Az EBEL nem tekinthető az NHL előszobájának

   

Sikeresnek tekinthetünk egy karriert, ami egy kanadai egyetemről indul, és az EBEL-en, az SHL-en, az AHL-en keresztül az NHL-ig ér? Természetesen! Interjúztunk Derek Ryannel, a Carolina gólvágójával.

Derek Ryan remek formában van. A Carolina Hurricanes csatára sorra lövi a gólokat és szerzi a pontokat az NHL-ben. Nemrégiben duplázott a Los Angeles Kings ellen, majd kettőt vágott a San Josénak is. November 12-én, 13 mérkőzés után hívta fel Bill Peters vezetőedző az AHL-ből ? a Charlotte Checkers kapitányaként 9 meccsen 13 pontnál tartott ott, ezek is komoly számok ?, azóta a Canes összes mérkőzésén jégre lépett. Egyre több cserében jut lehetőséghez, 15 mérkőzésen 4 gólt és 4 gólpasszt ért el.

Derek Ryan Carolina 2

Ryan pályafutásának íve elképesztő. A nem túl magas és nem is súlyos támadó ifiben és juniorban még egyszerűen csak jó volt ? legerősebb WHL-es szezonjában 72 meccsen 61 pontot csinált ?, és nem zseniális, ami kevésnek bizonyult az NHL-drafthoz. Ezek után maradt az egyetem és a CIS, ahol keményen belelendült. Utolsó albertai idényében közel kétpontos átlagot hozott, az alapszakasz 28 találkozóján 17+30-ig, a playoff 4 összecsapásán 4+9-ig jutott.

Ezek után kezdődhetett profi karrierje, méghozzá Európában. Közelebbről, mint olvasóink is tudják, Székesfehérváron. Egy volános szezont követően emlékezetes körülmények között távozott, majd két évig a Villachot, egyig az SHL-es Örebrót erősítette. Tavaly már a Carolina és AHL-es farmcsapata, a Charlotte Checkers között ingázott. Egyéni díjait fel sem tudjuk sorolni, csak az EBEL-ben volt gól-, pluszmínusz- és asszisztkirály, illetve MVP is. Minden túlzás nélkül állítható: Frank Banhammel párban ő a valaha volt legnagyszerűbb légiós, aki Volán-mezt öltött magára, ám nem pályafutása vége felé, hanem igazi kibontakozásának kezdetén tette ezt.

Megkérdeztük, mikor érezte először, hogy reális esélye van jégre lépni az NHL-ben: ?Nem igazán gondoltam az észak-amerikai visszatérésre és az NHL-re addig, amíg nem kerültem az SHL-be, és nem futottam remek szezont az Örebróban. Az EBEL jó liga, de nem annyira ismert az észak-amerikai játékos-megfigyelők előtt, nem tekinthető az NHL előszobájának. Az SHL-t viszont a világ egyik legjobb bajnokságaként tartják számon, rengeteg NHL-megfigyelő nézi a meccseket. Abban a szezonomban kezdtem hinni, hogy talán adatik egy apró esély az NHL-re.?

Derek Ryan Carolina 4

Ryan 2011-ben érkezett Fehérvárra, és máris letette a névjegyét ?A profi jégkorong esélyével jöttem Európába. Éppen lediplomáztam Albertában, és nem akartam Észak-Amerikában alacsonyabb ligákban profiskodni. A feleségemmel úgy gondoltuk, nagyszerű lehetőség lenne beutazni a világot, Európában próbálni meg felépíteni a karrieremet. Az első évem inkább csak az európai élet tapasztalatáról szólt, hiszen nem tudtuk, hol és milyen hosszan fogok a jövőben hokizni.?

Ryan 56 volános mérkőzésén 26 gólt és 27 gólpasszt ért el ? későbbi mutatványai tükrében ez nem is rendkívülien sok ?, amire így emlékszik vissza: ?Kedves emlékek kötnek Székesfehérvárhoz. Lett néhány igazán jó barátom az akkori csapatból. Az idény során a családom is meglátogatott, ők is jól érezték magukat. Minden magyar srác jó fej volt velem, a kedvenceim Tokaji Viktor, Kovács Csaba és Magosi Bálint voltak.?

A közvélemény úgy tartja, Ryan a Volánnál robbant be a hokielitbe, ám később a Villachnál és az Örebrónál is eredményesebb volt: ?Valóban egyre jobb és jobb lettem. A siker érdekében erre volt szükségem. De szerintem is első évemben, Magyarországon robbantam be, előtte senki sem ismert engem. Akkor sikerült nevet szereznem magamnak az EBEL-ben, később már csak folytatnom kellett a fejlődést.?

Sikerült: az SHL-ben assziszt- és pontkirály, valamint az év csatára lett.

Derek Ryan Orebro

Derek Ryan eddig 21 alkalommal lépett pályára az NHL-ben. Ha netán többször nem is jutna szóhoz, akkor is sikeresnek nyilvánítaná karrierjét? ?Jelenleg az NHL-ben játszom, de nem attól értékelem a karrieremet sikeresnek, hogy éppen hol vagyok. Ti nem hívnátok sikeresnek egy karriert, ami egy kanadai egyetemről indult, és az EBEL-en, az SHL-en, az AHL-en keresztül az NHL-ig ér? Nem sokan tudják ezt megcsinálni, megtisztelve érzem magam, örökre hálás vagyok érte.?

Nagyon úgy tűnik, hogy Ryannek sikerül megragadnia az NHL-ben, hiszen a Carolina folyamatosan számol vele. De ha később mégis visszakerülne az AHL-be, akkor sem igazán szeretné újból nyakába venni Európát: ?Nem vagyok benne biztos, hogy visszamennék. A családommal közösen döntenénk erről, de biztos, hogy nehéz lenne.?

Reméljünk, erre tényleg nem kerül sor ? hiszen egy kicsit mi is magunkénak érzünk minden Ryan-féle NHL-gólt!

Ryan Carolina 1

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum