Az olimpiából nem lesz U23-as torna

 

Akkor sem, ha az NHL úgy dönt, nem engedi el a játékosait. Minderről René Fasel IIHF-elnök beszélt a nemzetközi szövetség honlapján.

Fasel ott volt két hete az All Star-gálán, illetve múlt héten az NHL New York-i székházába is ellátogatott Thomas Bach NOB-elnök társaságában. Az itt szerzett tapasztalatairól számolt be a honlapnak. E látogatásokról mi is írtunk már, ezért a részletes ismertetéstől most eltekintünk.

Az interjú legérdekesebb része az, amelyben arról kérdezik, mit lehet tudni arról a B-tervről, amivel a szövetség készül arra az esetre, ha végül NHL-esek nélkül kell olimpiát rendezni. ?Az IIHF tanácsa ezt a kérdést is megvitatta, a jelenlegi állás szerint nem fogunk eltérni attól a formától, ahogyan eddig rendeztük a tornákat. Ugyanazokkal a szabályokkal, menetrenddel és formulával fogunk játszani, ahogy eddig, nem fogunk olyan irányba elmenni, mint egy U23-as torna például. Az olimpiákon a hokinak izgalmas és csodálatos története van, még jóval a Nagano előtti időkre visszanyúlóan is. Emlékezzünk csak a svédekre Lillehammerben, a szovjetekre Cortina d?Ampezzóban, vagy az amerikaiakra Lake Placidben. Ez csak néhány azokból a csodálatos pillanatokból, amelyet átélhettünk az ötkarikás játékok során. Ha nem is lesznek NHL-esek Pjongcsangban, nekem akkor sincs szemernyi kétségem afelől, hogy az olimpiai jégkorongtorna ugyanolyan lélegzetelállító és izgalmas lesz, mint amit korábban is láttunk már.?

Fasel IIHF 2016

Fasel tehát tartja a tétet, nem hajlandó meghátrálni, ezzel lényegében azt az állítást fogalmazta meg, hogy az olimpia az NHL-esek részvétele nélkül is a világ legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye. A ligának persze az volna a legjobb, ha az IIHF magától visszaminősítené az eseményt utánpótlástornává, de a labdarúgás példája is azt mutatja, ez jelentősen devalválná a torna értékét. Fasel ezt a lehetőséget egyértelműen elutasította, egyben azonban továbbra is mindent megtesz azért, hogy minden akadályt elhárítson a világ legjobb játékosainak részvétele elől. Tisztázta például azt is, hogy a játékosok utazási és biztosítási költségeinek fedezetét nem a nemzeti szövetségek utánpótlás-fejlesztő forrásainak rovására teremtik elő. Korábban Bettmannek ez a lehetőség sem tetszett.

Szintén érzékeny pont a határidő kérdése. A liga nyilvánvalóan játszik az idővel és az IIHF vezetőjének idegeivel, amit Faselnek pókerarccal kell tűrnie: ?A Tanács többsége úgy gondolja, hogy az NHL-nek március folyamán döntenie kellene, már csak a következő szezon menetrendjének összerakása miatt is. Azzal is tisztában vagyunk, hogy az európai ligáknak és kluboknak is látniuk kell a jövőt ilyen fontos kérdésben, még az idei szezon vége előtt. Ezzel együtt sem érezzük úgy, hogy konstruktív megoldás lenne, ha egy nagyon kemény határidőt szabnánk az NHL-nek és az NHLPA-nek arra, hogy visszaigazolják részvételüket.?

Az biztosnak látszik, hogy ha egyelőre nincs hír az NHL-esek olimpiájáról, az jó hírnek számít. Bettmannek oka van, hogy húzza az időt, vagyis valami reménynek még kell lennie arra, hogy a világ legjobbjai hatodik alkalommal is ott legyenek Dél-Koreában. Ha nem így lenne, már rég megszületett volna a döntés a bojkottról.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum