A Bolzanót el kell kapni

   

Öt fordulóval az alapszakasz vége előtt minden egyes meccsnek kiemelt jelentősége van a folytatás szempontjából.

Ha az EBEL táblázatra és a menetrendre pillantunk, láthatjuk, hogy a Bolzano elleni a Fehérvár egyetlen olyan hátralevő meccse, amelyen nem közvetlen vetélytárs az ellenfél. Az olaszok előnye 19 pont a Volán előtt, és 14 pont a 7. helyen álló Znojmo előtt, összesen 2 pontra van szükségük a biztos felsőházhoz. Ha a tiroliak közvetlen tabellaszomszédait nézzük, az látszik, hogy szinte légüres térben vannak, 6 pontnyira a 3. Salzburgtól és 10 pont előnnyel az 5. helyezett Klagenfurt előtt, így a 4. hely és az azzal járó 1 bónuszpont a legvalószínűbb a számukra. Ám ők aligha nyugszanak addig, amíg biztosan, matematikailag is felsőházi tagnak nem mondhatják magukat. Nyilvánvaló, hogy a kérdést mihamarabb le akarják zárni és a hátralevő meccseket a felsőházi küzdelmekre való felkészülésre akarják fordítani. Ebbéli törekvéseikben pedig az NHL-t is megjárt, kétszeres vb-bronzérmes, a svéd és finn elitligában több érmet és egyéni elismerést is bezsebelő új igazolásuk, a 40 éves finn Mikko Luoma is segítheti őket.

A Fehérvár lassan feladhatja a felsőházi reményeket, hiszen ehhez a 9 pont előnnyel vezető Klagenfurtot vagy a 8 pontos előnnyel vezető Innsbruckot utol kellene érni, miközben lehagyják az 5, illetve 3 ponttal előttük álló Znojmót és Villachot. A cél tehát nem annyira a két, még felsőházat érő helyen tanyázó csapat befogása, hanem a minél előkelőbb helyezés megszerzése lehet, az ellenfél pedig elsősorban a Znojmo, a Villach és a Graz. Ebben pedig – tekintve, hogy a VSV-vel még játszani is fog a csapat – azt lehet mondani, hogy a Volán részben a saját kezében tartja a sorsát. Amennyiben ugyanis a hátralevő meccseken – Bolzano, Innsbruck otthon, Dornbirn, Villach idegenben, Graz otthon – minden pontot megszerez, de legalább 4 ponttal többet gyűjt be, mint a Villach, vagy hárommal többet, mint a Villach, de úgy, hogy rendes játékidőben legyőzi Wehrséket, akkor garantáltan nem végezhet a 8. helynél hátrébb, tehát legalább 3 bónuszponttal indulhat az alsóházi csatába. Nyilvánvalóan egy 15 pontos menet még akár az Innsbruck leelőzésére is esélyt adhat, különösen úgy, hogy legközelebb épp Rob Pallin csapata érkezik Fehérvárra.

Így tehát két olyan csapat feszül majd egymásnak pénteken délután a fehérvári csarnokban, amely győzelemre motivált. A Sofronék előtt álló feladat nagyságát mutatja, hogy ebben az idényben eddig még egyszer sem sikerült győzniük Tom Pokel tanítványai ellen, bár a legutóbbi alkalommal, Bolzanóban nem álltak túl távol ettől. Három pontot 2014 decemberében kaparintottunk meg legutóbb az olaszoktól, azóta 8 meccsen összesen jutott ennyi a Volánnak velük szemben. A Bolzano az újévben még nem nyert, a Fehérvár is nyögvenyelősen húzta csak be a két pontot Ljubljanában úgy, hogy a sereghajtó állt közelebb a győzelemhez, és túlzottan is Rajna Miklós bravúrjaira hagyatkozott a magyar csapat. Különösebben most sem lennénk szomorúak, ha nyögvenyelősen születne meg az a bizonyos fehérvári győzelem.

“A játékosok nem voltak elégedettek a Ljubljanából elhozott két ponttal, tudják, hogy hármat kellett volna szerezniük – nyilatkozta Benoit Laporte, a Volán vezetőedzője a mérkőzés előtt. – Biztos vagyok benne, hogy motiváltan állnak fel a Bolzano ellen. Keményen akarunk beleállni a feladatba. A Bolzano jól védekezik, gólerősen támad, nem a véletlen műve, hogy a negyedik helyen áll. Ezért fontos lesz, hogy jól védekezzünk. Javulnunk kell az emberhátrányos játékban, Ljubljanában két gólt is ilyen helyzetből kaptunk. Rég nem játszottunk már Fehérváron, jó lesz újra itthon játszani, remélem, ismét megtelik a csarnok.”

“Újra meg kell találnunk a legjobb felállást – mondta a ligahonlapnak Anton Bernard, a HCB játékosa. – Dornbirnban és az azt megelőző meccseken újra megérthettük, hogy többet kell nyújtanunk. Meg kell nyerjük a párharcokat, és mindent bele kell adjunk. Kell a megfelelő koncentráció a meccs legelejétől fogva, hiszen meg akarjuk szerezni azokat a pontokat, amelyekkel biztosan a felsőház és ezzel egyben a rájátszás résztvevői lehetünk.”

Erdély Csanád felépülőben van betegségéből, esély van arra, hogy ismét játsszon, a bokasérülést szenvedett Szabó Krisztián játéka viszont kétséges. Az EBEL-csapattal egy időben a MOL Ligában is fellép a Volán, így gazdálkodni kell a rendelkezésre álló játékosokkal. Ezzel párhuzamosan az erőt is be kell osztani – amennyiben ez lehetséges egyáltalán –, hiszen az EBEL csapat 24 órán belül két meccset játszik, szombaton az Innsbruck érkezik majd.

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti, és a video33.it oldalon is látható lesz élőben.

HCBAVS 2

Fehérvár–Bolzano 3-2

   

Komoly tempójú, eseménydús, izgalmas végjátékot hozó találkozón lett gazdagabb 2 ponttal a Fehérvár AV19

A Volán kapuját ezúttal Hetényi Zoltán védte, összeállításában pedig több érdekesség is akadt. Először: a klub nagyon komolyan vette ezúttal a Ferencváros–Titánok MOL Liga-rangadót, több játékosát is leküldte – az eredmény ismeretében megérte –, ezért alig több mint három sorral állt fel az EBEL-csapat. Másodszor, hogy az eredetileg bekk Szabó Bencével csatárt játszatott Benoit Laporte, és a 18 éves játékos nagyon szépen helytállt, többször is közel járt a gólhoz. Harmadszor, hogy ott volt a csapatban Szabó Krisztián, aki a MOL Ligában hárommeccses eltiltását tölti.

Ahhoz képest, hogy két harmadon át egyetlen gól sem esett, kicsit sem unatkozhattak a nézők az Ifj. Ocskay Gábor Jégkcsarnokban. Kifejezetten lüktető oda-vissza hokit játszottak a felek, miközben meglehetős egyértelműséggel dominált a Fehérvár. Különösen a csapatkapitány Sarauer volt elemében, de nagy helyzetek maradtak ki Maylan, Vas János, Manavian és Szabó előtt is, Drew Schiestel pedig kőkemény kapuvasat lőtt. Az igazsághoz tartozik, hogy a Bolzano veszélyes kontrákat vezetett közben, Hetényi Zoltánnak szólókat is kellett hatástalanítania.

Az utolsó menetben aztán megérkeztek a gólok is. Először Chris Bodo volt eredményes. Utána kis híján azonnal egyenlítettek a vendégek, majd pillanatokkal később a másik oldalon duplázhattuk volna meg az előnyt. Az olaszok az 50. percben egy éppen lejárt magyar emberhátrány után egyenlítettek, majd kisvártatva fordítottak is egy pillanattal egy buli után. Ezt nem hagyhattuk sokáig, a védő létére a legeredményesebb Volán-játékosok közé tartozó – 10 gólnál járó – Antonin Manavian jóvoltából lett 2-2. Ez aztán így maradt nem csupán a rendes játékidő, de a hosszabbítás végéig is, büntetőlövésekre került sor. Ahol csak sikerült megszerezni legalább a pluszpontot – a látottak alapján feltétlenül megérdemelten –: Kóger Dánielé lett a győztes rávezetés.

Hetenyi 161228

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Kaptunk egy igazságtalan kiállítást

   

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): Nagyon fegyelmezetten játszottunk, azonban az emberelőnyös játékunk nem volt annyira jó, de éppen időben szereztük az egyenlítő gólunkat. Nem kaptunk túl sok kiállítást, de az emberhátrányos játékunk nagyon jól működött. Buliból kaptunk egy szerencsétlen gólt, de az ilyenek benne vannak a játékban.

Tom Pokel (vezetőedző, Bolzano): Úgy gondolom, hogy kaptunk egy igazságtalan kiállítást, amiből a Fehérvár kiegyenlített. Emellett a nagy helyzeteinket nem tudtuk belőni, a rendes játékidőben kétszer is szólóban vezettük a fehérvári kapura a korongot, de képtelenek voltunk belőle gólt szerezni. Ez jelentősen hozzájárult a vereséghez.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 3298 néző. Játékvezetők: Grumsen, Nikolic, Jensen, Schauer.
Hetényi: 94,7% (Rajna)
K
Melichercík: 90,0% (Smith)
Vernace, Schiestel, Sofron, Kóger, Szabó K.
1
Oberdörfer, Egger, Palmieri, Metropolit, Vallerand
Manavian, Owens, Maylan, Vas, Beauregard
2
Everson, Glenn, Frigo, Oleksuk, Reid
Szaller, Szirányi, Bodó, Sarauer, Orban
3
Glira, Seymour, Insam, Root, Frank
Orbán, Reisz, Szabó B.
4
Luoma, Gellert, Gander, Bernard, Kearney
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 41:45 FHA Bodó Orban Owens
1-1 49:11 HCB Gander Egger Kearney
1-2 52:43 HCB Vallerand Metropolit
2-2 54:20 FHA PP Manavian
3-2 67:00 FHA GWS Kóger
30 Kapura lövések száma 38
6 Kiállításpercek 12

A Fehérvár–Bolzano videó-összefoglalója

   
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum