Ez a meccs is arról szól, ki szerzi meg a három pontot

   

Elérkeztek a várva várt napok, ismét szabad téren, a Városligetben mutathatja meg magát a magyar jégkorong színe-java. A felnőttek közt kezdésként a Fehérvár a három évvel ezelőtti eseményhez hasonlóan ezúttal is a Red Bull Salzburgot fogadja.

Az esélyek latolgatásának ezúttal nincs túl sok értelme, mindkét csapat számára jórészt ismeretlenek, de legalábbis szokatlanok lesznek a körülmények. Más a térélmény, hiányoznak a megszokott tájékozódási pontok, más a palánk, nem a megszokott módon szól a közönség, fújhat a szél, eshet a hó vagy az eső, és még sorolhatnánk.

A legújabb kori magyar jégkorszak a fedett pályás bajnokságokkal csak nem túl régen, 2005-ben kezdődött , ám 2009-ben egy igazi Winter Classic erejéig máris visszatért a MOL Liga a szabadtérre, a Kisstadionban rendezett, sokak számára egyetlen lehetséges magyar klasszikuson a Ferencváros két remekül időzített góllal hosszabbításban nyert az UTE ellen. Az akkori kezdeményezést évekig nem követte újabb esemény, közben a Kisstadion is végképp alkalmatlan lett szabadtéri mérkőzések megrendezésére, mígnem 2013-ban a Városligetben már háromnapos fesztivál keretében mutathatta meg magát a magyar hoki. Akkor a mostanihoz hasonló koreográfia szerint két EBEL-nap fogta közre a saját bajnokságunkat.

AVSRBS WC 2013

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A Fehérvár akkori ellenfelei ugyanazok voltak, mint a maiak. Elsőként – ahogy idén is – a Salzburg érkezett, és a remekül játszó Fehérvár háromgólos vereséggel küldte haza őket. Az a mérkőzés alighanem élénken él még több salzburgi játékos emlékeiben is, hiszen a mostani keretből Luka Gracnar, Alexander Pallestrang, Matthias Trattnig, Manuel Latusa, Daniel Welser és Andreas Kristler is játszott akkor. Titkon nyilván idén is hasonló szép győzelemben reménykedünk, ami egyúttal segítene a fehérváriaknak abban is, hogy valóra váljon célkitűzésük, és a felsőházban játszhassanak az alapszakaszt követően.

Ebben talán segíthet az is, hogy a salzburgiak is tele vannak sérültekkel és betegekkel, az előzetes hírek szerint hiányozni fog soraikból Florian Baltram, Manuel Latusa, John Hughes és Brett Olson. Mark Flood pedig a kanadai válogatott tagjaként a Sprengler Kupán játszik. A legutóbbi fordulóban a Vienna Capitals elsőként már biztosította nyolcaddöntős tagságát, a hajtás immár a még kiadó öt helyért megy. Egy ilyen különleges mérkőzésre még a holtak is feltámadnak, aki csak teheti, jégre fog lépni a Városligetben, így a legutóbb Linzben megsérült Sofron István is. A Fehérvár egy 4-1-es linzi vereséggel, a Salzburg az Innsbrucktól elszenvedett 5-1-es hazai vereséggel érkezik a Városligetbe, ahol az a csapat győzhet, amelyik hamarabb és jobban alkalmazkodik a szokatlan körülményekhez.

A városligeti rendezvényben – bár a csapatoknak nyilván az adott mérkőzés végeredménye is felettébb érdekes – talán az a legfontosabb, hogy az itthon a médiában nem túl nagy érdeklődésnek örvendő jégkorong pár nap erejéig végre kiléphet a rivaldafénybe. Rengeteg akkreditációs kérelem futott be olyan helyekről is, ahol egyébként a jégkorong nem nagyon kap teret. Egy jól sikerült rendezvény a világ legjobb sportjának hazai népszerűsítéséért is rengeteget tehet.

“Egészen biztosan nagyon különleges meccs lesz – latolgatta az esélyeket a ligahonlapon Benoit Laporte Volán-edző. – Mindkét fél úgy érezheti, idegenben lép pályára. Nekünk azonban meg kell találnunk a módját annak, hogy nyerjünk, hiszen a playoffhelyek nincsenek már túl messze. A Salzburg nagyon éhes lesz, hiszen legutóbb ők is vereséget szenvedtek.”

“Teljes mértékben a mérkőzésre koncentrálunk, és kevéssé a körítésre – mondta Raphael Herburger Salzburg-játékos. – Természetesen különleges mérkőzés lesz ez, és egy picit azért ezt is szeretnénk élvezni. De végső soron ez a meccs is arról szól, ki szerzi meg a három pontot.”

Az M4 Sport élőben közvetíti a meccset, amelyre elvétve még kapható jegy.

Fehérvár–Salzburg 2-8

   

Telt ház, 4200 néző előtt omlott össze a harmadik harmadban a magyar EBEL-csapat a Városligeti Műjégpályán.

Ahogy az várható volt, a Salzburg némileg tartalékosan érkezett a Városligetbe, Baltram, Latusa, Hughes, Olson és Flood hiányzott az alapcsapatból. A Fehérvár Orbán Attilát és Kalvin Sagertet nélkülözte.

Az első harmadot Kóger Dániel góljai foglalták keretbe. Ő kezdte és fejezte be a gólgyártást, a két találata között azonban fordítottak a vendégek, így egy mozgalmas 2-2-es bemelegítő húsz perccel nyitottak a csapatok. A lelátó is kezdett bemelegedni. Nem volt az a nagy hideg, mint három éve, és szerencsére a délutáni szél is elcsendesült. A csapatok jól használták ki az előnyöket, a háromból kettőt értékesítettek, testvériesen elosztva.

A második harmadban a Salzburg dominált, sokkal többet tartózkodott a vendégcsapat a támadóharmadban. De előttünk is akadt tiszta ziccer. Hetényi Zoltán nagyon sokat tett azért, hogy ez a periódus gól nélkül ért véget, 16 nem könnyű korongot fogott meg.

A Salzburg rengeteg lőtt kapura, s a harmadik harmad elején megjött a szerencséje is, jól pattantak a korongok, így perceken belül eldöntötte a csatát a Red Bull a maga javára. Tíz perc alatt négy gólt kaptunk, a csapat és a közönség is elkedvetlenedett, szomorú kis véget ért ez a jól induló meccs, amit sajnos rossz volt nézni. A záró harmadot iksszel kezdte a Volán, erre kapott hat gólt, így a vége kiütés lett, 8-2-re nyert a Salzburg.

Egy nap pihenés után pénteken a Klagenfurt érkezik a magyarországi Winter Classicra vendégként.

Csak néztük, ahogy játszanak

 

A Volán mestere úgy látta, a Salzburg játszani jött a Városligetbe, az ő csapata pedig inkább a körülményekre koncentrált a hoki helyett.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): A két csapat közötti különbség ma az volt, hogy az egyik játszani jött ide, a másik pedig inkább a körülményekre koncentrált a játék helyett. Egyszerűen nem játszottunk jól, nem ragadtuk magunkhoz a kezdeményezést. Hagytuk, hogy kibontakozzon a Salzburg, megnyerje az egy az egy elleni csatákat. Mi csak néztük, ahogy játszanak. A szurkolóinkra nem lehet panasz, sajnálom, hogy nem tudtuk őket jobban kiszolgálni. Biztos vagyok benne, hogy pénteken sokkal jobbak leszünk.

Greg Poss (vezetőedző, Salzburg): Szoros mérkőzés volt a második harmad végéig, hiszen 2-2 volt az állás. A középső játékrészben nem tudtuk beütni a helyzeteinket, ezek végül bementek a harmadik harmadban. A Fehérvárnak jó csapata van, kétszer nyertünk ellenük, ugyanakkor kétszer ki is kaptunk tőlük. Nagyon jól tudnak küzdeni, így különösen örülök a mai győzelemnek. Végre gólokat lőttünk, ami a múlt hónapban nem nagyon ment. Ma a jobb helyzetkihasználás döntött.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 4253 néző. Játékvezetők: Babic, Smetana, Nagy, Soós.
Hetényi: 85,2% (Rajna)
K
Gracnar: 93,3% (Starkbaum)
Vernace, Owens, Beauregard, Maylan, Kóger
1
Raymond, Sondell, Herburger, Duncan, Raffl
Szabó D., Szirányi, Bodó, Sarauer, Erdély
2
Trattnig, Jakubitzka, Rauchenwald, Thomas, Welser
Manavian, Schiestel, Sofron, Vas, Orban
3
Kutlák, Viveiros, Kristler, Schiechl, Cijan
Szaller, Kocsis, Sárpátki, Reisz, Szabó K.
4
Kainz, Hochkofler, Winkler
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:35 FHA Kóger Vas Szirányi
1-1 04:52 RBS Cijan Kutlák
1-2 14:32 RBS PP Herburger Trattnig
2-2 15:15 FHA PP Kóger
2-3 41:09 RBS PP Welser Herburger Kutlák
2-4 44:02 RBS Trattnig Schiechl
2-5 48:53 RBS Raffl Duncan
2-6 49:56 RBS Trattnig Herburger Thomas
2-7 53:01 RBS Raffl Duncan
2-8 58:56 RBS PP Duncan Raffl Thomas
30 Kapura lövések száma 54
10 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Salzburg hangulatképei

   

A Volán–Red Bull góljai

   
Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum