Évtizedek óta nem volt Burnshöz fogható hátvéd

   

A San Jose bekkje olyan tempóban termeli a pontokat, ahogyan csak a legnagyobb legendák tették. Bobby Orr vagy Paul Coffey mellé kerülhet.

Kedden került ki a Twitterre az alábbi nagyon egyszerű grafikon, ami mindent elmond arról, hova is kell elhelyezni a Brent Burns teljesítményét.

burns1

A grafikon azt mutatja, hogy van az NHL-ben 14 csapat, amelynek hátsó alakzata együttesen több gólt tudott lőni, mint a szakálláról is ismert bekk egymaga. Na persze nem sokkal. A leggólerősebb védelemmel rendelkező Florida, Los Angeles, Montreal, New York Islanders négyes például hat találattal hozott össze többet, mint Burns egymaga, aki 22 góljával a 12. helyet foglalja el a góllövőlistán. 15 csapatot maga mögé utasított ebben az összevetésben.

Ovecskinnek 25, Matthewsnak 24, Lainénak és Taraszenkónak 23, Malkinnak pedig szintén 22 gólja van. A kanadai világbajnok hátvéd képességeiről az All Star-gálán is meggyőződhettünk, egészen kivételes tudásáról mindent elárul, hogy nem csak a legkeményebb lövés az övé, de simán kilőtte fél pályáról a bal felső ficakot is.

Ha a szakállas monstrum továbbra is ebben a tempóban termeli a gólokat, akkor akár 34 gólos szezonja is lehet, amivel utolérné Kevin Hatcher 1992/93-as szezonban elért teljesítményét, ami a hatodik legtöbb gól egy hátvédtől. Csak három hátvéd volt ennél többre képes, Doug Wilson, aki jelenleg Burns általános igazgatója a Sharksnál, Bobby Orr és Paul Coffey. Mindkét legendának volt 37 gólos szezonja, Orrnak kétszer is, a rekordot Coffey tartja 48 találattal az 1985/86-os évadból. A

pontok terén a helyzet még ennél is lenyűgözőbb. A jelenlegi ráta ? 54 mérkőzésen 57 pontnál tart ? mellett Burnsnek akár a 83 pont is összejöhet, ennél pedig csak Brian Leetch tudott jobbat, ő a Rangersben 85 pontot hozott össze 1995/96-ban. Burns sokáig vezette a ligát Ovecskin előtt a kapura lövések tekintetében, jelenleg az orosz szupersztár megy előtte egyetlenegy lövés előnnyel. Ha az alapszakasz végére visszaveszi a vezetést, akkor 22 év és Ray Bourque után lehet ő az első játékos, akinek hátvédként sikerül ez a bravúr. Hogy a legjobb védekezés a támadás, arra a legjobb bizonyíték Burns +16-os mutatója, amivel szintén a liga élvonalában található a neve, a 28. helyet foglalja el.

burns

A játékosban azonban nem csak tudása lenyűgöző, hanem egész személyisége, amelynek két alapeleme a móka és a szerénység. Január végén sorra jelentek meg a teljesítményét méltató cikkek. Amikor az All Star-gála szünetében az nhl.com összeszedte számára a fent általunk is ismertetett történelmi statisztikákat, ezzel hárította el magától a lehetőséget, hogy a legnagyobb ikonokhoz hasonlítsa magát: ?Nem hasonlítanám magam ezekhez a srácokhoz. Ők igazi legendák. Épp az imént futottam bele Bourque-be, aki a liftből lépett ki, megszólalni sem tudtam. A hozzá fogható játékosok miatt kezdtem el hokizni. Ezeket a srácokat néztem a tévében, azt játszottam, hogy én vagyok ők.?

Amikor arról kérdezték, hogy akkor mégis, szerinte milyen szezonja van, így felelt: ?Ha jellemeznem kellene az idényt, azt mondanám, hogy félúton vagyunk. Még nagyon sok van hátra.?

Burns szerénysége csak a nyilatkozataiban köszön vissza. Amit viszont a pályán minden pillanatban láthatunk tőle, az az elképesztő vidámság, ami minden mozdulatát jellemzi. Kétségkívül ő a liga egyik legszórakoztatóbb figurája. A fenti interjúban például, amikor azért dicsérték, mert sokat lő kapura, nem habozott visszakérdezni: ?Passzolhatnék többet, mi??

A szakálláról elmondja, hogy nagyon szereti, mert egy jó szószos étel elfogyasztása után a legváratlanabb dolgok bukkannak elő belőle. Ő az, aki leül másik szakállas cimborájával, Joe Thorntonnal és nagyon vicces klipet forgatnak a bérletek eladásához. Hogy a forgatás közben milyen jól szórakoztak, arról megnézhetünk egy werkfilmet is.

Burns játékjogát 2003-ban foglalta le a Minnesota Wild, az első kör 20. helyén. 2011-ben került San Joséba, ahol második szezonjában hátsérülést szenvedett. Akkori edzője, Todd McLellan a következő évben előre tette csatárnak, hogy kicsit kímélje, mert a hátvédek rengeteg ütközést kapnak a letámadó csatároktól. A következő szezonban ugyan visszament hátvédnek, de ez az egy év nyilván nagyon hasznos volt a fejlődése szempontjából.

Doug Wilson szerepéről sem szabad elfeledkezni. Az egykori kiváló hátvéd végig megadta a bizalmat Burnsnek. De szakmailag is támogatta, lényegében személyes mentorának szerződtette Larry Robinsont, aki maga is hátvéd volt és tagja a Hall of Fame-nek. Burns pedig élt a lehetőségekkel, tavaly novemberben 8 évre szóló 64 millió dolláros szerződést kapott. A szezon végén azt is meglátjuk, történelmi léptékkel mérve is felnő-e a legnagyobbak közé. A Norris-trófea egyelőre szinte bizonyosan kinéz neki. De mi akkor sem leszünk szomorúak, ha csak egy újabb reklámfilmben láthatjuk viszont.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum