Becsületbeli ügy

   

Ljubljanában önmagáért játszik a Fehérvár. Egyáltalán nem mindegy a jövő szempontjából, hogy mi történik az utolsó három EBEL-meccsen.

Nem volt okuk az örömre a fehérvári szurkolóknak a hét első felében. Mindkét csapatuk, a MOL Ligában vitézkedő Titánok és az EBEL-ben játszó nagycsapat is súlyos vereségbe szaladt bele. A Titánok csütörtökön aztán megmutatta, hogy fel lehet állni egy nagy pofon után, lehet tisztességgel helytállni a sokkal esélyesebb csapat ellen. Az EBEL-csapatnak ugyanez a lecke jutott péntekre. Ráadásul számukra elvben könnyebb is a feladat teljesítése, ugyanis a végletekig meggyengült, juniorokkal felálló Olimpija Ljubljana otthonában próbálhatják meg kiköszörülni a szerdai csorbát. Bár egy egészen halvány matematikai esély még van a rájátszás elérésére, jobb ha nem matekozunk és leszámolunk az illúziókkal. Túl sok dolognak kellene egyszerre teljesülnie ahhoz a következő három fordulóban, hogy a matematikai esély valóra válhasson. Inkább fogalmazzunk úgy, mostantól tényleg minden nyomás alól felszabadulva, tét nélkül játszhat a csapat, megmutathatja, mit tud ténylegesen. Az utolsó három forduló egyszersmind a szurkolók kiengeszteléséről, a játékosok önbecsüléséről és nem utolsósorban jövőbeli sorsáról is szól. Sarkosan fogalmazva: sokat ugyan már nem lehet javítani, de van tét, mert rontani még sajnos lehet.

Kívülállóként nehéz megmondani, mi okozta a szerdai arcpirító vereséget, hogy a játékosok szinte egytől egyig betliztek, bénultan játszottak. Sok mindent megbocsátott már a kék-fehér tábor kedvenceiknek, ha látta rajtuk, hogy egyébként igyekeznek mindent megtenni a jégen, hajtanak, csak semmi nem jön össze. A nagy baj az, hogy a Dornbirn ellen mindezt csak nyomokban lehetett érezni a játékon. Máskor is érte már súlyos vereség a Volánt, de a szerdaihoz hasonló lélektelennek tűnő játékra nem nagyon emlékszünk. A közönség túlnyomó része ennek ellenére a csapat mellett maradt, a kevés fütyülőt és szidalmazót elnyomta a szurkolás.

Normális körülmények között azt írnánk, ideális partnert kapott pénteken a becsület helyreállításához a csapat, hiszen az Olimpija Ljubljana évek óta tartó válsága idén is azt eredményezte, hogy jóformán csak a jövőjükért hajtó fiatal szlovén játékosok ellen kell felvenni a versenyt. De ebben az évben is nagy feladatot jelent a Ljubljana legyőzése a Volánnak, az eddigi öt meccsből hármat a szlovénok nyertek, legutóbb épp a középszakaszban, a Raktár utcában. Bár ellenfelünk gólkülönbsége rosszabb, mint a Fehérváré, pontszámban mégis csak eggyel van lemaradva. Sajnos a jelenlegi helyzet alapján a péntek esti mérkőzés akár az utolsó két hely elosztásáról is szólhat. A Fehérvár legutóbb január 3-án, éppen Ljubljanában nyert idegenben, az azóta lejátszott öt idegenbeli mérkőzése mindegyikét elvesztette, mindössze Dornbirnban tudott egy pontot szerezni.

“A Graz nagyon erős csapat, számolni kell velük a playoffban is – mondta az alsóház listavezetőjétől elszenvedett 5-0-s vereségre utalva Bojan Zajc, az Olimpija edzője. – Minden jót kívánok nekik. Nem akarjuk a szezont utolsóként befejezni. A Fehérvár és mi nagy vetélytársak vagyunk. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megnyerjük a mérkőzést.”

“Csak minimális esélyünk van a rájátszásra – mondta Benoit Laporte, a Fehérvár edzője. – Az elkövetkezendő meccsek igazából becsületbeli ügyek. Szeretnénk a szurkolóinknak pár győzelemmel némi örömet adni.”

Olimpija Ljubljana–Fehérvár 3-2

   

Vereségével az utolsó helyre csúszott a Fehérvár az EBEL-ben.

A többi mérkőzésnél háromnegyed órával korábban lejátszott Znojmo–Graz összecsapást a csehek az első perctől szinte végig vezetve nyerték 3-2-re és ezzel eldőlt, hogy a Volán matematika reményei is végképp elszálltak, ám ez sem tudta eléggé felszabadítani a gátlásokat. Az Olimpija Ljubljana már a negyedik perc elején megszerezte a vezetést Music góljával, és a Volán egyszer sem tudott egyenlíteni. A szezon egésze alapján azt kell mondjuk, a szlovén csapat papírforma-győzelmet aratott. A 17. percben Guimond, majd a 27. percben Zajc növelte az előnyt, és hiába szerzett Erdély Csanád, illetve Owens révén két gólt a Fehérvár a hátralevő időben, egyenlíteni már nem sikerült. Ezzel együtt a szurkolókat sem sikerült kárpótolni a legutóbbi mérkőzésekért, erre még két lehetősége lesz a Volánnak, az ugyancsak széteső és a szezont ideje korán befejező Villach, továbbá a még playoffért harcoló Graz ellen.

Legközelebb vasárnap a Grazot fogadja a Fehérvár, azon a mérkőzésen búcsúzhat el ez a játékoskeret a saját közönségétől hazai jégen. Február 21-én még Villachban jön a hattyúdal, aztán alighanem újjáépítés következik.

Elfogadhatatlan hibákat követtünk el

 

A Volán nem tud gólt lőni, viszont könnyen találnak be az ellenfelei.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): Nem tudunk gólt lőni, miközben könnyen találnak be az ellenfeleink. Ezt hangsúlyoztam az egész szezonban. Az első harmad nem sikerült jól, de el akartuk kerülni a vereséget,  a második és harmadik harmadban pedig hiába irányítottuk a játékot és adtunk bele mindent, sajnos olyan alapvető hibákat követtünk el, amelyek elfogadhatatlanok. A következő mérkőzésünk lesz az utolsó hazai, a Graznak korántsem mindegy az eredmény, mindent meg fogunk tenni, hogy megnehezítsük a dolgukat.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 730 néző. Játékvezetők: Kellner, Trilar, Angerer, Ettlmayr.
Frazee: 93,5% (Spreitzer)
K
Rajna: 88,5% (Hetényi)
Groznik, Planko, Bussiéres, Ograjensek, Chvatal
1
Owens, Schiestel, Beauregard, Vas, Kóger
Selan, Guimond, Gabor, Music, Uduc
2
Manavian, Sagert, Kiss, Sarauer, Erdély
Cepon M., Cepon K., Zajc, Rejn, Potocnik
3
Orbán, Szirányi, Bodó, Maylan, Orban
Batic, Gorse, Ulamec
4
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 03:12 OLL Music Bussiéres Zajc
2-0 16:14 OLL Guimond Selan Bussiéres
3-0 26:59 OLL Zajc Ograjensek Uduc
3-1 37:45 FHA Erdély Schiestel Kóger
3-2 45:53 FHA SH Owens Erdély
26 Kapura lövések száma 30
6 Kiállításpercek 8

A Ljubljana–Fehérvár góljai

   
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum