Játszottunk kicsit a MOL Liga-számokkal

 

Mint minden statisztikai elemzés, természetesen ez is megfelelő óvatossággal kezelendő.

Elemzési módszerünk a maga módján objektív, mégis tartalmaz önkényes elemeket, és sok dologra nem érzékeny. A MOL Liga-csapatok pontszámainak alakulását grafikusan ábrázolva jelenleg ez a helyzet:

MOLPont-20161207

Ez a görbe nem sokat árul el a pillanatnyi formáról. Megvizsgáltuk, ezért azt is, hogy a csapatok milyen százalékos teljesítményt mutattak az utolsó 5 mérkőzésükön. A szezon folyamán végig minden lejátszott mérkőzésük után összeadtuk az utolsó 5 meccsen szerzett pontokat, és azt elosztottuk a maximálisan megszerezhető 15-tel, majd a kapott eredményt százalékban írtuk fel. (A szezon elején természetesen nem lehetett pontosan így számolni, az első fordulóban csak az első meccs eredményét vehettük figyelembe, így 3-mal osztottunk, 2 meccset követően a kettőn megszerzett pontokat adtuk össze és 6-tal osztottuk az eredményt, és így tovább, az 5. meccsig, onnantól változtatás nélkül működik a fentebb leírt számítás.) Az, hogy egy 5 mérkőzéses periódus alapján próbálunk formát számokkal jellemezni, természetesen önkényes, lehetne akár hat, négy vagy akárhány mérkőzéssel is számolni. Úgy gondoltuk, 5 meccs kellően hosszú időszak ahhoz, hogy egy-egy kiugró eredmény hatása csak mérsékelten jelenjen meg az adatokban, annyira viszont mégsem, hogy emiatt egy-egy mérkőzés végkimenetele ne jelenjen meg láthatóan az értékekben. Az 5 mérkőzés mindegyikét azonos súllyal vettük számításba, tehát a régebbiek ugyanolyan fontosak voltak ebben az 5-ös időablakban, mint a legújabbak.

A 11 résztvevő összesített görbéje így néz ki:

MOLPrank20161207-fullseason-graph

Elsőre kaotikusnak tűnik ez az ábra, de ne felejtsük el teljesen, hiszen ebből is érdekes adatokat fogunk kihámozni később. A minket leginkább érdeklő, legutolsó szakaszt külön is kiszerkesztettük, minden csapatnál a fenti grafikon utolsó 5 értékét használva.

MOLPrank20161207-graph

Ez már áttekinthetőbb. Amit látunk rajta, az az, hogy egy ideje az UTE teljesítményét megközelíteni sem tudta más csapat. A legnagyobb visszaesés ebben az 5 meccses időszakban a MAC és a Csíkszereda nevéhez fűződik, de a Miskolc is több, mint 20%-kal kevesebbnél tart, mint 5 játéknappal ezelőtt. A MAC holtversenyben csak hetedik. Ebben az időszakban folyamatos emelkedést a HK Beograd produkált, amely jelen pillanatban a második legjobb formát mutatja, a DAB társaságában, dacára súlyos újpesti vereségének (többek között ezért is jeleztük, hogy módszerünknek korlátai vannak, mivel nem tesz különbséget egy egy- vagy hétgólos vereség között).

Vizsgáljuk meg, hogy az egyes csapatok hogyan teljesítettek a szezon folyamán. Gyakorlatilag a másodiknak megmutatott ábra tartalmát elemezzük csapatonként. Figyeljünk oda, hogy a csapatonkénti grafikonok skálázása a minimum- és maximumértékek eltérése miatt nem egyforma, a pontos értékek a körökbe írt számokról olvashatók le.

A DVTK a szezon legrosszabb formáját érte el ismét. 60%-on vannak, ennél egyszer sem volt alacsonyabb az 5 meccses átlaguk. Mivel ilyet egyedüliként a mezőnyben ők tudtak felmutatni, nem csoda, hogy vezetik a tabellát.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-MIS

Az UTE a szezon elején gyengébben muzsikált, ám a 9. forduló óta nem mentek 60% alá. 5 meccs óta folyamatosan tartó 90% feletti teljesítményükhöz hasonlót idén a MAC-ot kivéve nem tudott senki.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-UTE

Remekül kezdett a MAC, az viszont meglepő, hogy már a második komoly hullámvölgynél tartanak, és hogy a 11. meccsük óta többet voltak a 60%-os vonal alatt, mint felette. Ez magyarázza azt is, hogyan érhette őket utol az UTE.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-MAC

A Brassó ingadozó teljesítménye ezen az 5-ös mozgó átlagolással csillapított görbén is szépen nyomon követhető, ahogy az is, hogy 5 meccses átlagban csak átlagos teljesítményre voltak képesek a szezon nagy részében.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-BRA

A DAB teljesítménye nem ennyire hullámzó, a legrosszabb és legjobb időszaka is erősebb, mint Mihályéké. Nem véletlen, hogy a pontszámgörbéjük (1. ábra) rendszerint a Brassóé felett fut.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-DAB

Jó kezdés, nagy hullámvölgy, azóta a közepes körül ingadozó teljesítmény jellemzi a Debrecent.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-DHK

A Ferencváros gyengélkedéséről többször is írtunk, a grafikonjuk is beszédesen jellemzi mindezt. Az eddigi szezonjuk első felében tartósan 50% felett, azóta csak 50% alatt teljesítenek.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-FTC

Kezdés után hamar elérte a gyenge közepes tartományt a Fehérvári Titánok, onnan azóta lefelé nem, felfelé is csak elvétve tudtak kitörni. Ezt a szintet megbízhatóan tudják hozni az 5 meccses átlagokban.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-TIT

A szezon nagy részében a gyenge és a közepes határán hullámzott a galaciak produkciója. Egyszer sikerült kitörniük a tartományból, és most talán újra esélyük lehet erre, bár a Ferencváros után kétszer az UTE következik nekik.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-GAL

Jól kezdett a Csíkszereda, ám utána példátlan lejtmenet kezdődött, amelyre rámehet a szezonjuk. Bár küzdenek, hogy jobbak legyenek, az erőfeszítések csak arra jók, hogy a 17. meccsük óta a legalább 20%-ot mindig elérik, ez viszont kevés a rájátszáshoz.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-SCC

A szeredaiak grafikonjának a tükörképe a szerb újoncé. A HK Beograd gyengén kezdett, ezt is várták, meg azt, hogy ahogy halad az idő, egyre jobbak lesznek. Nem beszéltek a levegőbe. Az érezhető fejlődést az 5 meccsből átlagolt teljesítményük is visszaigazolja. Bár nyilván lesz még visszaesés, de az ábra mostani alakja több mint biztató ? ha nem is erre az idényre, de a jövőre nézve. Van bennük lehetőség.

MOLPrank20161207-fullseason-graph-HKB

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum