Kötelező legyőznie a Ljubljanát a Fehérvárnak

   

Két forduló után nehezedett a Volán helyzete az EBEL rájátszásáért folytatott küzdelemben. A liga leggyengébbje ellen muszáj beseperni a három pontot.

Hiába győzött Benoit Laporte legénysége a Villach ellen, a Graz elleni vereséggel együtt ez azt eredményezte, hogy a Villach, Graz, Znojmo trióhoz képest a lemaradása 6, 4 és 2 pont helyett immár 7, 6, illetve 5 pont. Nem nagyon lehet tehát túlmagyarázni a jelentőségét annak, hogy Sofronék végre képesek legyenek érvényesíteni a papírformát az Olimpija Ljubljana némileg megerősített juniorcsapata ellen. Ez az a mérkőzés, amelynek a végén nem lehet magyarázkodni, 60 perc alatt győzni kell, és kész. Mindegy, hogy hogy, de 3 pontot kell szerezni. Ha ez nem sikerül, akkor nem sok értelme lesz arról beszélni, hogy a legjobb közé vágyik a csapat. Ha meglesz a kötelező győzelem, akkor némileg javulhatnak a pozíciók, hiszen a Graz és a Znojmo egymás ellen játszik, valakivel szemben tehát abban az esetben csökkenni fog a hátrány. Mindezek mellett pedig szurkolni kell a Dornbirnnak is, hogy kapja el a Villachot, azzal ismét a saját kezébe vehetné a sorsát a Volán.

Minden magyar hokiszurkoló tudja, hogy hiába kötelező a győzelem, mégsem lesz egyszerű behúzni azt. Az ugyancsak a legjobb 8-ba kerülésért küzdő Znojmót leszámítva egyetlen más csapatnak sem okozott annyi nehézséget a szlovén EBEL-induló, mint épp a Fehérvárnak. Ráadásul a fehérváriak évek óta megszenvednek a szlovénokkal. Az Olimpija edzője, a Sárkányok korábbi játékosa, Bojan Zajc úgy ismeri a magyar hokit, mint a tenyerét. A Ljubljana sem kezdte jól a középszakaszt, két vereséget gyűjtve még mindig pont nélküli, de a játékosok még nem tettek le arról, hogy mindenkit meglepve eljussanak a rájátszásba. Bár erre kevés esélyt látunk, ez az elszántság arra mindenképpen elegendő lehet, hogy megkeserítse az ellenfelek, péntek este történetesen éppen a Fehérvár életét.

“A Ljubljana nagyon veszélyes csapat – nyilatkozta a ligahonlapnak Benoit Laporte, a Fehérvár vezetőedzője. – A szezon folyamán meg is mutatták már, hogy képesek legyőzni bennünket. Ráadásul az égvilágon semmi vesztenivalójuk nincs. Bár csak három soruk van, egyáltalán nem becsülhetjük le őket. Ha győzni akarunk ellenük, az első perctől kezdve ott kell legyünk fejben, és a legjobb játékunkra lesz szükségünk.”

“Nem úgy kezdtük a középszakaszt, ahogy szerettük volna – mondta Tilen Spreitzer, a ljubljanaiak fiatal cserekapusa. – De még nem estünk ki a küzdelemből, viszont most már mindenképpen szükségünk van pontokra. Kemény meccset fogunk játszani Székesfehérváron. És reméljük, hogy ahogy egyszer már megtörtént, most is a mi javunkra fog eldőlni a csata.”

AVSVSV Reisz

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Fehérvár–Ljubljana 3-4

   

Az Olimpija büntetőkkel győzött a gyengén játszó Volán otthonában. Tovább távolodott a rájátszástól a magyar EBEL-csapat.

Jól indult a mérkőzés a házigazda számára. A 3. perc elején Brance Orban tört be a kapu elé, lövését Frazee hárította, de Vincze ismétlése már átcsorgott a gólvonalon (1-0). A vezető gól után Vernace mehetett a büntetőpadra, több meleg pillanat is adódott Rajna kapuja előtt. Hogy nem feltartott kézzel érkeztek a vendégek, azt az 5. percben bizonyították. Kihagyott a fehérvári védelem, Uduc lecsapott a palánkról visszapattanó korongra és egyenlített (1-1). A gyors gólváltást követően az eredményjelző meghibásodása miatt állt a játék. Az óra hiánya a Volánt zavarta meg jobban, a teher nélkül és lelkesen játszó szlovének egyenrangú ellenfelek voltak. A 11. percre sikerült megjavítani az eredményjelzőt, amelyen sajnos az első felirat Owens kétperces kiállítása volt. Emberhátrányban jól zárt a fehérvári védelem, az egyetlen nagyobb helyzet Pem előtt adódott, aki tisztán lőhetett, de rosszul találta el a pakkot. Majd Sofron kapott tapsot, amikor szabályos ütközéssel „lebontotta” Ograjenseket. Ennél több örömük viszont nem volt a hazai szurkolóknak. A 14. percben Sarauer túlhúzott egy ziccert, majd szinte az ellentámadásból vezetést szerzett az Olimpija. Pesut sarokból visszatett korongját Music kapásból a hálóba vágta (1-2). Hidegzuhany! Csak az utolsó percekre tudott felpörögni a Laporte-csapat. Pesut ült a büntetőpadra, Sarauer kapuvasat lőtt. Öt az ötben is támadásban maradt a Volán, és az utolsó percben Manavian megpattanó lövése már befelé vágódott a vasról (2-2).

Döntetlenről folytatódott a csata a szünet után. Egyértelmű volt, hogy a középső játékrészben sokkal több kell a Fehérvártól, ennek ellenére az első öt perc a látogatóké volt. Előbb Mark Cepon szerzett korongot, emelését Rajna védte, majd testvére, Kristjan lőtt kapuvasat kiszorított helyzetből. A Ljubljana továbbra is nagy kedvvel és sokat korcsolyázva játszott, Rajnát is alaposan megdolgoztatták. Ezzel szemben a hazai akciókban sok volt a pontatlanság. A 27. percben Orbán Attila és Bussieres akadt össze. Mindketten hatalmas pofonokat osztottak ki, végül a fehérvári 57-es jégre vitte ellenfelét. A bunyó után Volán-fór következett, Erdély Csanád pedig közelről megszerezte a harmadik találatot (3-2). Frazee kapus szabálytalanságot reklamálva kis híján nekirontott a gólszerzőnek, csak nehezen sikerült lenyugtatni a kapust. A Ljubljana azonban nem rogyott meg, a 31. percben Pesut lövése Rajna mamutja és a kapuvas között talált utat a hálóba (3-3). Jól reagáltak Erdélyék, azonnal nyomás alá helyezte a szlovén kaput. Megvoltak a helyzetek is, de Frazee meccsben tartotta övéit, így a harmadik harmadra maradt a döntés.

A záró játékrészt megfelelő tempóban indította a Volán. Ígéretes akciókat vezettek Sofronék, de vigyázni kellett a szlovén kontrákra is. Beauregard kétszer is hős lehetett volna, de előbb kettő az egyes szituációnál nem érte el Sárpátki passzát, majd közeli emelését is védte Frazee. Hamar elfogyott a fehérvári lendület. Fogytak a percek is, héttel a vége előtt Szirányi kiállítása sem jött jókor a magyar EBEL-csapatnak. Emberhátrányban Rajna nézett bele egy bivalyerős lövésbe, de kemény fából faragták a válogatott kapust, maradt a ketrec előtt. A hajrára ismét megadta magát az eredményjelző, így érkeztünk el az utolsó öt perchez. Bár a Volán játéka nyomokban sem emlékeztetett a Villachot 6-2-re kiütő csapatéra, a végjátékot megnyomták Sofronék. Előbb Manavian kék vonalas bombájánál, majd Bodo közelijénél kellett bravúrral védeni Frazee-nek. Az utolsó másodpercekben Schiestel és Erdély is eldönthette volna a meccset, de mindketten hibáztak. Következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban négy a négy ellen nem forogtak veszélyben a kapuk, három a háromban viszont felpörögtek a csapatok. Különösen Sofron volt elemében, de betalálnia nem sikerült, míg a másik oldalon Rajna ért át Guimond lövésére. Két perccel a hosszabbítás vége előtt Erdély mehetett a büntetőpadra. Négy a három ellen támadhattak a szlovének, de sikerült kihúzni a hátrányt, eljutni a büntetőkig.

Az első körben Zajc és Kóger is hibázott. A másodikban Music becsapta Rajnát, Beauregard büntetőjét Frazee védte. A harmadikban Pesut is betalált, és megnyerte a meccset a Ljubljanának.

A Fehérvár gyenge játékkal szenvedett vereséget és nagy esélyt hagyott kihasználatlanul. Hiába alakult kedvezően a többi mérkőzés eredménye, tovább távolodott a rájátszástól a Laporte-csapat.

Nem mindenki állt készen erre a mérkőzésre

   

Az Olimpija győzelme megérdemelt volt pénteken, így érzik az edzők is.

Énekes Lajos (edző, Fehérvár): Az Olimpija elleni teljesítményünkkel az egész szezonban nem vagyunk elégedettek, ahogy a ma este sem. Sokunknak magunkba kell néznünk, hogy egy olyan csapat ellen, akik végig az utolsó helyen álltak ilyen meccset játszottunk. Ettől függetlenül megvoltak a helyzeteink és tudtuk, hogy olyan szakaszában vagyunk a bajnokságnak, ahol az összes apró pont hiányozhat, és nem lehet ilyen pontokat elveszteni, főleg itthon. Szerencsére még most is öt pontra vagyunk a rájátszást érő helytől, de ha így folytatjuk, akkor nem igazán van esélyünk. Azt gondolom, ma este nem mindenki állt úgy készen erre a mérkőzésre, ahogy azt terveztük, illetve amire készültünk. Sok olyan játékelem nem valósult meg, amin egy jó pár napon át dolgoztunk.

Bojan Zajc (vezetőedző, Olimpija): Nagyszerű játék volt a mai, akárhogy alakulhatott volna a vége, de úgy gondolom, megérdemeltük a győzelmet. A Fehérvár jobb csapat nálunk, de mi keményen küzdöttünk. Természetesen a Fehérvár is jól játszott, de mi végig harcoltunk és eggyel több gólt tudtunk lőni a büntetőknél. Úgy érzem, megérdemelten nyertünk.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 3014 néző. Játékvezetők: Zrnic, Nikolic, Seewald, Zgonc.
Rajna: 86,2% (Hetényi)
K
Frazee: 92,1% (Spreitzer)
Vernace, Schiestel, Sárpátki, Vas, Kóger
1
Planko, Groznik, Pesut, Music, Bussiéres
Manavian, Owens, Bodó, Sarauer, Erdély
2
Cepon M., Guimond, Uduc, Ograjensek, Chvatal
Sagert, Szirányi, Beauregard, Maylan, Sofron
3
Cepon K., Selan, Gabor, Pem, Zajc
Szabó D., Orbán, Vincze, Reisz, Orban
4
Srpcic, Ulamec
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:56 FHA Vincze Orban
1-1 05:18 OLL Uduc Selan Planko
1-2 14:04 OLL Music Pesut Bussiéres
2-2 19:08 FHA Manavian Sofron Sagert
3-2 27:32 FHA PP Erdély Sofron Manavian
3-3 30:24 OLL Pesut Gabor Guimond
3-4 67:00 OLL GWS Music
38 Kapura lövések száma 29
13 Kiállításpercek 11

A Fehérvár–Ljubljana videó-összefoglalója

   
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum