Az első Linz-verésre várva

   

Grazban nem csak a győzelmi útra talált rá a Fehérvár, de kifejezetten jól is játszott.

Az elmúlt négy szezon mindegyikében legalább egyszer győzött a Fehérvár a Linz ellen. Hazai jégen minden alkalommal sikerült legalább egy győzelem, és az esetek többségében idegenben is. Idén az eddigi mindkét meccsen az osztrákok győztek, egyszer Fehérváron, egyszer Linzben, ha tehát a hagyományokat nézzük, akkor most nem történhet más, mint hazai győzelem. Persze az EBEL többek között azért is tartozik a legjobb bajnokságok közé Európában, mert nem lehet holmi sormintákra vagy szabályszerűségekre hivatkozva előre odaadni a pontokat valamelyik félnek, hanem kőkeményen meg kell dolgozni értük a jégen.

Az egyik döntő jelentőségű momentum lehet, hogy mennyire lesznek képesek fegyelmezetten játszani Sofronék, hiszen a liga legjobb emberelőnyös játékát nyújtó társaság érkezik vendégségbe. A linzieknek kevesebb, mint 4 emberelőnyre van szükségük egy gólhoz, a Fehérvár viszont továbbra is a közvetlen élmezőny tagja a legtöbbet büntetett csapatok műfajában. Három vereség után az Olimpija Ljubljana ellen talált vissza a győzelmek útjára a Linz, ám a sereghajtó ellen is sokáig komoly gondjai voltak. Ennél jobban szerepel az utóbbi időben a Volán, amely legutóbbi 4 mérkőzéséből 3-at megnyert. A pillanatnyi formákat nézve tehát lehet esély arra a bizonyos győzelemre, amely idén hiányzik még a repertoárból. Az eddigi két Fehérvár-Linz meccset ugyanis egyaránt 5-2-re az osztrákok nyerték, Linzben és Fehérváron is egyet-egyet.

“A Graz elleni győzelem két okból is rendkívül fontos volt – mondta a ligahonlapnak Benoit Laporte. – Egyrészt megmaradt a kapcsolatunk a középmezőnnyel, másrészt a Dornbirn elleni vereséget követően önbizalmat is kellett gyűjtenünk. A Linz a liga egyik legerősebb csapata. A legjobb játékunkat kell nyújtanunk ellenük. Soha nem mondhatom elégszer, milyen fontos a jó védekezés, és az, hogy ne kapjunk büntetéseket. Pénteken is ez lehet a kulcs a győzelemhez.”

EHLAVS

Fotó: Black Wings Linz (Facebook)

Fehérvár–Linz 6-5

   

A magyar EBEL-csapat négygólos hátrányból felállva, hosszabbításban győzte le a Linzt.

A tabella második helyén álló Linzt sok szurkolója elkísérte Székesfehérvárra, kiváló hangulatban kezdődött az összecsapás. A 2. perc elején a vendégdrukkerek jókedve tovább fokozódott, DaSilva maradt üresen a fehérvári kapu előtt és közelről nem hibázott (0-1). Két perccel később ismét elcsúszott a fehérvári védekezés, Lebler vezethette Rajnára a korongot, de a kapus nyerte kettejük csatáját.  Az 5. percben az osztrák gólszerző szabálytalankodott Erdéllyel szemben. Sokáig nem volt veszély a hazai emberelőnyben, de az utolsó pillanatban Bodo kis híján bekotorta a Manavian lövése utáni kipattanót. Egyenlő létszámnál Maylan hagyott ki újabb helyzetet – érett a fehérvári gól. A 12. percben össze is jött az egyenlítés. Szirányi távoli bombájába Maylan tökéletesen ért bele a kapu előtt (1-1). Hiába választotta el 8 hely a csapatokat a tabellán, a jégen nem látszódott a különbség. Akár a vezetést is megszerezhették volna Sofronék, mégis hátrányba kerültek. A 15. percben Loik lövése a blokkról az akciót követő Franz elé pattant, aki a hálóba lőtt (1-2). A második góljuk után azonnal emberelőnybe kerültek a vendégek, és a liga legjobb előnyös játékával bíró Linz DaSilva találatával kettővel elhúzott. A harmadot öt a négyben fejezte be a Volán, de nem sikerült csökkenteni a különbséget.

Rémálomszerűen indult a középső játékrész. A kiválóan játszó DaSilva az elsőhöz hasonlóan a középső harmad 2. percében is gólt szerzett (1-4). 33 másodperccel később újra kapitulált a fehérvári védelem, Potulny is betalált (1-5). Benoit Laporte kapuscserével próbálta felrázni csapatát, Rajnát Hetényi váltotta a kapuban. Darált becsülettel a Volán, de Erdély helyzetén kívül sokáig nem voltak veszélyesek a hazai akciók. A harmad derekán felcsillant némi remény. Előbb Lebler, majd Lukas mehetett a büntetőpadra, 1:46-ig öt a háromban támadhattak Kógerék. A kettős fórt gyorsan kihasználta a Fehérvár, a Manavian lövése utáni kipattanót Sarauer és Vas János együttes erővel tuszkolta át a gólvonalon. Végül utóbbi került gólszerzőként a jegyzőkönyvbe (2-5). A másfél perces szimpla előnyben nem sikerült tovább zárkózni, két perccel a játékrész vége előtt azonban már igen. Előbb Lebler találta telibe a kapuvasat, majd Reisz Áron első EBEL-góljával izgalmassá tette az utolsó harmadot (3-5).

Manavian kiállítását szerencsével és Hetényi bravúrjaival átvészelte a hazai alakulat, majd rögtön támadásba ment át, Janny azonban állta a sarat. A fehérvári fölény kiállításban kamatozott, Loik mehetett a büntetőpadra. Emberelőnyben nem sikerült tovább zárkózni, öt az ötben viszont már igen. Az 50. percben Manavian egy gólra csökkentette a hátrányt (4-5). Az utolsó tíz percre még jobban felpörgött az amúgy sem lassú mérkőzés. Előbb Hetényi védte bravúrral Oberkofler közelijét, majd a ziccerben kilépő Erdély tűnt el gyanús körülmények között az osztrák bekkek szorításában. Fokozódott a feszültség is, több összekapaszkodás színesítette a játékot, de a játékvezetők elejét vették a bunyónak. Az 58. percben aztán robbant a csarnok. Sofron lopta közelebb magát a vendégkapuhoz, és mivel az osztrák bekkek nem támadták, a hálóba bombázott (5-5). Újabb találat nem született, következhetett a hosszabbítás.

A ráadás fél percig sem tartott, Owens betalált és megnyerte a mérkőzést csapatának (6-5). A Volán 1-5 után sem adta fel, és Hetényi klasszisteljesítményére alapozva előbb hosszabbításra mentette, majd megfordította a mérkőzést, és fontos két pontot szerzett.

ml_160912_156_hetenyi_zoltan_2

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Tudtuk, hogy a Linz hasonlóképpen vesztett Bolzanóban

   

Jól játszó Linz ellen fordított fantasztikus teljesítménnyel a Volán.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): Azt kell mondanom, nagyon büszke vagyok a srácokra. Nem kezdtük annyira jól a meccset és sok rossz gólt kaptunk. De a Linz az egyik legjobb csapat a ligában. Tudtuk, hogy a Linz hasonló helyzetben volt Bolzanóban és ott veszítettek, ezért azt mondtam a fiúknak, hogy csak lőjük egymás után a gólokat, ezzel pedig elbizonytalaníthatjuk őket. Ennek meg is lett az eredménye. 5-1-re ment a Linz, a szurkolóink pedig végig biztattak minket, mögöttünk álltak és ez nagyon pozitívan hatott a srácokra. Hihetetlenek a szurkolóink, nagyon szeretünk itt játszani.

Rob Daum (vezetőedző, Linz): Öt gól elég lehet egy győzelemhez, de a kapuscsere után nem tudtunk gólt lőni, mert remekül védett a fehérvári hálóőr. Ez elég volt a Fehérvárnak és kaptunk tőlük hat gólt. Nem gondolom, hogy rosszul játszottunk volna, de kaptunk hat gólt, így nyilvánvaló, hogy a hazaiaknak kellett nyerniük.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 3058 néző. Játékvezetők: Fichtner, Lemelin, Haurum, Soos.
Rajna: 61,5% (Hetényi: 100%)
K
Janny: 82,9% (Ouzas)
Manavian, Schiestel, Orban, Maylan, Beauregard
1
Dorion, Lukas R., Moderer, Lukas P., Loik
Szabó D., Szirányi, Bodó, Sarauer, Kóger
2
D'Aversa, Altmann, Spannring, Schofield, Oberkofler
Owens, Orbán, Szabó K., Reisz, Sárpátki
3
Palin, Kirchschlager, DaSilva, McLean, Lebler
Sofron, Vas, Erdély
4
Franz, Mayrhauser, Hofer, Potulny, Broda
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:07 EHL DaSilva D'Aversa McLean
1-1 11:27 FHA Maylan Orban Szabó D.
1-2 14:31 EHL Franz Loik Moderer
1-3 15:58 EHL PP DaSilva McLean Lebler
1-4 21:14 EHL DaSilva McLean Altmann
1-5 21:47 EHL Potulny Broda Hofer
2-5 31:41 FHA PP2 Sarauer Manavian Kóger
3-5 38:12 FHA Reisz Schiestel Orbán
4-5 49:19 FHA Manavian Vas Kóger
5-5 57:30 FHA Sofron Erdély Vas
6-5 60:29 FHA Owens Sofron Maylan
35 Kapura lövések száma 38
6 Kiállításpercek 10

A Fehérvár–Linz 11 gólja videón

   
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum