Radikálisan új szabályokról beszélnek megint

   

A javaslatokat René Fasel, az IIHF elnöke terjeszti a nemzetközi szövetség kongresszusa elé.

Évek óta megy a tanakodás az NHL-ben és mindenhol arról, hogyan lehetne a jégkorongot látványosabbá tenni. Ezt elsősorban a gólok számának növekedésétől várják, amire számtalan megoldási javaslat született. Ezek közül gyűjtött csokorba néhányat a nemzetközi szövetség elnöke, René Fasel, amelyeket 2017 szeptemberében tár a kongresszus elé. Ezek tehát sokak által megfontolt, végiggondolt javaslatok, amelyek közül többről az NHL is polemizált. Minderről még a Spengler Kupa ideje alatt beszélt a watson.ch nevű svájci internetes oldalnak az IIHF vezére.

Az egyik legfontosabb változás az emberelőnyöket érintené. Eszerint a jövőben ha egy játékos szabálytalankodik, akkor nem 5 a 4 ellen folytatódna a játék, hanem 4 a 3 ellen, mert így statisztikailag szignifikánsan nagyobb az esélye a gólszerzésnek. Szó van arról is, hogy a kétperces előny valóban két perc lenne, és nem telne le automatikusan az első gól megszerzését követően. A lap megjegyzi, a szabály eredetileg is így szólt, de aztán a Montréal Canadiens olyan hatékony előnyös játékkal állt elő, amivel meccsek tucatjait döntötte el, végül így jött be a módosítás, amely egy előny alatt maximum egy gólt engedélyezett.

renefasel2016

A vezetők tanulmányozzák a hosszabbítás lebonyolítási rendjét és a les eltörlésének lehetőségét a 3 a 3 elleni játék során. A kapusok felszerelésének méretcsökkentése is napirenden van. Egy szokatlan javaslat szerint a hálóőröknek a jövőben megtiltanák, hogy a kapu mögé korcsolyázva megállítsák az oda belőtt korongokat.

Korábban is volt már számtalan reformjavaslat, amelyeknek csak a töredéke valósult meg. Kíváncsian várhatjuk, hogy a fentiekből mit vezetnek át a gyakorlatba.

Az elnököt természetesen megkérdezték a 2018-as olimpiáról is. Fasel szerint ők a maguk részéről mindent megtettek, hogy az NHL-es játékosok ott lehessenek a tornán, és reméli, hogy ez meg is valósul, minderre jelenleg 50% esélyt lát.

Fasel 66 éves, megbízatása a nemzetközi szövetség élén 2020-ig szól. Mindenki úgy tudja, hogy nem jelölteti magát újra, ő azonban úgy nyilatkozott, 2020 még messze van, nem zárná ki eleve a kandidálás lehetőségét.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum