Ez egy másik MAC–Fehérvár párharc lesz

   

Tavaly emlékezetes csatát vívott a két csapat, idén az előzetes hírek szerint változtak az erőviszonyok, de azért a Titánoknak is megvannak azok az erényei, amivel sikeresek lehetnek a rájátszásban.

A MOL Liga rájátszásának legnagyobb meglepetését eddig kétséget kizáróan Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője szolgáltatta, aki ellenfélnek a 8. helyezett Fehérvárt választotta. A döntés kétféleképpen is elsülhet, hiszen ha azt a csapatot vesszük, amely a MOL Liga alapszakaszának túlnyomó részében pályára lépett a Volán színeiben, az papíron jóval gyengébb, mint az idén egyértelműen bajnoki babérokra törő fővárosi csapat. Ha azonban az EBEL-esekkel megerősített Fehérvárba fut bele az együttes, akkor azzal az egyik legnehezebb ellenféllel találkozik már a rájátszás első körében. A döntéssel kapcsolatban megírtuk már a véleményünket, beharangozónk végén a szakember exkluzív indoklását is olvashatják. Az mindenképpen pozitív fejlemény, hogy a döntés egyáltalán felvállalható volt, hiszen a MOL Liga eleje nem eleve reménytelenül bocsátkozna harcba a megerősített Fehérvárral sem. A Volán egyelőre lebegteti a döntést, hogy kiket, mikor és milyen mértékben játszatnak vissza. A MAC választását követő székesfehérvári kommunikáció szerint amíg az EBEL-ben matematikai esély van a továbbjutásra, illetve a hazai meccsek mindvégig prioritást élveznek.

Nem bocsátkoznak tehát kétfrontos ütközetbe, ami bölcs döntésnek tűnik. Ettől persze még minden támogatást megérdemelnek azok a fiatalok, akik egész éves munkájukkal kivívták maguknak a jogot, hogy a MOL Liga évről évre izmosabb mezőnyében is a rájátszás résztvevői legyenek. Az első meccseken tehát mindenképpen az a valószínűbb, hogy a MOL ligás csapatok vívnak egymással a rájátszásban, és ez papíron a MAC győzelmét vetíti előre. Minden tekintetben jobb keretből gazdálkodhat Majoross Gergely, gyorsabbak, nagyobbak, tapasztaltabbak, mint ellenfelük. Jól tükrözi ezt a tabellán elfoglalt helyük (második, illetve nyolcadik) csakúgy, mint megszerzett pontjaik száma, amelyben több mint kétszeres a szorzó.

A Fehérvár ezzel együtt sem érkezik feltartott kézzel, vannak olyan elemei a játékuknak, amelyekre határozottan építhetnek a MAC-cal szembeni párharc során. Egyrészt az egész szezon folyamán jobban ment a csapatnak a nevesebb, erősebb ellenfelekkel szemben, mint a velük egy szinten állókkal. Ebben nyilván szerepe volt annak is, hogy a játékosok ezeken a meccseken fegyelmezettebben játszottak, mint hogy az is igaz lehet, hogy a fiatalokra épülő kerettel könnyebb rombolni és az ellenfél hibáit kihasználni, mint építkezni, állandó nyomást gyakorolva bedarálni az ellenfelet. A Fehérvár másik fő erénye a szezonban a kitartás volt: Krogh-ék nem ismertek elveszített mérkőzést, többgólos hátrányból is képesek voltak visszajönni. Márpedig ezek az erények a legfontosabb tulajdonságok, amire egy csapatnak a rájátszásban szüksége lehet. Ettől persze még nem fognak megváltozni az erőviszonyok, ráadásul Kyle Just távozásával jelentősen megcsappant a támadó potenciál.

A MAC a párharc esélyese, erősebb csapata van, ráadásul egyetlen botlástól eltekintve kimondottan jól ment a Fehérvár ellen már szezon közben is, hiszen a DAB után ők veszítették a legkevesebb pontot a Titánokkal játszva, szám szerint hármat. A párharc ettől függetlenül izgalmasnak ígérkezik, egyrészt a szokásos rivalizálás, másrészt az EBEL-es fejlemények alakulásának következtében várható esetleges változások keltette extra feszültség miatt.

dsc_8795

Fotó: Mudra László (MAC)

Majoross Gergely vezetőedzőt a Jégkorongblog még nem kérdezte meg, miért a Fehérvárt választotta a MAC a negyeddöntőre ellenfélként, ezért ezúttal ezzel kezdtünk: „Mivel a végső célunk a MOL Liga megnyerése, minden ellenfelet le kell győznünk. Úgy gondolom, hogy a lejátszás miatt valamelyest új csapatnak kell összeállnia Fehérváron, így minél később találkozunk velük, annál jobbak lesznek. Szerintem minél előbb kerülünk szembe, annál jobb, így őket választottuk. Nem elhanyagolható az sem, hogy a két klub rivalizálása hosszú évekre nyúlik vissza, így kiemelt figyelem követi. Ez egy ilyen új felnőtt csapat esetében, mint a miénk, igen fontos szempont. Természetes kollektív döntés volt ez, a tulajdonosok, a kapitányok és az edzői stáb együtt döntött így.”

Mint megtudtuk, „a MAC-nál az elmúlt hét a válogatottban nem szereplő játékosoknak két nap szünettel kezdődött, majd Svasznek Bence irányításával három nap kemény munka következett. Vasárnap már a teljes szakmai stáb ott volt az edzésen, és hétfőn a válogatott játékosok is csatlakoztak. Nem szerencsés így a kiírás szerintem, jobb lenne, ha a szünet után még lenne pár alapszakasz-, esetleg középszakaszmeccs, és később kezdődne a rájátszás. Ez egy összetett kérdés, a vb-felkészülés miatt időre kell befejezni a rájátszást, így nem könnyű besűríteni a mérkőzéseket. Fel kell jutni az A csoportba és akkor több időnk lesz a szezon ezen szakaszában. Mi sem egyszerűbb.”

Milyen játékot, milyen csapat képét szeretne mutatni a MAC? „Pontosan olyan csapat képét szeretnénk mutatni, mint január közepétől. Megalkuvást nem tűrő, agresszív, célratörő, egyszerű és hatékony. Talán ezek a legfontosabb tulajdonságok, melyek minket jellemeznek.”

A MAC-ban az első mérkőzésen Bödök Bence betegség miatt nem áll rendelkezésre jelenleg, a többiek egészségesek.

Kóger Istvánnal, a Titánok vezetőedzőjével korábban mi is beszélgettünk, de a playoff előtt a Fehérvár honlapja hosszabban elemezte nem csak az esélyeket, de az eddig mutatott teljesítményt is. Az utolsó kérdésekre adott válaszait átemeljük, de a teljes interjúért is megéri átkattintani. A feol.hu-nak azt is elárulta, hogy az első mérkőzésen Sárpátki Tamás, Vincze Péter, Reisz Áron és Szabó Dániel játszik vissza, és természetesen az utóbbi időben már a MOL Ligában figyelembe vett Kocsis Ferencet is jégre küldi. Szaller Márk térdsérülés miatt hiányzik majd.

“A rájátszásban a MAC-cal találkozunk, ami óriási feladat lesz, hiszen talán ez volt az a csapat, aki a legsimábban legyűrt minket az alapszakaszban. Mindjárt az első egymás elleni mérkőzésünkön 6-0-ra kaptunk ki tőlük, aztán a második találkozó szorosabban alakult. A harmadik mérkőzésen sikerült őket elcsípnünk, és győzelmet arattunk. Az utolsó egymás elleni alapszakasz-mérkőzésünk is szoros eredményt hozott. Talán az a legnagyobb feladat, hogy ezek a srácok elhiggyék, hogy igenis bátran kell hokizniuk, nem kell félni az ellenféltől. Kőkeményen, de sportszerűen azt kell játszani, amire ők képesek, azaz sok korcsolyázással, sok ütközéssel elrontani az ő játékukat, és élni az ezek által adott lehetőségekkel.

Motiválni biztosan nem kell a társaságot, de esetleg túlpöröghetnek, elviheti őket a hév. Ezt mennyire nehéz megakadályozni?
Igyekeztem nagyon úgy alakítani ezeket az utolsó napokat, heteket, hogy egyáltalán ne izgulják túl. Pont azt mondtam a srácoknak az utolsó edzés végén is, hogy nekünk semmi más dolgunk nincs, csak arra készülni, hogy holnap este az első cserét megnyerjük, aztán ha ez sikerül, akkor nyerjük meg az első harmadot, és ha ezen is túl vagyunk, készüljünk a második harmad első cseréjére, és így lépésről lépésre menjünk tovább és nézzük meg, hogy a hatvanadik percben, hogy állunk. Ha még továbbra is dolgoznunk kell, akkor koncentráljunk a következő cserére, ha nem kell, akkor mindegy, hogy mi történt az előző hatvan percben. Ha a lelkiismeretünk tiszta, akkor akármi állhat az eredményjelzőn, onnantól készülnünk kell a második mérkőzés első cseréjére. Úgy gondolom, hogy nem izguljuk túl, ettől függetlenül megadjuk a megfelelő fontosságot a találkozónak.

Just távozása mennyire befolyásolja majd a csapat játékát?
Just távozása nagyon érdekes, hiszen ő egy meghatározó játékos volt. Nagyon fegyelmezett és alázatos edzésmunkája volt. Nagyon kemény munkával és pozitív öltözői hozzászólásokkal segítette a fiatalokat, viszont a mérkőzéseken talán kicsit tőle is többet vártam volna. A srácokon azt érzem, hogy nem volt különösebb problémájuk Justtal, jól kijöttek vele, de nem érzik akkora problémának a kiesését. Elvesztettünk egy játékost, de megyünk tovább, és nem tulajdonítunk neki nagyobb jelentőséget. Bizonyára ha előre lehetett volna tudni, hogy mi fog történni a rájátszásban, akkor megpróbáltuk volna megtartani őt, de ott még többféle variáció is létezett arról, hogy kivel játszunk a playoffban, de nem érzem azt, hogyha ő itt lenne, akkor nagyobb esélyünk lenne a következő mérkőzéseken.

Hogyan látja az esélyeket?
Úgy gondolom, hogy a playoffban 50-50 százalék esélye van mindkét csapatnak, bármelyik fél továbbjuthat ebből a párharcból.”

Végezetül egy friss info a MAC-tól: “Mindkét oldalon kinyitnak a pénztárak, lesz hazai és lesz vendégpénztár is. Ezer forintba kerülnek a jegyek, a pénztárak egy órával meccs kezdet előtt nyitnak, tehát este 18 órakor. “

MAC Budapest–Fehérvári Titánok 7-1

   

Húsz perc alatt eldöntötte a mérkőzést a MAC. A második harmadot 5-0-ra húzta be a húsz percig kiválóan játszó Fehérvár ellen.

Nem mondhatni, hogy egymásnak estek a csapatok. Nem akartak elkapkodni semmit, úgy tűnt. Élvezhető, minőségi játék jellemezte az első tíz percet, kevés hibával, de nem túl nagy tempóval játszottak a csapatok. A MAC valamivel hamarabb kapcsolt feljebb, és a második veszélyesebb helyzetből meg is szerezte a vezetést. Terbócs kevergetett a kapu előtt, majd mögött, végül a kapu elé tett korongja talán fehérvári játékosról került a kapuba. A gólt a videózás után is érvényesnek ítélték a játékvezetők. Kicsit megfogta a találat a vendégcsapatot, de Sárpátki vezetésével azért gyorsan felocsúdott. A vendégek 42-ese a félpályánál kapott egy nagy kontaktot hátulról, de leporolta magáról, és még ugyanabban a cserében egy 2-1-es kontrát vezetett. A másik oldalon Shupe követte, a keresztpasszt ellőtte, Bálizs védett, de másodjára a légiós csatár a kapuba helyezte a korongot. Dicséretes akcióval egyenlített a Volán, ezt a gólt is videózták a biztonság kedvéért. Ez a gól is megfogta a szenvedő felet. A folytatásban kiegyenlített játék folyt, több tudatosság mutatkozott a Fehérvár oldalán. Jött a spirit is, Láday Tamás óriási open ice hitet mutatott be Olsonon, mindkét játékos fejvédője lerepült az ütközés következtében. Jártak a pacsik a kispadon, csoda hogy a hazai bekk egyből felállt. Szoros, nagy csatára kényszerítették a fiatalok a MAC-ot. Összességében több volt a harciasság és a lelkesedés Kocsisék részéről ebben a harmadban.

Szünet után elég gyorsan megváltozott minden. A második harmadban csak egy csapat volt a jégen. A MAC szisztematikusan felőrölte ellenfele ellenállását. A pontos, nagy, tiszta helyzetből leadott lövésekkel az egyébként kiválóan védő Lemay nem kezdhetett sokat. Nem is kezdett. Somogyi Balázs szerzett vezetést a 23. percben, és ezúttal Majoross Gergely csapata nem hagyott teret és időt a Volánnak a talpra állásra. Folyamatosan nyomás alatt tartotta a Fehérvárt, és 3-4 percenként újabb találatot ért el. Kovács Bronson, Jubinville és Nagy Gergő emberelőnyben talált be, miközben a vendégek fórjátéka nem hozta a várt minőséget. 5-1 után jött a kapuscsere és a kegyelemdöfés. Emberhátrányban Nagy Krisztián támadta le a kapu mögött megindulni igyekvő Shupe-ot és társait, addig harcolt szívósan, mígnem a kapuba paskolta a korongot. 6-1-re vezetett a MAC. Ez a jelenetsor tökéletesen jellemezte ezt a harmadot.

Ha az első harmad volt a prológus a második harmadbeli MAC-előadáshoz, akkor a harmadik húsz percre már csak a levezetés jutott. Egy gyors Nagy Gergő-góllal tovább rontottak a vendégek szájízén a MAC-osok. Már a harmadgyőzelem is messzire került, igaz, a hit már korábban elszállt. Ettől függetlenül a csapatokat dicséret illeti, nem lazsálták el a maradék játékidőt, látványos, nyílt hokit nyomtak, de a védekezésre is odafigyeltek. Szép megoldások jutottak mindkét oldalra.

A második harmadtól tükörsima mérkőzést látott a szép számmal kilátogató közönség, az eredmény természetesen másodlagos, senkit nem zavarhat meg a különbség, hiszen ez még csak az első meccs volt a négy sikerig tartó párharcban. Az első harmad máris megmutatta, a MAC nem lazsálhat a Fehérvár ellen. Csütörtökön Székesfehérváron folytatják a felek.

Sokkal jobb hokit játszott a MAC

   

A Fehérvári Titánok többre képesek, mint amit kedden mutattak.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): Már nagyon régóta vártuk a rájátszást, hetek óta beszélt a csapat arról, hogy rájátszás így, rájátszás úgy, ennek is tudható be, hogy az elején kissé idegesen kezdtünk. Nem volt kifejezetten rossz az első harmadunk, de nem volt meg az az átütő erő a játékunkban, amire szükség lett volna. Ám ahogy a második harmadban levetkőztük ezt a szorongást, már azt a játékot tudtuk hozni, amit vártunk.

Kóger István (vezetőedző, Fehérvári Titánok): Azt gondolom, összességében a MAC jobban játszott. Az első harmadot 1-1-re le tudtuk hozni, aránylag jól kontrolláltuk a mérkőzést, de ott is érezhető volt már, hogy lendületesebbek nálunk, az egy egy elleni harcokat jobban megnyerik. Ettől függetlenül ekkor még tartottuk magunkat. Sajnos a második harmadban három gólt kaptunk emberhátrányban, ami mentálisan úgy megrogyasztott bennünket, hogy onnantól olyan fölénybe került a MAC, hogy szerencse, hogy a harmadik harmadot egy kapott góllal megúsztuk, bár talán már az ellenfél sem erőltette annyira a góllövést. Összefoglalva sokkal jobb hokit játszott a MAC, de úgy gondolom, ennél többre vagyunk képesek, és legközelebb nem lesz ilyen könnyű dolguk velünk.

(Forrás: nso.hu és fehervarav19.hu)

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1400 néző. Játékvezetők: Babic, Németh, Váczi, Muzsik.
Bálizs: 91,7% (Arany G.)
K
Lemay: 81,5% (Scola: 84,6%)
Pozsgai, Olson, Somogyi, Booras, Jubinville
1
Krogh, Szabó B., Shupe, Vincze, Sárpátki
Escobedo, Kovács B., Nagy K., Nagy G., Terbócs
2
Imre, Láday, Kocsis, Pillók, Hamvai
Ruikka, Vokla, Könczei, Kovács Cs., Nikiforov
3
Reiter A., Szabó Dániel, Reisz, Kiss, Tóth Renátó
Schmál, Mestyán, Roczanov, Tóth Richárd, Keresztury
4
Szász, Takács, Varga, Mazzag, Balogh
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Kóger István, Hegyi Ádám Zoltán
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 03:16 MÚB Terbócs Nagy G. Nagy K.
1-1 07:13 FHA Shupe Sárpátki Vincze
2-1 22:28 MÚB Somogyi Vokla Escobedo
3-1 25:46 MÚB PP Kovács B. Booras Nikiforov
4-1 30:49 MÚB PP Jubinville Booras Nikiforov
5-1 34:24 MÚB PP Nagy G. Nagy K. Jubinville
6-1 36:59 MÚB SH Nagy K.
7-1 41:02 MÚB Nagy G. Terbócs
40 Kapura lövések száma 12
16 Kiállításpercek 12

A MAC–Fehérvár képei

   

A MAC–Titánok góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum