10 másodpercet beszéltek az olimpiáról az NHL-főnökök

   

Gary Bettman és Bill Daly szerint semmi okuk arra, hogy ott legyenek Pjongcsangban 2018-ban.

Az All Star-hétvégén leültek egymással a csapatok vezetői, vagyis az NHL igazgatótanácsa. A beszámolók szerint szóba került az olimpia is, de nem túl hosszan, egyes beszámolók szerint mintegy 10 másodpercig volt téma az ülésen. Ha tekintetbe vesszük, hogy Pjongcsang nem a legegyszerűbben kiejthető nevű városok közé tartozik, akkor ez valóban nem túl hosszú idő. Mint minden kommunikációs hadjáratban, az olimpiai részvétel körül zajló huzavonában is állandóan változik az, ahogyan a szereplők a múltra emlékeznek.

Gary Bettman ligaelnöktől például megtudhattuk, hogy ő sosem mondta, hogy pusztán a játékosok biztosítása és utazási költségeinek megtérítése lenne a probléma. Ezzel szemben: ?Szerintem az történt, hogy néhány tulajdonos kezdetben jó ötletnek tartotta az olimpiát. Néhányan eleve utálták azt. És voltak néhányan, akiket nem nagyon érdekelt, egészen addig, amíg a NOB nem közölte, hogy nem fedezik a költségeket. Ez volt az a pillanat, amikor többen feltették maguknak a kérdést: álljunk meg egy szóra, tulajdonképpen miért is szúrunk ki magunkkal az olimpiai részvételért??

bettman

Bill Daly alelnök szerint a megbeszélés azért is lett rövid, mert semmiben nem történt lényegi változás az elmúlt hetekben. Korábban a felek azt tűzték ki célul, hogy bár nincs végleges időpont a részvétellel kapcsolatos döntés meghozatalára, de azért január végére mindenképpen jó lenne tudni a választ, már csak azért is, mert a jövő évi naptárat már most össze kell rakni. Jelenleg kétféle tervezet van erre vonatkozóan: egy, amelyik számol az olimpiával és egy, amelyik nem. Daly elmondta: ?Ha a mostani helyzetben nem történik változás, nem hiszem, hogy megyünk az olimpiára. Jelen állás szerint nincs szándék a részvételre.?

Természetesen arról nincs szó, hogy eleve kizárnák ennek lehetőségét, Daly szerint ehhez történnie kell valaminek, ami alapvetően változtatja meg a felállást: ?Nem tudom, mi ez a valami, amit az igazgatótanács elé vihetnénk. Ha lenne egy meggyőző érv, amivel előállhatnánk az igazgatótanács felé, azt természetesen bemutatnánk nekik.? Soha senki nem írta még ennyire szépen körül a pénzt. Később szerencsére egyértelműbben fogalmazott: ?Egészen őszintén, nem látjuk, a ligának mi haszna származik az olimpiai részvételből.?

Szorosan ide tartozik, hogy az alelnök viszont hosszan beszélt kínai útjának eredményeiről. Mint ismeretes, a liga megcélozta a kínai terjeszkedést, melynek első lépéseként bemutató meccseket vinnének a világ legnépesebb országába, amiket alapszakaszmeccsek is követnének. Túl sok konkrétumot természetesen ezzel kapcsolatban sem hallottunk, de Daly lelkendezve beszélt arról, hogy az egyelőre gyerekcipőben járó kínai hoki fejlődésének milyen jót tenne az NHL-lel való együttműködés. Mint elmondta, Kínában minden érintett fél azt emelte ki, hogy ugyanez történt a kosárlabdával, azon a területen is az NBA megjelenése hozta meg az áttörést a játék népszerűsítésében. Mindez annál is fontosabb volna, mivel Peking 2022-ban téli olimpiát rendez, az azon való részvétel pedig, úgy tűnik, eminens érdeke a ligának.

Egyelőre tehát minden bizonytalan, nagy kérdés, a fejlemények tükrében Donald Fehr, a játékosok szakszervezetének elnöke még mindig ugyanolyan optimista-e, mint volt közel egy hónappal ezelőtt. Továbbra is nagy kérdés, mennyiben színjáték ez a kommunikációs stratégia és a színfalak mögött milyen egyeztetések zajlanak, csak ebből lehetne következtetni a részvétel valós esélyeire ugyanis. Jelen pillanatban továbbra is egyetlen dolog napnál világosabban biztos csupán: Alekszandr Ovecskin ott lesz Pjongcsangban.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum