lövik első góljukat Duscheknek. Így 112 perc kellett hozzá.

A DAB továbbra is tét nélkül játszhat, eddig mindent jól csináltak, és az ilyenkor nélkülözhetetlen sportszerencse is mellettük állt. De egy ilyen sorozatban törvényszerű, hogy előbb-utóbb bekövetkezzen egy-egy visszaesés, nagy kérdés, ezeket a kritikus helyzeteket miként vészelik át. Malkia mester szerint mindenesetre még mindenben lehet javulni, különösen az egy-egy elleni párharcokat látta gyenge pontnak a csapata játékában. Annak azonban feltétlenül örülhet a mester, hogy mindhárom sora kellően veszélyes, a fiatalok is jól oldják meg a feladataikat, gólt csak kettős hátrányban kaptak, Tanka pedig az első meccs mindent eldöntő egyetlen góljából vette ki alaposan a részét, ő indította a villámléptű Keegan Dansereau-t, aki három góljával a párharc legértékesebb játékosa eddig. Ha mindez szombaton sem változik, az UTE szinte reménytelen helyzetbe, a DAB pedig egyetlen győzelemre kerül a továbbjutástól. Az lenne csak az igazi meglepetés!

UTE–Dunaújváros 9-4

   

Nagyon kemény, indulatoktól fűtött mérkőzést nyert meg biztosan az UTE, és ezzel 2-1-re szépített a Dunaújváros elleni párharcban.

Kezdésre tele vendégszektor és jó félháznyi hazai lelátó várta a csapatokat. Jó hangulatban és hatalmas iramban kezdődött a mérkőzés. Nem is csoda, két meccsen már túl voltak a csapatok, régen véget ért már az ismerkedési szakasz, egyből bele lehetett ugrani az akcióba.

Kemény dunaújvárosi letámadásokkal kezdődött a meccs, és ez nagyon nem ízlett a liláknak. A rohanás és a letámadás náluk okozta az első ki nem kényszerített hibát, amikor egy korongot nem sikerült kipasszolniuk a saját védőharmadukból. Az újvárosiak a kék vonalnál elcsípték a korongot, és pillanatok alatt megkontrázták az újpestieket. A kapu jobb oldalán helyezkedő komplett újpesti védelemmel szemben kitették Sila bal oldalára, ahol a tök üresen  álló Dansereaunak éles szögből csak a félig üres kapuba kellett lőnie. Nem volt vége ezzel a lila kínoknak, hiszen 3 és fél perc múlva emberelőnybe került a DAB. A bulit ők hozták el, Azarinak passzoltak, aki a kapuval szemben, kisócsit jobbról csuklóból kilőtte a bal felső sarkot. Tehette, hiszen senki nem támadta. Silának esélye sem volt. Feltűnő volt, hogy mennyivel többet kellett dolgozniuk a liláknak azért, hogy a kapu közelébe kerüljenek. A DAB okosan szállta meg a saját kapuja előterét, az újpestiek meg sokszor túlcifrázták a dolgot. Ha mégis sikerült helyzetbe kerülniük, akkor pedig ott volt Duschek, aki ismét nagyokat védett. Egészen a 16. perc elejéig tartott a kínlódás, amikor végre sikerült a hazaiaknak Hebar kapásoldalára passzolniuk egy korongot. A szlovén csatár a kaputól 4 méterre állva pedig köszönte a lehetőséget és ihletett bombával lőtte ki a vendégek kapuját. Másfél perccel később aztán a Dunaújváros is elkövette az első hibáját a meccsen. A kapu előtt sikerült egy már megszerzett korongot elveszíteni, ami aztán valahogy Frolikig jutott, aki a hálóba kotorta azt. 20 másodperccel később jött a köetkező nagy hiba. Hruby adta el a orongot a saját kapuja előtt, Hebar lecsapott rá és Duscchek előtt elhúzva a kapuba emelt. Nem egészen két perc alatt megfordította a meccset az UTE, és az egész negyeddöntő során először megszerezte a vezetést is. Elszabadultak az indulatok, Dansereau kapott egy ütközést, ami a playoff felfogásban vezető zebráknak belefért. Ezen leginkább Azari paprikázta fel magát, de ő is járt a legrosszabbul, hiszen több ütközéssel tették helyre. Majd egy bedobásnál Kaszkov és Habarment ki a büntetőpadra, és újabb szájkarate vette kezdetét, erre garancia volt, hogy Becze és Kiss Dániel is a jégen volt ekkor. A közjáték ismét a lilákat zavarta meg jobban, nem sokkal később a 4 a 4 elleni játékban megint eladták a korongot, ezúttal Ölander maradt egyedül a jobb oldalon, és Sila kapujába lőve kiegyenlített.

Óriásit változott a játék képe a második harmadra. Nagyon agilisan jött ki az UTE az öltözőből, és hamar kiállításhoz is jutott. Hudec kapott két percet bottal akasztásért, ám nem kellett a teljes időt leülnie. Több ígértes lila próbálkozás is volt az előnyben, majd Sikorcin tette vissza a korongot a kék vonalhoz, ahonnan Huba lőtt kapura. A korong átjutott Duscheken, de a kapuvasról kifelé jött, a kapu mellett álló Ropret azonban bekotorta a hálóba. Betolta a saját harmadába az Újpest a vendégeket, akik alig-alig tudtak támadást vezetni a következő percekben. A fizikai fölényt a 25. percben Tóth Gergő váltotta gólra, aki a kapu mögül többször is kibrusztolt korongot bevitte Duschek elé, és valahogy a kapus mamutjai között a hálóba tuszkolta. Az újvárosiak kislest reklamáltak, de ez nem hatotta meg a játékvezetőket. Nem volt megállás, a lendületbe jött újpestiek egyre-másra vezették a támadásokat. Az Újváros ritkán tudott kiszabadulni a szorításból. A 28. percben Sikorcin és Frolik vitte be a korongot a dunaújvárosi zónába, átpasszoltak a bal oldalon teljesen egyedül érkező Kiss Dánielnek, aki elemi erejű lökettel szerezte meg távolról a hatodik újpesti gólt. Az eddig kiválóan teljesítő Duschek ezt követően cserét ért, érkezett az észt válogatott Koitmaa, aki remek védések sorozatával mutatkozott be. A 36. percben előbb Lencsés, majd Kiss D. kapott kiállítást. 4 a 4 ellen is az UTE volt a jobb, több nagy helyzetet hozott össze. A 38. percben hárman vitték Koitmaa kapujára a korongot, nagyon tutira akarták kijátszani és ahogy az ilyenkor lenni szokott, elrontották. a Dunaújváros lefordult, 2 az 1-ben Azari vitte fel a korongot a jobb szélen, majd a kapu torkában álló Beczének adta be a pakkot. Az pedig Sila és Becze között valahogy a hálóba jutott. Ezúttal a hazaiak reklamáltak kislest, de a játékvezetők videózás után gólt ítéltek. Az utolsó előtti percben Hüffer és Sikorcin párharcát követően a hazaiak 18-asa maradt a jégen.

Sikorcin a harmadik harmadra visszajött, és alig 2 pperc elteltével gondoskodott a hazai szurkolók jókedvéről, amikor a Koitmaaról kipattanó korongot röptében eltalálva éles szögből lőtt a hálóba. Videózás után ezt a gólt is megítélték. Azarinak gurult el ettől a gyógyszere, előbb heves reklamálás közban az ütője elhajításával adott nyomatékot véleményének, majd a következő holtidőben valamelyik újpestinek ütött oda. Erre a szintén nem halvérű Kiss Dániel is begurult, alig lehetett lefogni. Közben játék is volt, Kaszkov szabálytalankodott az újpesti kapu mögött, és mivel nem értett egyet a kiállítással, ő is elhajította az ütőjét. Az előnyben az UTE beköltözött az újvárosi kapu elé, ám a vendégek jól állták a sarat, egészen az utolsó másodpercig. Ekkor Hebar kanyarodott be a kapu elé hátulról, először Koitmaaba pöckölte a korongot, de a visszapattanót a kapuba emelte. Elszabadultak az indulatok ezt követően. Az eddig sem túl biztos játékvezetői páros kezéből teljesen kicsúszott a kontroll. Azari kiállítása alatt egy játékmegszakítás során Hüffner egy precízen kivitelezett jobbegyenessel ütötte ki az erre nem számító Frolikot, amit Benk akart megtorolni a védőn. Egy másik párban Sikorcin és Cseter is összeakaszkodott, egy harmadikban pedigOdnoga és Huba. A közönség egy része pedig az újvárosi játékosokat vette célba szavakkal és tárgyakkal. Nem voltak szép jelenetek, nehezen állt helyre a rend a pályán és a lelátón. Aligha tévedünk, ha ennek a meccsnek lesz még folytatása az MJSZ-ben is. A matek végén Hüffner megúszta egy 5+20-szal, Benk is ugyanennyit kapott, a többiek 2+2-t, a kispadon megnyugodni nem tudó Kaszkov pedig végleges kiállítást. Az így kialakult 5 perces újpesti előny legvégén Nemes húzta be a kapunak háttal a korongot az újvárosi hálóba, ezzel kialakítva a végeredményt. Az utolsó percek viszonylagos nyugalomban teltek, az UTE nagy különbségű győzelemmel jött vissza a párharcba, amelyen a Dunaújváros a második 40 percben nem sok mindent csinált a keménykedésen kívül, a hazaiaknak viszont futotta hat gólra is.

Háború volt ez a javából

   

A szombat esti UTE–DAB találkozó után egyik edző sem volt teljesen elégedett.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “Háború volt ez a javából. A negyeddöntő első meccséhez hasonló volt ez is. Hasonlóan dolgoztunk, ugyanúgy fölényben játszottunk, csak akkor semmi nem ment be, most meg szinte minden. Az első harmadban két nagy hibából elmentek két góllal, aztán fordítottunk, majd megint ajándékoztunk egy gólt. A második harmadtól mi uraltuk a mérkőzést, elléptünk a Dunaújvárostól, nem tudták velünk tartani a lépést sem korcsolyázásban, sem fizikailag. Ma tényleg rengeteg gólt lőttünk, úgyhogy belefért a négy kapott gól, de nem lehet ilyen könnyelműnek lenni hátul. Nagyon sokat dolgozunk azért, hogy helyzeteket alakítsunk ki, gólokat szerezzünk, meg kell becsülnünk a saját munkánkat annyira, hogy nem adunk könnyű gólokat az ellenfélnek. Csatát nyertünk, de ennek akkor lesz meg az értelme, ha a következő meccset is behúzzuk.”

Heikki Malkia, vezetőedző, Dunaújváros: “Szörnyű esténk volt. Nagyon jól kezdtünk, két góllal vezettünk is, aztán három durva egyéni hibából három gólt kaptunk két perc alatt. Még egyszer egyenlítettünk, de aztán újabb rövidzárlat következett, és akkor végleg elúszott a meccs. Ma mentális problémáink voltak. Van ilyen, két győzelmet már arattunk, most egy mérkőzés elment. Le kell vonnunk a tanulságokat, a többit meg gyorsan el kell felejteni, két nap múlva újabb meccs következik, már csak arra szabad gondolnunk.”

Erste Liga, Megyeri út, 752 néző. Játékvezetők: Halassy, Juhász, Soltész, Soós.
Sila: 84,0% (Ágoston)
K
Duschek: 77,8% (Koitmaa: 89,7%)
Huba, Kiss, Nemes, Pápa, Tóth
1
Hruby, Ölander, Dansereau, Cseter, Azari
Nagy N., Hegyi, Benk, Hebar, Ropret
2
Hudec, Ladigin, Becze, Borbás, Kaszkov
Kovács, Nagy R., Sikorcin, Frolík, Csányi
3
Lencsés, Hüffner, Németh, Léránt, Nagy M.
Dósa, Turbucz, Szalma, Dömötör, Gröschl
4
Lévai, Magosi, Török, Odnoga, Tanka
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Malkia Heikki, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:25 DAB Dansereau Hruby Cseter
0-2 06:53 DAB PP Azari Cseter Dansereau
1-2 15:01 UTE Hebar Ropret Benk
2-2 16:33 UTE Frolík Sikorcin Csányi
3-2 16:54 UTE Hebar
3-3 19:41 DAB Ölander Dansereau Cseter
4-3 21:05 UTE PP Ropret Huba Sikorcin
5-3 24:55 UTE Tóth Nemes
6-3 27:10 UTE Kiss Frolík Sikorcin
6-4 37:13 DAB PP Becze Azari Hudec
7-4 42:07 UTE Sikorcin Kovács
8-4 46:22 UTE PP Hebar Csányi Nagy N.
9-4 53:15 UTE Nemes Tóth Hegyi
56 Kapura lövések száma 25
45 Kiállításpercek 82

Az UTE–DAB képes összefoglalója

 

Az UTE–DAB videó-összefoglalója

   

Benne a balhé, jégen és nézőtéren. Egy elég nagy Hüffner-pofonnal.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum