A csapattársai Patsyuknak szólítják

 

A finn csodagyerekről, Patrik Lainéról van szó, aki 18 évesen ? Sidney Crosbyval párban ? vezeti az NHL góllövőlistáját. És elképesztő dolgokat művel.

A tinédzserről csapatkapitánya, Blake Wheeler mesélt Pierre LeBrunnek, az ESPN szakírójának: ?Hihetetlen. Amikor a drafton kiválasztottuk, mindenki izgatott volt a lehetőségtől, hogy a miénk lett. Sokat hallottunk a lövéséről, és a dinamikáról, amire a jégen képes. Ez mind szép és jó, de hát még csak 18 éves. Arra számítasz, hogy szüksége lesz tanulási időre, hogy lesznek bukkanók az úton. Aztán egyszer csak vezeti a góllövőlistát, és nem véletlenül. Őrületes. Olyan helyeken szerzi meg a korongot, ahonnan végképp nem számíthatsz lövésre, aztán hirtelen mégiscsak ott van a pakk a hálóban. Csak ingatod a fejed.?

Laine április 19-én tölti be a 19. életévét, első NHL-szezonjában 27 meccsen 16 gólnál és 23 pontnál jár. Ennyi gólt csak a 11 évvel idősebb ikon, Sidney Crosby szerzett, igaz, kevesebb meccsből. Ha a finn ilyen ütemben folytatja, 50 környéki idény lehet a vége.

Minden újonc életében érdekes, milyen becenevet kap. Erről Wheeler így nyilatkozott: ?Hát ez tényleg fontos volt. Hogyan hívjuk őt? Pattyvel kezdtünk, de aztán ahogy megszokott nálunk, és egyre komfortosabban érezte magát, elárulta, hogy odahaza a társak Patsyuknak hívták. Úgyhogy most már vagy Patty, vagy Patsyuk. Aztán jött néhány mesterhármas, és néhányan elkezdték Great One-nak szólítani. Mondtuk neki, hogy lecseréljük a mezszámát 29-esről 99-esre. Meg ilyenek.?

laine hattrick

Az újoncok között egyébként Marner és Matthews követi Lainét a góllövőlistán, ők mindketten 19 évesek és mindketten Torontóban játszanak, amely így szintén szép jövő elé néz. Akárcsak Gretzky egykori csapata, az Edmonton Oilers, ahol Connor McDavid 25 meccsen szerzett 34 pontjával vezeti az összesített kanadai tabellát. Ő sincs még 20, bár már a második évét tapossa a ligában. Laine azonban alig múlt 18 és fél: ?Tényleg őrület ? mondja Wheeler. ? Emlékszem, én milyen voltam 18 évesen. Nemhogy nem tudtam így lőni, még a főiskolás szintet is alig ütöttem meg. Rengeteg időmbe telt, amíg egyre feljebb kerültem a főiskolás rangsorokban. Ezek a kölykök meg góllövőlistát, kanadai táblázatot vezetnek. Bámulatra méltó, amit csinálnak. Nézed őket meccs közben. Aztán amikor visszamentek a hotelbe, látod, hogy egész nap mást sem csinálnak, csak videójátékoznak. Akkor rájössz, hogy valóban gyerekek még.?

Laine mesterharmas

Pierre LeBrun megjegyzi, Wheelernek van tapasztalata az ifjú titánok támogatásában, hiszen a 23 évesen negyedik szezonját futó Mark Scheifele fejlődését is közelről szemlélhette. A világbajnokságon Kanadát 9 meccsen 9 ponttal támogató csatár az utolsó 54 találkozóján 60 pontot szerzett, fele-fele arányban gólt és asszisztot. Idén vezeti a Jets házi kanadai táblázatát 26 ponttal. Wheeler hasonló tanácsokat adott neki is, mint most Lainénak: ?A legfontosabb, amit próbálok elmagyarázni, a következő: soha ne hagyd, hogy kivegyenek a játékból. Minden meccsen legyél ott az elejétől a végéig. Egy ilyen fickónak, mint te, elég egyetlen lehetőség, hogy megfordítsd az egészet.?

A türelmet Laine könnyen tanulja, három meccset eldöntő gólja volt már. De nem csak a mérkőzések alatt, edzésen is minden nap csinál valami elképesztőt: ?Egy 2-1 elleni gyakorláson odajön, végigkorcsolyázik a gólvonalon, fölteszi a korongot a hátsó vasra. Mindenki áll és néz. Mi történt? Ki ez a fickó?? Tudja ezt élesben is: ?A Kings ellen volt egy szétlövésünk. Odamentem, telibe trafáltam a kapus mellét. Laine megkérdezte: nem volt üres a kötény? Azt feleltem: nem tudom, talán. Aztán ő következett, hihetetlen mozdulatsor után betette. Köténybe. Mondtam is neki: látod, mondtam én, hogy oda kell lőni” ? mesélte Wheeler nevetve.

Laine szombat éjjel azt is bizonyította újfent, hogy nem csak gólokat tud lőni. Hogy asszisztokból is képes különlegesekre. A St. Louis Blues elleni idegenbeli meccs hosszabbításában nagy lendülettel lépett ki Dustin Byfuglien passzával, és amikor a hátvédje és a kapus is lövésre számított, fonákkal áttette a korongot a túloldalon érkező Little-nek, aki nem hagyta ki az üres kaput. Utolsó három meccsén ötre növelte pontjainak a számát, négy gól, egy assziszt formájában. Beérte Crosbyt a gólövőlista élén, vasárnap éjjel Chicagóban pedig meg is előzheti őt.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum