A Ferencváros azt játssza, amit játszania kell

   

Nem lesz könnyű folytatniuk a MOL Liga-negyeddöntős hőskölteményt a zöld-fehéreknek Miskolcon.

Ha hokiszurkolói körökben valaki egy hete azt mondta volna, a DVTK–Ferencváros párban két mérkőzést követően a Fradi 2-0-ra fog vezetni alighanem bolondnak nézték volna. Két meccs lement a hétből a MOL Liga-negyeddöntőben, és mindenki megdöbbenésére itt tartunk, Greg Lindqvist legénysége kettőből kétszer viccelte meg a címvédő és alapszakaszgyőztes, toronymagas esélyesnek gondolt miskolciakat. A semleges szurkoló örülhet, az alapszakasz után a rájátszásban is igaz, hogy mindenki legyőzhet mindenkit, igazi playoffmeccseket tud a jégre tenni a sokak által előzetesen leggyengébbnek és legjobbnak gondolt két negyeddöntő-résztvevő.

A Ferencváros rendkívül érett, tudatos és lelkes játékkal rukkolt elő, pontosan azt játssza, amit játszania kell, hogy valóra válthassa alacsonyra taksált esélyeit. Mindezek mellett a szerencsével sem álltak eddig hadilábon, de ez minden ilyen párharcnak elengedhetetlen része. Ezt a két győzelmet már senki nem veheti el tőlük, de most jön az igazán nehéz része a feladatnak. Eddig az esélyesség terhe nélkül játszhattak, ám lassan kezdhetik megérezni a lehetőséget. A liga legravaszabb edzői egyikének, Greg Lindqvistnek így talán az egyik legfontosabb feladata, hogy játékosait olyan mentális állapotban tartsa, hogy továbbra is képesek legyenek arra a felszabadult és okos játékra, amit eddig láttunk tőlük. Nem szabad a továbbjutásra gondolniuk, élvezniük kell a negyeddöntő minden pillanatát.

Sokan fordítottak már meg párharcot 0-2-ről, hogy mást ne említsünk, sikerült ez a Miskolcnak is. Emlékezhetünk, 2011/12-ben a MOL liga elődöntőjében a HSC Csíkszereda összesítésben 2-0-ra vezetett a három nyert meccsig tartó párharcban, és a harmadik mérkőzés első szünetében is 2-0 volt az előnyük. A 30. percben aztán jött Josh Bonar, majd kisvártatva Ritó és Nagy Gergő, és többször már nem vezetett a HSC, a következő két meccset egyaránt 1-0-ra vesztette el, a Miskolc összesítésben 3-2-vel nyert. Most is hasonló feladat előtt állnak, azzal a különbséggel, hogy ezúttal 4 nyert meccsig megy a csata. De hogy sikerrel járjanak, ahhoz az is kell, hogy megszabaduljanak a rengeteg hibától, ami eddig tarkította a játékukat. Nem mennek az emberelőnyök, nincs átütő erő a támadásokban, nem áll össze a védőmunka, megremeg a kapus keze. A húzóemberek nem igazán lépnek elő, tőlük az eddigieknél több kell, ha nyerni szeretne a csapat, hiszen az már látszik, hogy kemény ellenféllel állnak szemben. Meglepte a DVTK-t a Ferencváros, és lassan itt az idő felocsúdni ebből, ha tovább akarnak menni.

A DVTK-ban Magosi eltiltása letelt, visszatérhet a jégre, a Ferencvárosnak viszont nélkülöznie kell az egy meccsre eltiltott Michael Schwindt játékát. A Gőz Balázzsal történt összecsapása után kórházba került Erdélyi Tamás szereplése is kérdéses.

“Az eddigi két mérkőzés már a múlté – kezdte értékelését blogunknak Greg Lindqvist, a Ferencváros mestere. – A játékoskereteket, a költségvetést a szezon közbeni teljesítményt tekintve továbbra is a DVTK a negyeddöntő óriási esélyese. Nagyon sokat dolgoztak a játékosaim, Sevela parádézott, ha kellett, fejen is állt, hogy védjen. Igazi playoffmeccset vívtunk, minden egyes korongért, minden egyes centiméternyi területnyerésért keményen meg kellett küzdenünk. Minden tisztelet megilleti a játékosaimat, csúsztak, másztak, blokkoltak, ennek eredménye volt, hogy a DVTK sokszor csak messziről tudott lőni. Szerencsére jókor lőttük a góljainkat, és sikerült kivédekeznünk a miskolciak nyomását. Meg tudtuk lepni a DVTK-t, talán nem erre számítottak tőlünk.

Cseréről cserére, meccsről meccsre gondolkodunk. Folytatnunk kell a játékot, amit eddig játszottunk. Jó lenne, ha sikerülne mindezt kevesebb szabálytalansággal megoldani, nagyon sok büntetést kaptunk legutóbb, és ha ez folytatódik, az megölhet bennünket. Az esélytelenek nyugalmával kell játszanunk. A játékosoktól azt kérem, úgy menjenek ki a jégre, hogy küzdjenek keményen, de minden pillanatát élvezzék annak, hogy a negyeddöntőben játszhatnak. Harcoljanak, és meglátjuk, mihez lesz ez elég. Nem jutottunk még tovább, úgy vélem, ahhoz, hogy megtegyük, legalább még egyszer győznünk kell Miskolcon.”

MISFTC QF1

DVTK Jegesmedvék–Ferencváros 6-0

   

A Ferencváros ezúttal nem tudta megfogni a bajnokot, amely sima mérkőzésen szerezte meg első győzelmét.

A mérkőzést az előző kettőhöz képest nagyobb lendülettel kezdték a Jegesmedvék, láthatóan módosított taktikával léptek jégre. Ennek köszönhetően az első percekben főleg a vendégharmadban folyt a játék. Az 5. percben egy lövés Sevelárról a kapuvasra, majd onnan oldalra pattant. A mérkőzés első emberelőnye a Miskolcé volt, amit ki is használtak a 10. percben: egy kipattanót Hajóst húzott be fonákkal (1-0). A Fradit megzavarta a gól, egy perc múlva elcserélték magukat, így jöhetett a következő hazai fór, ezúttal eredmény nélkül. A Macik egyértelműen uralták a meccset és a 14. percben növelték is az előnyüket: Magosi másodjára talált be a kapuba (2-0). A 15. percben újabb emberelőnyös gólt lőttek a hazaiak: szépen kipasszolták a Fradi védelmét, és végül Pavuknak már csak az üresen maradt kapuba kellett találnia (3-0). A 17. percben Tendler léphetett ki, egy védő azonban a nyakán volt, így nem tudta belőni a szólóját. A 18. percben 40 másodpercre kettős fórba került a Ferencváros, ám sem ezt, sem a szimplát nem tudták gólra váltani, és ezzel véget is ért a harmad.

A második harmadban a játék képe nem változott. A Jegesmedvék támadtak többet, ám a Fradi kontráiban immár volt gólveszély, Adorjánnak többször is résen kellett lennie. A 8. percben Sumi már elhúzta a korongot a miskolci kapus mellett, de az üres kapu mellé lőtt. A zöld-fehérek nem tudták felvenni a miskolciak fordulatszámát, így szinte folyamatos védekezésre kényszerültek. A 11. percben érett újabb góllá a nyomás: a támadó harmadba érkező Leppanen jó ütemben kapta a korongot, és kilőtte a bal sarkot (4-0). A 12. percben kicsi a rakás alakult ki a vendégkapu előtt, és a játékvezetők inkább a videózás mellett döntöttek, de végül nem láttak gólt. A hátralévő idő némi egyhangúsággal telt, a Jegesmedvék szinte beköltöztek a Fradi harmadába, és folyamatosan tesztelték Sevelát, de újabb gólt már nem tudtak elérni.

A harmadik játékrész eleje nem sok izgalmat tartogatott. A hazai csapat ment előre, a Fradi nem tudott újítani, így leginkább Sevelának volt munkája. Ekkor tulajdonképpen már csak egy kérdés maradt nyitott a mérkőzésen: elrontják a vendégek Adorján shutoutját? A 14. percben Greg Lindqvist kapust cserélt, ez arra vallott, hogy ezt a találkozót elengedték, és Sevelát már a hétfői meccsre figyelemmel pihentette. A 18. percben 33 másodpercen belül két szólógólt is lőttek a Jegesmedvék Galanisz és Sakaris révén (6-0). Az utolsó gól után Rafaj és Johnston próbálta ki, milyen lehet Mike Tysonnak lenni, ezért mindketten mehettek zuhanyozni. Az imént feltett kérdésre pedig a végső dudaszó adta meg a választ: Adorján kapott gól nélkül hozta le a meccset.

Az egyik csapat négy győzelméig tartó sorozatban a Ferencváros 2-1-ra vezet, folytatás hétfőn este, televíziós közvetítéssel.

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK): A szezon egyik legjobb mérkőzését játszottuk. Megnyertük a párharcokat, jól járattuk a korongot, a védekezésünk pedig szinte hiba nélküli volt. A csapat nagy erőfeszítéseket tett a győzelemért, és ez meghozta az eredményét. Megtettük az első lépést a jó irányba.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): Két hátvédünk hiányzott ma az egyébként is rövid padunkról, és nem tudtuk őket pótolni. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a Miskolc nagyon jól játszott, kihasználták az emberelőnyöket, így megérdemelten nyertek. Megyünk tovább, fontos mérkőzés lesz a hétfői.

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1245 néző. Játékvezetők: Németh, Rencz, Muzsik, Váczi.
Adorján: 100% (Kiss B.)
K
Sevela: 90,2% (Soós: 50,0%)
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Magosi
1
Jaborník, Hietamaki, Dubek, Tendler, Rafaj
Tuominen, Vojtkó, Hajós, Miskolczi, Toulmin
2
Lengyel, Kovács, Sumi, Szappanos, Kiss Á.
Gőz, Joe, Johnston, Sakaris, Sági
3
Inglis, Üveges, Farkas, Shinkaruk, Fliszár
Szopos, Bernáth, Popovics, Ritó, Albert
4
Hardi, Németh, Papp
Bradley Douglas, Farkas Tamás
E
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 09:24 MIS PP Hajós Vojtkó Tuominen
2-0 13:26 MIS Magosi Pavuk
3-0 14:33 MIS PP Pavuk Galanisz Láda
4-0 30:57 MIS Leppanen Magosi Galanisz
5-0 57:10 MIS Galanisz Pavuk
6-0 57:43 MIS Sakaris Sági
45 Kapura lövések száma 25
45 Kiállításpercek 49

A DVTK Jegesmedvék–FTC galériája

   

A DVTK Jegesmedvék–FTC góljai

   

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum