Szűkebb kapusnadrágok jönnek az NHL-ben

 

Február 4-étől elvileg új időszámítás kezdődik a kapusoknál, de most még rengeteg a kérdőjel.

Az NHL évek óta harcol a gólok számának csökkenése ellen, több-kevesebb sikerrel. Ennek a tematikának a részeként a kapusfelszerelés-méretek csökkentése állandó napirendi téma a bajnokságban. Most azonban a liga a tettek mezejére lépett, figyelmeztetett minden klubot és minden kapust, hogy február 4-étől már a szűkebb nadrágokat kell használniuk. A megadott direktíva szerint deréktájon és a lábszáron szűkítenek, hogy kisebb legyen az úgymond hordóhatás, vagyis az a rész, ahol a korong elakadhat a kapusban vagy öltözékében. A mellékelt ábra be is mutatja, mennyivel és milyen módon kellene csökkenteni a méretet. A jelenlegi 10 inches (25,4 cm) szélességet 9-re vágnák vissza, a mélységét ötre, kerek formában. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a korong így kiszámíthatatlanabbul pattan el a nadrágról, megnehezítve a kapusok dolgát. A 10 inches változat egyenesebb volt, a hálóőrök jobban kontrollálták a játékszert, nagyjából tudták, hova várják a kipattanót. Az NHL úgy gondolkodik, hogy egyrészt nehezíti a kapusok helyzetét, másrészt a kerek felületről jobban pattan a pakk a háló felé, mint a laposról.

NHL-pant-thigh-illustration

A döntéssel két fontosabb problémájuk van a kapusoknak. Az egyik a dátum, a másik a biztonság. Bármilyen újítást, módosítást, akkor is, ha nem ilyen drasztikus, nem szoktak csak úgy bevezetni a szezon közepén. Általában vagy az AHL-ben tesztelik a rendszer hatásait, de minimum a nyarat meg szokták hagyni, hogy mindenkinek legyen ideje alkalmazkodni. Szezon közben erre nincs idő.

A biztonsággal kapcsolatban a fő problémát az jelenti, hogy a védőfelszerelések nem férnek el az új nadrág alatt, ezáltal sebezhetőbbé válnak a kapusok. Ez az, amiről hallani sem akarnak. Az NHL történetének egyik legjobb kapusa, a győzelmekben ötödik helyen álló Roberto Luongo hangot is adott nemtetszésének. Szerinte a láb hátsó részén és a két láb között túl sok a védtelen terület, márpedig ez megnöveli a sérülésveszélyt. További gond, hogy van egy holttér a comb alsó része és a térd között, amit hiába fed a mamut, egy oldalról jövő lövés nagyon veszélyes. Végül ott a nadrág magassága, ami eddig nem volt maximalizálva, most igen, ez a csípőt teszi komoly célponttá.

A TSN-es Bob McKenzie szerint a hírt nem fogadták kitörő örömmel a klubok. A szakíró az NHL egyik névtelenségbe burkolózó kapusára hivatkozva azt mondta, hatalmas különbségek lehetnek egy-egy márka típusai között, ami adott esetben jogtalan előnyhöz juttathat egyeseket. Az informátor szerint maguk a gyártók sem tudják pontosan, mit és hogyan kellett volna átszabni, hiszen hiába kaptak pontos utasításokat a ligától, az idő rövidsége miatt nem tudtak minden kapussal konzultálni, és képtelenek voltak az egyéni igényeket kielégíteni, a nadrágokat személyre szabni. Ellentmond az informátornak, hogy a Tampa Bay kapusa, Andrej Vasziljevszkij és a Colorado hálóőre, Szemjon Varlamov két-két meccset is lehozott kapott gól nélkül ilyen felszerelésben. Garret Sparks, a Leafs prospectje arról írt részletes áttekintést az NHL-nek, hogy az új nadrág kiváló, nem akadályozza a kapust a mozgásban, és ugyanolyan gyors lehet benne, mint a régiben. Ez azonban még csak három eset, ráadásul három teljesen átlagos testmagasságú és súlyú kapustól, ami alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Február 4-én mindenesetre kiderül, milyen hatása lesz a döntésnek a gólok számára, és hogy az mennyire érinti egyenlőtlenül a kapusokat.

roberto_luongo

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum