A ferencvárosiak fejben összeszedték magukat

   

A zöld-fehérek a helyükre törő Galati-ot fogadják. Mindkét csapatnak csak a három pont jó igazán.

Nehéz túlzásokba esni, ha a péntek esti Ferencváros–Galati fontosságáról beszélünk. Ennek igazolásához elegendő csak a MOL Liga alapszakasz tabellára nézni. A Ferencváros a még éppen rájátszást érő, 8. helyen áll 38 ponttal, míg pénteki ellenfele a rájátszást már nem érő 9. helyen 37 pontos. Mindez 5 fordulóval az alapszakasz vége előtt. Egymástól vehetnek el tehát rendkívül értékes pontokat, ezen pedig akár a rájátszásba jutás is múlhat. Kettejük küzdelmét pedig árgus szemekkel figyelik Székesfehérváron és Belgrádban is.

Mindkét csapatra igaz, hogy saját kezében a sorsa, hiszen ugyanannyi mérkőzésük van hátra, aki pedig 3 pontot szerez, az a további 4 meccsen nyújtott jó teljesítménnyel célba érhet. Fontos lehet a végelszámolásnál az egymás elleni teljesítmény is, ebben egyelőre a Ferencváros jobban áll, két 3 pontos győzelme van a Galati egy 3 pontos győzelmével szemben, az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége jelenleg 8-8. Mindkét csapatnak komoly gondjai vannak a védekezéssel, a Csíkszeredával és a HK Beograddal együtt szinte számolatlanul kapják a gólokat. A zöld-fehérek 35 meccsen 154, a galaciak 155 kapott gólnál járnak. Dubekék egy kicsit jobbak támadásban, 12 góllal többet lőttek eddig mint ellenfelük, de a szerzett pontok számában ez a különbség nem domborodik ki igazán.

FTCGAL

Fotó: Claus János

Ahogy már számtalanszor leírtuk, a Ferencváros rettenetes időszakot él, október közepe óta alig volt sikerélménye. Ugyanakkor az utóbbi mérkőzései jobban sikerültek, Újpesten megnyerték az örökrangadót és tartásukat jelzi, hogy Miskolcon is fel tudtak állni 4 gólos hátrányból, még ha a végére újra meg is nőtt a különbség. Peter Sevela sérülése óta a fiatal Soós Lászlóra hárul a kapu őrzése, akit rendkívül rutintalanul kellett a mélyvízbe dobni. Greg Lindqvist csapataira általában jellemző, hogy jól játsszák a speciális helyzeteket, de ebben az idényben, illetve az idény első harmadát kivéve ebben is a mezőny alsó feléhez tartoztak. Összességében az előnyöket 17,89%-kal lövik be, a hátrányokat pedig 79,7%-kal védekezik ki, tehát hamarabb kapnak gólt emberhátrányban játszva, mint amilyen gyorsan gólt szereznek emberelőnyben. Vegyük ehhez még azt is hozzá, hogy eddig 172-szer, azaz meccsenként 4,91 alkalommal kerülnek emberhátrányba, ami egyébként a teljes mezőnyben a második legtöbb.

Ugyanakkor csak 123 emberelőnyük volt, ami a második legkevesebb a mezőnyben, és 3,51-es meccsenkénti átlagot ad ki. Mindebből az következik, hogy már csak emiatt is gyakorlatilag minden mérkőzésen számíthatnak egy speciális helyzetből kapott, viszont csak minden másodikon számíthatnak egy speciális helyzetből lőtt gólra. A sok szabálytalanság miatt az ebben a műfajban egyébként kétségtelenül létező hazai pálya előnyét sem élvezhették, gyakorlatilag annyi büntetést kapnak Pesterzsébeten, mint az ellenfelek. Éppen ezért kulcskérdés, hogy mennyire képesek megőrizni higgadtságukat a játékosok, miközben a meccs fontossága miatt egyszersmind az is elvárás tőlük, hogy győzelemre éhesen küzdjenek. A Fradi hosszú idő óta küzd betegségekkel, sérülésekkel, eltiltásokkal, a rövid kispad pedig döntő lehet.

A Ferencváros szerencséje, hogy pénteki ellenfele is hasonlóan, vagy még rosszabbul teljesít mostanában. Az újonc legutóbbi 3 pontos győzelmét december 11-én, éppen a Ferencváros ellen aratta. Azóta hat mérkőzésen mindössze 3 pontot szerzett, 12 lőtt és 34 kapott gól mellett. Legutóbb a MOL Ligában még mindig jelentős lemaradással utolsó Csíkszereda győzte le, ráadásul Galacon. Nem tesz jót a hátsó alakzatok stabilitásának, hogy a Fradihoz hasonlóan Galacon is kapusgondok vannak, időközben ugyanis eligazolt a klubtól Vlastimil Lakosil. A cseh kapus távozásával a még nagyon fiatal László Arnoldra, a kevés rutinnal rendelkező Bogdan Popára és a veterán Viorel Radura hárul a feladat, hogy tartsák a kaput, ha a védőkön már túljutott az ellenfél. A Galaciak kicsit jobbak, 20,34%-on vannak az emberelőnyök kihasználásában, és kicsit rosszabbak, 77,11%-osak a büntetésölésben. Ők is kevés emberelőnyt kapnak – a legkevesebbet a mezőnyben –, viszont sok emberhátrányt. Viszont ők a királyok az emberhátrányban szerzett gólok műfajában, eddig összesen 9-szer találtak be úgy az ellenfél kapujába, hogy közben valamelyik galaci játékos a büntetőpadon ült. A galaciak legjobb hátvédje, Erik Bednar Garrett Clarke megmozdulását követően megsérült, játéka kérdéses. Ugyanakkor a Dunareának több légiósa van, mint amennyi egyszerre pályára léphet, így hiánya talán nem lesz sorsdöntő. A hazai igazolásokkal együtt a román bajnoki címvédő most már képes négy teljes sorral kiállni, ami a kettős terhelésük mellett nagyon fontos tényező.

“Egész héten nagyon komolyan készültünk, kemény edzések voltak, minden erőnket beleadtuk – nyilatkozta Szakács Ferenc másodedző a klub sajtóanyagában. – A pénteki meccs nagyon fontos, hiszen a rájátszás a tét, minden megszerezhető pontra szükség van. Szerencsénkre Sevela már edzhetett, habár még nem 100%-os. Szeretnénk, ha minél hamarabb ismét kapuba állna. Jelenleg három hosszú távú sérültünk van, Farkas és Fliszár már közelebb vannak a gyógyuláshoz, viszont Gágyort a szezon végéig nélkülöznünk kell. Fejben is összeszedték magukat a srácok, mindenki csak egy dologra, a következő meccsre koncentrál. Pénteken egy igazi ki-ki meccsen csak a győzelem elfogadható. Az alapszakasz utolsó perceiben a lehető legtöbb pontra van szükségünk.”

Ferencváros–Galati 9-0

   

A zöld-fehérek a lehető legjobb pillanatban döntöttek úgy, hogy saját kezükbe veszik a sorsukat. A Galati-nak esélye sem volt.

Alsóházi csúcsrangadót rendeztek Pesterzsébeten. A képlet végtelenül egyszerű volt: a győztes lépéselőnybe kerülhetett legyőzött ellenfelével szemben. Az első öt percben az alapszakasz második felében összeségében meggyőzőbb teljesítményt nyújtó, ám utolsó hat meccséből ötöt elveszítő Dunarea volt aktívabb. A Ferencváros érzékelte a problémát, előrébb hozta a védekezését, ezzel máris megfogta a vendégcsapatot. Egymás hibáiból éltek a felek, aztán a zöldek elkapták a fonalat és egymás után lőttek három látványos gólt. Hiába védett jól László Andor, Szappanos után az utolsó két percben Rafaj és Sumi is betalált.

A második felvonásban ott folytatódottt minden, ahol az elsőben abbamaradt. A Galati borzalmas volt hátul, elöl pedig kihagyta a ziccereket, noha jó néhány kettő-egyes, sőt három-egyes kontrája is volt. Jereme Tendler anélkül ért el mesterhármast, hogy istenigazából meg kellett volna izzadnia érte.

A harmadik húsz percben már nem sokat tudott tenni a történet megmentése érdekében az al-dunai gárda, amely a becsületgólt sem bírta megszerezni. Még akkor sem, amikor Garbacz Ádám végleges kiállítása után öt percig emberelőnyben rohamozhatott. A három bekapott találat viszont ebben a periódusban is összejött, méghozzá Hietamaki, Hardi és Sumi révén, utóbbi állította be a 9-0-s végeredményt.

Természetesen ezzel sem dőlt még el minden a nyolc közé jutást illetően, de négy meccsel a vége előtt adhat némi önbizalmat a hatalmas különbségű győzelem és a négypontos előny a Ferencvárosnak.

ml_160920_276_jereme_tendler_2_resize

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 198 néző. Játékvezetők: Babic, Halassy, Kis-király, Kókai.
Sevela: 100% (Soós)
K
László: 75,7% (Radu)
Jaborník, Hietamaki, Dubek, Tendler, Rafaj
1
Flinta, Raszulov, Rusnák, Marcus, Bushbacher
Schwindt, Erdélyi, Sumi, Szappanos, Kiss
2
Góga, Durkech, Lőrincz, Szőcs, Pál Z.
Lengyel, Kovács, Shinkaruk, Németh, Papp
3
Lusneac, Mihály, Georgescu, Munteanu A. C., Irimia
Tury, Garbacz, Hardi, Inglis
4
Tamás, Munteanu A. I., Hildebrand, Berdila, Pál Zs.
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
E
Trandafir Marius, Irimia Gherghisan
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 11:23 FTC Szappanos Erdélyi
2-0 18:28 FTC Rafaj Tendler Jaborník
3-0 19:32 FTC Sumi Szappanos Kiss
4-0 20:48 FTC SH Tendler Sumi Erdélyi
5-0 24:08 FTC Tendler Dubek Jaborník
6-0 32:37 FTC PP Tendler Jaborník Dubek
7-0 45:30 FTC PP Hietamaki Tendler Szappanos
8-0 55:03 FTC Hardi Shinkaruk Dubek
9-0 58:12 FTC PP Sumi Kiss Schwindt
37 Kapura lövések száma 34
29 Kiállításpercek 20

Az FTC–Galati videó-összefoglalója

   

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum