Ez életem legrosszabb idénye

   

Összesűrűsödtek az alapszakasz végére az örökrangadók. Az FTC edzője elismeri, az UTE jelenleg egy klasszissal jobb csapatánál.

Miközben szeptembertől decemberig csak egyszer találkozott egymással a magyar hoki két legnagyobb múltú csapata, az újév és az alapszakasz vége közötti öt hétben háromszor is megmérkőznek egymással. Az eddigi két összecsapásból mindkét gárda egyet-egyet nyert, ráadásul egy góllal. A frissebb élmény az újévi UTE–Fradi, amelyet 1-5-ről nyert meg 7-6-ra az UTE.

A lilák azóta még egyszer meg akarták csinálni azt a kunsztot, hogy négy gól előnyt adnak az ellenfélnek, aztán pontot szereznek, de ez nem jött össze, mint emlékszünk rá, Dunaújvárosban a Magyar Kupa selejtezőben ez a fajta hozzáállás nem vezetett eredményre, és ezzel el is búcsúzhattak a küzdelmektől. A MOL Ligában ilyen veszély nem fenyegeti őket, kényelmes pozícióban, jelenleg a második helyről várják a folytatást. A rájátszás biztos, de nyilván nem mindegy, hogy hányadik helyen is végez az alapszakaszban Szilassy Zoltán csapata, hiszen ezen a pályaelőny és az ellenfélválasztás joga is múlik. Az UTE egy meccsel többet játszott, mint a vele azonos pontszámmal álló, vezető Miskolc és az őt 4 ponttal lemaradva a 3. helyen követő MAC. Így az események kedvező alakulása esetén akár a vezetést is átvehetik, és a nap végén is biztosan megmaradnak legalább a 2. helye, mi több, ennek a helyezésnek a megtartása csak rajtuk múlik, a saját kezükben van ez.

A Ferencváros október közepe óta mélyrepülésben van. Betegségek, sérülések, megkérdőjelezhető játékvezetői ítéletek sújtják őket, ráadásul a játékosaik egy része is várakozás alatt teljesít. Október 14-i, belgrádi győzelmük óta a zöldek 21 meccset játszottak, ebből mindössze kettőt nyertek meg és további hármon szereztek pontot. Ezzel kicsúsztak a rájátszást érő helyekről, meccsszámban beérték a Dunarea Galati-ot, de pontszámban nem. Amennyiben a rájátszásba akarnak kerülni, mindenképpen pontokat kellene szerezniük ősi riválisuktól. Ehhez képest Sevela kapus kiesésével kulcspozícióban kell a kulcsemberük nélkül felvenniük a harcot, mondanunk sem kell, ez sem a javukra billenti a mérleg nyelvét az esélyek latolgatásakor. Az örökrangadó azonban speciális műfaj, még akkor sem lehet egyértelmű esélyesről beszélni, ha a táblázaton éppen nagy a különbség a két csapat között. Játékosok és szurkolók számára egyaránt különleges értéke van egy-egy UTE–Fradi meccsnek, így biztosak lehetünk abban, péntek este is szoros és izgalmas csatát láthat majd a Megyeri útra lassanként visszataláló közönség.

“Természetesen nagyon várjuk az örökrangadót – mondta blogunknak Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – Legutóbb nagyon izgalmas meccset játszottunk, amelyet saját magunknak tettünk nehézzé, amikor 5-1-re elengedtük az ellenfelet. Akkor szerencsére sikerült megfordítanunk az eredményt, nem úgy, mint szerdán Dunaújvárosban a Magyar Kupában. Fizikailag nem volt gondunk, hiszen a meccsek második felében domináltunk, fejben viszont követtünk el hibákat. Nem könnyű minden mérkőzésen az elejétől a végéig koncentrálnunk, újévkor a Fradi és szerdán a DAB ellen ez nem sikerült, és másodszorra beleszaladtunk a késbe. A tanulság az, hogy nem engedhetjük meg magunknak egyetlen pillanatra sem a lazítást, és ezt remélhetőleg szép lassan a játékosok is elhiszik. Ugyanakkor szerencsénkre úgy tűnik, közvetlen riválisainknak, a DVTK-nak és a MAC-nak is vannak hasonló napjaik, gondoljunk csak a Beograd miskolci győzelmére vagy a MAC legutóbbi fehérvári vereségére. Így aztán továbbra is versenyben vagyunk a jó helyekért az alapszakaszban, aminek óriási a jelentősége a folytatásra nézve, hiszen nem mindegy, hányadikként választhat egy csapat az ellenfelek közül és hogy meddig van pályaelőnye. Hogy megőrizzük a jó pozícióinkat, ahhoz a Ferencváros ellen is nyernünk kell. Nem lesz egyszerű, mert a Fradi az életéért küzd, és mert az örökrangadóknak mindig különleges hangulatuk van, itt jóval kevesebb a motivációs probléma, mint más meccseken. készülnünk kell fejben is arra, hogy hamarosan itt a rájátszás, lassan playoff-hangulatba kell kerülnie az egész csapatnak, ebből a szempontból jól is jön egy ilyen presztízscsata, amelyen nem engedhetjük meg a lazítást.”

“Október közepe óta nagyon rosszul szereplünk – mondta Greg Lindqvist, a Ferencváros edzője. – 30 éve vagyok edző, de ilyet még nem kellett átélnem a pályafutásom során. Nyugodtan állíthatom, ez életem legrosszabb idénye. Jól kezdtük a szezont, akkor többször elmondtam, megszaladt a szekér, de nem az a realitás, viszont meggyőződésem, hogy a mostani szereplésünknél is jobbak vagyunk. Sok volt a sérültünk, beteg játékosunk, voltak eltiltásaink, a legritkábban tudtunk két meccsen ugyanolyan felállásban játszani. Sokszor az edzéseken csak 13-14 emberrel tudtunk dolgozni, egyszóval messze nem ideális a helyzetünk. Jelenleg nem vagyunk az első 8-ban, de meg kell próbálnunk visszakapaszkodni oda. Ezért mindent meg is fogunk tenni. Legutóbb Sevela sérüléséig jól ment a csapat az UTE ellen, vezettünk 5-1-re, aztán elfogyott a lendületünk, és a végén elbuktunk. Sok a gondunk a játékban is, az emberelőnyök nem mennek úgy, ahogy szeretnénk, sok a kiállításunk. Igyekszünk csiszolni ezeken a dolgokon, ha nyerni szeretnénk, akkor pedig nem szabad sorozatban kapnunk a kiállításokat. Ha őszinték akarunk lenni, a jelenlegi UTE egy klasszissal jobb csapat a miénknél, de sportolók vagyunk és örökrangadó jön, a magyar hoki legnagyobb múltú párharca, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy győzelemmel jöhessünk le a jégről.”

UTEFTC

UTE–Ferencváros 4-5

   

Örök riválisa legyőzésével jelentőset javított a helyzetén az életéért küzdő Ferencváros.

Ismét bebizonyosodott, az örökrangadók más logika szerint működnek, mint a hétköznapi hokimeccsek. Minden az UTE mellett szólt péntek este, mégis a zöldek vitték el a három pontot. A mérkőzés előtt Szilassy Zoltán arról beszélt, játékosainak végre meg kell tanulniuk, hogy nincs könnyű meccs, nem lehet mindig elengedni az ellenfelet. Nem egészen két hete négygólos előnyről sikerült az utolsó percekben fordítani a Ferencváros ellen, két nappal ezelőtt Dunaújvárosban megégtek a lilák, ám ezúttal is kísértetiesen hasonló koreográfia szerint próbálták lehozni a meccset. Ismét ráfáztak, pedig ezúttal három hosszú szünet is rendelkezésükre állt, hogy változtassanak. A második harmad közepén ugyanis lyuk keletkezett a pályán, és ennek befoltozásához 20 perces technikai szünetet rendeltek el a játékvezetők.

Addigra már 3-2-re vezetett a Ferencváros, amely a 8. perc közepén első emberelőnyét kihasználva Tendler révén szerzett előnyt. Csak a második harmad elején sikerült az egyenlítés Nemes révén, ám nem sokáig örülhettek a lilák. Alig töb, mint másfél perc múlva Sumi szerezte vissza a vezetést. A 30. perc elején Benk az első lila emberelőnyt kihasználva újra egyenlített, de pillanatok múlva Jabornik is beköszönt. Ekkor következett a már említett technikai szünet.

Eddig a koreográfia kísértetiesen emlékezetett a Ferencváros Titánok elleni hazai meccsére. Ott is hamar visszavette a vezetést a Fradi a vendégek egyenlítése után, egészen 3-2-ig, ám aztán a fehérváriak átvették a kezdeményezést és nyertek. Ezúttal nem így történt, a technikai szünet után a következő gólt is a ferencvárosiak lőtték, Suminak ez már a második találata volt. Érezni lehetett ekkor, hogy akár meglepetés is születhet, ám Hebar hamarosan tett arról, hogy felzárkózzanak a hazaiak.

A szünet után sem változott a játék képe, meddő hazai fölény mellett a vendégek okoson rombolták a játékot, és igyekeztek veszélyes ellentámadásokkal, pontos befejezésekkel operálni, miközben hátul a fiatal Soós is jól védett. A 49. percben türelmük újabb gólt eredményezett, ismét Tendler mattolta Silát. Szappanos kiállításával újabb esély érkezett, de Hebar pillanatokon belül szabálytalankodott, majd kiküzdötte, hogy már vissza se kelljen térnie a jégre, ezzel egyik vezérét vesztette el a csapat. Az utolsó előtti percben egy páros kiállítás után Szilassy Zoltán időt kért és lehozta Silát. A kétgólos hátrányt sikerült eggyel csökkenteni, ám tovább nem jutott az UTE, a Ferencváros jobb hozzáállásával megérdemelten vitte el a három pontot, ami a jelenlegi helyzetében létfontosságú volt a számára.

Slendrián volt a korongkezelésünk, felelőtlenül játszottunk

   

Nagy öröm, hogy az örökrangadón le tudtuk győzni az újpestieket, de végső soron ez is csak ugyanolyan három pont, mint bármelyik másik.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Nagyon fegyelmezetlenül játszottunk és rosszul bántunk a koronggal. A dunaújvárosi mérkőzés után is felhívtuk a játékosok figyelmét arra, hogy feszesen, odafigyelve kell játszani, nem lehet lezserkedni, amikor nálunk van a korong, mert elveszítjük és megbüntetnek ezért bennünket. Pontosan ez is történt most is. A Ferencváros három gólt is ilyen szituációk végén ért el. Sok az 5 kapott gól, a 4 lőtt rendben is lenne, azzal meccset lehet nyerni, ha odafigyelünk, de nem figyeltünk oda. Slendrián volt a korongkezelésünk, felelőtlenül játszottunk, ez ebben a ligában mindenki ellen kevés lesz. Felelősségteljesebben kell játszanunk. Igaz, hogy megvan a rájátszás, igaz, hogy viszonylag jó helyen állunk még mindig, de ha nem figyelünk oda, akkor ezzel is lehetnek gondok még. Többször felhívtuk a játékosok figyelmét a meccs előtt is arra, így nem lehet játszani. Kényelmesekké váltunk, lusta döntéseket hoztunk, a Ferencvárosnak pedig nagyon jó csatárai vannak, akik megérzik az ilyen lehetőségeket és élnek vele.

Greg Lindqvist (vezetőedző, Ferencváros): Nagyon feszes, fegyelmezett, szilárd játékot játszottunk 60 percen keresztül. Úgy láttam, hogy kontroll alatt tudtuk tartani a játékot. Jól ellenőriztük a saját kék vonalunkat, az UTE egyetlen egyszer sem tudott lefordulni, nem tudott megugrani, 2 az 1 elleni helyzeteket kialakítani. Ugyanakkor jól éltünk azokkal a lehetőségekkel, amiket kialakítottunk. Külön szeretném megdicsérni a kapusunkat, aki szintén nagyon jó teljesítményt nyújtott. Igazából csak akkor volt nagyobb a nyomás rajtunk, amikor a harmadik sorunk volt a jégen. A rövid kispadunkkal együtt elégedettek lehetünk. Természetesen nagy öröm, hogy az örökrangadón le tudtuk győzni az újpestieket, de végső soron ez is csak ugyanolyan három pont, mint bármelyik másik, még ha a jelenlegi helyzetünkben létfontosságú is. Ugyanakkor nem szabad elszállnunk a mai teljesítményünktől, nagyon fontos mérkőzést nyertünk meg, de még hosszú az utunk ahhoz, hogy bejussunk a legjobb 8 közé.”

Erste Liga, Megyeri út, 613 néző. Játékvezetők: Halassy, Vas, Muzsik, Váczi.
Sila: 83,9% (Ágoston)
K
Soós: 91,7% (Bozsó)
Hegyi, Gröschl, Dömötör, Pápa, Turbucz
1
Jaborník, Hietamaki, Dubek, Tendler, Rafaj
Huba, Kiss D., Csányi, Hebar, Ropret
2
Schwindt, Erdélyi, Sumi, Szappanos, Kiss Á.
Nagy N., Kovács A., Nemes, Benk, Frolík
3
Lengyel, Garbacz, Shinkaruk, Kovács V. L., Papp
Virág, Pokornyi, Szalma, Dósa, Tóth
4
Üveges, Inglis, Németh
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 07:48 FTC PP Tendler Hietamaki Rafaj
1-1 23:02 UTE Nemes Nagy N. Benk
1-2 24:46 FTC Sumi Kiss Á. Szappanos
2-2 29:08 UTE PP Nemes Kiss D. Frolík
2-3 29:29 FTC Jaborník Hietamaki Shinkaruk
2-4 35:53 FTC Sumi Szappanos Schwindt
3-4 37:13 UTE Hebar Frolík Kiss D.
3-5 48:48 FTC Tendler Rafaj Jaborník
4-5 59:07 UTE Benk Huba Kiss D.
36 Kapura lövések száma 31
38 Kiállításpercek 10

Az UTE–FTC galériája

 

Az UTE–FTC góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum