Feltüzelt szerbek várják a Ferencvárost

   

A szezon egyik legnagyobb tétre menő meccsét vívja a HK Beograd és a Ferencváros. Az ortodox karácsony másnapján ünnepi győzelemre készül a szerb MOL Liga-résztvevő.

December 17-én játszott utoljára MOL Liga-mérkőzést a HK Beograd. Akkor a DVTK és a Titánok elleni idegenbeli győzelmek lendületével térhettek pihenőre a játékosok, akiknek így 3 hetük volt, hogy kikúrálják kisebb-nagyobb sérüléseiket, feltöltsék az akkumulátorokat. Pihent, de a mérkőzések ritmusából kiesett csapat várja tehát Belgrádban a Ferencvárost.

A belgrádiak hosszú téli szünete alatt rendezett mérkőzések eredménye a szerbek kezére játszott. A vetélytársak annyi pontot vesztettek, hogy mostanra az újonc a saját kezébe veheti a sorsát – már ami a rájátszásba jutást illeti. A megszerzett pontokban nagy a szerbek lemaradása, ám a vesztettekben egyáltalán nem. Ha minden hátralevő meccsüket megnyernék mindannyian, akkor a Titánok 62, a Ferencváros 59, a Galati 58, a Beograd 57 pontig juthatna. Mivel ezek a csapatok még szinte minden párosításban játszanak egymás ellen, ezért biztosan vesznek is el egymástól pontokat, tehát végül ennél kevesebb lesz elég a rájátszásba jutáshoz. A belgrádiaknak elegendő kettőt megelőzni közülük, hogy a legjobb 8-ba kerüljenek. Éppen ezért is mondhattuk, hogy saját kezükbe került a sorsuk: ha hozzák a találkozóikat, akkor jelenlegi hátrányuk ellenére megelőzik legalább a galaciakat és a ferencvárosiakat.

Tizenegy meccse van hátra a szerb újoncnak, ez legalább 2-vel több bárki másnál. Mindenkivel játszanak még legalább egyszer, a dunaújvárosiakkal kétszer. Sportszerű nehezítés a feladatban, hogy 7-szer idegenbe kell menniük, Debrecenbe, Miskolcra, a MAC-hoz és Dunaújvárosba, és vár rájuk egy romániai túra is. A Ferencvárost viszont fogadják, és ennek a mérkőzésnek a végeredménye sok mindent meg fog határozni a végső esélyeket illetően. Győzelem esetén ugyanis megnyílik az esély a további kapaszkodásra, vereség esetén viszont az egyik leginkább hozhatónak tűnő mérkőzést bukják úgy, hogy közvetlen riválisuk még inkább eltávolodik tőlük.

Rendkívül rövid a belgrádiak cserepadja. A kezdeti keretükből több fiatal játékos számára is magas volt a MOL Liga szintje, ők visszamentek a szlovén bajnokságban is induló Crvena Zvezdába vagy a Partizanba, ahol több lehetőséghez jutnak. A legutóbbi fellépéseikkor már rendre csak 3 sorral tudtak kiállni, ez azonban nem gátolta meg őket a jó eredményekben. Elegendő csak a címvédő DVTK Jegesmedvék otthonában elért 5-3-as győzelemre utalnunk, ahol pedig a csapat egyik legjobb játékosa, a szlovák légiós Samir Saliji sem tudott játszani.

“Való igaz, hogy kicsi a bázisunk – mondja erről Nemanja Jankovic, a belgrádiak edzője a szerb szövetségnek adott hosszú interjújában. – Viszont ez nagyon közel hozta egymáshoz a játékosokat. A hazai játékosaink szinte pelenkás koruk óta ismerik egymást. Mindent együtt csináltak. Együtt vagy épp egymás ellen játszottak, pontosan tudják, mit lehet, mit nem, és nem gondolkodnak, ha segítséget kell kérniük egymástól. Ez a bajtársias szellem a mi egyik legnagyobb erősségünk.” Jankovic ráadásul Christer Dreberggel, az előző vezetőedzővel ellentétben – akinek rendkívül értékesnek ismeri el és meg is köszöni a munkáját – ismeri a szerb lelket, tudja, hogy lehet a játékosokat feltüzelni. Így számíthatunk arra, hogy egy olyan HK Beograddal találkozunk a hátralevő 11 mérkőzésén, amelyik tényleg mindent meg fog tenni a szükséges győzelmekért.

Ezért nagyon nem lesz egyszerű az utóbbi fordulókban javuló formát mutató Ferencváros dolga a Pionir csarnokban. A Csíkszereda hazai legyőzése kicsit összerántotta a csapatot, amely Újpesten is bíztató jeleket mutatott. Bár kikapott az örökrangadón, első számú kapusa sérüléséig sokkal jobban játszott ellenfelénél, nem sok hiányzott a pontszerzéshez. Ahogy nem sok hiányzott hozzá a Titánok ellen sem. Úgy tűnik azonban, hogy a hosszú kudarcsorozat után még mindig több kell, hogy a csapat kiérdemelje a szerencséjét.

Nyilván nem könnyíti meg a zöldek helyzetét sem a sok sérülés és betegség, de azért a kulcsjátékosok – a hosszabb időre kidőlt Sevela kivételével – rendszeresen játszanak, tehát igazából a kiegészítő emberek között jelentős a hiányzás. De ha megnézzük például Szappanos Dávid 28 mérkőzésen szerzett 18 pontját és –10-es mutatóját, érezzük, hogy a kulcsemberek teljesítményével kapcsolatban is lehet hiányérzetünk. Ennek ellenére kevesebb a probléma a csatárokkal. Négy csapat is kevesebb gólt szerzett, mint a Fradi, és az élmezőnyben található UTE is csak 20-szal szerzett többet. Viszont rengeteg gólt kapnak, csak a Galati és a Csíkszereda hálójábe került be többször a korong. A legfontosabb tehát a védekezés rendbetétele lenne ahhoz, hogy a Ferencváros elinduljon felfelé a táblázaton.

“Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy 2016-ot zártuk – nyilatkozta már említett interjújában Nemanja Jankovic. – A játékosok december 28-áig pihenőt kaptak, azóta folyamatosan edzünk, csak újévkor és karácsonykor tartottunk kis szünetet. Remek a hangulat a legutóbbi győzelmeket követően, a csapat egyben van. Nem gondolunk másra, mint hogy bejussunk a rájátszásba. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy sikerrel járjunk. Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, és sok mindenre szükség van ehhez, de a klub környékén mindenki azon dolgozik, hogy sikerüljön. Hiszünk abban, hogy meglesz a rájátszás. Most nincs más dolgunk, mint belecsapni, aztán meglátjuk, mi lesz.”

“A Titánok ellen nehéz mérkőzésünk volt, de mi voltunk a jobbak, és a bíráskodás ismét nem volt a topon – nyilatkozta Szakács Ferenc, a Ferencváros másodedzője. – Megyünk tovább, nem adjuk fel, a rájátszásért hajtunk. Jelenleg több sebből vérzünk, 6 fontos játékosunk hiányzik, Farkassal bővült a sérültek listája. Az első számú kapusunk is sérült, de meg vagyunk elégedve Soós teljesítményével. Sajnos mostanában úgy néznek ki a napjaink, hogy reggel edzünk, begyakorlunk valamit, de ezt délután már nem tudjuk alkalmazni sérülés vagy betegség miatt. Belgrádba győzni megyünk, a rövid kispad ellenére is pozitívan tekintünk előre.”

Beograd–Ferencváros 3-0

   

A feltüzelt szerbek lenullázták a Ferencvárost.

A HKB–FTC mérkőzés hosszabb késéssel kezdődött, ugyanis a városrész, ahol a Pionir csarnok található, a kőkemény fagy miatt vízproblémákkal küszködött. Némi idő elmúltával szerencsésen megoldódtak a gondok, így elkezdődhetett a találkozó. Hamarosan kiderült, hogy ennek a hazaiak örülhetnek jobban. Igaz ugyan, hogy a belgrádiaknál mind a két friss erősítés jégre léphetett, ám az első és a második gólt is egy régebbi bútordarab, a csapat legponterősebb bekkje, a tengerentúlon egyetemi ligában is megfordult Dominik Crnagorac szerezte, az egyiket szimpla, a másikat kettős előnyből. A kegyelemdöfést Ugljesa Novakovic vitte be az 55. percben, miközben a vendégek góltalanok maradtak.

Körülményesen kezdődött, furcsán végződött. Kovács Viktor László fél perccel az utolsó dudaszó előtt térdhasználatért kapott két percet, majd a kialakult polémia során Szappanos Dávidot végleges kiállítással sújtották.

A Ferencváros csapata ezzel – és a Fehérvári Titánok MAC elleni sikerével – egyre nehezebb helyzetben van, ráadásul a belgrádiak is közelebb kerültek hozzájuk.

Erste Liga, Ledena dvorana Pionir, 2017. jan. 8., vasárnap. Játékvezetők: Davor, Vas, Fazekas, Kis-kiraly.
Trifonov: 100% (Rankovic)
K
Soós: 88,5% (Bozsó)
Albers, Turcotte, Vucurevic, Filipovic, Szabados
1
Schwindt, Hietamaki, Sumi, Tendler, Rafaj
Crnogorac, Árvay, Kerezovic, Despotovic, Saliji
2
Jaborník, Kovács, Dubek, Szappanos, Kiss
Anic, Novakovic U., Zwick, Bjelogrlic, Brkusanin
3
Lengyel, Shinkaruk, Tury, Inglis, Papp
Ristic, Ogrizovic
4
Üveges, Garbacz, Németh
Jankovic Nemanja
E
Lindqvist Greg Kjell, Pap Gábor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 12:00 BEO PP Crnogorac Vucurevic Turcotte
2-0 41:36 BEO PP2 Crnogorac Vucurevic Brkusanin
3-0 54:08 BEO Novakovic U. Saliji Despotovic
26 Kapura lövések száma 35
6 Kiállításpercek 39

A HK Beograd–FTC góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum