Segíthet a hazai közönség támogatása

   

A magyar U20-as válogatott tagjai úgy vélik, ha fegyelmezetten játszanak, és jó lesz a helyzetkihasználásuk, felérhetnek a dobogóra a káposztásmegyeri divízió 1/B-s világbajnokságon.

Mindig nagy várakozás előzi meg a világversenyeket, mindig kicsit másképpen. Más az, amikor a felnőttek lépnek pályára, más az, amikor az utánpótlás. Utóbbival szemben a szurkolók részéről is kisebbek az elvárások, nehezebb is felmérni, mire lehet képes a magyar csapat. Nincs ez másképpen az U20-as divízió 1/B-s jégkorong-világbajnokság esetében sem. A “banda” tulajdonképpen így együtt a Jégpalotában debütál, de előre az ellenfelekről sem lehetett tudni, milyen összeállításban lépnek jégre, és milyen erőt képviselnek. Az azonban biztos, egyik mérkőzés sem ígérkezik könnyűnek.

“Ha mindegyik meccsen betartjuk a taktikát, amit megbeszéltünk, és az elvárásainknak megfelelően játszunk, akkor nem lesz probléma ? mondja Kiss Dávid, a válogatott edzője. ? Valóban nehéz meccsekre számítunk, erősek az ellenfelek, közülük nemrég Asiagóban az olaszokkal és a szlovénokkal is megmérkőztünk. Persze ezekből a találkozókból nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, mert ahogy mi, úgy ők sem a vb-kerettel szerepeltek a tornán.”

Előző cikkünket azzal fejeztük be, hogy a csapat egyik legrutinosabb játékosa, Garát Zsombor arról beszélt: akkor lenne elégedett a vb után, ha a tükörbe nézve azt mondhatná magának, mindent megtett a sikerért. Garát mindenre fel van készülve, arra is, hogy ne adj isten kiesik a csapat a divízióból, de úgy gondolja, ennél sokkal többre hivatott a társaság.

“Ahhoz a csapathoz képest, amely két éve, Dunaújvárosban ugyanebben a csoportban utolsó helyen végzett, a mostani sokkal önzetlenebb, küzdőbb, mindent megteszünk, amit az edzők kérnek tőlünk. Remek csapategységet alkotunk, és ez lehet az egyik előnyünk az ellenfelekkel szemben. Mindegyik válogatott kerete sokat változott az elmúlt években, akadnak játékosok, akik élete más irányt vett, sérültek is vannak, tényleg nehéz felmérni, ki mire képes, de ez a jégen úgyis kiderül.”

Az A csoportos vb-t is megjárt hátvéd szerint a korosztályban nincs akkora jelentősége annak, ki hány éves, úgy véli, a csapat ifjúsági korú játékosai is érettek a feladatra fizikálisan és mentálisan is, de a játéktudásuk szintén megvan ahhoz, hogy a válogatott hasznos tagjai legyenek. Hogy a csapat egyik rangidőseként több teher nyomja-e a vállát, arra így felelt:

“Ez olyan teher, ami gyakorlatilag nem létezik, csak én tudnám magamra helyezni, de ezzel csak megnehezíteném a dolgomat a jégen és azon kívül is. Igyekszem ennek nem túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Természetesen a fiatalok sokszor megkérdeznek minket a taktikáról, vagy arról, mikor mi történik a jégen kívül, de a többiek nevében is mondhatom, ezt már megtanultuk kezelni, nem okoz gondot.”

Ahogy Kiss Dávid elmondta, az sem, hogy hazai közönség előtt játszanak a fiúk, hiszen közülük többen is jégre léptek már Magyarországon rendezett világbajnokságon. “Ezen a szinten egyébként is el kell vonatkoztatniuk attól, hogy a szülők nézik őket a lelátón, és amekkora teher lehet a szurkolás, annyira segíthet is a mérkőzéseken. Mindenki, így a szakmai stáb is különös izgalommal várja a hazai vb-t, a fiatalokat motiválja, hogy itthon húzhatják magukra a válogatott mezt.”

A játékosok is arról beszéltek, fel vannak készülve, hogy többen szurkolnak majd nekik a vb-n, mint egy-egy bajnoki mérkőzésen, de ez inkább plusz adrenalint jelent. Annak is örülnek, hogy a szülők ? akik közül néhányan már a csütörtöki edzést is figyelemmel követték ? és a barátok is ott lesznek a lelátón.

Péter Andor kiemeli, édesapja is eljön Erdélyből, hogy megnézze őt. Sági Martin szerint biztos jobban fognak izgulni, mintha idegenben játszanának, de ezt hamar leküzdik. Közben azt is megtudjuk tőlük, játékosmegfigyelők ugyancsak érkeznek a Jégpalotába, ez pluszmotivációt jelent, hogy a tőlük telhető legjobb teljesítményt nyújtsák.

A sokismeretlenes egyenlet ellenére határozott céljaik vannak a világbajnokságon. “Ha mindenki betartja az edzői utasításokat, és 110 százalékot nyújt a jégen, illetve jó lesz a helyzetkihasználásunk, akkor úgy gondolom, felérhetünk a dobogóra” ? árulja el a nem is olyan titkos vágyat Sági Martin.

A magyar válogatott a csütörtöki napot csapatépítő programmal zárta. Péntek délelőtt még edzettek a fiúk, újra átvették a taktikai elemeket, aztán a szakmai stáb elengedte őket, hogy ki-ki igénye szerint a családdal vagy a szállodában pihenjen. A csapat szombat délben találkozik, onnantól már csak a vasárnap kezdődő világbajnokság áll a középpontban.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum