A Montréal megszerezte Nyesztyerovot a Tampától

   

A Habs jól járt, a Lightning talán kissé olcsón adta. Március elsején jár le az átigazolási határidő az NHL-ben, összefoglaljuk, mi történt a héten piacon.

A legnagyobb név kétség kívül a 23 éves orosz hátvéd, Nyikita Nyesztyerov. Első látásra nem teljesen látszik a csere értelme, hiszen a fiatal bekk a harmadik sor hátvédsorának megbízható tagja volt, a cseh Sustrral együtt. Sustr közel 20 centivel magasabb és három évvel idősebb volt csapattársánál. Mindkettejük szerződése nyáron jár le, mindkettejüket nem tudta volna megtartani a Lightning, így dönteni kellett és ennek Nyesztyerov lett az áldozata. Sustr mellett egyértelműen a fizikai adottságai szólnak, kétszáz centi és száz kiló. Nyesztyerov viszont egyértelműen jobban megfelel a hátvédekkel szemben a modern kor által támasztott követelményeknek, vagyis jobban bánik a koronggal. Nem utolsó sorban, három évvel fiatalabbként az ő szerződésének megújítása olcsóbb lett volna, mint a cseh óriás esetében.

nesterov

Ám az is lehet, hogy Nyesztyerov iránt volt nagyobb a kereslet, bár nem ezt erősíti az a tény, hogy a Canadiens mindössze egy AHL-es védőt, a 23 éves Jonathan Racine-t és egy 2017-es hatodik körös draftjogot adott cserébe érte. Racine CHL Memorial Cup-ot nyert 2012-ben, de azóta nem váltotta meg a világot, egyetlen meccsen jutott szóhoz az NHL-ben, a Florida Panthers színeiben. A Montréal ezzel alaposan megerősítette a hátsó alakzatot, amiért nem is fizetett nagy árat. Nyesztyerov is nagy lehetőséghez jutott, hiszen új csapatában talán több lehetőséget kap arra, hogy az első két sor valamelyikében bizonyítson. A Tampának nem nagyon volt választása, bár a csapathoz közel álló rawcharge.com elemzése szerint a csere a Lightning menedzsmentjének két hiányosságára is rávilágít.

Egyrészt a menedzsment a liga egyik legjobbja a fiatal csatártehetségek megszerzésében és gondozásában, míg ugyanez a védekező játékosokról szinte fordított előjellel mondható el. Pár évvel ezelőtt például Radko Gudast, egy első és egy harmadik körös draftjogot adtak Braydon Coburnért, aki finoman szólva sem szolgálta meg az érte kifizetett díjat. Másrészt a fiatalok megtartásával, motiválásával, szerepük megértetésével, egyben a perspektíva nyújtásával is szinte állandó problémáik vannak, legjobb példa erre Jonathan Drouin esete, aki tavaly kis híján otthagyta a klubot. Ezzel együtt a cikkíró szerint mindez inkább tendenciaként aggasztó, semmint önmagában tragikus, elvégre egyelőre egy harmadik soros hátvédről van szó.

wingels

A hét másik nagyobb ügyletében az Ottawa Senators szerezte meg Tommy Wingelst a San José Sharkstól. Cserében Buddy Robinson és Zack Stortini, valamint egy 2017-es hetedik körös draft ment a Cápákhoz. Wingels hároméves, közel 7,5 millió dolláros szerződésének utolsó évében jár, vagyis a motiváció ugyanaz lehetett, mint Nyesztyerov esetében. Wingels 28 éves, 37 meccsen öt gólt és nyolc pontot szerzett idén. Robinson és Stortini az AHL-ben játszott idén, előbbi összesen 7 NHL-meccsen lépett pályára, ebből négyszer idén. Stortini rutinosabb, 257 meccse van a legnagyobbak között.

A trade deadline egyik legnagyobb kérdése továbbra is az, hogy megy vagy marad Matt Duchene. A világklasszis centertől megválna a teljes újjáépítésen áteső Avalanche, ha megfelelő árat kap érte. A helyét jövőre Tyson Jost vehetné át. A 18 éves csatár már a junior világbajnokságon is bizonyított, hét meccsen négy pontot szerzett, játéka meggyőző volt. Ráadásul, ha a Colorado tartja a formáját, akkor jó eséllyel száll ringbe az első választás jogáért az idei drafton, amivel megszerezheti Patrick Nolant, akiből szintén világklasszis center válhat. Duchene-re visszatérve, ügyében a héten annyi új fejlemény történt, hogy csütörtökön azt nyilatkozta, nyitott a cserére abban az értelemben, hogy szívesen maradna, de tisztában van vele, hogy profi sportolóként el kell viselnie, hogy az üzlet az első.

duchene

A Sportsnet azt is összeszedte, kik a szóba jöhető legesélyesebb jelöltek, ahol Duchene landolhat. Szerintük a Carolina áll az élen, amelynek a megfelelő csereértékei is megvannak, és nagyon jól jönne nekik mind a második centereként, mind emberelőnyben Derek Ryan mellé. Valamivel kisebb eséllyel, de versenyben lehet még Duchene-ért a Montréal, a New York Islanders és az Anaheim is. Pletykák szerint a Colorado nem adja olcsón Duchene-t, állítólag egy első két soros hátvéd, egy magasan jegyzett fiatal tehetség és egy első körös draftjogot kérnek cserébe. Ráadásul minél előbb nyélbe kellene ütni az üzletet, hiszen a kínálati piac miatt a határidő közeledtével az árak csökkenésére lehet számítani, ami elodázhatja a dealt a nyári holtszezonig.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum