Mi kell ahhoz, hogy ott legyünk a 2022-es téli olimpián?

 

Életre szóló élményekkel és rengeteg tapasztalattal gazdagodtak az utánpótlás-válogatottak a karácsonyi időszak nemzetközi tornáin. Értékelésre kértük az edzőket.

Az áprilisi divízió 1/A-s világbajnokságra készülő U18-as A válogatott Calgaryban töltötte az ünnepeket. A fiúk az elit U18-as tornán, a Mac’s Tournamenten és az azt megelőző felkészülési mérkőzéseken hat tengerentúli együttessel mérték össze tudásukat, és csak egy hajszál választotta el őket a playofftól. Végül a 9. helyen végeztek a 25 csapatos tornán.

Glen Williamson szövetségi edző szerint fantasztikus tornán vannak túl az U18-as fiatalok, akik Kanadában megértették, miről szól a magas színvonalú jégkorong. “A kisebb pálya miatt védekezésben és támadásban is nagyobb volt a sebesség, a játék stílusa minden sorcserekor megváltozott, ez magasabb szintre emelte a gyerekek játékát. Nem az volt az első számú célunk, hogy gyűjtsük a pontokat. Azt akartuk, hogy a játékosok megtapasztalják a kanadaiak attitűdjét, szenvedélyét. Minden torna formálja őket, amelyen más kultúrával ismerkednek meg. Persze, hogy hajtottak a győzelmekért, mindenki szintet akart lépni. Tudták, ha nem sikerül, a következő állomás a hazautazás lesz. A lényeg, hogy látták, képesek magasabb szinten is játszani, sokat tanultak, nagyon élvezték, és most már sokkal többet értenek a hokiból.”

A részvételnek jellemformáló szerepe is volt. Williamson úgy fogalmaz, a fiúk helyett fiatal férfiak tértek haza Kanadából. Azt mondja, a tengerentúlon a velük egykorúak a legtöbben az iskola mellett, a szünetekben dolgoznak, 15-17 évesen másért is felelősséget kell vállalniuk, nemcsak a tanulásra és az edzésekre kell koncentrálniuk. Ennek köszönhetően sokkal előbb függetlené vállnak.

“Igyekszünk olyan szituációkat teremteni, amelyekben a fiúk tényleg férfiakká érhetnek, abba az irányba tereljük őket, hogy minél magasabb színvonalon jégkorongozzanak. Ha Magyarország részt akar venni a 2022-es téli olimpián, a játékosoknak fejlődniük kell. Az ilyen és ehhez hasonló tornákkal megvan erre a lehetőségük. Egy dolog, amikor látják videón, hogyan dolgoznak a legjobbak, de az egy másik, amikor megtapasztalják mindezt testközelből. Ez hitet adhat nekik, hogy ők is magasabb szintre juthatnak.”

A kanadai túra nemcsak a meccsekről szólt. Az utánpótlás-nevelő program része, hogy a tornák alatt a fiatalok megismerkedjenek a helyi kultúrával is. Hatalmas élményt jelentett nekik, hogy a festői szépségű Lake Louise jegén hokizhattak, és utcai hokit játszhattak abban a városban, ahol Glen Williamson él, amikor Kanadában tartózkodik.

“A gyerekek Kanadában edző nélkül, csak a saját kedvükért órákat játszanak az utcákon. Azt akartuk szemléltetni, hogyan alakul ki bennük a szenvedély a játék iránt. Azaz fontos, hogy élvezzék, amikor a jégen vannak. Elmentünk a Calgary Hitmen juniorcsapatának mérkőzésére, amelyet hatezer néző előtt játszottak. Azt mondtam nekik, ha keményen dolgoznak, akár ők is átélhetik mindezt. Jártunk a Calgary Flames NHL-csapatának nyilvános edzésén is, és az egyik barátom, aki edző a klubnál, megmutatta a srácoknak az öltözőt, a felszereléseket, beszélt arról, hogyan készülnek a profik egy-egy mérkőzésre.”

A csapat a karácsonyt is együtt ünnepelte, tradicionális, ünnepi pulykavacsorával, és mindenféle vicces dolgot is ajándékoztak egymásnak. A hazautazás előtt elmentek egy helyi magyar klubba is. Williamson elmondta, nemcsak a játékosoknak jelent fejlődési lehetőséget a kanadai torna, az edzőknek is. Azzal, hogy látják, hogyan és mit csinálnak a legjobbak, olyan tapasztalatokat gyűjthetnek, amelyek révén előreviszik a magyar hokit. Horváth András edző és Mercz Orsolya csapatvezető ezekben a napokban is tanulmányúton vesz részt Calgaryban, a richmondi tornán negyeddöntőig jutó U16-os válogatottat irányító Mayer Péter pedig Portlandbe utazott.

Az U18-as válogatott barátságos és a Mac’s Tournament magyar érdekeltségű mérkőzései Calgaryben:

2016. december 22., csütörtök, 22:00: Magyarország–Calgary Northstars 4-4
2016. december 24., szombat, 3:00: Magyarország–Bisons 3-3

2016. december 27., kedd, 4:00: Magyarország–Calgary Flames 8-5
2016. december 28., szerda, 1:15: Magyarország–Prince Albert Vintos 0-2
2016. december 29., csütörtök, 22:30: Magyarország–New Jersey Hitmen 4-1
2016. december 30., péntek, 17:00: Magyarország–Leduc Oil Kings 3-3

U18 CAN 2016

A serdülőválogatott esetében is az volt a cél, hogy a szakmai stáb megnézze, a játékosok hogyan teljesítenek nyomás alatt, kinek mozdul el felfelé, illetve lefelé a teljesítménye a komfortzónáján kívül. Mayer Péter elmondta, ez teljesült. A fiatalok fontos élettapasztalatokat is gyűjtöttek a Kanadában töltött idő alatt. “Összességében nagyon pozitívan értékelem a richmondi tornát, amelyen hét mérkőzést játszottunk. Nagyon rövid alatt alkalmazkodtunk a fizikai hokihoz, nem mutatkoztunk sem bátortalanabbnak, sem gyengébbnek az ebben szocializálódott csapatoknál. Az sem okozott gondot, hogy helyenként két évvel idősebbekkel mérkőztünk. Öt-nyolc éve még rommá törték volna U16-os játékosainkat, de mára e téren is sokat fejlődtünk. A klubokban remek munkát végeznek a kollégák, hiszen csupán egyetlen sérülés történt, és abból is egy korábbi, azonos sérülés miatt lett probléma. Termetileg itt-ott kisebbek voltunk, a tempónk azonban versenyképesnek bizonyult, és ez nagy szó. Ami nem ment úgy, mint a helyieknek, az a korongok megtalálása nagy forgalomban, a pakk megtartása, lövések nyomás alatt, a kipattanók megjátszása. Ellenfeleink otthonosabban mozogtak a kapu előtt, ezért jobb hatékonysággal termelték a gólokat. Játékban és ötletességben kiemelkedtünk a mezőnyből, de ebből sokszor nem lett lövé,s illetve minőségi befejezés, mert elfogyott a hely és az idő a brusztolásban.”

Az edző a csapat mérlegével – egy győzelem, két döntetlen, három vereség és egy barátságos “mindenki nyert” mérkőzés – elégedett, különösen azzal, hogy a negyeddöntőben nagy kihívást jelentettek – a meccs felénél még vezettek – a döntőt simán nyerő Everett Jr. Silvertips U16 AAA együttesének. Mayer a bíráskodásról elmondta, megengedőbb, mint idehaza, ha nem így lett volna, 50-80 perc büntetésekkel teltek volna a meccsek. Egyúttal igazságosabbnak is tartja ezt, a küzdelembe rengeteg minden belefér, ami itthon nem, ezeket mindenki betartja, és ezáltal működik is a dolog. A magyar válogatottról elismerően nyilatkoztak a szakemberek, legtöbbször a kreativitást, a korcsolyatudást és a sebességet dicsérték. Mayer posztonként így látta a játékosok teljesítményét:

“A kapusaink jók, de amikor nem látnak semmit, jobban kell takarniuk a kaput, hiszen passzív szerepük van, és minden centiméter számít a korong iránya miatt. A kipattanók és a második esélyek ellen nagyon keményen kell dolgozniuk, ebben még fejlődniük kell. A hátvédeknek kevés idejük van a kijövetelekben döntést hozni, még mielőtt pofont kapnának, így a gyors gondolkodás és a kemény passzok alapvető jelentőségűek. Ezt kell gyakorolni, illetve a támadó oldalon, a vonalon való pozíciók hatékonyabb kihasználását oldalirányú mozgással, mert sokszor a korongot sincs hely áttenni a blokkoló emberen, nemhogy tisztán lőni.

A csatároknak hamarabb és erősebben kell ellőni a korongot, ezeket mindenképpen gyakorolniuk kell, mert amúgy jó lövőink is sokszor eltűntek az érkező nyomás miatt. A blokkolást és a blokkoló sávban való mozgást-maradást is javítani kell, sokat segített volna, ha ebben még jobban vagyunk. Míg a magyar srácok a korongos párharcban kétszer-háromszor ütnek a korongra, emberre, bármire, hogy megszerezzék, addig a kanadaiak hétszer-nyolcszor, vagyis extrém módon kaparnak a kétes helyzetekért, és ebben a darálásban nagyon ügyesek is. Tehát sok a javítandó terület, de ennek ellenére bizakodó vagyok, hiszen nagy számban láttunk olyan karaktereket, akiket a későbbiekben biztonsággal lehet használni a válogatottakban, és szép karrier várhat rájuk.”

Az U16-os válogatott mérkőzései a Richmond Cupon (magyar idő szerint):

2016. december 27., kedd, 1:00: Magyarország–Alaska Wolves U18 (tesztmérkőzés) 2-2

2016. december 28., szerda, 5:00: Magyarország–Prince George Cougars 1-3
2016. december 28., szerda, 21:15: Magyarország–South Island Royals 2-2
2016. december 29., csütörtök, 4:30: Magyarország–OHA Edmonton 0-7
2016. december 29., csütörtök, 19:30: Magyarország–Mission AZ Ice U18 4-2
2016. december 30., péntek, 20:15, negyeddöntő: Magyarország–Everett Jr Silvertips U16AAA 3-6

A két ünnep között itthon is rendeztek tornát, az U18-as B válogatott a Tüskecsarnokban lépett jégre Ukrajna, Lengyelország, és a Sparta Praha ellen. Fodor Szabolcs edző elmondta, mindhárom együttes a legerősebb összeállításában érkezett Budapestre, így várható volt, hogy a magyar csapat – végül 4.-ek lettünk – nem a tornagyőzelemért fog küzdeni.

“Ha a második csapatunkkal is versenyképesek lettünk volna a normál esetben azonos erőt képviselő ellenfeleinkkel, akkor már arról beszélnénk, hogy felzárkóztunk az elithez. Szóval ott még nem tartunk, mint a kanadaiak vagy a finnek, akik a C csapattal is komoly erőt képviselnek. De öt-tíz évvel ezelőtt B együttesünkkel sokkal nagyobb arányú vereségeket szenvedtünk volna egy hasonló színvonalú tornán. Bár az eredmény nem mutatja, azért hellyel-közel helytálltunk. A hátsó alakzatunk ezúttal gyengébb volt, a kapusok nem tudtak megfelelő tartást adni, és miután egyik hátvédünk megbetegedett, mindössze hattal álltunk fel. A támadók valamivel jobban teljesítettek, és aki megmutatta, hogy többre képes, annak természetesen van esélye bekerülni az A csapatba. A torna legnagyobb tanulsága, hogy aki magára húzza a címeres mezt, az a jégen és azon kívül is minden egyes másodpercben bizonyítsa: megállja a helyét.”

Az U18-as válogatott mérkőzései a Tüskecsarnokban:

2016. december 28., szerda, 19:10: Magyarország–Ukrajna 1-4
2016. december 29., csütörtök, 9:30: Magyarország–Sparta Praha 1-6
2016. december 29., csütörtök, 20:10: Magyarország–Lengyelország 3-6
2016. december 30., péntek, a 3. helyért, 14:10: Magyarország–Lengyelország 3-7

Az U15-ös válogatott az ünnepek alatt a rangos poprádi tornán szerepelt Rastislav Ondrejcik irányításával. Az edző szerint a megméretés a játékosok és a szakmai stáb számára egyaránt hasznosnak bizonyult. “Rosszul kezdtünk a lengyelek ellen, fegyelmezetlenek voltunk a támadó harmadban, ez felesleges kiállításokat eredményezett. Az első harmad után ezt megbeszéltük a fiúkkal, így a folytatásban cseréről cserére javult a játék. Bár 2-1-re nyertünk, akkor sem mondhatott volna senki semmit, ha hat van közte, hiszen külön harcot vívtunk a lengyel kapussal, rengeteg helyzetünk maradt ki.

Másnap videóelemzéssel kezdtük a napot, megnézték a fiúk, hogy mit sikerült megvalósítaniuk az első mérkőzésen. Nagyon tetszett, hogy azt láttam rajtuk, nagy bennük a fejlődés iránti vágy, és a Poprád serdülőcsapata ellen mindenki igyekezett végrehajtani, amit kértünk. A fiúk agresszívan letámadtak, így gyorsan visszaszerezték a korongot, és újra akciót tudtak indítani. Jól játszottunk, sikerült kihasználni a helyzeteket, és ami fonto,s kreatív játékot láttam a csapattól, örültem, hogy gondolkodnak a jégen.”

A 8-3-as győzelem után csupán egymeccsnyi ideje maradt a válogatottnak a pihenésre, mielőtt megmérkőzött a Vitkovicével. Ondrejcik szerint a fiúk túlságosan is elégedettek voltak az előző meccsen nyújtott teljesítményükkel, így a cseh serdülők ellen nem azzal a mentalitással álltak fel, amivel kellett volna. A szünetben átbeszélték a dolgokat, és az utolsó harmadban a 4-2-es vereség ellenére igencsak megnehezítették az ellenfél dolgát.

A legjobban várt mérkőzés a szlovák U15-ös válogatott elleni volt. “Az első harmad lassan indult, egyik csapat sem támadott, összesen három kapura lövés volt. Aztán 2-0-s hátrányba kerültünk, de egyenlítettünk, és két harmadon keresztül uraltuk a játékot, semmit sem engedtünk az ellenfelünknek, jobbak voltunk, mint a szlovákok, ami nagy dolog. Örömet okozott, hogy a mérkőzés után pozitív visszajelzéseket kaptunk, nemcsak az ismerős edzőktől, hanem olyantól is, aki korábban a szlovák felnőttválogatottat is irányította. Nagyon meg voltak lepődve, hogy milyen gyorsan fejlődik a magyar hoki, és azon a véleményen voltak, hogy csak szerencsével nyertek a szlovákok 3-2-re. Összességében a játékosoknak nagyon hasznos volt a torna, hiszen jó tempójú, nagy iramú meccseket játszottak, amelyeken gyorsan kellett dönteniük, és kilencven százalékban jó döntést hoztak. Küzdöttek, hajtottak, és ez nagyon jó volt, ráadásul jó irányba formálódott a csapat is. Amit hiányoltam: nem volt igazi vezéregyéniség, aki összerántaná a társaságot, olyanok azonban vannak, akik ha kell, képesek a kezükbe venni a meccset.”

Ondrejcik elmondta még, nemcsak a jégen figyelték a fiatalokat, arra is kíváncsiak voltak, hogyan viselkednek a cserepadon, illetve a jégen kívül. A februári kaposvári tornán újabb játékosokat néznek meg, mielőtt eldöntenék, kik utazhatnak az áprilisi rigai tornára. Ami biztos, olyanokat keresnek, akik képesek a csapat érdekeit előtérbe helyezni.

Az U15-ös válogatott mérkőzései Poprádon (Szlovákia):

2016. december 26., hétfő, 19:00: Magyarország–Lengyelország 2-1
2016. december 27., kedd, 13:45: Poprad–Magyarország 3-8
2016. december 27., kedd, 17:45: Vitkovice–Magyarország 4-2
2016. december 28., szerda, 11:45: Szlovákia–Magyarország 3-2

További cikkek

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 14., hétfő
VB 16:15 KORNOR 0-3VÉGE
VB 16:15 RUSSVK 4-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CANLAT 2-1 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CZEAUT 4-3VÉGE
május 15., kedd
VB 12:15 FINUSA 6-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:15 SUIFRA 5-1VÉGE
VB 16:15 BLRSVK 4-7VÉGE
VB 16:15 CANGER 3-0VÉGE
VB 20:15 LATDEN 1-0VÉGE
VB 20:15 RUSSWE 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 17., csütörtök
VB 16:15 RUSCAN 4-5 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 USACZE 3-2VÉGE
VB 20:15 FINSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 SWELAT 3-2VÉGE
május 19., szombat
VB 15:15 SWEUSA 6-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
május 20., vasárnap
VB 15:45 USACAN 4-1VÉGE
  • SPORT 2 (18:15)
VB 20:15 SWESUI 3-2 BVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk