A karácsony előtti házi feladat második része jön

   

A Znojmóval vívott párharc első felvonása teljes magyar sikerrel zárult. A nehezebbje még hátravan.

A karácsony előtti házi feladat első részét teljesítette a Fehérvár, máris következik a második rész, a visszavágó Znojmóban. Kedden elsősorban a második harmad jó játékának és Beauregard mesterhármasának köszönhetően viszonylag izgalommentes győzelemmel lépett egy lépésnyivel közelebb az előtte állókhoz a Volán, most azt reméljük, három nap nem fordulhat akkorát a világ, hogy izgalommentes znojmói győzelem szülessen. Mindkét csapat erősítésekkel készül a csatára. Fehérvárra megérkezett az NHL-es múltú Mike Vernace, míg a Znojmo elengedte Zlinbe Dalibor Rezniceket, és visszahozta onnan Antonin Borutát. A régi-új fiú – hiszen Boruta korábban 5 szezont lehúzott már a Znojmóval az EBEL-ben – visszatérésével jelentősen nő a védelem tűzereje, tavaly például 41 pontig jutott, ezzel ő lett a liga legponterősebb bekkje.

Nem mondható, hogy nyerni járna a Volán Znojmóba. Legutoljára Marty Raymond bemutatkozásakor, 2013. szeptember 8-án nyert a csapat Csehországban. Az akkori 4-2-es győzelmet sorozatban immár hét znojmói diadal követte. De a csehek 2011-es debütálása óta összesen is csak 3 alkalommal sikerült nyerni az eddigi 12-ből. Épp itt az ideje tehát annak, hogy Sofronék egy kicsit megtépázzák a csehek hazai magabiztosságát. A mérkőzés fontossága mit sem változott kedd óta. A Znojmo a fehérvári vereség hatására a 8. helyre csúszott vissza, egy hellyel és 6 ponttal előzi a Fehérvárt. Ha a Volánnak sikerülne győznie a karácsony előtti meccsen, akkor egyrészt újabb 3 pontot hozna a cseheken, másrészt elérné, hogy az alapszakasz zárásakor pontegyenlőség esetén előzné is a znojmóiakat. Ez pedig fontos lehet akár a felsőházért vívott csatában, akár pedig a középszakasz bónuszpontjainak kiosztásakor. Ha kicsit feljebb is tekintünk a tabellán, akkor látjuk, hogy a Znojmo előtt az ugyancsak 49 pontos Villach áll, akiket a 6. helyen egyetlen pontocskával előz az utóbbi időben megtorpanó Innsbruck. Az 5. helyezett KAC 51 pontos, tehát mindössze 8 pontra van a Fehérvártól, ennyi még simán befogható, ha folytatódik az utóbbi fordulók jó formája.

“Fehérváron jó pár kiállítást összeszedtünk és a magyarok gólokkal büntettek – nyilatkozta a Fehérvárban is megfordult Colton Yellow Horn, a csehek csatára. – Ez nem történhet meg újra. A második harmad nem a miénk volt. Hazai pályán viszont mindenképpen revánsot akarunk venni.”

“A fegyelmezettség lehet a kulcsa a győzelemnek Znojmóban – mondta Benoit Laporte, a Fehérvár vezetőedzője. – Elsősorban a védőharmadban kell nagyon odafigyelnünk a szabálytalanságokra. A cseheknek nagyon tehetséges csapatuk van, és sosem adják fel. Az első pillanattól kezdve ott kell legyünk fejben és fizikailag is a meccsben.”

A Znojmo egyedi mezt készített a Fehérvár elleni karácsonyi mérkőzésre. Pénteken ebben a szerelésben lépnek jégre a hazaiak:

Znojmo AVS karacsony

Znojmo–Fehérvár 1-3

   

A 46. percig a Znojmo vezetett, de aztán Bodo öt perc alatt duplázott, és ezzel el is dőlt a három pont sorsa. Négy nap alatt oda-vissza verte a kiváló cseh együttest a magyar kirakatcsapat.

Két EBEL-újonccal, de a sérült Sofron István és Orbán Attila nélkül állt fel a Fehérvár AV19 Znojmóban. A kapuban ezúttal a MOL Liga-csapattól egy ideje padozni felhozott Adrien Lemay kapott bizalmat Benoit Laporte-tól, hátul pedig bemutatkozott az egykori NHL-es Mike Vernace. Így most már négy légiós bekk játszik az első két sorunkban, a harmadik játszó párt Szirányi Bence és Szabó Dániel alkotja.

A cseh élvonalból a héten visszaigazolt Boruta gyorsan megszolgálta a bizalmat. Míg a Zlín színeiben egyetlen gólt sem lőtt idén az Extraligában, addig Znojmóban öt perc sem kellett ehhez neki. Emberelőnyből talált Lemay kapujába, így a magyar csapat kanadai kapusa gyorsan elvesztette hibátlan EBEL-mérlegét. Nem játszott rosszul a Volán, de a hazaiak többet támadtak.

Ez volt jellemző az első és a második harmadra is, a második szünetben fontos tény volt, hogy lőtávolon belül van a magyar csapat, amelyik úgy mehetett vissza a jégre, hogy egy találattal máris befogja a Znojmót. Ez a 46. percben össze is jött. Nagyon fontos körülmény, hogy nem 2-0-ra, hanem 1-1-re módosult az állás negyvenpercnyi gólcsendet követően, é nem érdemtelenül, ismét nagyon sokat dolgozott a Fehérvár ezért. Chris Bodo pedig beindult, villámgyorsan a vezetést is megszerezte a Volán, mármint úgy értve a villámgyorsant, hogy ezúttal csak öt percet kellett várni a gólra. 2-1-es vendégvezetés után jelentős hazai nyomást kellett kibírnia a magyar együttesnek, de megcselekedte ezt, majd az utolsó percben a kapus lehozatalát Sárpátki Tamás büntette üres kapus góllal.

3-1-re nyert a Fehérvár AV19 Znojmóban, mint a felvezetőben írtuk, rég hoztunk onnan három pontot. Most viszont a legjobbkor tettük. Az utóbbi idők ponterős játékának köszönhetően jobb pozícióba hozta magát a Laporte-legényésg, nagyon régen volt ennyire elérhető közelségben a hatodik hely ebben a szezonban. Az utolsó tíz alapszakaszmeccsen óriási harc várható az alsó- és felsőház határán.

Így működik egy jó csapat: ezúttal Maylan és Beauregard nem tudott eredményessé válni, jöttek helyettük mások. Bodo két gólt lőtt, visszatérését követően Erdély Csanád is nagyon ponterős játékot mutat, ezúttal mindkét gólt ő készítette elő. A meccs harmadik hőse pedig Adrien Lemay kapus, aki egy laza 98%-as mutatóval debütált az EBEL-ben. 45 lövésből 44-et hárított. Az egész csapatot dicséret illeti, nagyon kevésszer távozik a vendéggárda Znojmóból egy kapott góllal.

A csapat a legszebb karácsonyi ajándékkal lepte meg szurkolóit: idegenben szerzett három ponttal.

A Fehérvár karácsony másnapján Linzben játszik, majd következik a két Winter Classic-meccs a Városligetben, a Klagenfurt és a Salzburg vendégszereplésével. Nagy hokibuli lesz!

ZNOAVS

Fotó: hcorli.cz

Fegyelmezettség és csapatjáték

   

A Znojmo edzője elismerte, a kapu előterében ezúttal jobban teljesített a Fehérvár.

Jiri Reznar (vezetőedző, Znojmo): A hatékonyságunk nagyon rossz volt ezen a meccsen. Csak egy gólt lőttünk, ami nyilvánvalóan komoly probléma. Nem végeztünk elég kemény munkát a kapu előterében és nem voltunk effektívek. Ebben mindenképpen jobb volt ezúttal az ellenfelünk. Javítanunk kell a játékunkon.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): A győzelem kulcsa a fegyelmezettség és a csapatjáték volt. A mérkőzés előtt azt mondtam a srácoknak, ugyanaz a terv, mint a hazai mérkőzésen, tehát támadjuk le őket és várjunk a megfelelő helyzetig a gólszerzésre. Emellett a kapusunk is nagyon jól védett, végig nyugodt tudott maradni és nyoma sem volt a pániknak rajta. Vernace is az első mérkőzését játszotta, amelyen pontosan azt tette, amit várunk tőle. Nagyon jól védekezett, és azon a szinten játszott, amiért idehoztuk. Természetesen biztosan fog még jobban is teljesíteni, hiszen hozzá kell szoknia az itteni szisztémához és jobban meg kell ismernie a csapat játékát.

(Forrás: hcorli.cz és fehervarav19.hu)

EBEL, 2842 néző. Játékvezetők: Bulovec, Piragic, Nemeth, Soos.
Nechvátal: 92,9% (Schwarz)
K
Lemay: 97,8% (Rajna)
Stehlík, Sulák, Yellow Horn, Bartos, Hughesman
1
Manavian, Schiestel, Orban, Maylan, Beauregard
Kaderávek, Lakos, Lattner, Pucher, Podesva
2
Vernace, Owens, Sárpátki, Vas, Erdély
Boruta, Biro, Seda, Wronka, Tomas
3
Szabó D., Szirányi, Szabó K., Reisz, Kocsis
Csamango, Spacek, Györi, Vodny
4
Láday, Szaller, Bodó, Sarauer, Kóger
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:27 ZNO PP Boruta Tomas Podesva
1-1 45:23 FHA Bodó Erdély
1-2 50:33 FHA Bodó Erdély Sarauer
1-3 59:15 FHA Sárpátki Kóger
45 Kapura lövések száma 29
6 Kiállításpercek 6

A Znojmo–Fehérvár képes összefoglalója

   

A csehországi nagy győzelem látványos pillanatai.

A Znojmo–Fehérvár góljai

   

Tényleg jól dolgozott a Volán a cseh kapu előterében.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum