A sokarcú Brassó veszélyes lehet a Debrecenre

   

Nem próbált taktikázni a DHK az alapszakasz végén, hatalmas hajrával csípte el a negyedik helyet, miközben a Brassó botladozott. Így Morganéknek jutott az egyetlen nem magyarországi csapat.

Brassói győzelme után Galacon és Csíkszeredában egyaránt botladozva bár, de megszerezte az alapszakasz negyedik helyéhez szükséges pontokat. A Brassó egészen a végéig a DAB-bal volt óriási csatában az első körös pályaelőny megszerzéséért, de végül jöttek Hári Norberték, és mindkét csapatot beelőzték. Mivel a MAC az ellenfélválasztásnál bevállalta a jelentős bizonytalansági tényezőt jelentő Fehérvárt, így az ellenfélválasztón úgy esett, hogy a Brassó került a csapat elé megoldandó feladatként. A DHK alapszakasz végi jó formája elnyerte méltó jutalmát, pályaelőnnyel várhatják az ellenfelet.

A negyedik hely egyébként a szezon első felének ismeretében kifejezetten jó eredmény a debreceniektől. Nyögvenyelősen indult a szezon, a két idényben csodát tevő Jevgenyij Muhin mester és a csapat kapcsolata végképp megfáradni látszott. A szezon eleji ambíciózus célkitűzés – ismét egy helyet előrelépni, azaz dobogóra kerülni – mindennél messzebb levőnek tűnt, amikor a csapat még október végén is stabilan a hetedik-nyolcadik hely környékén tanyázott és jócskán 50% alatt volt a teljesítménye. November elején aztán megváltak az orosz mestertől, és érkezett az Opoléből addigra távozó, egy éve a DVTK-val MOL Ligát nyerő Jason Morgan. Nem sokat köntörfalazott, első sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy célja a bajnoki cím megszerzése a Debrecennel.

Morgannel aztán fokozatosan átalakult a csapat profilja is. Az új edző első meccsét a szezonban a Magyar Kupa selejtezőjében vívta, a MAC elleni győzelemmel le is tette a névjegyét. A bajnokság azonban már más tészta, hogy lesz tennivalója, azt rögtön az első hazai meccse bizonyította számára, amikor a Fehérvár győzte le a DHK-t. Ezzel akkor a Titánok pontszámban be is érték Vaszjunyinékat a hetedik helyen. Innen kellett elkezdeni építkezni, és ahogyan az várható is volt, mindez a játékospolitikában is megmutatkozott, Az orosz légiósok egy része távozott, és a kanadai edző észak-amerikai játékosokat igazolt. Jött a kanadai Brad Smith, Jared Brown és Jesse Schultz, melléjük pedig az előző két idény egyik legmarkánsabb egyénisége, a honosított Jesse Dudas, aki hosszú sérülése után a MOL Ligában tért vissza a jégre. Igazán jó húzásnak bizonyultak, Brown 14 meccsen már 22 pontnál jár, míg Schultz pontosan ugyanilyen pont/meccs átlagot hoz, 7 mérkőzésen 11 pontot gyűjtött. A szezon végére a DHK jó formába lendült, januárban lehengerlő volt a csapat, a harmadik legerősebb teljesítményt hozta össze a mezőnyben. Csatársoruk gólerős, a DVTK és a MAC után a legtöbb gólt szerezte. A védekezést is sikerült stabilizálni, így végül 127 kapott gólnál sikerült megállni, ez az ötödik legjobb adat.

DHKBRA

A Brassó a Debrecennel nagyjából ellentétes utat járt be. Mivel a romániai csapatok előreszaladtak a játékban, a szezon első felében sokkal több meccset játszottak, mint a többiek, így folyamatosan a legjobb 4-ben voltak, miközben a vesztett pontokat tekintve a negyedik-ötödik hely környékén egyensúlyoztak. Papíron rendkívül erős kerettel vágtak neki az idénynek, különösen, hogy leigazolták a MAC-tól az előző idény legjobb támadópárosát, a Klempa-McDonald duót. Hónapokig jegelték Patrik Polcot, Gyenyisz Zabludovszkijt és Jevgenyij Jemeljanyenkót annak reményében, hogy megkapják a román állampolgárságot, és így ők is hazai játékosként vehetők számításba. Ez végül nem jött össze, novemberben légiósként mégis benevezték őket. Így a klubnak jelenleg 8 légiósa van, mégpedig Klempa, McDonald, Filip, McGregor, Zabludovszkij, Clarke, Jemeljanyenko és Polc. Közülük Polc a legkönnyebben nélkülözhető, a Debrecenből igazolt Tőke ugyanis jobb teljesítményt nyújtott nála, igazolta, hogy nyugodtan rá lehet bízni a fontos meccseket is. Clarke viszont elsősorban felesleges keménykedéseivel vétette magát észre, kérdés, hogy a playoff keményebb világában mennyire fogják tolerálni mindezt. Mindenesetre az ő találkozás tavalyi miskolci csapattársával, az ugyancsak nem lekvár lelkületű Jesse Dudassal igazán pikáns színfoltja lehet ennek a párharcnak.

Amilyen jól sikerült a DHK-nak a január, olyan jó volt a Brassónak a december. Nyolc meccsből hetet megnyertek Klempáék, közte egy hárommeccses magyarországi túrát, MAC, Fehérvár és Dunaújváros megállókkal. Aztán következett egy két és fél hetes kihagyás, ami nem tett jót a csapatnak, Dunaújvárosban ugyan fontos két pontot szereztek, de kikaptak nem csak a MAC-tól, hanem az UTE-tól és a Fraditól is. A negyedik helyük az utolsó fordulóban ment el, amikor hazai pályán szenvedtek 7-5-ös vereséget a Debrecentől. A Brassó esetében mindig kérdés, hogy a román bajnokik mennyi energiájukat kötik le. Nos, egész évi teljesítményüknek köszönhetően a negyeddöntők során emiatt nem kell aggódniuk. Romániában tart még az alapszakasz, március 4-ig három meccsük van hátra, de ha mindhármat el is bukják, akkor is az élen végeznek már.

A két csapat karaktere egyébként sokban hasonlít egymásra, mindkettejüket elsősorban a sok kapott gól választja el az élen álló hármastól, meccsenként átlagban háromnál is többször kapitulál a védelmük. Ezen a rájátszásra mindenképpen változtatni kell, már az első körben is, nem beszélve a továbbiakról. A viszonylag megengedőbb védelmet a Debrecen részben pótolni tudta hatékony támadójátékkal, bár ez inkább a kevés nagy gólarányú győzelemnek köszönhető, mint az egyenletesen magas színvonalú előrejátéknak. Erre utal az a tény is, hogy 24 több lőtt góljuk végül pontokban nem mutatkozott meg a Brassóhoz képest. Ami viszont jelentős különbség lehet, hogy a pontok sokkal egyenletesebben oszlanak meg a debreceni játékosok között, mint Brassóban. A Corona játékosai összesen 308 pontot szereztek az alapszakasz 40 meccsén, ebből a Klempa, McDonald páros, nem kevesebb, mint 124 pontot gyűjtött, ami az összes pont 40%-a. Ha ehhez még hozzáadjuk a páratlan munkát végző hátvéd, Richard Filip 31 szerzett pontját és a 11 meccsen 16 pontot szerző McGregort, akkor máris 55% felett vagyunk.

Debrecenben ehhez képest sokkal jobban eloszlanak a terhek a játékosok között, nincs is 50 pont feletti játékosuk. Ami még ennél is fontosabb lehet, hogy van viszont egy jó magyar magjuk, Németh Attilával és Hári Norberttel, valamint a hátvéd Varga Arnolddal az élen, akik fel tudnak nőni az orosz és észak-amerikai iskolát ötvöző légiós különítmény teljesítményéhez. Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy bár a két csapat közel egálra végzett egymással az alapszakaszban, ennek sok jelentősége nincs, hiszen a Debrecen egész szezonban sokat változott. A Brassó decemberben, a Debrecen az alapszakasz legvégén nyújtotta a legjobb teljesítményt, ez az ő javukra billenti mérleg nyelvét. Akárcsak a játékosállomány teljesítménye, amelyben a kiválóságok jobban oszlanak el a sorok között, a DHK egyértelműen komplexebb játékra képes, mint a Klempa, McDonald, Filip hármasra építő Brassó. Aztán persze láttuk már Mihályéktól, hogy a rájátszásban kiemelkedőt tudnak nyújtani, három évvel ezelőtt óriási csatára kényszerítették az Érsekújvár csapatát a döntőben. Egy hasonló bravúrhoz idén is először a védelmet kellene rendbe tenni, és ettől nem különbözik jelentősen a feladat Jason Morgan számára sem.

Brassóban nem bánkódnak, hogy nem az előzetesen várt UTE, hanem a Debrecen lett az ellenfél. Cernica szakosztályelnök arról beszélt az elutazást megelőző sajtótájékoztatón, hogy fogható ellenfélnek érzik a DHK-t, és már az első két, idegenbeli mérkőzésen szeretnék megmutatni magukat, elvinni legalább az egyik győzelmet.

A két csapat megegyezése értelmében külföldi játékvezetőket kértek a mérkőzésekre.

Debrecen–Brassó 6-3

   

A DHK a második harmadban döntötte el a közel 1 órás késéssel kezdődött Corona elleni találkozót.

A mérkőzés 50 perces kezdéssel indult, ugyanis nem érkeztek meg a külföldi játékvezetők, így a két vonalbíró, Kókai Márk és Pálkövi Botond vezették a találkozót, az ő helyüket pedig Vincze Dániel és Salánki Attila vették át. A találkozó első harmada kiegyenlített csatát hozott, a Debrecen hiába húzott el Berta és Hetényi góljaival, a vendégek alig több mint 2 perc alatt egyenlítettek Bors és McDonald találataival.

A második húsz percben felborult a pálya, a DHK 15:5-re nyerte a kapura lövési mutatót, a háromszor annyi próbálkozás pedig 3 gólt hozott. Varga Arnold 24. percben született vezető találata után Németh és Dudas még tovább növelték a hazai előnyt. A záró harmadban 1-1 gólt született, a 48. percben McDonald visszahozta a brassói reményeket, a sárga-kékek felzárkóztak két gólra, hiába, az utolsó előtti percben Godó beállította a 6-3-as végeredményt. A találat után Garrett Clarke végleges fegyelmit kapott.

A Debreceni HK 6-3-ra győzött, a két csapat szerdán újra összecsap.

Nem fogom a játékvezetőkre a vereséget

   

Mindkét edző beszélt a bírómizériától a Debrecen–Brassó után. Szerencsére az is kiderült, hogy nem emiatt vesztett a Brassó.

Jason Morgan (vezetőedző, Debrecen): Aggódtam a mérkőzés kezdetén történt sajnálatos események miatt, bár reméltem, hogy a csapatom játékra kész marad. Legutóbb Belgrádban kerültünk hasonló helyzetbe és akkor gyengén indítottuk a meccset. Meg vagyok elégedve a srácokkal, mert végig hajtottak, koncentráltak. Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, a második harmadunk erős volt, három gólt is szereztünk, ez bizonyult a döntő tényezőnek a találkozón. Gyenes fontos pillanatokban produkált nagy védéseket, de jó volt látni a harmadik sor, Németh, Godó és Molnár jó játékát is.

Martin Lacroix (vezetőedző, Brassó): Nem fogom a játékvezetőkre a vereséget, nem keresek kifogást, hiszen a Debrecen a játék képe alapján megérdemelten nyert. Azt azonban nem hagyhatom szó nélkül, hogy egy profi ligához méltatlan, ami történt. Még most sem tudjuk, mi volt az oka a csúszásnak, a két klub megállapodott szlovák játékvezetőkben, erre ők nem voltak itt. A debreceniek összevissza beszéltek nekünk. Megjegyzem: nem először távozunk rossz szájízzel Magyarországról. Illetve még nem megyünk sehová, holnap megpróbálunk egyenlíteni, de ahhoz sokkal jobb játékra lesz szükségünk.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 340 néző. Játékvezetők: Kókai, Pálkövi, Vincze, Salánki.
Gyenes: 88,0% (Pleszkán)
K
Tőke: 83,3% (Béres)
Varga, Dudas, Brown, Schultz, Molnár D.
1
Filip, Nagy I., McDonald, McGregor, Klempa
Bezrukov, Szagyikov, Koszourov, Piszkunov, Vaszjunyin
2
Nagy Cs., Clarke, Mihály, Gliga, Zabludovszkij
Hetényi, Berta, Németh, Hári, Godó
3
Bors, Bíró O., Molnár Zs., Tranca, Zsók
Győrfy, Vincze
4
Imecs, Fodor, Péter, Bíró M.
Morgan Jason, György István
E
Lacroix Martin, Martinas Adrian
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:36 DHK Berta Hári Godó
2-0 12:51 DHK SH Hetényi Brown Schultz
2-1 16:30 BRA Bors McDonald Tranca
2-2 18:46 BRA McDonald Klempa McGregor
3-2 23:50 DHK Varga Hári Dudas
4-2 34:01 DHK Németh Molnár D. Godó
5-2 39:07 DHK Dudas Varga Schultz
5-3 47:14 BRA McDonald McGregor Klempa
6-3 58:16 DHK Godó Molnár D.
36 Kapura lövések száma 25
4 Kiállításpercek 30

A Debrecen–Brassó összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 19., péntek
ROM 17:30 BRAGAL 7-0VÉGE
ROM 17:30 STESCC 5-8VÉGE
január 20., szombat
EWHL 11:25 SAVKMH 3-2VÉGE
U18 11:30 GEPZEG 3-7VÉGE
U18 14:30 KMHMIS 4-5VÉGE
U18 16:15 KACAVS 5-2VÉGE
MK 17:15 MISUTE 4-0VÉGE
    • M4 SPORT
U20 17:15 RBSAVS 5-4VÉGE
ROM 17:30 BRAGAL 10-3VÉGE
ROM 17:30 SCCSST 15-0VÉGE
DEBL 17:45 MARGEP 2-5VÉGE
U18 18:15 UTEOKW 1-0VÉGE
U18 19:10 VASETO 5-6 HVÉGE
EBEL 19:15 RBSAVS 2-0VÉGE
U18 20:00 ZNOMAC 2-1 HVÉGE
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 0-24VÉGE
U20 14:15 ZNOAVS 3-6VÉGE
U18 14:20 MISOKW 4-5 HVÉGE
U18 14:30 RBSAVS 8-3VÉGE
U20 15:10 VASHCI 8-1VÉGE
U18 16:00 ETOVSV 2-4VÉGE
EBEL 17:30 DECAVS 3-2 HVÉGE
U20 18:00 RBSMAC 6-3VÉGE
U20 18:40 KMHUTE 3-1VÉGE
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 INFO
EL 20:00 TITFTC INFO
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
    • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
U20   PEFKMH 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U20 19:00 MISDHK 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   ZEGPEF 
U20 15:45 UTEOHC 
KHL 17:30 DMISBA 
    • SPORT 2
U20 17:40 VASG99 
U18 18:45 UTEVAS 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
január 27., szombat
DEBL   KMHGGV 
U18   AVSRBS 
U18   VSVETO 
U18   ZEGGEP 
U20   HDJMAC 
U20   VSVAVS 
U20 12:45 ETODHK 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 15:50 MACKAC 
EL 18:30 TITBRA 
U18 18:45 UTEMIS 
U18 19:40 VASEHL 
január 28., vasárnap
DEBL   GEPGGV 
U18   OHCMIS 
U20   HDJAVS 
U20   OHCDHK 
U20   VICVAS 
U20   VSVMAC 
U20 11:30 UTEKMH 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 13:20 MACRBS 
U18 15:20 UTEETO 
U18 16:35 KMHEHL 
EL 18:30 UTEDAB 
EL 19:50 VC2SCC 
január 29., hétfő
EL 18:00 FTCBRA 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
Partnerünk